ორშაბათი, ნოემბერი 24, 2025
- Advertisement -spot_img

რეცეპტი, რომელმაც Instagram და TikTok “ააფეთქა”!

0

ჯიჯი ჰადიდის პასტა არყით, რომელმაც მსოფლიო აალაპარაკა:

2020 წელს ჯიჯი ჰადიდის მაკარონის ეს რეცეპტი ვირუსულად გავრცელდა და “ააფეთქა” Instagram და TikTok! ამართლებს აჟიოტაჟს?! აბსოლუტურად! ეს ნაღებისა პიკანტური არყის სოუსი ქმნის რესტორნის ხარისხის.

ჩნდება კითხვა, როგორ მოვამზადოთ ეს კერძი?

 

რეალურად, ეს ძალიან მარტივია!

 

დიდ ქვაბში გააცხელეთ ზეითუნის ზეთი, ნიორი და ხახვი. მოთუშეთ დარბილებამდე. დაამატეთ ტომატის პასტა და ურიეთ მანამ, სანამ არ გახდება მუქი ფერის.

დაამატეთ მძიმე კრემი. დაუმატეთ არაყი და ურიეთ იქამდე, სანამ აორთქლებას არ დაიწყებს. დაამატეთ წითელი წიწაკის ფანტელები.გააგრძელეთ მორევა სანამ მასა არ გაერთიანდება. მოაყარეთ მარილი და პილპილი. სოუსი გადმოდგით ცეცხლიდან.

ცალკე მოხარშეთ მაკარონი. როდესაც მაკარონი მზად იქნება, დაიტოვეთ წყლის ¼ . დაუმატეთ კარაქი. აურიეთ საშუალო ცეცხლზე, სანამ კარაქი არ გადნება და მოასხით სოუსი. დაუმატეთ ყველი პარმეზანი და აურიეთ. დაამატეთ მეტი მარილი და პილპილი გემოვნებით. ზემოდან მოაყარეთ პარმეზანის ყველი და რეჰანი.

თქვენი მაკარონი, არყის სოუსით მზადაა!

 

 

 

 

“მე რომ დამელია იმდენი, რამდენიც ჩემს გვერდზე მჯდომმა სვა, იქვე მოვკვდებოდი”- როგორ აღწერა შარდენმა მე-17 საუკუნის ქართული სუფრა

0

ფრანგი იუველირის, ძვირფასი ქვებით მოვაჭრისა და მოგზაურის – ჟან შარდენის თხზულების: “მოგზაურობა სპარსეთსა და აღმოსავლეთის სხვა ქვეყნებში” გარკვეული ნაწილი საქართველოს ეხება, სადაც მან 1672-1673 იმოგზაურა. მან მოიარა დასავლეთ და აღმოსავლეთ საქართველო, ვრცლად აღწერა საკუთარი თვალით ნანახი უამრავი ფაქტი და მოვლენა, პირადი შთაბეჭდილებები შეავსო საქართველოს წარსულის შესახებ ცნობით, რომლებიც ამოკრიბა ბერძენ, რომაელ და სპარსელ ისტორიკოსთა თხზულებებიდან და წინამორბედ ევროპელ მოგზაურთა და მისიონერთა ჩანაწერებიდან. აქვე ვხვდებით ძველი თბილისის პირველ გრაფიკულ ჩანახატს, რომელიც შარდენის თანამგზავრის მხატვარ გრელოს მიერ უნდა იყოს შესრულებული.
ქვემოთ გთაავზობთ ფრაგმენტს ფრანგი მოგზაურის ნაშრომიდან:

…”გადაშალეს სუფრები ყველა სტუმრების წინ სეფის სამ მხარეს. სუფრები მაგიდების სიგრძისა იყო. სემდეგ მოიტანეს პური. პური სამნაირი სიგრძისა იყო: თხელი როგორც ქაღალდი, თითის სისხო და პატარპატარა დაშაქრებული პურები. ხორცი ამოიტანეს ვერცხლის დიდი ლანგრებით. ვერცხლისავე ხუფები ეხურა. ევროპაში ასეთ დიდ ლანგრებს არ ხმარობენ.

ლანგარი ხუფით იწონის ასე, ორმოცდა ათ ან სამოც მარკას (½ გირვ.). შემოჰქონდათ და ამწკრივებდნენ ერთად. სხვებს მიჰქონდათ შემოტანილი ხორცი დამჭრელებთან; დასჭრიდნენ, ავსებდნენ საინებს და მიჰქონდათ სტუმრებთან მათი ღირსების მიხედვით. სამგვარი საჭმელი მოვიდა სუფრაზე, ყველა სამოცამდე ვეება ლანგრით. მოვიდა ყველა ჯურის ფლავი, ბრინჯი, ხორცთან ერთად მოხარშული. აკეთებენ სხვადასხვა ფერისას და გემოვნებისას: ყვითელ ფლავს შაქრით, დარიჩინით და ზაფრანით აზავებენ, წითელს ბროწეულის წვენით. თეთრი ფლავი უფრო გემრიელი და კარგი საჭმელია.

ფლავი საზოგადოდ საუცხოვო რამ სანოვაგეა, აზიზი და ფრიად შემრგე.

მეორე თავად შემოიტანეს კუპატები, ყაურმა, მშვენიერი მომჟავოდ მოხრაკული ხორცი და სხვა ამგვარი საჭმელები. მესამე თავი შემწვარი იყო. ამ სამივე თავსაჭმელს მოსდევდნენ სამღვდელოთათვის თევზი, კვერცხი, მწვანილი, ჩვენ სახსნილოც და სამარხვოც მოგვდიოდა: საკვირველი წესიერებით და სიჩუმით მიჰქონდ-მოჰქონდათ საჭმელები. ყველა უთქმელად აკეთებდა თავის საქმეს. სუფრაზე სამი ევროპელი ვიყავით და ჩვენ უფრო მეტს ვხმაურობდით, ვინემ ყველა ის ას ორმოც და ათი კაცი, რომელიც სეფაში იყო.

გარდა ამისა მეტად საკვირველი იყო სუფრის იარაღი და ავეჯეულობა, ას ოცამდე ღვინის სასმელი ჭურჭელი იყო სუფრაზე: ბადიები, თასები, ყანწები, კულები, თორმეტი აზარფეშა და სხვა. აზარფეშები თითქმის ყველა ვერცხლისა იყო. თასები, ბადიები, კულები, ზოგი სადა ოქროსი იყო, ზოგი დასევადებული ოქროსი, ზოგი ძვირფასი თვლებით მოჭედილი, ზოგიც ვერცხლისა იყო.

ყანწები ძვირფასი თასებივით იყო მოოჭვილი. ყანწები სხვადასხვა სიდიდისაა; უფრო ხშირად ყანწი სიგრძით რვა გოჯია, სიგანით, პირში, ორი გოჯი. ყანწები შავებია და ძალიან სუფთად დათლილები. ხმარობენ. აგრეთვე, მარტორქის და ჯიხვების ყანწებს. თუმცა საზოგადოდ საქონლის და ცხვრის რქების ყანწებს უფრო აკეთებენ.

ყანწის ხმარება და მისი მორთვა ყოველთვის დიდად ჰყვარებიათ აღმოსავლეთში.

არ ვიცი, რამდენი ხანი გასტანა ნადიმმა და ის კი ვიცი, რომ ჩვენ შუაღამისას წამოვედით და ჯერ შემწვარი არ აელაგებინათ სუფრიდან. წინათ ყველანი ცოტას სვამდნენ; მხოლოდ მესამე თავი საჭმელი რომ შემოვიდა, მაშინ შეხურდნენ და საკვირვლად დაიწყეს სმა. სადღეგრძელოები ამგვარად დალიეს: ჩამოურიგეს რვა კაცს, რომლებიც უფრო ახლო ისხდნენ მეფესთან, ოთხს მარცხნივ, ოთხს მარჯვნივ რვა თასი, ერთისა და იმავე სიდიდისა და მოყვანილობისა და ერთნაირის ღვინით სავსე. ეს რვანი წამოდგნენ ზეზე და ფეხზე იდგნენ, ვიდრე დასცლიდნენ. დასცალეს თასები. მერე ყველანი ისევ დასხდნენ. მერე მიართვეს ღვინო იმავე რვა თასით მათ შემდეგ მსხდომთ და ასე ჩაჰყვნენ ბოლომდინ.

მერე დაიწყეს სხვა ახალი სადღეგრძელო რვა უფრო დიდის თასით. ჩვეულება მოითხოვს, უფროსების სადღეგრძელო დალიონ ბოლოს და უფრო დიდის თასებით. რომ უფრო დაეთროთ სტუმრები, აძალებდნენ ღვინოს იმათი ხათრითა და პატივისცემითა, ვისიც სადღეგრძელო იყო. ამგვარად სვეს ჩემს იქ ყოფნის დროს ორი საათის განმავლობაში და, როგორც გავიგე, გათენებამდინ ესვათ ასე. მე და კაპუცინები გაგვანთავისუფლეს სმისგან. მართლაც, მე რომ დამელია იმდენი, რამდენიც ჩემს გვერდზე მჯდომმა სვა, იქვე მოვკვდებოდი; მაგრამ მეფემ ხათრი გაგვიწია და უბრძანა, ჩვენთვის არ დაელევინებინათ სადღეგრძელოები. ჩვენ წინ იდგა ღვინო, წყალი და ოქროს თასი; როცა მოვითხოვდით მაშინ გვასმევდნენ.

როცა დაიწყებოდა სადღეგრძელო, საკრავებს დაუკრავდნენ და იმღერებდნენ. სიმღერა ძალიან მოსწონდათ, აღტაცებაში მოდიოდნენ…”

წყარო

 

გამორჩეული, საოცარი – აუცილებლად გასასინჯი კერძები საქართველოში

0

მრავალფეროვანმა ბუნებამ, ისტორიული განვითარების გზამ საქართველოს თითოეულ კუთხეში თავისებური ყოფითი კულტურის ჩამოყალიბება განაპირობა. თავისებურებებით გამოირჩევა თითოეული კუთხის კვების სისტემაც.

საქართველოს ნებისმიერ კუთხეს აქვს საკუთარი, სხვებისგან გამორჩეული კერძი და პროდუქტი. თუმცა, არსებობს რამდენიმე კერძი, სადაც ყველა კუთხის გზა იკვეთება.

საცივი უპირველესია, რაც ქართულ საახალწლო სუფრას უკავშირდება – მზადდება ქათმის ან ინდაურის ნაწილებისგან, რომლებიც წინასწარ მომზადებულ ბულიონში თავსდება. ბულიონის განუყრელი ნაწილი ნიგოზია.

ქართული სუფრის მსგავსად, ტოლმა არაერთი ქვეყნის სუფრას ამშვენებს. მზადდება ბრინჯისგან, ხახვისგან, გატარებული ხორცისა და სხვა ინგრედიენტებისგან, რომლებიც კომბოსტოში ან ვაზის ფოთოლშია გახვეული.

ფხალეულს საქართველოში ძალიან გემრიელად ამზადებენ – მთაში თუ ბარში მისი მომზადების არაერთი რეცეპტი არსებობს. ნებისმიერ შემთხვევაში, ფხალეულს ძალიან უხდება ნიგოზი.

ნიგვზიანი ბადრიჯნის ხვეულა კეთდება შემწვარი ბადრიჯნისგან და შეზავებული ნიგვზისგან, რომლებიც გადახვეულია ერთად.

ბაჟე – ქართული ტრადიციული სოუსი, რომლის მოსამზადებლადაც ნიგოზი, სუნელები და ნიორი გამოიყენება.

შემწვარი გოჭი ქართველებს გამორჩეულად უყვართ. სხვადასხვა კუთხეში მის მოსამზადებლას სხვადასხვა ინგრედიენტს იყენებენ.

მისი უდიდებულესობა ხინკალი წარმოიშვა საქართველოს მთიან რეგიონში. კარგ ხინკალს შიგნით უნდა ჰქონდეს წვენი. ხინკალს გემოვნების მიხედვით ამატებენ შავ პილპილს, ან ძმარს. ტრადიციულად ხინკალი დანაოჭებული ცომით იხვევა და საქონლის ან ღორის ხორცით სანელებლებთან ერთად ივსება. მოხვეული ცომი, ერთიანი, ზედა ნაწილით იკვრება რასაც „კუჭს“ ვეძახით ხოლმე. მოხვეული ხინკალი იხარშება და მისი შიგთავსი, წვენი განსაკუთრებულ გემოსა და არომატს იძენს. ხინკალს ცხვრის ხორცით მხოლოდ საქართველოს მთიან რეგიონებში ამზადებენ. თუკი ვეგეტარიული ხინკალი გსურთ მაშინ სოკოს ან კარტოფილის შეგიძლიათ მიირთვათ. მირთმევამდე აუცილებელია გაითვალისწინოთ, რომ ხინკალი, ტრადიციულად, ხელით იჭმევა და მისი შიგთავსი წვენი თეფშზე არ უნდა გადმოიღვაროს.

ჩაქაფული მადისაღმძვრელი ქართული კერძია. ის ტრადიციულად კეთდება ცხვრის ხორცისგან, ტარხუნისგან, ტყემლისგან, მშრალი თეთრი ღვინისგან, მწვანილებისა და ნივრისგან.

გამორჩეული ხაჭაპური. საქართველოს ყველა კუთხეს მისთვის დამახასიათებელი ხაჭაპური აქვს – ისეთი, რომ შეუძლებელია, ერთი მეორეს შეადარო.

შქმერული – რაჭიდან. ესაა ნივრის, რძის ან არაჟნის წვენში ჩალაგებული ქათმის შემწვარი ხორცი, მარილითა და წიწაკით შენელებული. ყველაზე გემრიელი კეცზე მომზადებული გამოდის.

მწვადი წალამზე – ქართულ წალამზე შემწვარ მწვადს სხვა გემო და არომატი აქვს. წალამი ვაზის ნასხლავია. ყველაზე პოპულარული საქართველოში ღორის მწვადია.

ქაბაბი რბილი, ფაფუკი, არომატული, თითქოს წვნიანიც. ქაბაბის განსაკუთრებულ გემოს საქონლისა და ღორის ხორცის ფარშში ქათმის ფილეს დამატება ქმნის. ძალიან უხდება ქაბაბს ქართული საწებელი.

ელარჯი სამეგრელოს რეგიონის მადისაღმძვრელი კერძია, რომელიც ჭკუიდან გადაგიყვანს. ის შედგება უხეშად დაფქული სიმინდის ფქვილისა და ყველისგან, რომლებიც ერთად იხარშება.

ლობიო ქოთანში ძირითადად მწნილთან ერთად მიირთმევენ. ნოყიერი, გემრიელი და არომატული გამოდის. მჭადებთან და ყველთან ერთად ხომ საუცხოოა!

ჩახოხბილი ფრინველის ხორცით მზადდება. დაჭრილი ხორცი ძალიან დაბალ ცეცხლზე თავისივე ცხიმსა და წვენში იშუშება, შემდეგ ბოსტნეულითა და პომიდვრით შეიკმაზება და უგემრიელეს წვნიანად იქცევა.

მისი სახელი თბილისის შესახებ ლეგენდას უკავშირდება. ლეგენდის თანახმად, ნადირობისას მეფე ვახტანგ გორგასალს ხოხობი დაუჭრია, დაჭრილი ფრინველი წყალში ჩავარდნილა და გაფუფქულა. მეფეს ამ ადგილას ქალაქის აშენება უბრძანებია და, თბილი წყლების გამო, სახელად თბილისი უწოდებია.

სწორედ იმ ხოხბის გამო ჰქვია ამ თბილისურ კერძს ჩახოხბილი.

კუბდარი სვანური გულსართიანია. მზადდება დაკეპილი ხორცით, გიცრულით – ტყის ქონდრითა და სვანური სუნელებით, რომლებიც მხოლოდ მათთვის დამახასიათებელ არომატებს აფრქვევს.

ყველი საქართველო ყველეულის სამოთხედ შეიძლება მივიჩნიოთ, მისი 60-ამდე ნაირსახეობაა. შეგიძლიათ სხვადასხვა სახეობის ყველეული დააგევმოთ: იმერული,  გუდის ყველი,  სულგუნი, ქართლური ყველი, მესხური ტენილი, დამბალხაჭო, სვანური ნარჩვი, კალტი, თხის ყველი და საოცარი ხანის ჭურის ყველი.

პური –   „დედას პური“, შოთები და ლავაშები.

შოთის გამოსაცხობად მნიშვნელოვანია თონე. ეს მიწაში ჩადგმული უძირო და ცილინდრული ფორმის თიხის ნაკეთობაა. საოჯახო თონის მაქსიმალური სიმაღლე, როგორც წესი, ერთი მეტრია. თონის მიწისზედა ნაწილის გასამაგრებლად და სიმხურვალის შესანარჩუნებლად ირგვლივ წნელს ან ხის ფიცრებს აკრავენ.

როგორც ღირსეული სტუმარი, აუცილებლად აღმოჩნდები ქართულ სუფრასთან, 8000-წლიანი ისტორიის მქონე ღვინით სავსე პირველ ჭიქას დააგემოვნებ და იწყება სტუმრის თავგადასავალი – სადაც არ უნდა წახვიდე ამ პატარა ქვეყანაში, ყველა მხარეში სუფრასთან მიგიპატიჟებენ და განსხვავებულ, ორიგინალურ ღვინოს შემოგთავაზებენ. ღვინის სამშობლოში, საქართველოში, დღეს 500-ზე მეტი ჯიშის ადგილობრივი ვაზია შემორჩენილი. როგორც მკვლევრები ამბობენ, წლების წინათ მათი რაოდენობა 1500-ამდეც კი იყო. სწორედ ასეთი მრავალფეროვანი მასალა აძლევს ქართველ მეღვინეებს იმის შესაძლებლობას, რომ ყველა კუთხეში, თითოეულ სოფელში და თითქმის თითოეულ ოჯახში განსხვავებული თვისებების ღვინო აღმოგაჩენინონ თავისი განსაკუთრებული არომატებითა და სხვა მახასიათებლებით.

საქართველოში ღვინოს ოდითგანვე ქვევრში აყენებდნენ. ეს არის თიხის უნიკალური ჭურჭელი, რომელიც მიწაში იდგმება, შიგნით ყურძენი ჩაიწურება, დადუღდება, შემდეგ ჰერმეტულად თიხითვე იხურება და იწყება ემოციური მოლოდინი – რა დაგვხვდება, როდესაც ქვევრს მოვხდით.

საქართველოში, ღვინის სამშობლოში მოგზაურობას თბილისიდან თუ იწყებ, აქ, როგორც დედაქალაქს შეეფერება, საქართველოს თითოეული კუთხიდანაა თავმოყრილი ყველა სახეობის ღვინო. რესტორნებში საკმაოდ ფართო არჩევანია, თუმცა გენიალური ქართული ღვინის მთელი სპექტრისთვის თვალის შესავლებად უმჯობესია, სპეციალიზებულ ღვინის რესტორნებსა და ბარებს ესტუმრო.

მეღვინეობით განთქმულ კახეთში თუ გაემგზავრები, აქ აუცილებლად უნდა დააგემოვნო რქაწითელი, საფერავი, ქისი, მწვანე, ხიხვი და ნახევრად ტკბილი ქინძმარაული. კახელები ამ ღვინოების შესაბამისი კერძებითაც გაგიმასპინძლდებიან – ცნობილი კახური მწვადით, ხაშლამით, გუდის ყველითა და სხვა კერძებით.

ქართლში გორული მწვანე და ჩინური უნდა დააგემოვნო. საკმაოდ კარგი ბუკეტით გამოირჩევა ამ ორივე ჯიშის კუპაჟიც. გრილი ცქრიალა ღვინო ატენური არის შესანიშნავი სასმელი.

იმერეთში ციცქა-ცოლიკოური და კრახუნა გელოდება, მაღალი მჟავიანობით, სიმსუბუქეთი და შედარებით თხელი სტრუქტურით. ასევე ძელშავი და ალადასტური იქნება კარგი სასიამოვნო დასალევი იმისთვის, ვინც წითელ ღვინოში ეძებს სიმსუბუქეს.

გურიასა და აჭარაში სახელგანთქმული ჩხავერი, ადგილობრივ კერძებთან ერთად, დაუვიწყარ გემოებს გპირდება.

სამეგრელო ოჯალეშით შეგათრობს თავისი მრავალფეროვანი სამზარეულოთი, რომელიც ნამდვილად გამორჩეულია.

რაჭა-ლეჩხუმში ლეგენდარული დესერტული ღვინოები – ხვანჭკარა, ტვიში და უსახელოური გელის. რაჭველები ცნობილი ლორით, ხაჭაპურითა და ლობიანებით, უკვე იაპონიამდე სახელგანთქმული შქმერულით გაგიმასპინძლდებიან.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #sheniekimi #shenisofeli #shenisupra #sheniambebi #sheniinterieri #shenihoroskopi #sheniganatleba #accreditationge #shenidasveneba #gochadze @shenisupra @drpkhakadze

გაგაცნობთ “ხისხუროს” – ქართულ სტარტაპს, რომელმაც ძველი ტრადიცია აღადგინა და ხის უნიკალურ, დახვეწილ სამზარეულოს აქსესუარებს ქმნის

0
 “ჩვენ ვართ “ხისხურო”, სრულიად ენთუზიაზმზე შექმნილი პატარა ხის ნაკეთობების საამქრო, სადაც ვქმნით მომხმარებლისთვის სასურველ ხის ნაკეთობებს და არამარტო ხის (მაკეტები, სხვადასხვა მცირე ზომის დეკორაციები)…

“ხისხურო”-ს შექმნის იდეა იყო – გვეკეთებინა ის საქმე, რაც ძალიან მოგვწონს და არის ჩვენი ჰობი… ამას დაემატა ის რეალობაც, რომ საქართველოში არ შეგხვედრია მსგავსი საამქრო…
მომხმარებელს ვაწვდით იდეებს სურათებით და შემდეგ ვქმნით ნაკეთობებს… ჩვენთვის თითოეული ნაკეთობა სიმბოლურია.

დიდი ხნის ფიქრის შემდეგ გადავწყვიტეთ, ეს სახელი ჩვენი ბრენდისთვის, რაც ძველი ქართულიდან მომდინარეობს ხურო – დურგალი, იგივე ხის ოსტატი, რომელიც ხეზე მუშაობს… შესაბამისად, გვინდოდა, განსხვავებული და ერთიანი სიტყვის შერწყმა ყოფილიყო და სახელშიც იკითხებოდეს ჩვენი საქმიანობა. ამიტომ ავარჩიეთ – “ხისხურო”

ჩვენი საქმიანობის უნიკალურობას რაც შეეხება, საკმაოდ რთულია მოძებნოთ ჩვენი შეთავაზებების მსგავსი პროდუქცია, რომელიც არის პირველ რიგში განსხვავებული და ორიგინალური და რაც მთავარია, ყველა ტიპის მომხმარებლისთვის ხელმისაწვდომი. ჩვენთვის ინსპირაციის წყარო ხშირად სოციალურ ქსელში განთავსებული ნამუშევრების ფოტოებია…

ხელობის სწავლას რაც შეეხება, თვითნასწავლი ვარ… ყოველთვის მომწონდა ხეზე მუშაობა, შემდგომში კი პროფესიის არჩევასთან ერთად გაჩნდა იდეა, რომ ეს საყვარელი ჰობი უფრო სერიოზულ ბიზნესად მექცია და მიმეცა სახე, სადაც საყვარელი საქმიანობა ამავდროულად შემოსავლის წყარო გახდებოდა…

მოთხოვნა საკმაოდ დიდია ხის ნაკეთობებზე და ამ საწყის დონეზე ხეზე სამუშაო იარაღებით ვცდილობთ, თავი გავართვათ ყველა შეკვეთას და დავაკმაყოფილოთ მომხმარებლის მოთხოვნა…

გაეცანი საქართველოში პირველ შემეცნებით-კულინარიულ პლატფორმას

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #sheniekimi #shenisofeli #shenisupra #sheniambebi #sheniinterieri #shenihoroskopi #sheniganatleba #accreditationge #shenidasveneba #gochadze @shenisupra @drpkhakadze

როგორ გახდეთ კარგი მიმტანი გამოცდილების გარეშე – 30-წლიანი სტაჟის მქონე პროფესიონალის რჩევები

0

როგორ გახდე კარგი მიმტანი გამოცდილების გარეშე:

• სთხოვეთ თქვენს მენეჯერს, გამოგიგზავნოთ მენიუ და ღვინის სია და დარწმუნდით, რომ ისწავლით მას.

• დაიწყეთ სამი ან ოთხი თეფშის ტარება თქვენს სახლში და მიართვით ოჯახის წევრებს.

• სახლში დაიწყეთ სასმელების ტარება მაგიდის გარშემო იქამდე, სანამ თავდაჯერებულად არ იგრძნობთ თავს.

•  თქვენი ოჯახის წევრებს მიესალმეთ ისე, თითქოს ისინი სტუმრები არიან.

• იყიდეთ იაფი ღვინო და გახსენით როგორც მიმტანმა! სცადეთ კიდევ რამდენჯერმე. დარწმუნდით, რომ შეგიძლიათ ამის გაკეთება

• გაშალე სუფრა სახლში ისე, როგორც რესტორანშია მოწყობილი! იყავი სწრაფი და ეფექტური

• სამსახურში პირველ დღეს ისწავლეთ ცხრილის ნომრები პირველ 5 წუთში!

• სთხოვეთ თქვენს მენეჯერს ან კოლეგას, გაჩვენოთ კომპიუტერი და ივარჯიშეთ მასზე, რაც შეიძლება დიდხანს

>• სთხოვეთ თქვენს მენეჯერს, რომ მინიმუმ ერთი დღით გაგიწიოთ საკვების შესახებ კონსულტაცია, რათა გაიგოთ, როგორ გამოიყურება თითოეული კერძი და შეძლოთ მათი ამოცნობა და ახსნა, სანამ სტუმრების მომსახურებას დაიწყებთ.

>• დასვით კონკრეტული კითხვები ყველაფერზე, რაც გაუგებარია, მაგრამ არ დასვათ ისეთი კითხვები, რომელთა პასუხებსაც თავად ნახავთ

>• იყავით თავაზიანი, მეგობრული და თავმდაბალი თქვენს კოლეგებთან და სამზარეულოს პერსონალთან.

>• ეცადეთ, რაც შეიძლება მეტი ისწავლოთ, დააკვირდით რას აკეთებენ და ამბობენ სხვები

>• იმუშავე ბევრს, ისწავლე სწრაფად და არ დანებდე!

უკვე თითქმის 30 წელია, რაც ოფიციანტი ვარ და ყოველდღიურად ვამზადებ და ვამზადებ ახალ მიმტანებს. თუ ვინმეს შეუძლია გითხრათ როგორ იყოთ კარგი მიმტანი გამოცდილების გარეშე, ეს მე ვარ!

>მოემზადეთ გონებრივად და ფიზიკურად!

ფიზიკური ნაწილი უკავშირდება ფეხზე დიდხანს მუშაობას და მძიმე თეფშებით სირბილს! ფეხები გტკივა, ზურგი გტკივა და ხელები გტკივა! ორგანიზმი სულ სხვა სახის სტრესს დაექვემდებარება და ტკივილის გადალახვას ერთი-ორი კვირა დასჭირდება! კარგ ფორმაში ყოფნა ხელს უწყობს! გეხმარებათ ყველაზე კომფორტული ფეხსაცმელი, რომელიც შეგიძლიათ იპოვოთ! 9 საათის გატარება ახალ ფეხსაცმელში ავნებს თქვენს ფეხებს და თუ ეს ფეხსაცმელი ლამაზია, მაგრამ არა კომფორტული… დააზიანებთ თქვენი ფეხები!

ისწავლეთ სამი-ოთხი თეფშის მიტანა სტუმრებთან. ისწავლეთ მკძრავი მაგიდის გადატანა სამზარეულოში ყველაზე მარტივი გზით!

გონებრივი მზადყოფნა (როგორ ვიყოთ კარგი მიმტანი გამოცდილების გარეშე)

აქ ცოტა უფრო რთული ხდება! არ არის ადვილი იყო ახალბედა! არის რესტორნები, სადაც სამუშაო გარემოში არის შრომისმოყვარეობა და ერთმანეთის პატივისცემა! თუ საკმარისად გაგიმართლათ, დროს მშვენივრად გაატარებთ და თქვენი სიახლე ბევრად გაგიადვილდებათ!

ეს ადგილები გამონაკლისია, გახსოვდეთ! ჩვენს ინდუსტრიაში ბევრი უცოდინარი, უხეში და აგრესიული ადამიანია. თქვენ ნახავთ მათ მოსაცდელ პერსონალში, სტუმრებში და მზარეულებში! ის არაფრით განსხვავდება სხვა ინდუსტრიისგან! ბევრი დიდი ადამიანიც არის და სწორედ მათ მიმართავთ და ყურადღებას მიაქცევთ! ასევე, შეეცადეთ ისწავლოთ სწრაფად! სწრაფი სწავლა და შრომისმოყვარეობა მოიპოვებთ თქვენს გარშემო მყოფი კარგი ადამიანების პატივისცემას და ეს ბევრად გაგიადვილებთ ცხოვრებას!

მოემზადეთ ბევრი შეცდომისთვის! შეცდომების დაშვება პროცესის ნაწილია! ხრიკი იმაშია, რომ ისწავლო ამ შეცდომებზე და აღარ გაიმეორო!

წყარო

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #sheniekimi #shenisofeli #shenisupra #sheniambebi #sheniinterieri #shenihoroskopi #sheniganatleba #accreditationge #shenidasveneba #gochadze

ქართული სუფრის ტრადიცია საშემსრულებლო ხელოვნებაა – ბლოგი, რომელიც ყველა ქართველმა უნდა ნახოს

0

 

ქართული სუფრა

ქართული სუფრის წარმოშობის დათარიღება საკმაოდ ძნელია, რადგან ამ კულტურის ფესვები საუკუნეების სიღრმეში მიდის. ვანში, 2006 წელს აღმოჩენილი ბრინჯაოს მცირე ზომის ქანდაკება ძველი წელთაღრიცხვის მე-7 საუკუნეს განეკუთვნება. მინიატურული ზომების მიუხედავად, მამაკაცის ქანდაკება ყანწით ხელში თანამედროვე თამადის ისტორიულ წინაპრად არის მიჩნეული. სუფრის სამზადისში მონაწილეობენ ქალბატონები და მამაკაცები, რომლებიც ამზადებენ წინასწარ შერჩეულ კერძებს. სუფრის ეტიკეტი გულისხმობს თამადის, მერიქიფის (ღვინის სასმისების შევსებაზე პასუხისმგებელი) და სხვა დამხმარე პერსონალის განსაზღვრულ უფლება-მოვალეობებს, სადღეგრძელოების თანმიმდევრობას, მომზადებული კერძების სუფრაზე შემოტანის რიგითობას, სხვადასხვა საკითხებზე მსჯელობის შესაძლებლობას, ლხინის სუფრაზე გართობას (ლექსი, შაირი, კაფიობა, ცეკვა, სიმღერა, თამაშობები). სამგლოვიარო სუფრა 2 საათამდე გრძელდება (ისმევა 7-9 სადღეგრძელო). ლხინისა და სხვა სუფრები შეიძლება 4-5სთ და მეტიც გაგრძელდეს. სუფრა ღიად თუ ფარულად, მონაწილეობს ჩვენი ყოფის თითქმის ყველა საფეხურზე, დაწყებული დაბადების სიხარულიდან, დამთავრებული გარდაცვალების რიტუალამდე.

პურობა იწყება სუფრის წარმმართველის – თამადის არჩევით. თამადა წარმოთქვამს სადღეგრძელოებს, რომელთა თანმიმდევრობა სუფრის ტიპზეა დამოკიდებული: რწმენა, ოჯახი, სამშობლო და წინაპრები ქართული სუფრის უცვლელი თემებია. სადღეგრძელოებს თამადის შემდეგ რიგ-რიგობით წარმოთქვამენ სუფრის წევრები და აგემოვნებენ ღვინოს. განსხვავებული სასმისით (ყანწი, ბადია, თასი, რელიქვიური სასმისი) ისმება განსაკუთრებული სადღეგრძელოები და ხელიდან ხელში გადაეცემა სუფრის წევრებს. სუფრის მსვლელობის დროს თამადა სუფრის წევრს “ალავერდს”- სადღეგრძელოს თქმის უფლებას” გადასცემს. მიმღები განავრცობს სადღეგრძელოს და სხვას გადასცემს. ასეთი წესრიგი სუფრის წევრებს ერთიანი პროცესის შემოქმედათ აქცევს. 

სადღეგრძელოები გაჯერებულია ლექსებით, მოგონებებით, იუმორით, მსჯელობით. სუფრის მსვლელობისას მღერიან, ცეკვავენ, შაირობენ… (გამონაკლისია სამგლოვიარო სუფრა). სუფრის ეტიკეტი ქალბატონების მიმართ გასაკუთრებულ მოპყრობას გულისხმობს, რაც სადღეგრძელოებში, სიმღერებსა თუ ზეპირსიტყვიერებაში გამოიხატება. დასასრულს, თამადა ადღეგრძელებს მასპინძელ ოჯახს და მადლობას უხდის დიასახლისს, ხოლო სუფრის წევრები წარმოთქვამენ თამადის და ყველაწმინდას სადღეგრძელოს. თამადა პატივცემული და განსაკუთრებულად დაფასებული პიროვნებაა. საქართველოს სხვადასხვა კუთხეებში, თემში, სოფელში ცნობილი არიან თამადები, რომლებსაც სუფრის წარმართვისათვის სპეციალურად იწვევენ ოჯახებსა თუ სარიტუალო დაწესებულებებში. ისტორიამ გაზეთ ივერიაში (მე-19სკ) ასეთი ჩანაწერიც კი შემოგვინახა: „ბახუტაშვილს თამადობის 50 წლის იუბილე გადაუხადეს“.

წყარო

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #sheniekimi #shenisofeli #shenisupra #sheniambebi #sheniinterieri #shenihoroskopi #sheniganatleba #accreditationge #shenidasveneba

 

უნიკალური და მსოფლიოში სახელგანთქმული “ხვანჭკარა” – ქართული სუფრის მშვენება

0

წლების განმავლობაში “ხვანჭკარას” ქარხანაში მოღვაწე მეღვინეები ახალ თაობებს გადასცემენ ღვინო ხვანჭკარას დამზადების ყიფიანისეულ მეთოდს, რამაც ამ ღვინოს ბევრ ქვეყანაში გაუთქვა სახელი.

ისტორია

ღვინო ხვანჭკარის წარმოებას XIX საუკუნის 80-იან წლებში საფუძველი თავადმა დიმიტრი ყიფიანმა ჩაუყარა. მან “ალექსანდროულისა” და “მუჯურეთულის” უნიკალური ყურძნის ჯიშებისაგან არასრული დუღილის მეთოდით მიიღო შესანიშნავი ნახევრადტკბილი წითელი ღვინო, რომელსაც მაშინ “ყიფიანის ღვინო” ეწოდებოდა. კითხვის გაგრძელება

#shenisupra #gochadze #drpkhakadze #sheniinterieri #sheniambebi #foryou

„ხაბიზგინა“ – ოსური ხაჭაპური კარტოფილით და ყველით

0

„ხაბიზგინა“ – ოსური ხაჭაპური კარტოფილით და ყველით

🎞️ პირველი არხის არქივი

 

შესანიშნავი რაბათი – ციხესიმაგრე, რომელიც ქართული, რუსული და თურქული არქიტექტურის მემატიანეა

0

რაბათის ციხესიმაგრე გადაშლილია 7 ჰა ფართობის ტერიტორიაზე და წარმოადგენს ერთგვარ ქალაქს ქალაქში. ციხის ისტორიულ ნაწილში წარმოდგენილია მეჩეთი, მედრესე, მეცხრე საუკუნის მართლმადიდებლური ეკლესია, ციტადელი, თურქული აბანოები და მუზეუმი. თანამედროვე ნაწილში ფუნქციონირებს სასტუმრო, რესტორანი, კაფე, ღვინის მაღაზია, ფანჩატური, სუვენირების მაღაზია და ქორწინების სახლიც კი. რაბათის ციხე-ქალაქის ტერიტორიაზე ქართული, თურქული და რუსული არქიტექტურის ნიმუშები ერთადაა თავმოყრილი და ეს, ერთი შეხედვით ეკლექტური სანახაობა, სამხრეთ საქართველოს რეალურ ისტორიას ასახავს.

2011 წელს რაბათის ციხის რესტავრაცია დასრულდა და ის სამხრეთ საქართველოს ერთ-ერთ მთავარ ღირსშესანიშნაობად იქცა. რეაბილიტირებული ციხე ახალციხის ციხე-კომპლექსის ნაწილია, რომელიც შუა საუკუნეების სხვადასხვა პერიოდის ნაგებობისგან შედგება. ციხესიმაგრეს შემოვლებული ჰქონდა სამი გალავანი კარიბჭეებით, ხოლო შემოგარენს მიწისქვეშა გვირაბით (პოტერნით) უკავშირდებოდა…

იდუმალი ხრიკი, რომლითაც თქვენი ონკანი ახალივით იბრწყინებს – ეს საშუალება ყველას გაქვთ სახლში

0

ქაღალდის პირსახოცები + ძმარი = სუფთა ონკანი!

მარტივი გამოსავალია ქაღალდის პირსახოცების ძმრით დასველება და შემდეგ ონკანის, საშხაპის გასუფთავება. პრობლემური ზონაა ონკანის ქვედა მხარეს, სადაც წყალი რჩება, მინერალური ნალექის მოშორება..

ძმრიანი ქაღალდის ხელსახოცი დადეთ  პრობლემურ ადგილზე, დატოვეთ და სხვა საქმეს შეუდექით!  რამდენიმე საათის შემდეგ დარწმუნდებით, რომ მინერალური ნალექი გაქრება და თქვენი ძველი ონკანი ისევ ახალივით იბზინებს…

წყარო