პარასკევი, ოქტომბერი 3, 2025
- Advertisement -spot_img

ხაჭოს ვარენიკები რომლის გემოც ბავშვობაში დაგაბრუნებთ

0
#post_seo_title

ხაჭოს ვარენიკები ბავშვობიდან ყველას უყვარს. სახლის პირობებში მომზადებული ბევრად უფრო გემრიელი და ფაფუკი გამოდის, ვიდრე ის, რაც მზა სახით იყიდება. უმჯობესია, თუ ვარენიკს კეფირზე მოამზადებთ.

ხაჭოს ვარენიკები, უკრაინული და ნამდვილი საერთოდ არ ჰგავს ნახევარფაბრიკატებს. ისინი ნახევარმთვარის ფორმის პელმენებს უფრო წააგავს.

დღეს ჩვენ გთავაზობთ სწორედ უკრაინული ვარენიკების შეუდარებელ რეცეპტს.

ინგრედიენტები

  • 400 გ ხაჭო
  • 1 ცალი კვერცხი
  • 2 ს. კ. შაქარი
  • 300 მლ კეფირი
  • 2 ს. კ. მანი
  • 300 გ ფქვილი
  • 1 ჩ. კ. სოდა
  • ნახევარი ჩ. კ. მარილი

მომზადება

1. დაიწყეთ შიგთავსით: ხაჭო და კვერცხი კარგად ასრისეთ შაქართან და მანისთან ერთად. დააფარეთ სამზარეულოს ცელოფანი, რათა არ გაშრეს და გადადეთ გვერდზე. მანი უნდა გაფუვდეს.

2. გაცერით ფქვილი, შეურიეთ მას სოდა და მარილი. შემდეგ დაამატეთ კეფირი და მოზილეთ რბილი ცომი, რომელიც ხელებს ეკრობა.

3. მოაყარეთ ცომს ფქვილი, დააფარეთ სამზარეულოს ცელოფანი და დაასვენეთ ათი წუთით.

4. ცომი გააბრტყელეთ მრგვლად ნახევარი სმ სისქის ფირფიტის სახით. ამოჭერით მისგან წრეები.

5. შიგთავსი დაადეთ ცომს და ცოტათი გაჭიმეთ. შემდეგ შეუერთეთ ნაპირები თქვენთვის მოსახერხებელი მეთოდით.

6. აადუღეთ წყალი და მოხარშეთ ვარენიკები ჩვიდი წუთის განმავლობაში. შეგიძლიათ ჭარბი რაოდენობა გაყინოთ.

ასეთი ვარენიკის ცომი გამოდის უფრო წვნიანი და ჰაეროვანი. ის არ იშლება. მსგავს ცომში ნებისმიერი შიგთავსი გემრიელი იქნება. თუმცა ყველაზე მეტად ხაჭოსა და კენრის კომბინაციაა წარმატებული. ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ გაყინული ალუბალი ან მარწყვი – ასეთ შემთხვევაში ვარენიკები ივსება ტკბილი წვენით და ხარშვისას მაინც არ იშლება.

გემრიელად მიირთვით! გაუზიარეთ რეცეპტი მეგობრებსაც!

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ვეგეტარიანული სოკოს კატლეტები

0
#post_seo_title

გადავწყვიტეთ გაგიზიაროთ ვეგანების ერთ-ერთი საყვარელი კატლეტი – სოკოს კატლეტის რეცეპტი, რომელიც, აგრეთვე, იდეალურია მარხვის დროს

სოკოს კატლეტი უხდება ნებისმიერ გარნირს, განსაკუთრებით კი სალათებს და შემწვარ ბოსტნეულს.

ინგრედიენტები:

1 კგ. ქამა სოკო

1 ჭიქა წიწიბურა

1 ს.კ. კარტოფილის სახამებელი

კამა, ოხრახუში, მარილი, პილპილი – გემოვნებით.

მომზადების წესი:

მოხარშეთ ქამა სოკო.

მოხარშეთ წიწიბურა სოკოს ნახარშში.

გაატარეთ სოკო და მწვანილი ხორცსაკეპ მანქანაში.

შეურიეთ ერთმანეთს სოკო და წიწიბურა. დაამატეთ სახამებელი, მარილი და პილპილი.

მიეცით კატლეტის ფორმა და შეწვით.

გემრიელად მიირთვით.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

ასურეთული შალა – ღვინის უნიკალური სახეობა

0

ასურეთული შალა — ადგილწარმოშობის დასახელების, კონტროლირებადი უმაღლესი ხარისხის ღვინო.

„ასურეთული შალა“ წითელი მშრალი ღვინოა, რომელიც უნდა აკმაყოფილებდეს შემდეგ მოთხოვნებს:

  • ფერი: ღია ლალისფრიდან მუქ ლალისფრამდე;
  • არომატი და გემო: ექსტრაქტული, დახვეწილი. სასიამოვნო ხალისიანი მჟავიანობით, მაყვლის და შავი მოცხარის ტონებით. დავარგებისას უვითარდება მკვეთრად გამოხატული ბუკეტი სანელებლების (პილპილი, მიხაკი) და მშრალი ხილის (შავი ქლიავის ჩირის) ტონებით;
  • ფაქტობრივი მოცულობითი სპირტშემცველობა არ უნდა იყოს 11%-ზე ნაკლები;
  • დაყვანილი ექსტრაქტის მასის კონცენტრაცია არ უნდა იყოს 24 გ/ლ-ზე ნაკლები;
  • შაქრიანობა არ უნდა აღემატებოდეს 4 გ/ლ-ს;
  • ტიტრული მჟავიანობა არ უნდა იყოს 4 გ/ლ-ზე ნაკლები;
  • აქროლადი მჟავიანობა ძმარმჟავაზე გადაანგარიშებით – არაუმეტეს 1,2 გ/ლ;
  • გოგირდის დიოქსიდის საერთო მასური კონცენტრაცია – არაუმეტეს 150 მგ/ლ.
  • წყარო

მოამზადეთ საზაფხულო კოქტეილი რამდენიმე ინგრედიენტით

0

ყველას გვიყვარს მზიანი ზაფხული, მაგრამ ცხელი დღეები დისკომფორტს გვიქმნის. ეს ტროპიკული კოქტეილი მსგავსი დღეების გადატანაში დაგეხმარებათ.

რეცეპტი ძალიან მარტივია, თავად სასმელი კი სულ რაღაც 5 წუთში მზადდება. 

ინგრედიენტები:

  • მინერალური წყალი – 130 მლ
  • ანანასის წვენი – 70 მლ
  • აგავას სიროფი
  • ქოქოსის ფანტელები
  • ყინული

მომზადების მეთოდი:

  • ჭიქაში ჩაასხით გაზიანი წყალი და დაამატეთ წვენი. თუ გსურთ უფრო მდიდარი ანანასის არომატი, გამოიყენეთ ნაკლები წყალი და მეტი წვენი.
  • ტროპიკული სამოთხე უბრალოდ წარმოუდგენელია სურნელოვანი ქოქოსის გარეშე! ამიტომ, ტკბილი სიროფი სავალდებულო ნაბიჯია, რომლის გარეშეც არაფერი იმუშავებს. მეტი ანტურაჟისთვის სასმელს მოაყარეთ ქოქოსის ფანტელები.
  • ხუთ წუთზე ნაკლებ დროში და ტროპიკული კოქტეილი მზად არის!
  • დაამატეთ ყინულის რამდენიმე კუბი. კოქტეილი ასევე შეგიძლიათ დაამშვენოთ ანანასის ნაჭრებით ან სხვა ხილით.

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

ცხარე ბულიონი ყველაზე ჯიუტი მამაკაცის გულსაც კი მოიგებს. ერთხელ მოუმზადეთ და სამუდამოდ თქვენი იქნება.

0
#post_seo_title

ჩვენ ვიცით კერძის რეცეპტი, რომელზეც მსოფლიოში ვერცერთი  კაცი უარს ვერ ამბობს. ცხარე ბულიონი ყველაზე ჯიუტი მამაკაცის გულსაც კი მოიგებს. კულინარიული სიყვარულის შელოცვას “ჩუჭვარა” ეწოდება. დღეს კი უზბეკურ ორიგინალ რეცეპტს გაგიზიარებთ.

“ჩუჭვარა”

ინგრედიენტები

1 კგ ფქვილი

450 მლ წყალი ცომისთვის და 500-1000 მლ ბულიონი

40 მლ მცენარეული ზეთი

1 კგ საქონლის ხორცი ან ცხვარი

3-5 კბილი ნიორი

წიწაკა

ქინძი

ხახვი

300 გრ ცხიმი

მარილი და პილპილი გემოვნებით

1-2 ჩ.კ. ტომატის პასტა

მომზადება

გავაკეთოთ ფარში. გავატაროთ ხორცსაკეპში ხორცი, ხახვი, დავამატოთ ცხიმი,მარილი, წიწაკა და ყველაფერი ავურიოთ.

მოზილეთ ცომი ფქვილის, წყლისა და დაახლოებით 20 გრ მარილის შერწყმით.

ტაფაში გადაიტანეთ ცოტაოდენი ხორცი, დაჭრილი ხახვი და ტომატის პასტა. დაამატეთ მარილი, პილპილი და სანელებლები. მაგალითად, საყვარელი მწვანილი, წიწაკა, დაჭრილი კოჭა. შუშეთ დაახლოებით 5 წუთი და დაამატეთ დაჭრილი ბულგარული წიწაკა. 3 წუთის შემდეგ დაასხით ცივი წყალი და დაუმატეთ უხეშად დაჭრილი ქინძი. ადუღების შემდეგ დაახურეთ თავსახური და მოხარშეთ 30 წუთის განმავლობაში.

მოამზადეთ პატარა ზომის პელმენები.

დაამატეთ პელმენი ბულიონს და მოხარშეთ დაახლოებით 7 წუთი საშუალო ცეცხლზე.

მიირთვით დაჭრილ ქინძსა და ნიორთან ერთად მოხარშული სოუსით.

 

მოამზადეთ ნუთელა მარტივად

0

ინგრედიენტები:

  • 2 ჭიქა მოხალული თხილი
  • 7 ც ფინიკი ( კურკა გამოცლილი)
  • 1 ს.კ ვანილის ექსტრაქტი ან ვანილი
  • 2 ს.კ კაკაო

მომზადების მეთოდი:

ბლენდერში ჯერ მოათავსეთ თხილი და კარგად ათქვიფეთ. შემდეგ დაუმატეთ დარჩენილი

ინგრედიენტები და განაგრძეთ თქვეფა.  მიღებული მასა მოათავსეთ სასურველ ჭურჭელში და

გამოყენებამდე შეინახეთ მაცივარში.

კომბოსტოს სალათი, რომელიც ათ წუთში მზადდება

0
{"remix_data":[],"remix_entry_point":"challenges","source_tags":["local"],"origin":"unknown","total_draw_time":0,"total_draw_actions":0,"layers_used":0,"brushes_used":0,"photos_added":0,"total_editor_actions":{},"tools_used":{"transform":1},"is_sticker":false,"edited_since_last_sticker_save":true,"containsFTESticker":false}

ბოსტნეული ძალიან სასარგებლო და ერთობ აუცილებელი პროდუქტია ორგანიზმისთვის. თუმცა ბევრს ის არ უყვარს. ჩვენ ვცდილობთ ოჯახის წევრებს როგორმე მოვაწოდოთ სასარგებლო ნივთიერებების შემცველი კომბოსტოს სალათი, რომლებსაც სხვა ინგრედიენტებთან ვახამებთ გემოს გაუმჯობესების მიზნით.

კომბოსტოს სალათი ლობიოთი, რომელშიც თავმოყრილია ორგანიზმისთვის აუცილებელი ბევრი მნიშვნელოვანი ელემენტი. თუ დრო არ გაქვთ, გამოიყენეთ ლობიოს კონსერვი. შეგიძლიათ ლობიო მოხარშოთ წინა დღეს.

ინგრედიენტები

  • ნახევარი კგ თეთრი კომბოსტო
  • 4 ცალი კვერცხი
  • 3 ს. კ. მაიონეზი
  • 400 გ კიტრი
  • 250 გ დაკონსერვებული ლობიო
  • მარილი და შავი დაფქული პილპილი გემოვნებით

მომზადება

  1. კვერცხი მოხარშე და დაჭერი წვრილ კუბებად. კიტრი გარეცხე და ისიც დაჭერი კუბებად.

  1. კომბოსტო დაჭერი თხლად. გამოდგება როგორც თეთრი, ასევე ჩინური კომბოსტო – სეზონის მიხედვით.

  1. შეურიე ინგრედიენტები ერთმანეთს და დაამატე გადაწურული ლობიო, მარილი და დაფქული პილპილი გემოვნებით. მოასხი მაიონეზი, აურიე კარგად და მიიტანე სუფრასთან.

კომბოსტოს წყალობით, სალათა საკმაო რაოდენობის გამოდის. ის ცალკე კერძადაც კარგია და ასევე, როგორც გარნირი, უხდება ხორცს ან თევზს. სცადეთ და აუცილებლად მოგეწონებათ.

გაუზიარეთ რეცეპტი მეგობრებსაც!

 

არაქისის კარაქი -მისი სარგებელი და საჭიროება კვებაში

0
#post_seo_title

არაქისის კარაქი საქართველოში უფრო და უფრო პოპულარული ხდება, ის უყვართ ბავშვებს, მოზარდებს და ჩვენს ოთხფეხა მეგობრებსაც კი საკმაოდ იზიდავს

არაქისის კარაქი რომ გემრიელი და ძალიან სასარგებლო პროდუქტია, ეს ქართველმა მომხმარებელმა, შეიძლება ითქვას, სულ ცოტა ხნის წინ გაიგო. აი, ამერიკასა და ევროპაში კი მიწის თხილის კარაქს დიდი ხანია, კარგადაც იცნობენ და აფასებენ კიდეც. განსაკუთრებით პოპულარულია არაქისის კარაქიანი ბუტერბროდები, რომლებიც სამართლიანად არის მიჩნეულია საუკეთესო ხემსად როგორც დიდებისთვის, ასევე ბავშვებისთვის.

დღეს ბაზარზე არაქისის კარაქის რამდენიმე სახეობა არსებობს, რომლებიც ერთმანეთისგან წარმოების ტექნოლოგიით განსხვავდება: ამაში იგულისხმება არაქისის მარცვლების დაფქვის ხარისხი და ასევე, დანამატების არსებობა ან არარსებობით. არაქისის კარაქის დანამატებად ხშირად გამოიყენება, მაგალითად, ცუკატები (ციტრუსის დაშაქრული კანი), ქოქოსის ფანტელები, შაქარი, თაფლი, შოკოლადი და, თქვენ წარმოიდგინეთ, ჩილი (ცხარე წითელი წიწაკა) და ნიორიც კი.

100 გრ. არაქისის კარაქის კალორიაა 582 კკალ.; იმისთვის, რომ დანაყრდეთ და ძალები მოიკრიბოთ, საკმარისია ერთი ბუტერბროდი არაქისის კარაქით. პროდუქტს მაღალი გაჯერების ინდექსი აქვს, რადგან დიდი რაოდენობის შეიცავს საკვებ ბოჭკოსა და ცილას. თუკი თქვენ წონას აკონტროლებთ ან წონის დაკლება გსურთ, დიეტოლოგების რეკომენდაციაა, რომ არაქისის კარაქი საუზმეზე მიირთვათ და დღის ულუფამ 30 გრ-ს არ გადააჭარბოს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

მარტივი და გემრიელი კერძი იაფი ინგრედიენტით. მიირთვით ნებისმიერი სოუსით.

0
#post_seo_title

ქათმის კისერი ტაფაში

ხორცის კერძი საუკეთესოდ ითვლება. თითქმის ნებისმიერ ხორცს აქვს მდიდარი გემო და შეუძლია დაგანაყროს მცირე რაოდენობითაც კი. თქვენთვის შესანიშნავი კერძის რეცეპტი გვაქვს!

ქათმის კისერი ხორციანი და გემრიელია. მათი მომზადება სიამოვნებაა, თითქმის იგივეა, რაც ფრთები. მაგრამ ფრთების ფასი, მიუხედავად მათში ძვლების დიდი რაოდენობისა, ორჯერ მეტია. ჩვენ გიზიარებთ მათ, ვისაც ჯერ არ აღმოუჩენია ეს პროდუქტი, რეცეპტი ქათმის კისრისთვის.

ინგრედიენტები

ქათმის კისრები 1 კგ

ნიორი 2 კბილი

მარილი გემოვნებით

წიწაკა შერეული გემოვნებით

მყარი ყველი 100 გრ

არაჟანი 1 ს.კ.

მაიონეზი 100 მლ

მზესუმზირის ზეთი 3 ს.კ.

მომზადება

ქათმის კისრის მომზადება არ შეიძლება იყოს ამაზე უფრო მარტივი! დიდ ჭურჭელში შეურიეთ მარილი, პილპილი და სხვა სანელებლები გემოვნებით. თუ არ ჩქარობთ, დააყოვნეთ.

დაჭერით ნიორი წვრილად და ჩაყარეთ გაცხელებულ ტაფაზე ზეთში და შეწვით. როდესაც ნიორი ოქროსფერი გახდება, გადადით შემდეგ საფეხურზე, გაწურეთ კისრები და შეუწვით კანი ერთ მხარეს. ამას მაქსიმუმ 3-4 წუთი დასჭირდება. შემდეგ გადაბრუნდით მეორე მხარეს და ძალიან კარგად შეწვით. ტექნიკა მოგვაგონებს სოსისის მომზადებას. გახსოვდეთ, რომ კისრები ურიეთ, რომ თანაბრად მოიხარშოს.

სანამ ქათმის კისერი იწვება, გახეხეთ ყველი და აურიეთ მაიონეზი და არაჟანი. გემოვნებით დაუმატეთ პილპილი და მარილი.

თქვენი კერძი მზად არის 15-20 წუთში!

მიირთვით ქათმის კისრები ყველის სოუსთან, რომელიც რეცეპტში მივუთითეთ, ან ნებისმიერი სხვა სოუსით. მწვანილი ძალიან უხდება შემწვარ ქათამს. ჩვენ გირჩევთ არ დაზოგოთ წიწაკა, მაგრამ სურვილისამებრ გამოიყენოთ ძირის თესლი. შეინახეთ ჩვენი რეცეპტი ლუდის ერთ-ერთი საუკეთესო წახემსებისთვის! თუმცა, უპირველეს ყოვლისა, კისრები, რა თქმა უნდა, შესანიშნავი არჩევანია მეორე კერძად.

რა უპირატესობით გამოირჩევა მცენარეული კვება

0

როგორც სათაური გვეუბნება, მცენარეული კვება და ჯანსაღი კვება ფაქტობრივად იდენტურია. როცა ვსაუბრობთ პირველზე, თავისთავად ვგულისხმობთ მეორეს.

ჯანსაღი კვება ავითარებს ადამიანის იმუნურ სისტემას. მცენარეებს აქვთ აუცილებელი საკვები ნივთიერებები, იგივე ნუტრიენტები, რომლებსაც სხვა საკვებიდან ვერ მიიღებთ. მცენარეებში შემავალი ვიტამინები, მინერალები, ფიტოქიმიკატები, ანტიოქსიდანტები გეხმარებათ შეინარჩუნოთ თქვენი უჯრედები ჯანსაღი, ხოლო სხეულის ზოგად მდგომარეობას ყოველთვის ფორმაში ამყოფებს, რათა იმუნურ სისტემას შეეძლოს სრულყოფილად ფუნქციონირება.

“მცენარეები აძლევენ ადამიანს იმას, რაც მას სჭირდება ინფექციის წინააღმდეგ საბრძოლველად”, – ამბობს ანდრეა მიურეი, მედიცინის დოქტორი. ჯანსაღი კვება, განსაკუთრებით თუ საქმეში ურევია ბიოპროდუქტები, აძლიერებს იმუნურ სისტემას, რაც შემდეგ უმნიშვნელოვანესია როგორც მიკრობებისა, ასევე მიკროორგანიზმებისგან დასაცავად.

ჯანსაღი იმუნური სისტემა აუცილებელია კიბოს განვითარების რისკის შესამცირებლად, რადგან მას შეუძლია შეუტიოს უჯრედებში მუტაციებს, სანამ ისინი დაავადებამდე გადაიზრდებიან.

მცენარეული საკვები ებრძვის ანთებას. ნუტრიენტებს ბევრი სარგებელი მოაქვს ორგანიზმისთვის. ანთების წინააღმდეგ მოქმედებები ერთ-ერთი ასეთი სარგებელია. პატარა ფიტოქიმიკატები, ანტიოქსიდანტები აძლიერებენ იმუნურ სისტემას. ასევე, ისინი აქტიურად მოძრაობენ ჩვენს სხეულში – ანეიტრალებენ დაბინძურებისგან, დამუშავებული საკვებისგან, ბაქტერიებისგან, ვირუსებისგან და სხვა მიზეზების გამო წარმოქმნილ ტოქსინებს.

მცენარეებში არსებული ანტიოქსიდანტები ითვისებენ ყველა ამ ეგრეთ წოდებულ თავისუფალ რადიკალებს, რომლებსაც შეუძლიათ ჩვენი სხეულის ჯანსაღი წონასწორობის დარღვევა. 

გაითვალისწინეთ რჩევები, თუ , რადგან მათი მიღება ანთების შესამცირებლად ძალიან მნიშვნელოვანია.

ხანგრძლივმა ანთებამ შეიძლება დააზიანოს თქვენი სხეულის უჯრედები. ის დაკავშირებულია კიბოსთან და სხვა ანთებით დაავადებებთან, როგორ შევარჩიოთ ჯანსაღი ხილი და ბოსტნეულიოგორიცაა ართრიტი. მცენარეული საკვები აშორებს ამ დაავადების გამომწვევ მიზეზებს, ზუსტად ამიტომაა ბიოპროდუქტები ასეთი მნიშვნელოვანი.

 

 

წყარო

 

 

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra