ორშაბათი, ნოემბერი 24, 2025
- Advertisement -spot_img

,,Food ბლოგერობა ბევრმა დამცირებამ დამაწყებინა… კულინარია ახლა ჩემი ჰაერია!” – ექსკლუზიური ინტერვიუ Donna Emigrata/ქალ ემიგრანტთან

0

სოციალურ ქსელებში პოპულარული Food ბლოგერი Donna Emigrata/ქალი ემიგრანტი, ნინო მიქაძე ,,შენი სუფრას” მკითხველს თავის ისტორიას, კულინარიისადმი სიყვარულსა და ემიგრაციის სირთულეებს უაზიარებს:

–  გვიამბეთ, რამდენი ხანია, რაც კულინარიულ სფეროში ხართ და რატომ გადაგაწყვეტინათ Food ბლოგერობა?

– პროფესიით  ექთანი ვარ. ეს სფერო ბავშვობიდან მიყვარს. ჩემი ძმა პროფესიონალი შეფ მზარეულია. ოჯახში, სადაც გავთხოვდი, თითქმის მთელი სანათესაო ამ სფეროთი იყო დაკავებული. Food ბლოგერობა ბევრმა დამცირებამ  დამაწყებინა. ემიგრანტი ვარ და ახალ ჩამოსულმა, როგორც ყველამ, ენა არ ვიცოდი. მახსოვს სამხრეთ იტალიაში ვმუშაობდი, ქალბატონმა თევზის საყიდლად გამაგზავნა და მითხრა “Spigola “(თევზის სახეოობა) მიყიდეო. მე რატომღაც  გავიგონე  “piccola”, რაც ,,პატარას” ნიშნავს და ჩავთვალე, რომ პატარა თევზი უნდა მეყიდა. ახლა ამას რომ გიყვებით, ყველაფერი მიახლდება. მახსოვს ჩემმა ნაყიდმა თევზმა როგორ ამიწვა  ზურგი და როგორ მოისროლა ქალბატონმა სანაგვეში, როგორ თუ ვაკადრე და პატარა  თევზის სახეობა ვუყიდე! ის დღე და ის დღე, ხელიდან სარეკლამო ჟურნალი არ გამიშვია. ჩემს ორ საათს (დასვენების საათი) ინგრედიენტების სწავლაში ვიყენებდი. სწორედ ეს იყო მიზეზი ჩემი გვერდისა და ჯგუფების გახსნის –  ის, რომ არ მინდოდა ახლად ჩამოსულებს ჩემი გზა  გაევლოთ.

– როგორც ახსენეთ ემიგრანტი ხართ, ამჟამად რომელ ქვეყანაში ცხოვრობთ და რა რჩევებს მისცემთ ახალჩამოსულ ემიგრანტებს?

– იტალია, მანტუა … ახალჩამოსულ  ემიგრანტებს ვურჩევდი, რომ არ დაკარგონ  არც ერთი წუთი, რადგან დაკარგულ დროს ვერასდროს დაიბრუნებენ. ყოველდღე ისწავლონ 10 სიტყვა, რადგან ენის ცოდნა ჩვენ გვიცავს. ოჯახში, სადაც იმუშავებენ, თუკი საშუალება ექნებათ, რაიმეს მომზადების, არ დაიზარონ და გააცნონ ჩვენი ქვეყნის სამზარეულოს კულტურა. არასდროს მითქვამს, რომ თუ არ გადამიხადეს, მე ამას არ გავაკეთებ. ბევრჯერ მომიქსოვია, მომიქარგავს კიდეც უანგაროდ, ამით ოჯახთან  სიშორეს და მონატრებას ვკლავდი, მათ კი ვუმტკიცებდი ვინ ვიყავი და საიდან  მოვდიოდი. მართალია, ზოგი ვერ დაინახავს, მაგრამ გამოჩნდებიან  ისეთი ადამიანებიც, რომლებიც შეგიყვარებენ და გვერდში დაგიდგებიან.

რთულია თუ არა თქვენი ეს საქმიანობა და ახლა რა წინაღობები გხვდებათ?

– თითქმის 14 წელი გავიდა და დღემდე ვერ შევეგუე უცხო მხარეში ყოფნას. მე ოჯახში ვმუშაობ, პარალელურად დღის სამსახურები მაქვს შეთავსებული. რთულია კი, ძალიან რთულია! რომ გგონია, გაიცანი ეს ქვეყანა, მისი კულტურით, ზოგჯერ მაინც ძალიან დიდ წინააღმდეგობას აწყდები. მიუხედავად ამისა, როდესაც საქართველოში დავბრუნდები, მე ამ ქვეყანას მადლობას გადავუხდი, რათა მიმიღო გაჭირვების ჟამს, წავიღებ იმას, რაც მომწონს და ვიცი საქართველოში გამომადგება.

– თქვენი ბლოგისთვის რა წინაღობები გხვდებათ? რამდენად გაქვთ დრო?

– წინაღობები? – დრო არ მაქვს. მაქსიმალურად ვიხარჯები, რათა  დაწყებული საქმე სისრულეში მოვიყვანო, რომელიც საქართველოში მელოდება და მალე დავბრუნდე . ყოველი წუთი გათვლილი მაქვს და ჩემს ბლოგსაც ხელს არ ვაკლებ. ზოგჯერ რეცეპტი  ღამის ორ საათზე დამიპოსტავს. კომენტარებს ვკითხულობ, ვპასუხობ. მათი თბილი სიტყვები სიხარულით მავსებს და სტიმულს მაძლევს, რომ მეტი და მეტი რეცეპტიო მოვიძიო  და გავახარო ისინი. კულინარია ჩემი ჰაერია, უამისოდ  სუნთქვა არ შემიძლია. დაღლილმა, აი, ფეხზე რომ ვერ ვდგები, შემიძლია ავდგე იმ წამს, რაღაც ტკბილი ან კერძი მოვამზადო და დაღლილობაც მეხსნება.

აი, ეს მინდა გაგიზიაროთ, ერთ-ერთი  ახალგაზრდა გოგონა facebook-ით გავიცანი. უკვე კარგა ხანია, რაც ვიცნობ, ხშირი მიმოწერა გვაქვს. ახლახან რჩევა მთხოვა, როგორ შეიძლება ამ შეტყობინებამ არ გაგახაროს, როდესაც ხედავ – ადამიანი ბედნიერია – “მინდა გაგახაროთ დღეს ამიყვანეს სამუშაოზე…თქვენი დამსახურებაა, რადგან ყველაფერს ვითვალისწინებდი, რასაც მეუბნებოდით. სისუფთავე და წესრიგი – ეს აღნიშნეს უპირველესად. მადლობით არ შემოვიფარგლები მხოლოდ, უფალმა გაგახაროთ და გაგაძლიეროთ.. მიყვარხართ….”

– რას ეტყოდით თქვენს გამომწერებს? თქვენი გამოცდილებიდან გამომდინარე, როგორ მიაღწიონ წარმატებას?

– ვეტყოდი, რომ ვიყოთ საკუთარ თავში დარწმუნებული, ყველაფერს შევხედოთ პოზიტიურად. დავისახოთ მიზანი და ვიფიქროთ, თუ როგორ განვახორციელოთ ის. არასდროს შევუშინდეთ წინააღმდეგობებს და მერწმუნეთ ის, რაც გულით გვინდა ნამდვილად აგვისრულდება. იხარეთ სხვისი ბედნიერებით, თუ გინდათ რომ  თქვენ ორმაგად დაგიბრუნდეთ და გაგხადოთ წარმატებული.

– საინტერესოა, დამწყებ Food ბლოგერებს რას ურჩევდით?

– როდესაც ბლოგერობას ვიწყებთ, ბევრი რამ არის გასათვალისწინებელი, რადგან მას თავისი მინუსები და პლუსები  აქვს. ის ჩვენი ონლაინ დღიურია. აუდიტორიასთან უნდა ვიყოთ გულწრფელები. არასდროს შესთავაზოთ ცრუ რეცეპტები, ისინი ხომ ჩვენ გვენდობიან. კორექტულად ვუპასუხოთ მათ დასმულ შეკითხვებს, არ დავიზაროთ ინგრედიენტების ფოტოებით შეთავაზება. არასდროს ავყვეთ პოსტზე დასმულ პროვაკაციულ და აგრესიულ შეკითხვებს, პირიქით – მოვუყვანოთ მაგალითები და დავარწმუნოთ, რომ მათი მოსაზრება მცდარი იყო და ყველაზე მთავარი – ყოველი დილა დავიწყოთ პოზიტიურად.

ქალბატონო ნინო, გითმობთ თავისუფალ სივრცეს და შეგიძლიათ, თქვათ თქვენი სათქმელი!

– როგორც იცით, ჩემი გვერდის გარდა მაქვს ორი ჯგუფი la dolce vita – ტკბილი ცხოვრება. ამ ჯგუფის გახსნის მიზეზი იყო, ის რომ თავი მოეყარათ უცხო ქვეყანაში მიმოფანტულ, ქართველ მოყვარულ კულინარებს. ამით ისინი გაგვაცნობდნენ იმ ქვეყნის სამზარეულოსა და კულტურას, სადაც ისინი იმყოფებიან, ასევე საქართველოდან რეცეპტებსა და მათ მომზადებულებს კერძებს გვიზიარებენ არაჩვეულებრივი, ხელმარჯვე ქალბატონები, რისთვისაც უღრმესი მადლობა მინდა გადავუხადო. დაბოლოს, როგორც ამბობენ გემრიელ ლუკმას ბოლოს ინახავენო, ჯგუფის ასეთ გაზრდას, თითოეულ კომენტარზე პასუხის გაცემას, რჩევა-დარიგების მიცემას მე მარტო ვერ მოვერეოდი, რომ არ მყავდეს ძლიერი ადმინისტრაცია. დღეს თუ ჯგუფი ძლიერია, სწორედ მათი დამსახურებაა. ძალიან, ძალიან მიყვარხართ, ჩემო ქალბატონებო და მადლობა ყველაფრისთვის!

ავტორი: ანი დავიდიანი

უგემრიელესი “აფხაზურას” რეცეპტი shenisupra.ge-სგან

0

უგემრიელესი “აფხაზურა” ქართული სამზარეულოს გამორჩეული კერძია და წარმოშობით საქართველოს ულამაზესი კუთხიდან – აფხაზეთიდანაა… გთავაზობთ ჩვენეულ რეცეპტს:

ინგრედიენტები:

  1. ფარში 3კგ (1,5 ძროხა, 1,5 ღორი)
  2. ნიორი 4-5 კბილი (გემოვნებით)
  3. ხახვი 3-4 ც საშუალო ზომის
  4. მწვანილი 0,5კგ სხვა და სხვა სახეობის
  5. სუნელები, ქინძი, უცხო სუნელი, ყვითელი ყვავილი
  6. წიწაკა გემოვნებით
  7. მარილი გემოვნებით
  8. ძმარი, 100 გრამი
  9. ბროწეული ორი ცალი
  10. ღორის მუცლის ბადექონი

ყველა ეს ინგრედიენტი შევურიოთ ერთმანეთს ( მწვანილები, ქინძი, ოხრახუში), დავზილოთ კარგად ხელით, ბოლოს დავამატოთ ბროწეულის მარცვლები. გავაჩეროთ რამდენიმე საათი. შემდეგ მუცლის ბადე ქონში შევახვიოთ ტოლმისებურად და შევწვათ ტაფაზე. სუფრაზე მივიტანოთ ცხელცხელი.

ფოტო: gurmaniltd.ge

ავტორი: გიორგი პაპუაშვილი

ქართული ღვინო – ჩვენი ქვეყნის სიამაყე

0

სადაც არ უნდა წახვიდე ჩვენს პატარა ქვეყანაში, ყველა მხარეში სუფრასთან მიგიპატიჟებენ და განსხვავებულ, ორიგინალურ ღვინოს შემოგთავაზებენ. ღვინის სამშობლოში, საქართველოში, დღეს 500-ზე მეტი ჯიშის ადგილობრივი ვაზია შემორჩენილი. როგორც მკვლევრები ამბობენ, წლების წინათ მათი რაოდენობა 1500-მდეც კი იყო. სწორედ ასეთი მრავალფეროვანი მასალა აძლევს ქართველ მეღვინეებს იმის შესაძლებლობას, რომ ყველა კუთხეში, თითოეულ სოფელში და თითქმის თითოეულ ოჯახში განსხვავებული თვისებების ღვინო აღმოგაჩენინონ თავისი განსაკუთრებული არომატებითა და სხვა მახასიათებლებით.

ვაზის ჯიშები

დავიწყოთ მშრალი სტატისტიკით: საქართველოში დღეს არსებული ვაზის 525 ადგილობრივი ჯიშიდან კახეთში 80 მოჰყავთ, ქართლში – 72, მესხეთ-ჯავახეთში – 26, იმერეთში – 74, რაჭა-ლეჩხუმში – 50, გურიაში – 59, სამეგრელოში – 60, აჭარაში – 53. აფხაზეთში კი ვაზის 51 ჯიში ხარობს. საქართველოს ტერიტორიაზე მეცნიერებმა კულტურული ვაზის წინაპრის, ველური ვაზის 400-ზე მეტი ფორმა გამოავლინეს.

ვაზის ქართულ ჯიშებში, რომლებიც აგრონომიული მემკვიდრეობის ნამდვილი სიმდიდრეა, საღვინე სახეობები დომინირებს, თუმცა არის სასუფრე ჯიშებიც. 

გამორჩეული ხარისხის საღვინე ჯიშებია რქაწითელი, საფერავი, მწვანე, ხიხვი, ქისი, ჩინებული, ცოლიკაური, ციცქა, კრახუნა, ალექსანდროული, ოჯალეში, ჩხავერი, ალადასტური და სხვა.

სწორედ ვაზის ჯიშების ასეთი დიდი რაოდენობიდან მოდის ქართული ღვინოების მთელი ნაირსახეობა, რომელიც ისეთივე მრავალფეროვანია, როგორიც ქვეყნის ბუნება, რელიეფი, კულტურა და სამზარეულო.

ღვინო

საქართველოში ღვინოს ოდითგანვე ქვევრში აყენებდნენ. ეს არის თიხის უნიკალური ჭურჭელი, რომელიც მიწაში იდგმება, შიგნით ყურძენი ჩაიწურება, დადუღდება, შემდეგ ჰერმეტულად თიხითვე იხურება და იწყება ემოციური მოლოდინი – რა დაგვხვდება, როდესაც ქვევრს მოვხდით. 

ქართველებს ეს ემოციური მოლოდინიც ისტორიული აქვთ – სულ მცირე, 8 000-ჯერ განუცდია ეს ემოცია ქართულ გენს. სწორედ ამდენი წლისაა უძველესი ქვევრი, რომელიც საქართველოში იპოვეს. მას შემდეგ ეს უნიკალური ნიმუში მსოფლიოს სამეცნიერო წრეების ყურადღების ცენტრშია.

საქართველოში დღეს ოფიციალურად 27 ადგილწარმოშობის ღვინო არსებობს. ესენია: ატენური, ახაშენი, გურჯაანი, ვაზისუბანი, თელიანი, კარდანახი, კახეთი, მანავი, მუკუზანი, ნაფარეული, სვირი, ტვიში, ტიბაანი, ქინძმარაული, ყვარელი, წინანდალი, ხვანჭკარა, კოტეხი, ხაშმის საფერავი, ბოლნისი, სალხინოს ოჯალეში, ახმეტა, წარაფი, ახოები, მაღრაანის ქისი, ზეგაანი და ოყურეშის უსახელოური. 

დიდი და მცირე მარნების გარდა, საქართველოში ღვინოს საოჯახო მეურნეობებშიც უხვად აწარმოებენ, მათ შორის ბევრი – საკუთარი მოხმარებისთვის და დაპატიჟებული თუ დაუპატიჟებელი სტუმრებისთვის. ამდენად, რთული წარმოსადგენი არ უნდა იყოს, როგორ ფართო სპექტრად იშლება ზემოხსენებული ადგილწარმოშობის ღვინოების ქვენაირსახეობები, გემოები, ფაქტურა და სხვა მახასიათებლები.

 

წყარო

რატომ უნდა მიირთვათ ბროწეული?

0

ზოგიერთი ადამიანი ბროწეულს „სუპერ საკვებად“ თვლის. ის შეიცავს ანტიოქსიდანტებსა და პოლიფენოლებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ოქსიდაციურ სტრესს ბრძოლაში, რაც შეიძლება ორგანიზმში დაავადებების გამომწვევი იყოს.

ბროწეულის ჯანმრთელობის სარგებელის შესახებ კვლევა ვარაუდობს, რომ მათ აქვთ ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი და შეიძლება დაგვეხმარონ ტვინთან დაკავშირებული დაავადებებისგან, როგორიცაა ალცჰეიმერისა და პარკინსონის დაავადება. ეს შეიძლება იყოს იმის გამო, რომ ბროწეული შეიცავს პოლიფენოლების განსაკუთრებით მაღალ დონეს. კვლევა ასევე ვარაუდობს, რომ ბროწეულმა შეიძლება შეზღუდოს ადამიანის პროსტატის კიბოს უჯრედების ზრდა.

ერთი უმი ბროწეული (282 გრ) შემდეგ საკვებ ნივთიერებებს შეიცავს:

  • 234 კალორია
  • 52,7 გრ ნახშირწყლები
  • 11,3 გ ბოჭკოვანი
  • 666 მგ კალიუმი
  • 28,2 მგ კალციუმი
  • 28,8 მგ ვიტამინი C

ერთი ბროწეული ასევე შეიცავს 46,2 მიკროგრამს (მკგ) K ვიტამინს. ეს ვიტამინი აუცილებელია ძლიერი ძვლებისა და ჯანსაღი სისხლის უჯრედებისთვის.

წყარო

მოამზადეთ ბოსტნეულის ჯანსაღი ჩიფსები ,,შენისუფრას” რეცეპტით

0

საკუთარი ხელით თუ გამოაცხობთ ბოსტნეულის ჩიფსებს, უფრო ადვილია და ამავდროულად, ჯანსაღი. გარდა ამისა, შეგიძლიათ აირჩიოთ რომელი ბოსტნეული და სანელებელი გსურთ გამოიყენოთ თქვენი ხელნაკეთი ბოსტნეულის ჩიფსებისთვის. საუკეთესოა ფესვიანი ბოსტნეული, როგორიცაა სტაფილო, ოხრახუში, კარტოფილი და ჭარხალი.

ინგრედიენტები:

  • 1 დიდი სტაფილო, დაჭრილი
  • 1 დიდი ოხრახუში, დაჭრილი
  • 1 ტკბილი კარტოფილი
  • 1 ჩვეულებრივი კარტოფილი
  • 1 დიდი ჭარხალი
  • კანოლას ზეთი, შესაწვავად

სანელებლების ნარევი:

  • 2 ჩაის კოვზი კოშერის მარილი
  • 1/4 ჩაის კოვზი ნივრის ფხვნილი
  • 1/4 ჩაის კოვზი ხახვის ფხვნილი

მომზადების მეთოდი:

ნაბიჯი 1

შეაგროვეთ ინგრედიენტები და ბოსტნეული გაასუფთავეთ.

ნაბიჯი 2

დაჭერით ბოსტნეული ძალიან თხელ ნაჭრებად (1/16 ინჩის სისქით).

ნაბიჯი 3

შეავსეთ დიდი თასი ყინულის წყლით და გადაიტანეთ სტაფილო, ოხრახუში, ტკბილი კარტოფილი და ჩვეულებრივი კარტოფილი ყინულის წყალში. შეავსეთ პატარა თასი ყინულის წყლით და გადაიტანეთ ჭარხლის ნაჭრები წყლის პატარა თასში. ბოსტნეული წყალში გააჩერეთ 30 წუთის განმავლობაში.

ნაბიჯი 4

გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსამდე.

მოხარშეთ ბოსტნეული, დაჩყლიტეთ, დაუმატეთ სანელებლები, მიეცით ბურთულების ფორმა და თხლად გააბერყელეთ. ფორმაზე საკონდიტრო ქაღალდი, გამოაცხეთ ეს მასა ცხელ ღუმელში.

გემდიელად მიირთვით!

დალი ჩიტალაძის ცნობილი შუ

0

დალი ჩიტალაძის შუები საქვეყნოდ განთქმულია, მის შესახებ არაერთი ცნობილი ადამიანი საუბრობს. დალი ჩიტალაძე თავის იუთუბ მაყურებელს უმხელს ამ საიდუმლო რეცეპტს.

ინგრედიენტები კრემისთვის:

კარაქი – 200.00 გ
ლიმონის ცედრა
ვანილი – 15.00 გ
შაქარი – 300.00 გ
ფქვილი – 5.00 სკ
კვერცხი – 3.00 ც
რძე – 1.00 ლ

ინგრედიენტები ცომისთვის:

კვერცხი – 7.00 ც
მწიკვი ვანილი და მარილი
ფქვილი – 400.00 გ
წყალი – 400.00 მლ
კარაქი – 200.00 გ

რძე გაათბეთ, კვერცხის ცილა და გული გააცალკევეთ ერთმანეთისგან. კვერცხის გულს დაუმატეთ 150 გ შაქარი (დანარჩენი შეურიეთ რძეს) და გათქფვიფეთ. შემდეგ დაუმატეთ ფქვილი და დაიწყეთ თქვეფა. უფრო ადვილად რომ გათქვიფოთ, დაუმატეთ თბილი რძისნაწილი. ერთგვაროვან მასას რომ მიიღებთ, კვერცხის მასაგადაიტანეთ რძეში და გაზზევე გააგრძელეთ მისი მიქსერით თქვეფა. ბუშტები რომ გაუჩნდება, კრემი მზად არის. გადმოდგით გაზიდან და გააგრილეთ.

კარაქი ათქფვიფეთ ვანილთან ერთად. დაუმატეთ ლიმონის ცედრა. კარგად გაცივებული კრემი ეტაპობრივად დაუმატეთ კარაქს და კარგად გათქვიფეთ 10-15 წუთის განმავლობაში.

ქვაბში მოთავსეთ წყალი, კარაქი, მარილი და ვანილი. დადგით დაბალ ცეცხლზე და გამუდმებით ურიეთ. კარაქი რომ გადნება და მასა წამოდუღდება, ნელ-ნელა დაუმატეთ ფქვილი და ურიეთ. ცომი კარგად რომ გამოშრება, მზად არის. ცომი გადაიტანეთ ჯამში და კარგად გააცივეთ. შემდეგ შეათქვიფეთ კვერცხი. თქვეფა გააგრძელეთ ერთგვაროვანი და წებოვანიმასის მიღებამდე.

კოვზის გამოყენებით ცომის პატარა გუნდები გადაიტანეთ ფქვილმოყრილ დაფაზე და გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე 25 წუთის განმავლობაში.

გამომცხვარი შუ გაჭერით შუაზე და გულში მოათავსეთ კრემი. გააფორმეთ შაქრის ფხვნილით.

სულ ესაა!

გემრიელად მიირთვით!

მოამზადეთ ჯანსაღი კვერცხის ვრეპი ,,შენისუფრას” რეცეპტით

0

მიირთვით ცილებით მდიდარი კვერცხის ვრეპი სოკოთი და პომიდვრით. ის სწრაფი, შემავსებელი და ჯანსაღი საუზმეა, რომელიც უზრუნველყოფს რკინას, ფოლიუმის მჟავასა და ბოჭკოს.

ინგრედიენტები:

  • 500 გრამი სოკო (სასურველია ქამა სოკო)
  • 4 ჩ/კ რაფსის ზეთი, პლუს 2 წვეთი
  • 320 გრ პომიდორი ჩერი ან 8 პომიდორი, დაჭრილი
  • 1 პატარა კონა ოხრახუში, წვრილად დაჭრილი
  • 8 ს/კ ფაფა შვრია (40 გრ)
  • 10 კვერცხი
  • 4 ჩ/კ ინგლისური მდოგვის ფხვნილი წყალთან ერთად

ან ინგრედიენტებით 4 ულუფა ვრეპი გამოდის.

მომზადების მეთოდი:

ᲜᲐᲑᲘᲯᲘ 1

სქლად დაჭერით სოკოს ნახევარი შეკვრა. ტაფაზე გააცხელეთ 2 ს/კ რაფსის ზეთი. დაუმატეთ სოკო, მოურიეთ, შემდეგ თავდახურულ მდგომარეობაში შეწვით 6-8 წუთის განმავლობაში. აურიეთ პომიდვრის ნახევარი და მოამზადეთ კიდევ 1-2 წუთი თავდახურული, სანამ არ დარბილდება.

ნაბიჯი 2

კარგად ავთქვიფოთ კვერცხი, ოხრახუშით და შვრიით. გააცხელეთ წვეთი ზეთი დიდ ტაფაზე. ჩაასხით კვერცხის ¼ ნარევში და შეწვით 1 წუთის განმავლობაში, სანამ თითქმის არ გამაგრდება, გადააბრუნეთ ისე, თითქოს ბლინი გააკეთეთ. ამოიღეთ ტაფიდან, წაუსვით მდოგვის მეოთხედი, ჩაყარეთ შიგთავსის ¼ კოვზი ცენტრში და გააბრტყელეთ. ახლა გააკეთეთ მეორე შეფუთვა კვერცხის ნაზავი და შიგთავსის კიდევ ¼ გამოყენებით დაამზადეთ ვრეპი. ასე შეგიძლიათ გააკეთოთ 4 ულუფა. თუ იცავთ ჯანსაღი კვების გეგმას, დანარჩენი შეინახეთ მომდევნო დღისთვის. გემრიელად მიირთვით!

მკვებავი ერთეული ერთ პორციაზე:

კკალ

429

ცხიმი

20 გრ

გაჯერება

4 გრ

ნახშირწყლები

31 გრ

შაქრები

4 გრ

ბოჭკოვანი

6 გრ

ცილა

28 გრ

დაბალი

მარილი

0,55 გრ

რა სასარგებლო თვისებებით გამოირჩევა ბანანი?

0

ბანანი კალიუმის მაღალი შემცველობით გამოირჩევა. ერთი ბანანი (126 გრ) დაახლოებით 451 მგ კალიუმს შეიცავს. კალიუმი სხეულს არტერიული წნევის კონტროლში ეხმარება.

ბანანი ასევე ენერგიის კარგი წყაროა, ერთი ბანანი 112 კალორიას და 28,8 გ ნახშირწყლებს შეიცავს.

ბანანში შემავალი 3,28 გრამი ბოჭკო ასევე დაგეხმარებათ ნაწლავის რეგულარულ მოძრაობაში.

ერთი ბანანი, ასევე, შემდეგ საკვებ ნივთიერებებს შეიცავს:

  • 1.37 გ ცილა
  • 6.3 მგ კალციუმი
  • 34 მგ მაგნიუმი
  • 11 მგ ვიტამინი C

ავტორი: ანი დავიდიანი

წყარო

ისპანახის 10 სასარგებლო თვისება თქვენი ჯანმრთელობისთვის

0

ისპანახი Chenopodiaceae-ს ოჯახს მიეკუთვნება, რომელშიც შედის ჭარხალი, ჭარხალის ფოთოლი და ქინოა. მას ჭარხლის მსგავსი გემოვნების პროფილი აქვს – მისი ფოთლის სიმწარე და ოდნავ მარილიანი გემო. სამი განსხვავებული სახის ისპანახი გვხვდება: სავოია, ნახევრად სავოია და გლუვი ფოთოლი.

ისპანახის სასარგებლო თვისებები მოიცავს:

  • გვეხმარება კარგი მხედველობის შენარჩუნებაში
  • ხელს უწყობს ენერგიის დონეს
  • ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას
  • მხარს უჭერს ძვლების გაჯანსაღებას
  • შეიძლება დაგვეხმაროს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში
  • აქვს დამცავი ანტიოქსიდანტური თვისებები
  • ბოჭკოს სასარგებლო წყაროა
  • შეიძლება დაეხმაროს წონის მართვას
  • შეიძლება შეამციროს ცხიმოვანი დიეტის უარყოფითი შედეგები
  • შეიძლება ხელი შეუწყოს ფსიქიკურ ჯანმრთელობას

80 გრამი (ნედლი) პორცია ისპანახის კვებითი სარგებელი:

20კკალ/82კჯ

2.2 გრ ცილა

0,6გრ ცხიმი

1.3 გრ ნახშირწყლები

2.2 გ ბოჭკოვანი

136 მგ კალციუმი

1.68 მგ რკინა

91 მკგ ფოლატი

21 მგ ვიტამინი C

ავტორი: ანი დავიდიანი

წყარო

მარტივი ᲛᲐᲙ’ᲔᲜ’ᲩᲘᲖᲘს რეცეპტი შენისუფრასგან

0

მოამზადეთ სწრაფი, მარტივი და გემრიელი ᲛᲐᲙ’ᲔᲜ’ᲩᲘᲖᲘ.

ინგრედიენტები:

1 ყუთი მაკარონი

¼ კარაქი

¼ ჭიქა ფქვილი

½ ჩაის კოვზი მარილი

დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით

2 ჭიქა რძე

2 ჭიქა გახეხილი ყველი ჩედარი

მომზადების მეთოდი:

ნაბიჯი 1

დიდი ქვაბში აადუღეთ წყალი და დაამატეთ მარილი. შემდეგ მოხარშეთ მაკარონი მდუღარე წყალში, დროდადრო ურიეთ სანამ არ მოიხარშება და მოამზადეთ შეფუთვაზე დატანებულ დრომდე.

ნაბიჯი 2

ამავდროულად, ტაფაზე/ქვაბში საშუალო ცეცხლზე გაადნეთ კარაქი.

ნაბიჯი 3

დაუმატეთ ფქვილი, მარილი და პილპილი და ურიეთ სანამ გლუვი არ გახდება, დაახლოებით 5 წუთის განმავლობაში.

ნაბიჯი 4

დაუმატეთ რძე ნელა და განუწყვეტლივ ურიეთ. განაგრძეთ ხარშვა და ურიეთ სანამ ნარევი არ გახდება გლუვი და ბუშტუკოვანი, დაახლოებით 5 წუთის განმავლობაში, დარწმუნდით, რომ რძე არ იწვის.

ნაბიჯი 5

დაამატეთ ყველი ჩედარი და აურიეთ სანამ არ გადნება, 2-დან 4 წუთის განმავლობაში.

ნაბიჯი 6

გადაწურეთ მაკარონი და გააერთიანეთ მიღებულ მასასთან.

ნაბიჯი 7

მიირთვით ცხელი, გემრიელად!

თითო პორციაზე მკვებავი ერთეული:

კკალ

630

ცხიმი

34 გრ

გაჯერება

21 გრ

ნახშირწყლები

55 გრ

შაქრები

8 გრ

ბოჭკოვანი

2 გრ