სამშაბათი, თებერვალი 25, 2025
- Advertisement -spot_img

მავნეა თუ არა დაკონსერვებული საკვები

0
#post_seo_title

დაკონსერვებული საკვების ისტორია ათასობით წელს ითვლის.

დაკონსერვებული საკვები პირველად  ეგვიპტეში აღმოაჩინეს ფარაონ ტუტანხამონის სამარხის გათხრისას. ეს იყო შემწვარი, ზეითუნის ზეთში ჩაწყობილი იხვები თიხის ჯამებით, რომლებიც კუპრით იყო ჰერმეტიზებული. ამ კონსერვებმა მიწაში 3000 წელი გაატარა, მაგრამ საკვები თვისებები შეინარჩუნა.

კონსერვირების მეთოდის გამომგონებლად კი მიიჩნევა ცნობილი ფრანგი მზარეული ნიკოლა აპერი, რომელმაც შეამჩნია, რომ გამოხარშულ ქილებში წვენი დიდხანს არ ფუჭდებოდა და სხვა პროდუქტებზე დაკვირვება განაგრძო. საკვების შენახვის ეს მეთოდი მაშინვე გამოიყენა ნაპოლეონ ბონაპარტემ ჯარის მოსამარაგებლად, აპერს კი ამ გამოგონებისთვის დიდი პატივი და “კაცობრიობის კეთილისმყოფელის” ტიტული ერგო. თუმცა თანამედროვე სახე კონსერვებმა მხოლოდ XIX სუკუნის დასაწყისში მიიღო. კონსერვირებული პროდუქტების მასობრივი წარმოების ცენტრად მალე იქცა ამერიკა.

კონსერვის შექმნის დღიდან ბჭობენ მის მარგებლობასა თუ მავნებლობაზე. ექიმები მას “მკვდარ” პროდუქტს უწოდებენ. საქმე ის არის, რომ პროდუქტი, რომელიც ასეთ ინტენსიურ თერმულ დამუშავებას გადის, ფაქტობრივად კარგავს სასარგებლო თვისებებს. ქარხნული წესით დამზადებულ კონსერვებს წარმოებისას ამატებენ კონსერვანტებს, ემულგატორებს, გემოს გამაძლიერებლებს, სტაბილიზატორებს, რომლებიც ორგანიზმში გროვდება და ნელ-ნელა წამლავს მას.

რაც შეეხება საბავშვო კონსერვებს, ისისინი არც მავნებელია, მაგრამ არც სასარგებლო ეთქმის. ხანგრძლივი თერმული დამუშავებისას საკვებში თითქმის ყველა ვიტამინი იშლება, ამიტომ მას სინთეზურ ვიტამინებს ამატებენ. თუმცა არსებობს გამონაკლისებიც. მაგალითად, პომიდორი თერმული დამუშავებისას ყველა სასარგებლო თვისებას ინარჩუნებს. მაგნიუმი და კალციუმი კონსერვირების დროს არსად იკარგება, ხოლო ანტიოქსიდანტები – ბეტა კაროტინი და ლიკოპინი – გაცხელების შემდეგ უფრო სასარგებლო ხდება. კონსერვირება არავითარ გავლენას არ ახდენს ცხიმოვანი მჟავების შემცველობაზე. ისინი განსაკუთრებით ბევრია თევზის კონსერვებში, რომელიც სასარგებლოა არა მარტო ცხიმოვანი მჟავების, არამედ კალციუმის მაღალი შემცველობის გამოც. კონსერვებისგან მომდინარე მთავარი საფრთხე კი ბოტულიზმია.

კონსერვირებისას ნუ გამოიყენებთ ასპირინს – აცეტილსალიცილის მჟავას. ასპირინი სპობს ბაქტერიებს და კონსერვი დიდხანს არ ფუჭდება, ამიტომ დაკონსერვების ეს მეთოდი პოპულარულია, მაგრამ უნდა ვიცოდეთ, რომ ასპირინის ზემოქმედებით კონსერვში წარმოქმნილი ფენოლის ნაერთები ადამიანისთვისაც მომწამვლელია. ამასთან, ასპირინი წამალია, რომელსაც გვერდითი ეფექტებიც აქვს. საკვებდანამატად მისი გამოყენება ზრდის ორგანიზმის მგრძნობელობას სალიცილმჟავას შემცველი პრეპარატების მიმართ. ის არ შეიძლება ალერგიული პირებისთვის, ამიტომ ეცადეთ, საკვები ასპირინის გარეშე დააკონსერვოთ.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

შეცდომები რომლებიც სალათს მაღალკალორიულს ხდის

0
#post_seo_title

სალათა შესანიშნავი დაბალკალორიული კერძია, თუმცა ზოგჯერ დიასახლისები უყურადღებობის ან უცოდინრობის გამო უშვებენ გარკვეულ შეცდომებს,

შეცდომები აფუჭებს ჯანსაღ სალათას და დამატებით კალორიებს მატებს მას. ამის თავიდან აცილება შესაძლებელია.

თუ გსურთ ჯანსაღი და დაბალკალორიული ინგრედიენტებით სალათის მომზადება, მაშინ დაივიწყეთ ჩიფსები და კრეკერები. ისინი კერძს სასიამოვნო გემოს მატებენ, მაგრამ როგორც მარტივი ნახშირწყლები, ეს ინგრედიენტები არაფერს აწვდიან სალათას დამატებითი კალორიების გარდა. თხილი კარგი ალტერნატივაა.

ჩირი ძალიან ჯანსაღი საკვებია და შესანიშნავია საჭმლისთვის. თუმცა მისი სალათებში დამატება ცუდი იდეაა. ისინი შეიცავს დიდი რაოდენობით შაქარს. მაგალითად, მოცვის ჩირს ხარშვისას ასველებენ შაქრის სიროფში, რაც რამდენჯერმე ზრდის მის კალორიულობას (დაახლოებით 100 დამატებითი კალორია). უმჯობესია სალათას ცოცხალი ხილის ნაჭრები დაუმატოთ. მაგალითად, ვაშლი, ფორთოხალი ან ყურძენი.

არ დაამატოთ ბევრი ცილა სალათას. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ის ძალიან კალორიული აღმოჩნდება და აღარ იქნება გემრიელი, მსუბუქი დიეტური კერძი. პროტეინის რაოდენობა ხელისგულის რაოდენობაზე მეტი არ უნდა იყოს. გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია, რომელ პროტეინს აირჩევთ. სალათისთვის საუკეთესოა მოხარშული კრევეტები, შემწვარი ორაგული, დაკონსერვებული თინუსი, ორთქლზე მოხარშული ტოფუ, მოხარშული კვერცხი, ინდაურის ფილე ან შემწვარი ქათმის ნაჭრები.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

მანდარინის შესახებ რა უნდა ვიცოდეთ

0
#post_seo_title

რითია სასარგებლო მანდარინი და როდის წამლავს ის ბავშვს

მანდარინი და ზოგადად ციტრუსი ზამთრის სეზონზე ბავშვებისთვის ვიტამინების ერთ-ერთი მთავარი წყაროა. ციტრუსები სხვა სეზონურ ხილთან შედარებით, უფრო დიდხანს, გაზაფხულამდე ინარჩუნებენ სასარგებლო თვისებებს. მანდარინი კი გამორჩეულად უყვართ ბავშვებს. ბევრი მშობელი მასთან სიფრთხილეს იჩენს და არ უნდა, რომ ბავშვმა ბევრი მიირთვას. პატარებს კი მისი ჭამა არ ბეზრდებათ.

რამდენად საჭიროა მანდარინთან სიფრთხილე და საერთოდ, რამდენად სასარგებლოა მანდარინი ბავშვისთვის?

ალბათ ხშირად გაგიგონიათ, რომ მანდარინმა ბავშვი მოწამლა. საქმე ისაა, რომ მანდარინს ბავშვები როგორც წესი, არ რეცხავენ – მხოლოდ ფცქვნიან. დაბინძურებულ კანზე მოხვედრილი ხელი რბილობსაც ეხება. ამით ბავშვის ორგანიზმში მიკრობები იჭრება და სხვადასხვა სახის გართულებას იწვევს. ამიტომ გაფცქვნამდე მანდარინი კარგად უნდა გაირეცხოს.

ამდენი გამაფრთხილებელი მოწოდების მიუხედავად, მანდარინი მაინც ძალიან სასურველ და სასარგებლო ხილთა შორის მოიაზრება.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

კარაქი, მარგარინი და სპრედი – რა განსხვავებაა მათში

0
#post_seo_title

მარგარინი გახლავთ სამარხვო კარაქი, რადგან ეს ორი რამ ერთმანეთისაგან არსით არაფრით არ განსხვავდება.

მარგარინი, როგორც მყარი ცხიმი, ხშირად გამოიყენება კულინარიაში. მარგარინის მთავარი კომპონენტი მცენარეული ცხიმია, რომელიც შესქელებულია ემულგატორებით და დამატებული აქვს არომატიზატორები.

მარგარინი გამოიყენება, როგორც კარაქის შემცვლელი, რადგან, როგორც რეკლამებში გვიყვებიან, იგი მსუბუქი ცხიმი ყოფილა. ხშრად მარგარინის შესაფუთ ქაღალდს კარაქი აწერია და სადღაც კუთხეში უწვრილესი ასოებით მითითებულია რომ სინამდვილეში კარაქი არაა, არამედ არის „სამარხვო“ პროდუქტი, ან „სპრედი“ და სხვა. სხვადასხვა მწარმოებელი სხვადასხვა სახელს არქმევს. რიგ ქვეყნებში საერთოდ აკრძალულია, რომ მარგარინს დაეწეროს სიტყვა კარაქი, თუნდაც მცენარეული კარაქი.

მარგარინი და სპრედი შინაარსით ერთი და იგივე რამაა, განსხვავება მხოლოდ ნორმატიულ დოკუმენტაციაშია. ერთში შეზღუდულია ჰიდროგენიზირებული ცხიმების გამოყენება, მეორეში – არა, ერთში დაშვებულია ცხიმოვანი მჟავების ტრანსიზომერები, მეორეში შეზღუდულია.

არსებობს საკმაოდ მყარი მარგარინები, რომლებშიც მაღალია ცხოველური ცხიმების შემცველობა და გამოიყენება ცხობა-კულინარია-გემრიელობებში.

არსებობს ტოსტებზე წასასმელი და არომატიზირებული მარგარინები, რომლებშიც ასევე მაღალია ნაჯერი ცხოველური ცხიმების შემცველობა ან დამზადებულია მაღალრაფინირებულ მცენარეულ ზეთებზე. და არსებობს მხოლოდ მცენარეულ მონო ნახევრად უჯერ მცენარეულ ცხიმებზე დამზადებული მარგარინები, რომელთაც ზემოთ ჩამოთვლილ ორთან შედარებით ჯანმრთელობისათვის ყველაზე სასარგებლოს უწოდებენ. მე პატარა შესწორებას შევიტან და ასე ვიტყვი: ზემოთ ჩამოთვლილ ორთან შედარებით ოდნავ ნაკლებად მავნეა.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ავოკადო -ხილი, თუ ბოსტნეული?

0
#post_seo_title

ავოკადო – აცტეკების მემკვიდრეობა

ავოკადო ხილია თუ ბოსტნეული? არცერთი! ავოკადო კენკრას მიეკუთვნება.

 

რამდენიმე წლის წინ საქართველოში ავოკადო მხოლოდ რამდენიმე სუპერმარკეტში გვხვდებოდა, დღეს კი ის თითქმის ყველგან იყიდება. ეს გემრიელი და სასარგებლო პროდუქტი მენიუში მრავალნაირად გამოიყენება – სალათებში, გარნირებში, სმუზებსა თუ დესერტებში.

ავოკადოს მოკლე აღწერა

ავოკადოს ხე 20 მეტრამდე სიმაღლის იზრდება, ხოლო ნაყოფს მხოლოდ 7 წლის შემდეგ იძლევა. მწიფობის პროცესში ნაყოფი ჯერ მკვახედ ცვივა მიწაზე და შემდეგ მწიფდება, რაც დაახლოებით 10 დღეს მოითხოვს.

ისტორიული ფესვები

წლების წინ ავოკადო აცტეკების ძირითადი საკვები და სამკურნალო საშუალება იყო. ისინი, რა თქმა უნდა, მისი სრული სარგებლიანობის შესახებ ინფორმაციას არ ფლობდნენ, მაგრამ მაინც აქტიურად იყენებდნენ.

ავოკადოს შემადგენლობა

კვლევებით დადასტურდა, რომ ავოკადო მონოუჯერ ცხიმების, B ჯგუფის ვიტამინების, K, E, C ვიტამინების, მანგანუმის, მაგნიუმის, კალიუმის, სპილენძის და რკინის მდიდარი წყაროა.

100 გრამი ავოკადო K ვიტამინის დღიური ნორმის 30%-ს და ფოლიუმის მჟავას 27%-ს შეიცავს. სხვებთან შედარებით, ავოკადოში ძალიან ცოტა შაქარი და ხილის მჟავაა. ასევე, ის არ შეიცავს პურინებს, რაც ნიშნავს, რომ ავოკადოს მონელებისას ორგანიზმში შარდმჟავა არ წარმოიქმნება.

ავოკადოს სარგებლიანობა

ანტიოქსიდანტები: ავოკადო სიმსივნის პროფილაქტიკისა და იმუნური სისტემის გაძლიერების უნარით გამოირჩევა.

ქოლესტეროლის რეგულაცია: მონოუჯერ ცხიმები ამცირებს ცუდ ქოლესტეროლს და ზრდის კარგ ქოლესტეროლის დონეს.

გულის ჯანმრთელობა: ავოკადოში არსებული E და C ვიტამინები გულის დაავადებების რისკს ამცირებს.

როგორ გამოვიყენოთ ავოკადო: პრაქტიკული რჩევები და იდეები

ავოკადო არის უნიკალური პროდუქტი, რომელიც მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებითა და სასარგებლო ცხიმებით. მისი მრავალფეროვანი გამოყენება საშუალებას გაძლევთ, შეიტანოთ ჯანსაღი ცვლილებები როგორც კულინარიაში, ისე სილამაზის რუტინაში.

ავოკადოს გამოყენება  სასურველია საკვებში.

ავოკადო ასევე წარმატებით გამოყენება სილამაზის რუტინაში.

რჩევები ავოკადოს შენახვისთვის

ავოკადოს დაჭრის შემდეგ, მისი ჩაშავებისგან დასაცავად, ლიმონის წვენი მოასხით.

თუ ავოკადო ჯერ არ დამწიფებულა, შეინახეთ ქაღალდის ჩანთაში ბანანთან ერთად.ა

ავოკადო მრავალფუნქციური პროდუქტია, რომელიც ერთნაირად სასარგებლოა როგორც თქვენი ორგანიზმისთვის, ისე სილამაზისთვის. ჩართეთ იგი ყოველდღიურ ცხოვრებაში და ისიამოვნეთ მისი უნიკალური თვისებებით!

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

 

 

როგორ ამოვიცნოთ ნამდვილი ყველი?

0
#post_seo_title

როგორ და რატომ უნდა ავარიდოთ თავი მცენარეული ცხიმებისგან დამზადებულ რძის ნაწარმს, რომელი ყველი ვიყიდოთ? და რა ზიანი შეუძლია მოუტანოს მცენარეული ცხიმისაგან დამზადებულმა პროდუქტმა ჩვენს ჯანმრთელობას

ყველი იმერული, გუდა, ქარხნული, სულგუნი თუ სხვა – თითქმის ყველა სახეობას შეხვდებით საქართველოს აგრარული ბაზრების დახლებსა თუ მაღაზიებში.

თუმცა თითქმის არასდროს ან ძალიან იშვიათად გაიგებთ მათ რეალურ წარმომავლობას. გამყიდველს თუ ჰკითხავთ გეტყვით რომ ეს ყველი, ნედლი რძისგან, ჰიგიენური ნორმების სრული დაცვით ნაწარმოები პროდუქტია – იმერეთიდან, სამეგრელოდან ან თუნდაც თბილისის შემოგარენიდან. ადგილზე დაგემოვნებაზეც არ გეტყვიან უარს, უხვად ჩამოჭრიან სხვადასხვა სახის ყველის ნაჭრებს, რომ სასურველი გემო აირჩოთ. თუმცა იმის დამადასტურებელი საბუთის მოძიება, თუ სად დამზადდა ეს ნაწარმი ან როგორ – ძალიან გაგიჭირდებათ.

რძის ნაწარმისა თუ „ქართული ყველის მწარმოებელთა ასოციაციების“ წარმომადგენლები დიდი ხანია საუბრობენ, აგრარულ ბაზრებზე არალეგალური ანუ არარეგისტრირებული საწარმოების პროდუქტების არსებობაზე, რომლებსაც აგრარულ ბაზრებში არსებული დაბალი ფასის გამო, მონოპოლია აქვთ აღებული.

ამბობენ იმასაც რომ აგრარულ ბაზრებში გასაყიდად გამოტანილი რძის ნაწარმის 95% არარეგისტრირებული ქარხნების მიერაა დამზადებული.

ნატურალური ყველი მაღაზიაში 22 ლარი ღირს. არარეგისტრირებული საწარმოების ყველის ფასი კი 15-დან 17 ლარამდე მერყეობს. სჯობს არ იყიდოთ ისეთი ყველი, რომლის წარმომავლობაც არ იცით და აუცილებლად იყიდოთ ისეთი, რომლის ეტიკეტზეც დატანილია ინფორმაცია, მისი წარმომავლობისა შესახებ.

რძის პროდუქტებში რომლებიც ხელოვნურად არის მიღებული, შედის ისეთი კონსერვანტები და ემულგანტები, რომებიც ზეგავლენას ახდენს კუჭნაწლავის ტრაქტზე. იწვევს ისეთ დაავადებებს, რომელიც არის კუჭის წყლულოვანი დაავადება, ან თორმეტგოჯას წყლულოვანი დაავადება. გარდა ამისა, მასში რიგ შემთხვევეში ისეთი ნივთიერებებია შესული, რომლებიც კანცეროგენურია, ანუ პროვოცირებას უკეთებს ონკოლოგიური დაავადებების არსებობას ჩვენს ორგანიზმში.

ამის გარდა კი არსებობს ზოონოზური ანუ ინფექციური დაავადებები, რომელიც ცხოველიდან ადამიანზე გადადის.. ერთ-ერთი მათგანი ბრუცელოზია. მისი გადადების რისკი მაღალია დაავადებულ ცხოველთან კონტაქტისას – მოვლის, მოწველის, მისი თერმულად დამუშავებული რძის და ამ რძით დამზადებული პროდუქციის, მაგალითად ყველის მიღების დროს.

მთავარი გაფრთხილებაა, არ მიგიზიდოთ მხოლოდ დაბალმა ფასმა. არ ენდოთ მხოლოდ ზეპირსიტყვიერ პირობებს. იყიდეთ ვადიანი და ედიკეტიანი ყველი.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე

#pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

რძის პროდუქტები მიირთვით ყოველდღე

0
#post_seo_title

რა სარგებელს მიიღებთ, თუ რძის პროდუქტებს ყოველდღე მიირთმევთ

რძის პროდუქტები სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის ნამ­დვი­ლი სა­ბა­დოა.რძის ნა­წარ­მის ყო­ველ­დღი­უ­რად მი­ღე­ბა ძა­ლი­ან მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია ჩვე­ნი ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის.

რძე, ყვე­ლი და იო­გურ­ტი გან­სა­კუთ­რე­ბით სა­სარ­გებ­ლოა, რად­გან თი­თო­ე­უ­ლი მათ­გა­ნი ვი­ტა­მი­ნე­ბი­სა და მი­ნე­რა­ლე­ბის სრულ პა­კეტს შე­ი­ცავს. მათ შო­რი­საა: კალ­ცი­უ­მი, კა­ლი­უ­მი, ფოს­ფო­რი, პრო­ტე­ი­ნი, რი­ბოფ­ლა­ვი­ნი, ნი­ა­ცი­ნი, ვი­ტა­მი­ნე­ბი A, D, B12 და სხვა.

რძის პრო­დუქ­ტე­ბი საკ­მა­ოდ მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნია. ყვე­ლა მათ­გა­ნი ვი­ტა­მი­ნე­ბი­სა და მი­ნე­რა­ლე­ბის დიდ რა­ო­დე­ნო­ბას შე­ი­ცავს. შე­სა­ბა­მი­სად, მომ­ხმა­რე­ბელს დიდი ასორ­ტი­მენ­ტი აქვს, რათა მისი გე­მოვ­ნე­ბის შე­სა­ბა­მი­სი რძის პრო­დუქ­ტი შე­არ­ჩი­ოს.

რძის ნა­წარ­მის კი­დევ ერთი უპი­რა­ტე­სო­ბა ის გახ­ლავთ, რომ იგი მარ­ტი­ვად შე­გიძ­ლი­ათ წა­ი­ღოთ სამ­სა­ხურ­ში ლან­ჩის­თვის. რძის ნა­წარ­მი ასე­ვე შე­გიძ­ლი­ათ გა­მო­ი­ყე­ნოთ წა­სა­ხემ­სებ­ლად. ჯან­სა­ღი წა­სა­ხემ­სებ­ლის მირ­თმე­ვა კი მარ­თლაც ძა­ლი­ან მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე

#pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

რამდენი კვერცხი შეიძლება მივირთვათ დღის განმავლობაში?

0
#post_seo_title

რამდენი კვერცხი შემიძლია ვჭამო დღეში? ეს კითხვა ძირითადად იბადება იქიდან გამომდინარე რომ კვერცხი შეიცავს საკმაოდ ბევრ ქოლესტერინს და მთელი ეს ღელვა კვერცხის ოდენობასთან დაკავშირებით როგორც წესი აქედან მოდის.

კვერცხი თანაც დიეტურ საკვებად მიიჩნევა, ამიტომ ბევრი ქალბატონი რომელსაც ფორმების შენარჩუნება სურს დღეში რამდენიმე კვერცხის მირთმევა უწევს.

სანამ კონკრეტულად ამ კითხვაზე გავცემთ პასუხს, ჯერ საჭიროა ერთი დეტალი გავიაზროთ ქოლესტერინთან დაკავშირებით, რომ თქვენი ღვიძლი ყოველდღიურად აწარმოებს საშუალოდ 3 000 მლ ქოლესტერინს და თუ თქვენ საკვებიდან მიიღებთ ბევრ ქოლესტერინს, ღვიძლი უბრალოდ აწარმოებს ნაკლებს.

თანაც ქოლესტერინი, რომელსაც ღვიძლი აწარმოებს და ქოლესტერინი, რომელიც კვერცხშია, ეს არის ჯანსაღი ქოლესტერინი და აქ საშიში და საფრთხილო ისედაც არაფერია.

კვერცხი შეიცავს ყველა საჭირო ამინო მჟავას რაც გჭირდებათ, ასევე ჯანსაღ ცხიმებს, სხვადასხვა B ვიტამინებს, მინერალებს როგორიც არის სელენი, ფოსფორი, იოდი და ა.შ. ამიტომ არანაირი მიზეზი არ გაქვთ რომ კვერცხს მოერიდოთ.

მოკლედ რამდენი კვერცხი შეიძლება რომ ვჭამოთ დღეში? პასუხი არის რამდენიც გაგიხარდებათ და გესიამოვნებათ.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე

#pitskhelauri.

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ შევინახოთ ხიზილალა, უკვე გახსნილ ქილაში

0
#post_seo_title

როგორ შევინახოთ წითელი ხიზილალა გახსნილ ქილაში: მთავარი წესი, რომელიც ბევრმა არ იცის

ხიზილალა  ხშირად გვხვდება სადღესასწაულო სუფრაზე. თუმცა, ხშირად ხდება ისე, რომ ქილაში ხიზილალა გვრჩება.

ბევრი უბრალოდ ხუფს აფარებს და მაცივარში აბრუნებს, მაგრამ რამდენიმე საათში პროდუქტი შეიძლება გაფუჭდეს.

გაიგეთ, რამდენ ხანს შეგიძლიათ შეინახოთ გახსნილი წითელი ხიზილალა მაცივარში და როგორ.

გახსნილი ხიზილალა უმჯობესია იმავე დღეს მიირთვათ. თუ ეს ვერ მოახერხეთ, დაიცავით შემდეგი რჩევები:

გადაიტანეთ ხიზილალა მინის კონტეინერში.

დალუქეთ ჰერმეტული ხუფით, რომ ჰაერი არ შევიდეს.

მაცივარში მოათავსეთ ისეთ ადგილზე, რომელიც ყველაზე ახლოს არის საყინულესთან.

ასეთ პირობებში ხიზილალა 2-3 დღე ინარჩუნებს სიახლეს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

რომელი პროდუქტები გაგიუმჯობესებთ განწყობას

0
#post_seo_title

თუ ცუდ ხასიათზე ხართ, ეს შეჭამეთ: დიეტოლოგებმა პროდუქტები დაასახელეს

პროდუქტები აუმჯობესებენ განწყობას, ასე თვლიან დიეტოლოგები. ადამიანის განწყობა ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული, მაგრამ არანაკლებ მნიშვნელოვანია ის საკვები, რომელსაც მივირთმევთ. საკუთარი თავის გასამხიარულებლად შეგიძლიათ მიირთვათ არა მხოლოდ შოკოლადი, რომელიც ზრდის ენდორფინის დონეს სისხლში. დიეტოლოგებმა  დაასახელეს პროდუქტები, რომლებიც მელანქოლიისგან გიხსნით:

გოგრის თესლი არის ტრიპტოფანის, ამინომჟავის შესანიშნავი წყარო, რომელიც ხელს უწყობს განწყობის რეგულირებას სეროტონინის გამომუშავების ხელშეწყობით, ნეიროტრანსმიტერი, რომელიც დაკავშირებულია კარგ განწყობასთან“, განმარტავს დიეტოლოგი ა. რუტენშტეინი. კვირაში რამდენჯერმე მცირე მუჭა გოგრის თესლის მიღება დაგეხმარებათ ორგანიზმში ტრიპტოფანის დონის ამაღლებაში. რუტენშტეინი რეკომენდაციას უწევს გოგრის თესლი დაუმატოთ სალათებს, იოგურტს ან შვრიის ფაფას, ან უბრალოდ მიირთვათ.

თხილისა და თესლების უმეტესობის მსგავსად, გოგრის თესლი მდიდარია ცილებით და უჯერი ცხიმებით, რაც გეხმარებათ ნაყროვანების შენარჩუნებაში და სისხლში შაქრის რეგულირებაში. ხელს უშლის განწყობის ცვალებადობას.

ცხიმოვანი თევზი, როგორიცაა ორაგული, სკუმბრია, ანჩოუსი, სარდინი – მდიდარია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებიც იცავს გულს, ებრძვის ანთებას და ხელს უწყობს ტვინის მუშაობას. ”კვლევის საფუძველზე, საკვები ნივთიერებები, რომლებსაც აქვთ ყველაზე ძლიერი კავშირი გაუმჯობესებულ განწყობასთან, არის ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები”, – ამბობს დიეტოლოგი რ. ბირნი. ბევრმა კვლევამ აჩვენა, რომ ცხიმიანი თევზის მოხმარება დაკავშირებულია დეპრესიის შემცირებულ რისკთან, განსაკუთრებით ქალებში.

ავოკადო შეიცავს ბევრ გულისთვის სასარგებლო მონოუჯერ ცხიმს, განსაკუთრებით ოლეინის მჟავას, რომელიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ტვინის ჯანმრთელობისთვის და დაკავშირებულია დეპრესიის შემცირებულ რისკთან. ექსპერტები გირჩევენ თქვენს დიეტაში კვირაში ერთი ან ორი ავოკადოს ჩართვას ტვინისა და გულის ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად.

ფორთოხალი შეიცავს ფლავონოიდებს, როგორიცაა ჰესპერიდინი, რომელსაც აქვს ანტიოქსიდანტური თვისებები და შეიძლება დაეხმაროს თავის ტვინში ანთების შემცირებას, რაც ხელს უწყობს განწყობის სტაბილურობას.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi