პარასკევი, აგვისტო 15, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარი წაკითხვა

ყაბაყის სუპი – შენი რეცეპტით

0
#post_seo_title

მსუბუქი ყაბაყის სუპი იდეალური კერძია. სასარგებლო, გემრიელი, ხელმისაწვდომი ინგრედიენტებით.

ყაბაყის სუპი  კერძებს შორის ლიდერია. კარგი ვარიანტი მათთვის, ვისაც გახდომა უნდა და ბავშვებისთვის, რომლებიც ბოსტნეულს არ მიირთმევენ.

წარმოგიდგენთ მისი მომზადების რეცეპტს. საიდუმლო იმაშია, რომ სუპი გემოთი სოკოს ძალიან ჰგავს, მაგრამ მასში ის არ მოიძებნება. შეგიძლიათ მოამზადოთ ქათმის ბულიონზე ან წყალზე. ნაღების მაგივრად, დაუმატოთ რძე.

ინგრედიენტები: 1 ლ ქათმის ბულიონი, 200 მლ ნაღები, 5 ნედლი ყაბაყი, 2 საშუალო კარტოფილი, 1 სტაფილო, 1 ხახვი, 2 კბილი ნიორი, 2 ს.კ. მცენარეული ზეთი, მარილი, სუნელები

მომზადება

გაასუფთავეთ ბოსტნეული და გრეცხეთ.

ხახვი და ნიორი ქვაბში მსუბუქად შეკმაზეთ, არ დაწვათ!

როგორც კი ხახვი გამჭვირვალე გახდება, ქვაბში დანარჩენი ბოსტნეული დაამატეთ (დაჭყლეტილი). დაასხით ბულიონი და მოხარშეთ.

ცალკე ჭურჭელში ნაღები ადუღებამდე მიიყვანეთ.

როცა ბოსტნეული მზად იქნება, გადაასხით ბულიონი, მასა კი ბლენდერით პიურედ დაჭყლიტეთ. დაუმატეთ ცხელი ნაღები და კიდევ ერთხელ აურიეთ.

ნაღებისა და ბოსტნეულის პიურე ისევ ცეცხლზე შემოდგით. პორციებად დაუმატეთ ბულიოდი, მიიყვანეთ სუპი საჭირო კონსისტენციამდე.

მიიყვანეთ სუპი ადუღებამდე და გამორთეთ. დააყენეთ ცოტახანი და სუფრასთან ნედლ მწვანილთან. ნაღებთან ან არაჟანთან ერთად მიიტანეთ.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

რომელ ადგილზე გავიდა ქართული სამზარეულო მსოფლიოს 50-ეულში

0

TasteAtlas-ში (სამოგზაურო ონლაინ სახელმძღვანელო) 2023 წლის მსოფლიოს საუკეთესო სამზარეულოს რეიტინგია მოცემული, სადაც 50 ქვეყანაა შესული. მათ შორის, საქართველო 26-ე ადგილზეა.

5-ქულიანი შეფასების სისტემის მიხედვით, საქართველო 4,39 ქულით, 26-ე ადგილზეა . პირველი ადგილი 4,65 ქულით იტალიას, ხოლო ბოლო, 50-ე ადგილი 4,21 ქულით ავსტრალიას უკავია.

ამასთან, მსოფლიოს საუკეთესო კერძების რეიტინგში TOP10-ში შესული ქვეყნებია: იტალია, იაპონია, საბერძნეთი, პორტუგალია, ჩინეთი, ინდონეზია, მექსიკა, საფრანგეთი, ესპანეთი და პერუ.

წყარო

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

მოამზადეთ ნუშის ბურთულები ქიშმიშით

0

ინგრედიენტები:

  • 1 ჭიქა (100 გრ ) ნუში
  • 100 გრ ქიშმიში
  • 1/3 ჭიქა შვრია
  • 1 ს.კ ვანილის ექსტრაქტი
  • 1/2 ს.კ დარიჩინი

მომზადების მეთოდი:

ნაბიჯი 1

არსებული ინგრედიენტები მოათავსეთ ბლენდერში და კარგად დააბლენდერეთ.

ნაბიჯი 2

მიღებული მასისგან გააკეთეთ პატარა ბურთები. მოათავსეთ შესაფერის ჭურჭელში და შედეთ მაცივარში 1 საათით და შემდეგ გემრიელად მიირთვით.

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

ქართული ყველი – ჩვენი მენიუს შეუცვლელი პროდუქტი

0

საქართველოში ყველი ყოველდღიური მენიუს შეუცვლელი პროდუქტია. ის მუდამ თან ახლავს ყველა ტრაპეზს და ეს ქართულ იდიომურ გამოთქმაშიც აისახება – „ყველი და პურიო, კეთილი გულიო“. ქართულ გასტრონომიულ კულტურაში მრავლად მოიპოვება ყველიანი კერძების რეცეპტებიც.   

გთავაზობთ ქართული ყველის სახეობებს:

თუშური გუდის ყველი

თუშური გუდის ყველი ცხვრის, ხშირად კი ცხვრისა და ძროხის შერეული, ნედლი, მოუხდელი რძისგან დამზადებული ყველია, რომელიც ცხვრის ტყავისაგან დამზადებულ გუდაში (გაკრეჭილი ბეწვით შიგნითა მხრიდან) მწიფდება. 

გუდაში 4-5 თავ ყველს ჩადებენ, მათ შორის ფენებად ჩაყრიან მარილს, თავს მოუკრავენ, საყველე ოთახში გაიტანენ და 2 დღე ისევ ნაბადს აფარებენ. მარილი რომ თანაბრად გაუჯდეს, რამდენიმე დღის განმავლობაში ყველს დღეში რამდენჯერმე აბრუნებენ და ფორმას უცვლიან. ყველი გუდაში 60 დღე მწიფდება.  

დამბალხაჭო

დამბალხაჭო ობიანი ყველის სახეობაა, რომელიც ოდითგანვე მთაში მზადდებოდა. დედამიწის ვერცერთ წერტილში ვერ ნახავ იმის მსგავს პროდუქტს, როგორიც საქართველოში – თიანეთსა და ფშავში მზადდება. გარედან ობმოკიდებული, შიგნიდან კი რბილი და ოქროსფერი დამბალხაჭო იჭმევა როგორც მშრალად, ისე ბევრ ერბოსთან ერთად ტაფაზე გაცხელებული. ის მსოფლიოში ცნობილ „ფონდიუს“ მოგაგონებს. 

გამზადებულ ხაჭოს მარილში გადაზელენ, კვერებად დაამრგვალებენ და გასაშრობად მზისგან მოშორებულ ადგილას სპეციალურ სათავსში – ძობანში ჩაალაგებენ. შესაძლოა, ძობანი ცოტა ხნით შესაბოლად კვამლის ზემოთაც დაკიდონ. ხაჭოს ამ მეთოდით დაახლოებით 7-10 დღე აშრობენ. შემდეგ შრატში რეცხავენ და კიდევ ცოტა ხანს ტოვებენ გასაშრობად. უკვე გამშრალ ხაჭოს თიხის ქოთნებში ან ქვევრში ათავსებენ და ავარგებენ.

სულგუნი

სულგუნის პირველ დამამზადებლებად მეგრელები და სვანები მიიჩნევიან. ეს ყველი კამეჩის ან ძროხის ახალმოწველილი რძისგან მზადდება. გადასაზელი ჩვილი სასულგუნე ყველი თხლად, ფურცლებად იჭრება და ცხელ წყალში ლაგდება. წყლის რაოდენობა ზომიერი უნდა იყოს. მაგრად დაზელის შემდეგ ხელზე დაიხვევენ, ისევ ზელენ, გააბრტყელებენ, ისევ მდუღარე რძეში ან წყალში ჩადებენ და ისევ დაიწყებენ დაგრეხას, შემდეგ კი – გუნდად შეკვრას.

სულგუნის პირი ზევით უნდა იყოს, მას ხელით  მოაპრიალებენ. ყველი ფენოვანი გამოდის და მისი ხარისხიც ამით ფასდება. კარგად ამოავლებენ ყინულივით ცივ მარილწყალში, მოაყრიან მარილს და დადებენ ხის „აფშარაში“ (გობი). თუ დიდხანს შესანახად უნდათ, აუცილებლად გახვრეტენ ერთ ადგილას, რომ ბაწარზე აასხან, ან მაწვნიან მარილწყალში დებენ. სულგუნის მეგრულად შებოლვა ცალკე ტექნოლოგიაა. ის მაღლა, დირეზე კიდია და „ფურკი“ – კვამლიც შორიდან უვლის. მინიმუმ, ორი თვე იბოლება.

იმერული ყველი 

იმერული ყველი მოუხარშავი ყველის ჯგუფს მიეკუთვნება, ხელით ამოჰყავთ და „ხელურ“ ყველსაც უწოდებენ. ახალმოწველილ რძეში შესადედებლად კვეთს, ანუ, როგორც მას უწოდებენ, „ყველის დედას“ ამატებენ და დაბალ ცეცხლზე დგამენ. რძე შედედებას რომ დაიწყებს, ხელით ურევენ. შემდეგ წარმოქმნილ მასას ზომიერად წურავენ, აგუნდავებენ და თიხის ან ხის გობზე გადაიტანენ.

მარილი ზომიერად რომ მიიღოს და კარგად დამწიფდეს, ყველს ქვამარილით ამარილებენ. ის ყველში ზომიერადაც შედის და მასში ნასვრეტებსაც ზომიერად ავითარებს. ბოლოს ყველი დერგში, ანუ წათხში – მარილიან წყალში გადააქვთ.

ტენილი ყველი

„მესხური ტენილი“ ყველა სხვა ყველისგან განსხვავებულია თავისი ფორმითა და გემოთი. ტენილი ყველი ცხვრის ან ძროხის რძისგან მზადდება და განსაკუთრებული ცხიმიანობით გამოირჩევა. ამოყვანილ ყველს ცხელ შრატში მანამ ატრიალებენ, სანამ ძაფის ფორმა არ მიეცემა. კარგად რეცხავენ ცივ მარილიან წყალში და ერთი დღით საშრობზე გადაკიდებენ, მერე გამშრალს დაჭრიან, ნაღებში ამოავლებენ და თიხის ქოთანში კარგად ჩატენიან. აქედან მოდის მისი სახელწოდებაც – ტენილი.

ყველს ქოთანში ისე ტენიან, რომ ჰაერი არ ჩაჰყვეს. შემდეგ თავზე მარლას გადააფარებენ, გაცრილ წმინდა ნაცარზე გადმოაპირქვავებენ, რომ, მინიმუმ, 2 თვის განმავლობაში ყველანაირი ტენისგან დაიცალოს და კარგად დავარგდეს. 

ყველის ამ სახეობების დამზადების ტექნოლოგია საქართველოს კულტურული მემკვიდრეობის არამატერიალურ ძეგლთა ნუსხაშია შეტანილი.

წყარო

კავკასიური სამზარეულოს ერთ-ერთი მარტივი კერძის რეცეპტი! სწრაფად მზადდება, უგემრიელესია და ყველა კმაყოფილია!

0
#post_seo_title

პირველ რიგში ხორცი გამოარჩიეთ ძვლებისგან. ბოსტნეული შეარჩიეთ ხორციანი, რომ უფრო მეტი წვენი გამოსცეს.

შემადგენლობა

ხორცი 1 კგ

კარტოფილი 600-900 გ

პომიდორი 5 ც.

ბულგარული წიწაკა 2 ცალი.

ხახვი 2 თავი

მწვანილი, ნიორი, შავი წიწაკა, მარილი გემოვნებით.

მომზადება:

ხორცი დაჭრით საშუალო ზომის ნაჭრებად. ხახვი და კარტოფილი გაფცქვენით და დაჭერით კუბიკებად.

ღრმა ქვაბში ჩაალაგეთ ხორცის ნაჭრები, ზემოდან დააწყეთ ხახვი. პომიდორი გაჭერით ოთხად და ზემოდან დაალაგეთ. შემდეგ დაჭრილი წიწაკა და კარტოფილი. შეგიძლიათ გაიმეოროთ მეორე ფენაც.

დაასხით იმდენი წყალი, რომ დაიფაროს ბოსტნეული. შეანელეთ მარილით და პილპილით და შედგით საშუალო ცეცხლზე მოსახარშად. სანამ გადმოსდგავთ, მოაყარეთ დაჭრილი მწვანილი და ნიორი. სულ ეს არის!

ხრაშუნა ბურთები არაჟნის სოუსში, ყველასთვის საყვარელი დელიკატესი.

0
#post_seo_title

რა კერძითაც არ უნდა გაანებივროთ ოჯახის წევრები შემწვარი კარტოფილი მაინც პირველ ადგილზეა. შეწვის დროს ამატებენ სოკოს, მწვანილებს, ქათამს და ტკბილ წიწაკასაც კი.

გთავაზობთ ერთ-ერთ საინტერესო რეცეპტს.

варит картофель

კარტოფილი სოუსში

ინგრედიენტები

კარტოფილი 1.5 კგ

კვერცხი 2 ცალი

არაჟანი 1.5 ს.კ.

ხორბლის ფქვილი 1.5 ს.კ.

მარილი 1 ჩ.კ.

წიწაკა 1 ჩ.კ.

კამა 10 გრ

მზესუმზირის ზეთი გემოვნებით

მომზადება

კარტოფილი გაფცქვენით და გარეცხეთ. მოხარშეთ მარილიან წყალში.

ღრმა თასში ათქვიფეთ კვერცხი და არაჟანი.

тесто для кляра

ამ ნარევს დაამატეთ მარილი და პაპრიკა, წვრილად დაჭრილი კამა. აურიეთ ყველაფერი ჩანგლით, დაამატეთ ფქვილი. აურიეთ ცომი სანამ სქელი არაჟნის სისქის არ იქნება.

картофельные шарики

გააცხელეთ ტაფაში ცხიმი, მოხარშული და გაგრილებული კარტოფილები სათითაოდ ამოავლეთ სოუსში და შეწვით ტაფაში.

შეწვის დროს ატრიალეთ, რომ ყველა მხრიდან გაწითლდეს. მიირთვით თბილი.

жаренный картофель в сметане

 

ხალვა -როგორ მოვამზადოთ სახლში

0
#post_seo_title

ყველასათვის საყვარელი ტკბილეულია ხალვა. მისი მომზადება სახლში თავადაც შეგიძლიათ

ხალვა სახლში როგორ მოამზადოთ ჩაიწერეთ შემდეგი რეცეპტი:

დაგჭირდებათ: მზესუმზირის ზეთი – 150.00 მლ, წყალი – 0.5 ჭიქა, ფქვილი – 1.5 ჭიქა, მზესუმზირა – 2.00 ჭიქა

მომზადების წესი: მზესუმზირა მოვხალოთ და გავფრცქვნათ ხორცსაკეპ მანქანაში, ასევე ფქვილიც ცეცხლზე მოვხალოთ, ოდნავ ფერი შევუცვალოთ და შევურიოთ მზესუმზიას. წყალი და შაქარი დავდგათ ცეცხლზე და მივიყვანოთ დუღილამდე, შაქარი უნდა გადნეს. სიროფი და მზესუმზირის ნარევი ერთმანეთში შევურიოთ. როცა ერთიან მასას მივიღებთ, გადავიღოთ ფორმაში სადაც იქნება ჩაფენილი ცელოფანი .თავზე აუცილებლად დავაფაროთ.

გემრიელად მიირთვით!

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ახლა ყოველ საღამოს მომაქვს სახლში კეფირი. ლანჩის, ვახშმის ან უბრალოდ დესერტის რეცეპტი.

0
#post_seo_title

ვცდილობთ ნაკლებად შევწვათ, მაგრამ უარს ვერ ვიტყვით “კეფირის ჩხირებზე”, საყვარელ საოჯახო საჭმელზე.

მოდით, დღეს საკუთარ თავს უფლება მივცეთ, რომ არ გადავახვიოთ ახალი ამბები და არ დავისვენოთ ამქვეყნიური აურზაურისგან? გთავაზობთ, გაანებივროთ საკუთარი თავი და თქვენი ოჯახი გემრიელი და ძალიან მარტივი კერძით. და მომზადებას დიდი დრო არ დასჭირდება. ხელნაკეთი კეფირის ყველის ჩხირები შესანიშნავი იდეაა გემრიელი ლანჩისთვის, ვახშმისთვის ან უბრალოდ საჭმლისთვის. მაგალითად, მიყვარს მათი დამზადება და ორი ყბით ჭამა ჩემი საყვარელი სერიალის ყურებისას.

ხელნაკეთი ყველის ჩხირები

მე მიყვარს ეს რეცეპტი, რადგან ის ძალიან მარტივია. ცომი მზადდება სწრაფად, შემდეგ კი შემდეგი ნაბიჯი არის ყველის ჩხირების შეწვა და მირთმევა. მინდა გაგაფრთხილოთ, რომ კერძი საკმაოდ ცხიმიანია, რადგან ცომი ბევრ ცხიმშია შემწვარი. მაგრამ ზოგჯერ შეგიძლიათ გაანებივროთ საკუთარი თავი და თქვენი ოჯახი!

ინგრედიენტები

250 მლ კეფირი

100 გრ მყარი ყველი

2 კვერცხი

450 გრ ხორბლის ფქვილი

10 გ გამაფხვიერებელი

1 ჩ.კ მარილი და შაქარი

მწვანილი გემოვნებით

მცენარეული ზეთი შესაწვავად

მომზადება

პირველ რიგში ავთქვიფოთ კვერცხები ღრმა თასში. ამისთვის ბლენდერი არ არის საჭირო, საკმარისია ჩვეულებრივი ჩანგლით შეიარაღდეთ. შემდეგ ჩაასხით კეფირი კვერცხში, დაამატეთ მარილი და აურიეთ. შემდეგ დაამატეთ შაქარი და კვლავ კარგად აურიეთ.

მყარი ყველი გახეხეთ წვრილ სახეხზე და დაუმატეთ კვერცხი-კეფირის ნარევს. მწვანილი (მაგალითად, ოხრახუში) წვრილად დაჭერით და ასევე დაუმატეთ ცომს. შეურიეთ ყველა ინგრედიენტი.
ცომს დაუმატეთ ფქვილი და მოზილეთ ცომი: ჯერ ჩანგლით, შემდეგ ხელებით. ცომი ხელებზე ოდნავ წებოვანი იქნება – ეს ნორმალურია. ამ შემთხვევაში მეტი ფქვილის დამატება არ დაგჭირდებათ, წინააღმდეგ შემთხვევაში ყველის ჩხირები ძალიან მკვრივი გამოვა.

ცომი დაამრგვალეთ და გადაიტანეთ ფქვილმოყრილ სამზარეულოს ზედაპირზე. ცომს ფქვილი მოაყარეთ ყველა მხრიდან და გააბრტყელეთ დიდ კვადრატულ ან მართკუთხედად არაუმეტეს 1 სმ სისქის.შემდეგ პიცის საჭრელით, თუ გაქვთ, დაჭერით ცომი ერთი და იმავე სიგრძისა და სიგანის ზოლებად.

დიდ ტაფაზე გავაცხელოთ მცენარეული ზეთი. ზეთის რაოდენობას არ დავაკონკრეტებ, რადგან ეს დამოკიდებულია თქვენი ტაფის ზომაზე. საკმარისი უნდა იყოს, რომ თითქმის მთლიანად დაფაროს ყველის ჩხირები. შეწვით ყველა ჩხირი საშუალო ცეცხლზე 2 მხრიდან, სანამ ოქროსფერი არ გახდება. მზა ჩხირები დადეთ ქაღალდის ხელსახოცზე, რომ ზედმეტი ცხიმი მოაცილოთ. მზადაა!

თუ არ მოგწონთ ასეთი ცხიმიანი კერძები, შეგიძლიათ ღუმელში გამოაცხოთ  ყველის ჩხირები. ვფიქრობ, 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში მხოლოდ 15-20 წუთი საკმარისი იქნება. გირჩევთ, გამოცხობის წინ თითოეულ ჯოხს წაუსვით ათქვეფილი კვერცხის გული. არანაკლებ გემრიელი და სურნელოვანი გამოვა!

კეფირზე მომზადებული ყველიანი ცომი უნივერსალური საფუძველია სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად.

თუ ამ რეცეპტის მიხედვით ამზადებთ ხელნაკეთ ყველის ჩხირებს, აუცილებლად გაგვიზიარეთ თქვენი აზრი კომენტარებში. გემრიელად მიირთვით!

 

The New York Times მკითხველს აჭარული ხაჭაპურის რეცეპტს უზიარებს

0

The New York Times აჭარულ ხაჭაპურზე წერს: ,,…ყველაზე ცნობილი ხაჭაპური არის აჭარიდან, საქართველოს შავ ზღვის კურორტიდან….” სრულად იხილეთ აქ.

კარტოფილის პიცა ტაფაზე 15 წუთში. ძალიან გემრიელი და სწრაფი რეცეპტი.

0
#post_seo_title

გთავაზობთ კლასიკური ვერსიისგან განსხვავებულ რეცეპტს, რომელიც მომზადდება ჩვეულებრივი ინგრედიენტებისგან, რომლებიც ყოველთვის მოიძებნება მაცივარში.

კარტოფილის პიცა ტაფაში

ინგრედიენტები

კარტოფილი 3-4 ცალი.

ხორბლის ფქვილი 2 ს/კ.

კვერცხი 1 ცალი

პომიდორი 3 ცალი

მოხარშული ძეხვი 200 გრ

მყარი ყველი 200 გრ

მაიონეზი 1 ს/კ.

აჟიკა 1 ს/კ.

ნიორი 2 კბილი.

მარილი. შავი პილპილი გემოვნებით.

 

მომზადება

მაიონეზი, აჯიკა და დაფქვილი ნიორი აურიეთ.

გახეხეთ ყველი. პომიდორი და ძეხვი დაჭერით კუბიკებად.

კარტოფილი გახეხეთ, დაამატეთ ფქვილი, კვერცხი, მარილი და პილპილი.

მიღებული ცომი დაასხით ზეთმოსხმულ ტაფაში. ერთ მხარეს როცა შეიწვება, გადააბრუნეთ ბლინი და წაუსვით მაიონეზიანი აჯიკა, ზემოდან დააწყვეთ პომიდორი, ძეხვი და მოაყარეთ ყველი.

თავდახურული მოამზადეთ, სანამ ყველი გადნება. მიირთვით ცხელი.

 

ასეთ სწრაფი რეცეპტი დაგეხმარებათ მოულოდნელი სტუმრების გასამასპინძლებლად. თუ პატარა ტაფას გამოიყენებთ, შეგიძლიათ რამოდენიმე სხვადასხვა გულსართიანი პიცის მომზადება.