ჩიას თესლის წარმოშობა

ჩიას თესლის გამოყენება ჯერ კიდევ მაიასა და აცტეკების კულტურებში იყო გავრცელებული. ამ პატარა, მაგრამ ძლიერ ენერგიულ თესლებს ისინი “ძალის თესლებს” უწოდებდნენ, რადგან ის უზრუნველყოფდა ხანგრძლივ ენერგიას. დღეს ჩიას თესლი მთელ მსოფლიოში პოპულარულია და ითვლება ერთ-ერთ საუკეთესო სუპერფუდად.

სასარგებლო თვისებები:

1. მდიდარია ომეგა-3-ით

ჩიას თესლი შეიცავს დიდი რაოდენობით ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს. ეს ნივთიერება ძალიან მნიშვნელოვანია გულის ჯანმრთელობისთვის. კვლევები აჩვენებს, რომ ომეგა-3 ამცირებს სისხლძარღვების ანთებას, ამცირებს ცუდ ქოლესტერინს (LDL) და აძლიერებს ტვინის ფუნქციონირებას.

2. ბოჭკოს მაღალი შემცველობა

ბოჭკო საჭმლის მონელებისთვის ერთ-ერთი მთავარი ელემენტია. მხოლოდ ერთი სუფრის კოვზი ჩიას თესლი შეიცავს დაახლოებით 10 გრამ ბოჭკოს, რაც დღიური ნორმის თითქმის 40%-ს შეადგენს. ბოჭკო:

  • აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას,
  • ხელს უწყობს ნაწლავების ნორმალურ მუშაობას,
  • აძლიერებს მადას და ხელს უწყობს წონის შემცირებას.

3. პროტეინის საუკეთესო წყარო

თუ ვეგეტარიანელი ან ვეგანი ხართ და გჭირდებათ ცილის ბუნებრივი წყარო, ჩიას თესლი იდეალური არჩევანია. ის შეიცავს სრულყოფილ ამინომჟავებს, რაც ორგანიზმს ენერგიასა და გამძლეობას მატებს.

4. ძლიერი ანტიოქსიდანტური მოქმედება

ანტიოქსიდანტები იცავენ ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალებისგან, რომლებიც იწვევენ უჯრედების დაბერებასა და სხვადასხვა ქრონიკულ დაავადებებს. ჩიას თესლის რეგულარული მიღება ამცირებს ორგანიზმში ოქსიდაციურ სტრესს და ეხმარება კანის გაახალგაზრდავებას.

5. ხელს უწყობს სისხლის შაქრის რეგულირებას

ჩიას თესლი არეგულირებს სისხლში შაქრის დონეს. ის აუმჯობესებს ინსულინის მგრძნობელობას, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.

6. ამცირებს ანთებით პროცესებს

ორგანიზმში ქრონიკული ანთება მრავალი დაავადების გამომწვევია. ჩიას თესლი შეიცავს ანტი-ანთებით ნივთიერებებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ორგანიზმის გაჯანსაღებას და სხვადასხვა დაავადების პრევენციას.

როგორ მივიღოთ ჩიას თესლი?

ჩიას თესლი ძალიან მარტივი გამოსაყენებელია. ის შეიძლება დაამატოთ სხვადასხვა კერძში და მიიღოთ მაქსიმალური სარგებელი.

1. ჩიას თესლის წყალში დალბობა

ჩიას თესლი წყალში დალბობისას ჟელეს მსგავს კონსისტენციას იღებს. ეს ხელს უწყობს უკეთეს მონელებას. ამისთვის:

  • ჩაყარეთ 1-2 სუფრის კოვზი ჩიას თესლი 1 ჭიქა წყალში,
  • დაელოდეთ 15-20 წუთი,
  • შეგიძლიათ მიირთვათ როგორც სასმელი ან დაუმატოთ სხვა კერძებში.

2. სმუზიში დამატება

ჩიას თესლი იდეალურია სმუზისთვის. შეურიეთ ის ბანანს, მარწყვს, ისპანახს და ნუშის რძეს. შედეგად მიიღებთ ნოყიერ და ჯანსაღ სასმელს.

3. იოგურტთან შერევა

თუ გიყვართ იოგურტი, შეგიძლიათ ჩიას თესლი დაუმატოთ. ის გახდის იოგურტს უფრო ნოყიერსა და სასარგებლოს.

4. სალათებში დამატება

ჩიას თესლი შეიძლება მოაყარეთ სალათებს და ის გაამდიდრებს მათ ვიტამინებითა და მინერალებით.

5. ჩიას პუდინგი

ჩიას პუდინგი პოპულარული და გემრიელი დესერტია. მისი მოსამზადებლად:

  • 2 სუფრის კოვზ ჩიას თესლს დაამატეთ 1 ჭიქა მცენარეული რძე (ნუშის, ქოქოსის, სოიოს),
  • დაამატეთ თაფლი ან ნატურალური სიტკბო,
  • დატოვეთ მაცივარში 2-3 საათით,
  • შეგიძლიათ დაამატოთ კენკრა ან თხილეული.

ჩიას თესლის დოზირება

მიუხედავად იმისა, რომ ჩიას თესლი ძალიან სასარგებლოა, მისი გადაჭარბებული მიღება არ არის რეკომენდებული. დღის განმავლობაში საკმარისია 1-2 სუფრის კოვზი.

გვერდითი ეფექტები

ზოგიერთ ადამიანს ჩიას თესლი შეიძლება არ მოუხდეს. მაგალითად:

  • თუ გაქვთ საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები, დაიწყეთ მცირე დოზით,
  • დიდმა რაოდენობამ შეიძლება გამოიწვიოს მუცლის შებერილობა ან გაზები.

დასკვნა

ჩიას თესლი უნიკალური პროდუქტია, რომელიც ხელს უწყობს ორგანიზმის გაჯანსაღებას. ის მდიდარია ომეგა-3-ით, ბოჭკოთი, ანტიოქსიდანტებითა და პროტეინით. მისი რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, საჭმლის მონელებას, წონის კონტროლსა და სისხლში შაქრის რეგულირებას. ამ მარტივი, მაგრამ ეფექტური სუპერფუდის დამატება თქვენს რაციონში ნამდვილად გააუმჯობესებს თქვენს ჯანმრთელობასა და ენერგიის დონეს.


დამატებითი ინფორმაცია

ჩიას თესლის დეტალური სასარგებლო თვისებები
როგორ გამოვიყენოთ ჩიას თესლი სწორად

 

ავტორი: ანა ბილანიშვილი