კვირა, ნოემბერი 23, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარი წაკითხვა

50 საუკეთესო ქათმის კერძს შორის ორი ქართული კერძი მოხვდა

0
#post_seo_title

 ორი ქართული კერძი 50 საუკეთესო ქათმის კერძს შორის მოხვდა

ორი ქართული კერძი მოხვდა 50 საუკეთესო ქათმის კერძს შორის, რაც საქართველოს კულინარიული მემკვიდრეობის კიდევ ერთ დიდ აღიარებად იქცა. მსოფლიოში ცნობილი გემოს ექსპერტები და საკვების მიმოხილვის პლატფორმები ყოველწლიურად აწყობენ გამოკითხვებსა და კვლევებს, რათა დაადგინონ, რომელია საუკეთესო კერძები სხვადასხვა კატეგორიაში.

25-ე ადგილი ტაბაკა წიწილამ დაიკავა, 37-ე კი, შქმერულმა.

ქათმის საუკეთესო კერძების სათავეში კორეული “ჩიკინია”. ჩიკინი და კორეული შემწვარი ქათამი (KFC) მოექცნენ.

ქათმის 50 საუკეთესო კერძის ჩამონათვალი საერთაშორისო პლატფორმა tasteatlas.com-ის მიხედვით ასეთია:

ეს აღიარება მოწმობს საქართველოს კულინარიული კულტურის უნიკალურობასა და ძალას, რაც ქვეყანაში ტურისტების მზარდ ინტერესს იწვევს. ქათმის კერძების კატეგორიაში ორი ქართული კერძის მოხვედრა კიდევ ერთხელ ადასტურებს, რომ საქართველოს აქვს ბევრი ისეთი კერძი, რომელიც მსოფლიოს სხვადასხვა კუთხეში აღიარებას იმსახურებს.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით. ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

მოამზადეთ ვაშლის ჯემი მარტივად

0
#post_seo_title

როგორ მოვამზადფოთ მარტივად ვაშლის ჯემი

ვაშლის ჯემი  შეგიძლიათ გამოიყენოთ ასევე ფუნთუშებისა და ტორტების შიგთავსში. ან შეგიძლიათ უბრალოდ წაუსვით პურის ნაჭერზე საუზმეზე.

დაგჭირდებათ: ვაშლი — 2 კგ; შაქარი— 1,6 კგ; ორი ლიმონი

მომზადების წესი:

ვაშლებს გააცალეთ კანი, ამოიღეთ გული, შემდეგ გახეხეთ და უხვად მოაწურეთ ორი ლიმონის წვენი, რომ ვაშლი ჰაერთან ზემოქმედებისას არ გამუქდეს. შემდეგ მოათავსეთ გახეხილი ვაშლი ქვაბში, დაუმატეთ შაქარი და 4 სუფრის კოვზი წყალი და ხარშეთ დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით ორნახევარი საათის განმავლობაში, ხშირად ურიეთ.

როდესაც სქელი, გლუვი ჯემი გექნებათ, გადაიტანეთ მინის ქილებში, გააციეთ და შემდეგ მჭიდროდ დაახურეთ თავსახური. ის უნდა ინახებოდეს გრილ, მშრალ, ბნელ ადგილას დაახლოებით ერთი წლის განმავლობაში.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

მოამზადეთ ვაშლისა და ყველის უგემრიელესი ხვეულა

0

ვაშლისა და ყველის (უმჯობესია, თუ ეს იქნება ინგლისური ყველი ჩედერი) საოცარ ნაზავს მეტად საოცარს ხდის ცოცხალი, ახალი სალათის ფურცლებისა და მცირეოდენი მდოგვის დამატება. გაახვიეთ მიღებული ნაზავი ლავაშის შუაგულში და დატკბით საოცარი, უცხო გემოთი.

იგრედიენტები:

  • 1 ნაჭერი ლავაში, ან ნებისმიერი თქვენთვის სასურველი პური
  • 1 ჩაის კოვზი მდოგვი
  • 1 საშუალო ზომის დაჭრილი ვაშლი
  • ¼ ფინჯანი წვრილად დაჭრილი ყველი (ჩედერი)
  • 1 ფინჯანი სალათის ფურცელი

მომზადების დრო: 15 წთ.

მომზადების მეთოდი:

გაჭერით ლავაში შუაზე და წაუსვით შიგნიდან მდოგვი (მცირე რაოდენობით). მოათავსეთ ვაშლისა და ყველის ნაჭრები ლავაშის გულში და გადაიტანეთ ტოსტერში. გახუხეთ მანამ, სანამ ყველი დნობას არ დაიწყებს და ლავაში არ შეხურდება, ნუ შებრაწავთ. ტოსტერიდან გამოტანის შემდგომ, ფრთხილად ჩააწყვეთ სალათის ფურცლები ლავაშის გულში. თქვენი ტოსტი მზად არის. შეგიძლიათ  გემრიელად მიირთვათ.

 

მკვებავი ერთეული:

კალორიულობა: 354 კალორია.

ცხიმი: 11გრ.

ბოჭკო: 7გრ.

ნახშირწყლები: 51 გრ.

ცილა: 14 გრ.

ფოლიუმის მჟავა: 96 მგ.

ქოლესტერინი: 28 მგ.

შაქარი: 12გრ.

C ვიტამინი: 13 მგ.

კალციუმი: 246 მგ.

რკინა: 3მგ.

ნატრიუმი: 732 მგ.

კალიუმი: 402 მგ.

 

 

 

 

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

ჭვავის პური -არის თუ არა ნამდვილად დიეტური და სასარგებლო

0
#post_seo_title

ჭვავის პური, რომელსაც ქართველების უმრავლესობა “შავ პურს” უწოდებს, უკვე დიდი ხანია პატივითა და დიდებით სარგებლობს,

ჭვავის პური მოთხოვნადია და არა მარტო იმიტომ, რომ ის ადამიანის ორგანიზმისთვის სასარგებლოა. სხვათა შორის, ევროპის ბევრ ქვეყანაში სწორედ ჭვავის პურს უწოდებენ “პურს”, ხოლო სხვა პურ-ფუნთუშეულის აღსანიშნავად კი კონკრეტიზაციას მიმართავენ (მაგალითად, ხორბლის პური, ბატონი, ფუნთუშა და სხვა).

ჭვავის პურს რამდენიმე ღირსება აქვს, რომელთა გამოც ექიმები, დიეტოლოგები და უბრალოდ, ჯანმრთელი ადამიანები მას თეთრი პურის საპირწონედ განიხილავენ.

ჭვავის პურის მთავარი სასარგებლო თვისებებია:

თეთრ პურთან შედარებით უფრო მეტად გამოხატული არომატი. ნაკლები კალორიულობა. მართლაც, რაც უფრო “შავია” პური, რაც უფრო მეტია მასში ჭვავის და ალაოს შემცველობა, ის მით უფრო ნაკლებად კალორიულია. 100 გრამი ჭვავის პური – 190-200 კილოკალორიას, ხოლო თეთრი პურის იგივე რაოდენობა – 250კკალ შეიცავს.

ვიტამინების (ა, პპ, ე და ბ ჯგუფის ვიტამინები), შეუცვლელი ამინომჟავების, მიკრო და მაკროელემენტების მეტი რაოდენობა. რომელიც შავი პურის მომზადების სწორი ტექნოლოგიის თავისებურებით მიიღწევა. კუჭ-ნაწლავის ნორმალურად ფუნქციონირებისთვის საჭირო მცენარეული უჯრედისები, რომლებსაც ჭვავის პური გაცილებით დიდი რაოდენობით შეიცავს, ვიდრე თეთრი პური.

 

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

ჩემმა მეგობარმა შემომთავაზა სენდვიჩი ძალიან გემრიელი ლორით. მაშინვე ვკითხე კომპანიის სახელი, მან კი ამაზე ბევრი იცინა!

0
#post_seo_title

სწრაფი ხელნაკეთი ძეხვი ღუმელში

ცოტა ხნის წინ, მეგობართან ერთად გავისეირნე, გვინდოდა ჭამა. მან უარყო ჩემი შეთავაზება კაფეში წასვლაზე და ჩანთიდან რამდენიმე სენდვიჩი ამოიღო. მართალი გითხრათ, უფრო გემრიელი ლორი არასდროს გამისინჯავს! რა თქმა უნდა, მაშინვე ვიკითხე კომპანიისა და მაღაზიის შესახებ, სადაც ჩემმა მეგობარმა იყიდა პროდუქტი. მან უბრალოდ გაიცინა და თქვა, რომ ეს იყო ხელნაკეთი ძეხვი!

რეცეპტი მაშინვე ჩავწერე და საღამოს მოვამზადე.  ვერასოდეს ვიფიქრებდი, რომ სახლში ძეხვის დამზადება ასე მარტივი და სწრაფი იქნებოდა. თქვენ არ გჭირდებათ ბლენდერი, ხორცის საფქვავი ან სპეციალური კვამლი. გამოიყენეთ მხოლოდ დანა და ღუმელი.

თქვენ შეგიძლიათ შეცვალოთ ხორცის პროპორციები, რომლებიც მითითებულია ხელნაკეთი ძეხვის რეცეპტში თქვენი გემოვნებით. მაგალითად, გამოიყენეთ უფრო მეტი საქონლის ხორცი, ვიდრე ღორის, ან აიღეთ ისინი ნახევარი.

ნიტრიტის მარილი აიღეთ 0,5%. თუ თქვენ გაქვთ 6,25% მარილი, დაგჭირდებათ მხოლოდ 4 გრ.

ინგრედიენტები

ღორის ხორცი 1 კგ

საქონლის ხორცი 0,5 კგ

ნივრის ფხვნილი 0,5 ს/კ

ხახვის ფხვნილი 1 ს.კ.

რძე ფხვნილი 20 გ

შაქარი 1 ს/კ

შავი პილპილი (დაფქული) 0,5 ჩ/კ

მუსკატის კაკალი 0,5 ჩ/კ

წყალი 240 მლ

ნიტრიტი მარილი 25 გ

მარილი 21 გ

მომზადება

ღორის ხორცი დავჭრათ პატარა ნაჭრებად. საქონლის ხორცი კიდევ უფრო წვრილად დავჭრათ და დანით ან ჩაქუჩით დავბეგვოთ.

ხორცს დაუმატეთ ყინულიანი წყალი, ყველა სანელებლები, მარილი, შაქარი და რძის ფხვნილი. მოზილეთ დაფქული ხორცი დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში. დაახურეთ თასს თავსახური და ხორცი შედგით მაცივარში 18-24 საათით.

გაყავით ძეხვის ხორცი შუაზე. შეფუთეთ თითოეული ნაწილი ცელოფანში და დაახვიეთ თოკი, ჩამოაყალიბეთ ძეხვი. გააჩერეთ 20-30 წუთი ოთახის ტემპერატურაზე.

ძეხვი ჩადეთ ყალიბში ან საცხობ ფირფიტაზე და გააგზავნეთ წინასწარ გახურებულ ღუმელში 80-85 ° C-მდე. აცხვეთ მინიმუმ 3 საათის განმავლობაში.

ღორისა და საქონლის ხორცის ძეხვის ნაჭრებში ნახავთ პატარა სიცარიელეს. ეს იმის გამო ხდება, რომ ხორცი ნაჭრებად იჭრება. აქედან გამომდინარე, ხორცს უფრო მჭიდროდ ვერ გადაიტანთ საკვებ ცელოფანში. ღუმელში მოხარშული ძეხვი ქაღალდში გახვეული ინახება მაცივარში ერთ კვირამდე. ვაკუუმში ან საყინულეში პროდუქტი შეიძლება უფრო დიდხანს შეინახოს. გემრიელად მიირთვით!

რა გავლენას ახდენს ტკბილეული ბავშვის ჯანმრთელობაზე

0
#post_seo_title

ტკბილეული რა გავლენას ახდენს ბავშვის ჯანმრთელობაზე 

ტკბილეული  ჯანმრთელობაზე დიდ გავლენას ახდენს.გაესაუბრეთ პედიატრს, რათა გაიგოთ რა ასაკში რამდენი ტკბილეული შეიძლება მისცეთ ბავშვს.

ამერიკის გულის ასოციაციის (American Heart Association) რეკომენდაციის თანახმად, ორ წლამდე ასაკის ბავშვი საერთოდ არ უნდა იღებდეს შაქრის შემცველ პროდუქტებს, ხოლო ორიდან 18 წლამდე ასაკის ადამიანისთვის დღე-ღამის განმავლობაში მიღებული შაქრის ოდენობა არ უნდა აღემატებოდეს 25 გრამს (6 ჩაის კოვზი).

კვლევების საფუძველზე დადასტურებულია, რომ მცირე ასაკში შაქრის დიდი რაოდენობით მიღება მომავალში ხელს უწყობს სხეულის მასის ინდექსის ზრდას და ჭარბწონიანობისკენ მიდრეკილების ჩამოყალიბებას. მიჩნეულია, რომ შაქარი იწვევს მიჩვევას, ხოლო მისი ჭარბი მიღება, განსაკუთრებით ბავშვებისთვის, ჯანმრთელობის დიდ პრობლემებთანაა დაკავშირებული.

კითხვის გაგრძელება 

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

ნამდვილი ხილის შედევრი!

0
#post_seo_title

გაყინული ხილის ღვეზელი: მარტივი რეცეპტი სურნელოვანი ცხობისთვის

გაყინული კენკრა და ხილი ზამთარში დიასახლისებისთვის ნამდვილი ხსნაა. მათი დახმარებით ჩვენ შეგვიძლია გავახაროთ ჩვენი საყვარელი ადამიანები სხვადასხვა ვიტამინის დელიკატესებით მთელი წლის განმავლობაში. მაგალითად, ჩემს ოჯახს უყვართ ნამცხვრები კენკრის დანამატებით. ამიტომ, თითქმის ყოველ კვირას ვაცხობ კექსს გაყინული კენკრით.

 

პირველად გავაკეთე ასეთი ნამცხვარი, როცა საყინულეში ადგილის გათავისუფლება მჭირდებოდა. იქ შენახული ყველა პროდუქტიდან არჩევანი გაყინული კენკრის ტომარაზე შევაჩერე, მეგობრის რჩევით გადავწყვიტე ღვეზელის გამოცხობა, რასაც დიდი ძალისხმევა და დრო არ დასჭირვებია. მაგრამ შედეგმა ნამდვილად გამაოცა. სცადეთ და გამოაცხვეთ ეს დელიკატესი!

გაყინული კენკრის ღვეზელი: მარტივი რეცეპტი

ამ ღვეზელის თავისებურება ის არის, რომ მასში შევსების სახით შეგიძლიათ დაამატოთ სხვადასხვა გაყინული კენკრა. ხანდახან ხილის ნაჭრებსაც კი ვამატებ ან მათ ნარევს. ამავდროულად, კენკრას და ხილს არ გავყინავ, რომ წვენი არ გამოვიდეს. ამის წყალობით, გემო შესანიშნავია. ასეთი გემრიელობის მომზადებას მინიმალური დრო სჭირდება.

კენკრის ღვეზელის რეცეპტი

ინგრედიენტები

4 კვერცხი

180 გრ შაქარი

200 მლ რძე

300 გრ გაყინული კენკრა

120 მლ მზესუმზირის ზეთი

300გრ ფქვილი

80 გრ ქოქოსის ფანტელები

1 პაკეტი გამაფხვიერებელი

1 ს.კ. სახამებელი

ვანილი

მომზადება

პირველ რიგში აიღეთ კვერცხები და შეურიეთ შაქარს. დაამატეთ ცოტა ვანილი გემოვნებით. თუ ის სახლში არ არის, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ვანილის შაქარი. ათქვიფეთ ეს ინგრედიენტები სათქვეფით ან მიქსერის გამოყენებით. ორიენტირება მოახდინე შაქრის მდგომარეობაზე – კრისტალები მთლიანად უნდა დაიშალოს, თავად მასა კი უფრო ჰაეროვანი გახდეს.

 

შემდეგ კვერცხის მასას დაასხით რძე და მცენარეული ზეთი. დაუმატეთ ქოქოსის ფანტელები და კარგად ათქვიფეთ.
ცალკე თასში შეურიეთ გაცრილი ფქვილი გამაფხვიერებელთან ერთად.
ახლა თხევად მასას დაუმატეთ ფქვილი გამაფხვიერებელთან ერთად და მოზილეთ ერთგვაროვანი ცომი.

 

შემდეგ კენკრის ჯერი დადგა. ამჯერად გადავწყვიტე გამომეყენებინა გაყინული მარწყვი. მოათავსეთ გაყინული კენკრა მოსახერხებელ ფორმაში და შემდეგ მოაყარეთ სახამებელი. დარწმუნდით, რომ სახამებელი მაქსიმალურად ფარავს კენკრის ზედაპირს. ამის წყალობით, კენკრის წვენი ნამცხვრზე არ გავრცელდება, მაგრამ დარჩება თითოეული კენკრის შიგნით.
ახლა აიღეთ ფორმა, რომელშიც ნამცხვარი უნდა გამოცხვეს და დაფარეთ პერგამენტით. ფორმის ძირში ჩაასხით ცოტაოდენი ცომი და ზემოდან მოაყარეთ კენკრა თანაბრად.
ამის შემდეგ კენკრას ზემოდან დაასხით დარჩენილი ცომი. ეცადეთ, კენკრის მთელი ზედაპირი ცომით დაფაროთ, რათა შიგთავსი მაქსიმალურად იყოს შიგნით.

 

ნამცხვარი გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 35-50 წუთის განმავლობაში. ვინაიდან სხვადასხვა ღუმელის სიმძლავრე მნიშვნელოვნად განსხვავდება, შეამოწმეთ ტორტის მზადყოფნის დონე ასანთით ან ხის ჩხირით.
სურნელოვანი ღვეზელი გაყინული კენკრით, გააცივეთ და მიირთვით. სურვილისამებრ, ნამცხვარს შეიძლება წინასწარ მოვაყაროთ შაქრის პუდრა. გემრიელად მიირთვით!

 

ამ ნამცხვარს შეუძლია დაამშვენოს როგორც ყოველდღიური, ასევე სადღესასწაულო სუფრები.

იშვიათი გემოს პოლონური დესერტი ჰალვის მოყვარულთათვის.

0
#post_seo_title

შესანიშნავი რეცეპტი ჰალვის მოყვარულთათვის. თუ ახლო მომავალში აპირებთ თქვენს ნათესავებს ნამცხვრით გაუმასპინძლდეთ, ყურადღება მიაქციეთ მას.

პოლონური “ჰალვის ტორტი” მომზადება რთული არ არის, მაგრამ ნამდვილად მდიდრული გამოდის! კრემის წყალობით, რომლის ძირითადი ინგრედიენტი ჰალვაა, დესერტის გემო არაჩვეულებრივი და მდიდარია. შესანიშნავი კომბინაცია კაკაოსა და ვანილიანი რძის კრემის სინაზესთან.

გემოვნების გასაუმჯობესებლად და ნამცხვრის სიტკბოს შესამცირებლად, ზოგიერთ საკონდიტრო ნაწარმს კონდიტერები ნატურალური კენკრის პიურეებით რთავენ, მაგალითად მაყვლის, ალუბლის, სმაროდინისგან.

ინგრედიენტები

კვერცხი 5 ცალი

შაქარი .0,5 ჭიქა

ხორბლის ფქვილი 180 გრ

კაკაოს ფხვნილი 3 ს.კ.

გამაფხვიერებელი 1 ჩ.კ

მარილი 1მწიკვი

ჰალვა 400 გ

ვანილის პუდინგი 2 ცალი

რძე 700 მლ

კარაქი 250 გ

მომზადება

ბისკვიტის მოსამზადებლად თასში აურიეთ გაცრილი ფქვილი, გამაფხვიერებელი და კაკაოს ფხვნილი. ცილა და გული ერთმანეთისგან გამოყავით. ათქვიფეთ ცილები მარილით, სანამ მტკიცე ქაფი არ გახდება. ჩაყარეთ შაქარი პორციებად, დაუმატეთ გულები თითო-თითოდ. გააგრძელეთ თქვეფა, დაამატეთ მშრალი ნარევი ნაწილებად.

მიღებული ცომი დაასხით პერგამენტით დაფარულ საცხობ ფირფიტაზე ზომით დაახლოებით 20 x 30 სმ.  გამოაცხვეთ 170 გრადუს ტემპერატურაზე დაახლოებით 40 წუთის განმავლობაში.

 

კრემი. მოამზადეთ რძის პუდინგი პაკეტზე მითითებული ინსტრუქციის მიხედვით. გააგრილეთ, დაამატეთ ოთახის ტემპერატურაზე დარბილებული კარაქი. გახეხეთ 300 გრ ჰალვა და დაამატეთ კრემს. აურიეთ.

 

გაჭერით ბისკვიტი სიბრტყეზე 3 ფენად. თითოეულს წაუსვით კრემი, ზემოდან დაასხით კრემი და მოაყარეთ დარჩენილი დაქუცმაცებული ჰალვა.

 

ტორტი კიდევ უფრო გემრიელი გახდება, თუ მას დააყოვნებთ მაცივარში რამდენიმე საათის განმავლობაში. სურვილისამებრ მოაყარეთ კაკაოს ფხვნილი ან გახეხილი მუქი შოკოლადი. გისურვებთ სასიამოვნო წვეულებას!

ახალგაზრდობაში ვიპოვე რეცეპტი სრულიად შემთხვევით. შემდეგ კი ნამდვილი კლასიკა აღმოჩნდა.

0
#post_seo_title

არაჟანზე მომზადებული ორცხობილა ჩაისთვის

ყველა ნამდვილი დიასახლისის კულინარიულ არსენალში არის ისეთი საკონდიტრო ნაწარმი, რომლითაც იგი ახერხებს ნახევარ საათზე ნაკლებ დროში მომზადებას. იქნება ეს სალათი, ღვეზელი თუ დარიჩინის ჩვეულებრივი ნამცხვრები, მათზე უფრო მეტ დადებით ენერგიას დახარჯავთ, ვიდრე ძალისხმევას. ეს ასეა ჩვენს დღევანდელ რეცეპტშიც. აქ არის თუ როგორ უნდა მოამზადოთ არაჟანიანი ფუნთუშები სწრაფად და გემრიელად!

ინგრედიენტები

ხორბლის ფქვილი 320 გ

არაჟანი 100 გრ

კარაქი 100 გ

შაქარი 2 ს.კ.

კვერცხი 2 ცალი

გამაფხვიერებელი 1 ჩ / კ

ლიმონის ცედრა და

ვანილი გემოვნებით

მომზადება

თასში მოათავსეთ გაცრილი ფქვილი, გამაფხვიერებელი, შაქარი, მარილი და ლიმონის ქერქი. გახეხეთ ცივი კარაქი.

კარაქი კარგად აურიეთ მშრალ ინგრედიენტებს. დაამატეთ კვერცხი და  არაჟანი. ჯერ კოვზით, ხოლო შემდეგ ხელით აურიეთ.

მაგიდას მოაყარეთ ფქვილი, მასზე გააბრტყელეთ ცომი საშუალო სისქეზე. დარჩენილი კვერცხი ათქვიფეთ და წაუსვით ცომს.

მოაყარეთ შაქარი, დაჭერით სასურველ ფორმებად.

მოათავსეთ  პერგამენტებით მოპირკეთებულ საცხობ ფირფიტაზე და გამოაცხვეთ პეჩენიები 20-25 წუთის განმავლობაში 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში. ცომეული რომ ოდნავ გაცივდება, გემოვნებით მოაყარეთ შაქრის პუდრა.

 

რა თქმა უნდა, თუ დიეტაზე ხართ, შეგიძლიათ დაამზადოთ პეჩენიები, სადაც არ არის გამოყენებული შაქარი. მაგრამ ჩვენ გირჩევთ ამ პროპორციებს. სხვათა შორის, მაიონეზზე დაფუძნებულ ორცხობილას საკმაოდ ორიგინალური გემო აქვს. რა საკონდიტრო ნაწარმს ანიჭებთ უპირატესობას ჩაისთვის? გაგვიზიარეთ ინფორმაცია კომენტარებში!

ქართული სუფრა, როგორც ხელოვნების ნიმუში

0

ქართულ სუფრას შეიძლება სხვადასხვა მიზეზი ჰქონდეს, მაგრამ მისი არსი არ იცვლება. საკვების გაყოფით ქართულ სუფრაზე ადამიანები როგორც სიხარულსა და პატივისცემას, ისე გაჭირვებასაც კი უზიარებენ ერთმანეთს.

შეიძლება ითქვას, რომ ყველაზე მნიშვნელოვანი ფაქტორი ქართული სუფრის ფენომენში მისი დიფერენცირებული ხასიათია, რადგან ლხინის სუფრის მენიუ, კერძების რიგითობა და სიტუაცია სრულიად განსხვავდება ჭირის სუფრისგან. ჭირის სუფრაზე როგორც მენიუ, ისე ტერმინოლოგია განსხვავებული იყო. მაგალითად, სიტყვა „თამადის“ ნაცვლად, სუფრის ხელმძღვანელს ამბობდნენ, სიტყვა „სადღეგრძელოს“ ნაცვლად – მოსახსენიებელს ან მისაგებებელს, მაგრამ მისი ფილოსოფიური არსი – თანაზიარობა და თანადგომა ერთი და იგივე იყო.

ქართულ სუფრას მკაცრად გაწერილი წესები აქვს, სადაც თამადის ინსტიტუტი ძალიან მნიშვნელოვანია. ქართული სუფრის თამადამ სავალდებულო სადღეგრძელოები უნდა შესვას. აღსანიშნავია, რომ ჭირისა და ლხინის სუფრის სადღეგრძელოები ერთმანეთისგან განსხვავდება. სადღეგრძელო, ქართული სუფრის ტრადიციების მიხედვით, სადიდებლის, სავედრებლის – ლოცვის ჟანრშია აყვანილი, სწორედ ამიტომ ეკისრება თამადას ასეთი დიდი პასუხისმგებლობა.

ქართულ სუფრას ხშირად „ლუკულუსის ნადიმებს“ ადარებენ, რადგან აქ შეიძლება ნახო ყველაფერი, რასაც ქართული სამზარეულო მოიცავს. განსაკუთრებულია ყველისა და პურის მრავალფეროვნება, მწვანილი, მჟავეული – ფერმენტირებული ბოსტნეული, მწვანილი და ხილიც კი, სხვადასხვა ფხალეულის ნაკრები, ჩაშუშულები თუ რიტუალური „ხაშლამა“, თევზეული თუ სოკო, წალამზე შემწვარი მწვადი, კუპატები და ხშირ-ხშირად შემოტანილი ცხელ-ცხელი ხაჭაპურები. ასევე, მაყვლის საწებელში ჩაწყობილი ვარია, ბაჟე, სუბპროდუქტების კუჭმაჭი, ჩაქაფული და ხინკალი.

ქართულ სუფრაზე ჩაროზებსაც მრავლად შეხვდებით: კამეჩის მაწონს თხილეულითა და თაფლით, თათარას, ჩურჩხელასა და ჩირეულს, სხვადასხვა ნამცხვარსა და ტკბილ სასმელებს.

ქართული სუფრის მთავარი ღირსება ღვინოა, თუმცა ჩვენი ქვეყნისთვის – ღვინის სამშობლოსთვის ეს გასაკვირი არ არის. მსოფლიოში ცნობილი რამდენიმე ათასი ვაზის ჯიშიდან 500-ზე მეტი ენდემური ქართული ჯიშია. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ ქართულ სუფრაზე ღვინის არჩევანიც მრავალფეროვანია – რქაწითელი, მწვანე, ქისი, საფერავი, ციცქა, ცოლიკოური, ჩინური, ჩხავერი და სხვა.

აღსანიშნავია, რომ სუფრას მხიარული ამბების გახსენება, ლექსები, სიმღერები, გიტარა, აკაპელა და ცეკვა ალამაზებს, ამ ყველაფერს კი თამადა აორგანიზებს.

სუფრის დასასრულს ის ყველაწმინდის სადღეგრძელოს სვამს, სტუმრები კი თამადას ადღეგრძელებენ  და თანაზიარობის ეს რიტუალიც ამით სრულდება.

წყარო

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra