პარასკევი, აგვისტო 15, 2025
- Advertisement -spot_img

უგემრიელესი, განსხვავებული გემოს ხაჭოს ნამცხვარი, რომელიც შეგიძლიათ ყოველდღე მიირთვათ!

0
#post_seo_title

შემადგენლობა:

ხაჭო 500 გ

კვერცხი 4 ცალი.

შაქარი 9 ს/კ.

მზესუმზირის ზეთი 9 ს/კ.

რძე 9 ს/კ.

ხორბლის ფქვილი 12 ს/კ.

მარილი 0.5 ჩ/კ..

ცუკატები გემოვნებით

საცხობი ფხვნილი 1 ცალი.

ვანილის ექსტრაქტი გემოვნებით.

 

მომზადება:

ათქვიფეთ 2 კვერცხი მარილთან ერთად მანამ, სანამ არ გაორმაგდება და გათეთრდება.

დაამატეთ შქარი, ვანილი, ზეთი, რძე, ფქვილში არეული საცხობი ფხვნილი, ცომი უნდა იყოს არაჟანზე სქელი.

საცხობ ფორმაში ჩააფინეთ ქაღალდი და ჩაასხით ცომის ნახევარი. გამოაცხეთ 180 გრადუსზე 15 წუთი.

დაწურეთ ხაჭო, დაამატეთ 2 ს/კ. შაქარი, 2 კვერცხი და ცუკატები, ათქვიფეთ და თუ მშრალი იქნება, დაამატეთ 2 ს/კ. არაჟანი.

ღუმელიდან გამოიღეთ გამომცხვარი ფირფიტა, დაასხით ხაჭოს კრემი და ზედ დაასხით დარჩენილი ცომი. ისევ შედგით ღუმელში 30 წუთით, სანამ არ შეწითლდება.

ზემოდან მოაყარეთ შაქრის პუდრა. გემრიელად მიირთვით!

 

ფქვილი -საიმპორტო გადასახადი გახანგრძლივდა

0
#post_seo_title

ფქვილი -საიმპორტო გადასახადი 2025 წლის 1-ელ მარტამდე გახანგრძლივდა

ფქვილი და მისი საიმპორტო გადასახადი 2025 წლის 1-ელ მარტამდე გახანგრძლივდა. დადგენილება მთავრობამ 2024 წლის 27 აგვისტოს გამოსცა. ამასთან, საიმპორტო გადასახადი გახანგრძლივდა ქერსა და ქატოზეც.

შეგახსენებთ, საიმპორტო გადასახადი ფქვილზე 2023 წლის ივნისიდან ამოქმედდა და ტონაზე 50 ლარს შეადგენდა. მოგვიანებით, 2023 წლის 10 ოქტომბრიდან ეს გადასახადი 250 ლარამდე გაიზარდა. გადასახადი 2024 წლის 1-ელ მარტამდე უნდა ყოფილიყო ძალაში, თუმცა საიმპორტო გადასახადი 1-ელ სექტემბრამდე გაგრძელდება. დღეს კი ცნობილი ხდება, რომ გადაწყვეტილება ძალაში კიდევ ექვსი თვით დარჩება, გადასახადი კი კვლავ ტონაზე 250 ლარი იქნება.

გარდა ამისა, ფქვილთან ერთად საიმპორტო გადასახადი მოქმედებს ქერსა და ქატოზეც, ფასი ერთ ტონაზე კი 100 ლარს შეადგენს.

კითხვის გაგრძელება

#drpkhakdaze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

საქართველო ღვინის სამშობლო

0
#post_seo_title

საქართველო – ღვინის სამშობლო და ევროპის გზაზე მიღწეული წარმატება

საქართველოსთვის ევროკავშირის კანდიდატის სტატუსის მინიჭება დიდი ხნის ნანატრი და მნიშვნელოვანი მოვლენაა, რომელიც ქვეყნის ისტორიაში ახალ, ევროპისკენ მიმავალ გზას ხსნის. ამ ისტორიულ მიღწევას აღსანიშნავად, საქართველოს ღვინის ტრადიციას განსაკუთრებული მნიშვნელობა ენიჭება,

ღვინო ყოველთვის წარმოადგენდა დღესასწაულებისა და კულტურული ცხოვრების განუყოფელ ნაწილს. საქართველოს ღვინის წარმოების მრავალსაუკუნოვან ისტორიას სათავე 8000 წლის წინ ეყრება, როდესაც ჩვენი წინაპრები პირველად დაუფლნენ ყურძნის დაწურვის ტექნოლოგიას. დღეს, საქართველო არა მხოლოდ ამაყობს ამ უძველესი კულტურით, არამედ აღიარებულია მსოფლიოს მიერ როგორც ღვინის სამშობლო.

ამ წვლილს საქართველო ახლაც ინარჩუნებს, როდესაც ევროპისკენ მიმავალ გზაზე მნიშვნელოვან ნაბიჯს დგამს. ევროკავშირის კანდიდატის სტატუსის მიღება საქართველოსთვის ახალი შესაძლებლობებისა და განვითარების პერსპექტივას ხსნის. ღვინის წარმოება ამ გზაზე გადამწყვეტ როლს თამაშობს, რადგან იგი საქართველოს იდენტობის, კულტურისა და ეკონომიკური სიძლიერის ერთ-ერთი მთავარი სიმბოლოა.

მონეტები და ვალუტა ერის ისტორიას ხშირად ინახავენ. ისტორიის მანძილზე ერები ხშირად თავიანთ მიღწევებს მონეტებზე აღბეჭდავენ. საქართველომ გადაწყვიტა აღნიშვნის განსაკუთრებული გზა შეარჩიოს – საკუთარი წვლილის აღნიშვნა მსოფლიო ისტორიაში, ღვინის სახით, რომელიც ერთ-ერთი მთავარი საექსპორტო პროდუქტია.

ამ ისტორიული მომენტის აღსანიშნავად, წამყვანი ევროპელი პარტნიორები და „Treasurium“-ის პროექტი შეიქმნა, რათა ერი კიდევ უფრო გააძლიეროს ევროპულ გზაზე.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

უსაფრთხოა თუ არა უმი კვერცხი?

0

უმი კვერცხის მოხმარება საფრთხეს უქმნის სალმონელოზის, სალმონელას ბაქტერიის საკვებით გადამდები დაავადებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა, ცხელება და კუჭის კრუნჩხვები. სალმონელა შეიძლება იყოს კვერცხის ნაჭუჭის გარედან, მაგრამ ასევე თავად კვერცხის შიგნით. უმი ან არასაკმარისად მოხარშული კვერცხი სარისკოა, ვიდრე მყარად მოხარშული.

დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრის შეფასებით, შეერთებულ შტატებში 1 მილიონზე მეტი ადამიანი ავადდება ყოველწლიურად სალმონელით დაბინძურებული საკვების ჭამით. მიუხედავად იმისა, რომ ადამიანების უმეტესობა გამოჯანმრთელდა ოთხიდან შვიდ დღეში მკურნალობის გარეშე, ყოველწლიურად დაახლოებით 400 ადამიანი იღუპება სალმონელას ინფექციით.

შეერთებულ შტატებში, სალმონელოზის გავრცელება დაკავშირებულია უმ და არასრულად მოხარშულ კვერცხთან, ასევე ხორცთან, ფრინველთან, უმი ან ცუდად მოხარშულ ცომთან, უმი რძის პროდუქტებთან, ხილთან, ფოთლოვანი მწვანილთან, უმ ყლორტებთან, ახალ ბოსტნეულთან, თხილის კარაქთან და თხილის სპრეისთან, კიდევ შინაური ცხოველების კვებასა და მკურნალობასთან. მიუხედავად იმისა, რომ არსებობს მცდელობები საკვებით გამოწვეული დაავადებების წყაროს იდენტიფიცირებისთვის, ძნელია იპოვოთ ეპიდემიის წყარო, ასე რომ, ზუსტად არ არის ცნობილი სალმონელასთან დაკავშირებული დაავადებებისა და სიკვდილის შემთხვევებიდან რამდენი გამოწვეულია კვერცხებით.

შეფასებულია, რომ აშშ-ში 20000 კვერცხუჯრედიდან დაახლოებით 1 დაბინძურებულია სალმონელით. მიუხედავად იმისა, რომ ეს მაჩვენებელი ექსპერტები ამბობენ, რომ უმი კვერცხის ჭამა ჯერ კიდევ არ ღირს რისკის ფასად, განსაკუთრებით იმის გათვალისწინებით, თუ რამდენად დამანგრეველი შეიძლება იყოს საკვებით გამოწვეული დაავადებები.

მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი ადამიანი ფიქრობს, რომ უმი კვერცხი კარგია კუნთებისთვის, კვლევა ეწინააღმდეგება ამ საკითხს. სინამდვილეში არსებობს კვლევები, რომლებიც ადასტურებენ, რომ ცილა უკეთესად შეიწოვება მოხარშული კვერცხიდან.

წყარო

ამ ნამცხვარს ბევრი სახელი აქვს, მაგრამ ჩვენ კიატას ვუწოდებთ. აღმოსავლურმა დესერტმა ერთხელ და სამუდამოდ მოიგო ჩემი გული!

0
#post_seo_title

კიატა არის დელიკატური ხვეულა ნამცხვრები სომხური სამზარეულოს რეცეპტის მიხედვით. ამ ფუნთუშებში ყველაზე მნიშვნელოვანი რამ არის გულსართი. მისი დამსახურებით იძენს ფუნთუშა ნაზი კრემის გემოს. რეცეპტი მარტივია, ყველა დიასახლისი გაუმკლავდება და ნამცხვრების გემო უბრალოდ შეუდარებელია!

булочки с сахаром

ინგრედიენტები ცომისთვის:

3 ჭიქა ფქვილი

1 კვერცხი

1 ჭიქა არაჟანი

150 გრ კარაქი

გამაფხვიერებელი

კვერცხის გული ზევიდან წასასმელად

 

ინგრედიენტები გულსართისთვის:

1 ჭიქა შაქარი

100 გრ კარაქი

0.5 ჭიქა ფქვილი

 

მომზადება:

გაცერით ფქვილი, დაუმატეთ მას არაჟანი და გამაფხვიერებელი. კარგად აურიეთ ყველაფერი და მოზილეთ ცომი. თანდათან დაუმატეთ გამდნარი კარაქი, ცომი უნდა იყოს რბილი და ელასტიური. კარგად შეფუთეთ ცომი და შედგით მაცივარში 15-20 წუთით.

 

ამასობაში მოამზადეთ გულსართი. გაყინული კარაქი გახეხეთ, დაამატეთ მას შაქარი და ფქვილი, აურიეთ სანამ ერთგვაროვანი მასა არ მიიღება.

 

ცომი გაყავით 3 ნაწილად, რომელთაგან თითოეული ფენებად გაათხელეთ. მოათავსეთ მასზე თანაბრად გულსართი, გადაახვიეთ იგი რულონით და დაჭერით პატარა ნაჭრებად. ტრადიციული კიუტა დაჭრილია დაგოფრილი დანით, მაგრამ თუ არ გაქვთ ასეთი, მაშინ თანაბრად დაჭერით.

 

ფუნთუშები მოათავსეთ საცხობ ფორმაზე და თითოეულს ზემოდან კვერცხის გული წაუსვით. შედგით ცხელ ღუმელში და გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე, 30-40 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფერს არ მიიღებს.

 

როგორც ხედავთ, ფუნთუშების ეს მარტივი რეცეპტი არ საჭიროებს სპეციალურ უნარებს და ხარჯებს. თითოეული დიასახლისი გაუმკლავდება მის გამოცხობას, მაშინაც კი, თუ პირველად აკეთებს ამას. სილამაზეა და არა ფუნთუშები!

თუ მოგეწონათ რეცეპტი, გთხოვთ, მეგობრებსაც გაუზიარეთ!

 

მანის ფაფა – როგორ მოვუმზადოთ ბავშვებს ყველაზე გემრიელად

0
#post_seo_title

მანის ფაფა ბავშვთა კვების კლასიკაა – მრავალი წლის განმავლობაში დედები და ბებიები ამზადებდნენ მას.

მანის ფაფა შედიოდა საბავშვო ბაღების მენიუში. ის შეიძლება გემრიელად მოხარშოთ რძეში, ცოტაოდენი კარაქის და შაქრის დამატებით. მაგრამ თუ ბავშვი არ ჭამს რძის პროდუქტებს ან ალერგიულია ლაქტოზაზე, შეცვალეთ რძე ვაშლის წვენით.

წვენს შეურიეთ წყალი 1:1 თანაფარდობით.

დაგჭირდებათ: ვაშლის წვენი 200 მლ; წყალი 200 მლ; მანის ბურღული; შაქარი 4 ს/კ = 32 გ; მარილი 1 მწიკვი = 2 გ; კარაქი; ვაშლი; დარიჩინი.

ჩაასხით ვაშლის წვენი და წყალი პატარა ქვაბში.ჩაყარეთ მანის ბურღული და კარგად აურიეთ, რომ გაიხსნას. დადგით დაბალ ცეცხლზე და გამუდმებით ურიეთ. მოხარშეთ ფაფა დაბალ ცეცხლზე 5 წუთის განმავლობაში, სანამ არ შესქელდება. დაამატეთ შაქარი და მარილი. აურიეთ. ბოლოს, დაუმატეთ კარაქი და თხლად დაჭრილი ვაშლი.

#drpkhakadze

#pitskhelauri

წყარო

ყველაფერი კეთდება სწრაფად და მარტივად და ინგრედიენტები ისე კარგად ერწყმის, რომ შეგიძლიათ შეარქვათ კულინარიული ხელოვნების ნაწარმოები.

0
#post_seo_title

მშვენიერია, რომ დროდადრო ჩვენს ყოველდღიურ ცხოვრებას დღესასწაულები ჩაენაცვლება სასიამოვნო შეკრებებით და გემრიელი კერძებით. შთაგონებული დიასახლისი ყოველთვის იპოვის რაღაცას საყვარელი ადამიანების გასაკვირვებლად, ჩვენ შევეცდებით, რჩევა მოგცეთ ამ ლამაზი, გემრიელი და ნოყიერი ტორტების რეცეპტების სახით.

ტორტი-სალათების ტოპ რეცეპტები

ღვიძლის ტორტი სტაფილოთი

კლასიკა, რომელსაც არ აქვს ანალოგი! ყველასთვის საყვარელი ღვიძლის ტორტი, რომელიც სავსეა სტაფილოთი, პრაქტიკა გვიჩვენებს, რომ ეს ჩვეულებრივ დიდხანს არ რჩება მაგიდაზე ან მაცივარში.

 

ღვიძლისგან მომზადებული ტორტი დიდი ხანია გახდა ისეთი პოპულარული კერძი, რომ ყველა დიასახლისს აქვს საკუთარი რეცეპტი. ამზადებენ ძროხის, ღორის ან ქათმის ღვიძლისგან, ხოლო გულსართად მაიონეზს, არაჟანს, სოუსს ან ახალ ბოსტნეულს იყენებენ.

მოდით გავიხსენოთ კლასიკური ღვიძლის ტორტი. მისი რეცეპტი იქნება ორიგინალური დამატებების საფუძველი. ალბათ, თქვენ აღმოაჩენთ რაიმე ახალს ან იქნებ კომენტარებში გააზიაროთ გემრიელი კერძის მომზადების თქვენი ხრიკები . ეს ძალიან საინტერესო იქნება ჩვენთვის და ჩვენი მკითხველებისთვის!

კლასიკური ღვიძლის ტორტი

ინგრედიენტები

ძროხის ღვიძლი 500 გ

კვერცხი 5 ცალი

რძე 500 მლ

ხორბლის ფქვილი 0,5 ჭიქა

სოდა 1 მწიკვი

სტაფილო 3 ცალი

ხახვი 2 ცალი

მაიონეზი 50 გრ

მზესუმზირის ზეთი 2 ს.კ.

მომზადება

ღვიძლს უნდა დაასხათ ცივი წყალი და დატოვოთ ერთი საათის განმავლობაში. თუ ღვიძლი საყინულედან არის გამოღებული, ჯერ კარგად გარეცხეთ.

წვრილად დაჭერით ღვიძლი და გაატარეთ იგი ხორცის საფქვავში. დაამატეთ ფქვილი, კვერცხი, რძე და სოდა, კარგად აურიეთ.

გააცხელეთ ტაფა, ჩაასხით 1 ს.კ. ზეთი, შეწვით ღვიძლის ბლინები ორივე მხრიდან, დადეთ თეფშზე და გააცივეთ.

სტაფილო გახეხეთ, წვრილად დაჭერით ხახვი. მსუბუქად შეწვით ბოსტნეული დარჩენილ ზეთში.

წაუსვით ღვიძლის თითოეულ ფენას მაიონეზი, ზემოდან მოათავსეთ მოშუშული ბოსტნეული. მზა ღვიძლის ტორტი მოათავსეთ მაცივარში 30 წუთის განმავლობაში.

თევზის ტორტი

თეთრი თევზის ფილე, სტაფილო,  შავი ქლიავი … ორიგინალური კომბინაცია ხელს შეუწყობს გემოვნების რეცეპტორების გაღიზიანებას და თავბრუს დაგახვევთ.

 

თევზის ტორტი იდეალური არჩევანია სახლში მომზადებული სადღესასწაულო სუფრისთვის. ის გამოიყურება ძალიან უჩვეულოდ და ელეგანტურად!

ინგრედიენტები

თეთრი თევზის ფილე 800 გ

სტაფილო 3 ცალი.

ხახვი 2 ცალი.

ქლიავი 100 გრ

კამა 1 შეკვრა.

რძე 300 მლ

კვერცხი 2 ცალი.

ჟელატინი 1 ს.კ.

მარილი, შავი პილპილი, მაიონეზი გემოვნებით

პომიდორი ჩერი 3-4 ცალი.

კარაქი 1 ს.კ.

მომზადება

დაასხით ქლიავს მდუღარე წყალში, დატოვეთ რომ გაიჟღინთოს. ერთი სტაფილო დაჭერით თხელ წრეებად, გახეხეთ დანარჩენი ორი. დაჭერით ხახვი და თევზის ფილე პატარა ნაჭრებად.

 

თუ ქლიავი უკვე საკმარისად რბილია, დაჭერიი პატარა ნაჭრებად. დაჭერით ასევე კამაც.

 

პურის საცხობ ფორმაში (შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნებისმიერი სხვა) წაუსვით კარაქი, შემდეგ კი დააფინეთ  საცხობი ქაღალდი. სტაფილის ნაჭრები ერთმანეთზე მჭიდროდ დაალაგეთ ძირზე. სტაფილოს თავზე კი დაჭრილი ფილე მოათავსეთ. მოაყარეთ თევზს მარილი, პილპილი და ჟელატინი.

 

შემდეგი ფენა იქნება დაჭრილი ქლიავი, შემდეგ წვრილად დაქუცმაცებული ხახვი და კამა.

ისევ გაიმეორეთ ფენების განლაგება, მაგრამ უკვე გახეხილი სტაფილო გამოიყენეთ. ბოლოს მოაყარეთ გახეხილი სტაფილო.

ცალკე თასში, ათქვიფეთ კვერცხები მარილთან და რძესთან ერთად, დაამატეთ შავი წიწაკა. მიღებული მასა  ჩაასხით პერგამენტიან ფორმაში, ოდნავ დატკეპნეთ გახეხილი სტაფილო ჩანგლით.

 

 

გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე და შედგით პროდუქტი გამოსაცხობად 40-50 წუთის განმავლობაში. დატოვეთ მზა ტორტი, რომ გაცივდეს ფორმაში, შემდეგ გადმოიღეთ კერძი ღრმა თეფშზე, ფრთხილად მოაცილეთ პერგამენტი. შეიძლება სითხე გადმოიღვაროს, მაგრამ ეს არ არის საგანგაშო. ტორტი 1-2 საათის განმავლობაში შედგით მაცივარში, რომ მთლიანად გაიჟღინთოს.

 

მიირთვით თევზის ტორტი მაიონეზთან, პომიდორთან და მწვანილებთან ერთად.

კრეკერის ტორტი

დაკონსერვებული თევზის ასეთი მშვენიერი კერძის მომზადება განკუთვნილია ექსკლუზიურად სადღესასწაულო სუფრისთვის: სანახაობრივი, გემრიელი და უჩვეულო. მათ, ვისაც უყვარს დაკონსერვებული თევზი, დააფასებენ ამ მადის აღმძვრელ კერძს.

უმჯობესია მომზადებული სალათი შედგათ მაცივარში 2-3 საათის განმავლობაში, კრეკერები რბილდება, მაგრამ ამავე დროს რჩება ხრაშუნა. ეს არის კერძში ყველაზე მნიშვნელოვანი, რომელიც მინიმუმ ერთხელ უნდა მოამზადოთ, რათა დააფასოთ მისი ყველა უპირატესობა.

 

ინგრედიენტები

კვერცხი 5 ცალი.

სკუმბრია ზეთში 250 გ.

კრეკერი 500 გრ.

კიტრის მწნილი 4 ცალი.

ნიორი 2 კბილი.

მყარი ყველი 150 გრ.

მაიონეზი 250 გრ.

მომზადება

მოხარშეთ კვერცხი მაგრად. გაფცქვენით, გახეხეთ ცალ-ცალკე ცილა და გული.

კიტრი დაჭერით პატარა კუბიკებად. ნიორი დააქუცმაცეთ, ყველი გახეხეთ, თევზი ჩანგლით გაწეწეთ.

მაიონეზის ნახევარს აურიეთ ნიორი და ყველი, ნახევარს კი კვერცხის ცილა.

სასალათეზე დაალაგეთ ფენებად: კრეკერების ერთი მესამედი, შემდეგ ცილა, დარჩენილი კრეკერების ნაევარი, თევზი, კიტრი, კრეკერი და ყველის ნარევი. ზემოდან მოაყარეთ კვერცხის გული.

ქათმის სალათა ტორტი

ქათმის ფილე ხშირი ინგრედიენტია სადღესასწაულო სალათებსა და კერძებში. ჩვენ გთავაზობთ კარტოფილის, ქლიავის, თხილისა და სტაფილოს კომბინაციას, რომელიც აღმოჩნდება ნოყიერი და ძალიან უჩვეულო.

 

ინგრედიენტები

შებოლილი ქათმის ფილე 400 გრ

ქლიავი 150 გრ

ნიგოზი 100 გრ

მყარი ყველი 300 გრ

შამპინიონები 250 გრ

კარტოფილი 4 ცალი.

კვერცხი 4 ცალი.

სტაფილო 2 ცალი.

მომზადება

მოხარშეთ კვერცხი, კარტოფილი და სტაფილო. გახეხეთ ცალ-ცალკე.

სოკო დაჭერით და მოშუშეთ ზეთში. ბოლოს მოაყარეთ მარილი გემოვნებით.

ქლიავს დაასხით მდუღარე წყალი ან ჩაი 10 წუთით. შემდეგ დაჭერით წვრილად. ყველი გახეხეთ. ქათამი დაჭერით პატარა კუბიკებად, ნიგოზი დაფქვით.

კერძი დააწყვეთ შემდეგი თანმიმდევრობით: სტაფილო, მაიონეზი ან არაჟანი, ნახევარი მყარი ყველი, ორი გახეხილი კვერცხი, ნახევარი კარტოფილი, არაჟნის ან მაიონეზის ფენა, ნახევარი ნიგოზი, ქლიავი, შებოლილი ქათამი, ისევ მაიონეზი ან არაჟანი, სოკო, ნიგოზი, კარტოფილი მაიონეზით, დარჩენილი კვერცხები, ზემოდან მოაყარეთ ყველი.

ტორტი “ნაპოლეონი” სოკოთი

 

ინგრედიენტები

ფენოვანი ცომი 500 გ

კარტოფილი 3 ცალი

არაჟანი 150 მლ

ხახვი 1 ც.

ქათმის ფარში 200 გრ

სოკო 300 გ

მყარი ყველი 200 გ

შავი პილპილი, მარილი გემოვნებით.

მომზადება

გამოაცხვეთ ფენოვანი ფირფიტები ღუმელში 180 გრადუსზე. ამას სჭირდება 25 წუთი. სხვათა შორის, ნაპოლეონის ტორტისთვის შეგიძლიათ შეიძინოთ სპეციალური მზა ნამცხვრის ფენები. ხახვი დავჭრათ ნახევარ რგოლებად. სოკო დავჭრათ ნახევრებად ან ოთხად, მათი ზომიდან გამომდინარე.

ხახვი, სოკო და ფარში მოვშუშოთ, მოვაყაროთ მარილი და პილპილი.

მოხარშეთ კარტოფილი, გააკეთეთ კარტოფილის პიურე და დაამატეთ არაჟანი, აურიეთ კარტოფილის და სოკოს მასა. მოათავსეთ ტორტი ფორმაში შემდეგი თანმიმდევრობით: ფირფიტა, გულსართი და გაიმეორეთ. ბოლო ფენა იქნება გულსართი. ზემოდან გახეხილი ყველი მოაყარეთ.

ტორტ 200 გრადუსზე გააწითლეთ. მომზადების სავარაუდო დროა 10-15 წუთი.

სუშის სალათი ტორტი

ამ კერძს აქვს ყველა კლასიკური ინგრედიენტი: ბრინჯი, ავოკადო, ნორი და ორაგული.

 

ინგრედიენტები

ბრინჯი 300 გრ

ორაგული 200 გრ

ავოკადო 1 ცალი.

ნორის ფოთოლი 2 ცალი

კიტრი 2 ცალი.

ვასაბი 20 გ.

სეზამი გემოვნებით

სოიოს სოუსი გემოვნებით.

მომზადება

აიღეთ ორი ნორის ფოთოლი. მოათავსეთ მრგვალი ფირფიტა მათზე. გაჭერით წრე მკვეთრი დანით.დაფარეთ ნორი ნახევარი ბრინჯით. ბრინჯი მოხარშეთ ისე, როგორც სუშის შემთხვევაში: რამდენჯერმე გარეცხეთ ბრინჯი, დაასხით წყალი (პროპორცია 1: 1.5), დადგით ცეცხლზე. 7 წუთის შემდეგ, შეამცირეთ ცეცხლი მინიმუმამდე და კიდევ 15 წუთი გააჩერეთ. გადმოიღეთ ღუმელიდან და გააჩერეთ 30 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაფარეთ ბრინჯის ფენა ვასაბის ძალიან თხელი ფენით. წინასწარ აურიეთ ვასაბის ფხვნილი ადუღებულ წყალთან, თანაფარდობა 1: 1. ზემოდან მოაყარეთ დაჭრილი კიტრისა და ორაგულის ნახევარი.მოათავსეთ ბრინჯის მეორე ფენა. დაფარეთ იგი დარჩენილი კიტრით, მაგრამ ახლა შეურიეთ დაჭრილი ავოკადო. ზემოდან მოაყარეთ ორაგულის მეორე ნაწილი და მოაყარეთ სეზამის თესლი.

შედგით უჩვეულო სალათი მაცივარში და ცოტა ხნით გააჩერეთ. კერძი აღმოჩნდება ძალიან ფერადი, გემრიელი და რაც მთავარია – ნოყიერი. მიირთვით სოიოს სოუსით!

გემრიელი კარტოფილის ოლადები: გარედან ხრაშუნა, შიგნით კი წვნიანი და ფუმფულა.

0
#post_seo_title

კარტოფილის ბლინების გემო პირდაპირ დამოკიდებულია მასის კონსისტენციაზე. თუ კარტოფილს ხელით გახეხავთ, ნარევი არ იქნება გლუვი. დაბლენდერებული ბოსტნეული ბლინებს ძალიან ნაზს გახდის. უფრო სწრაფი, მარტივი და უკეთესია – ამაში თავად დარწმუნდებით.

ინგრედიენტები

კარტოფილი 1 კგ

ხახვი 1-2 ცალი

კვერცხი 2 ცალი

ხორბლის ფქვილი 1 ჭიქა

მზესუმზირის ზეთი 100 მლ

მარილი გემოვნებით

შავი პილპილი (დაფქვილი) გემოვნებით

მომზადება

გაფცქვენით ხახვი და კარტოფილი, დაჭერით პატარა ნაჭრებად.

ათქვიფეეთ ბოსტნეულის პიურე და დაუმატეთ კვერცხი. აურიეთ კარგად.

დაამატე მასას ფქვილი, კარტოფილის წვნიანობის მიხედვით ფქვილის რაოდენობა სხვადასხვა იქნება.

მოაყარეთ მარილი და პილპილი. შეწვით მზესუმზირეულ ზეთში 3-4 წუთის განმავლობაში თითოეულ მხარეს, სანამ ოქროსფერი არ გახდება.

ყველაზე მეტად კარტოფილის ოლადები უხდება არაჟანს, ასე რომ, მიირთვით კერძი მასთან ერთად.

იმედი გვაქვს რეცეპტი მოგეწონათ. გთხოვთ გაუზიარეთ ის თქვენს მეგობრებსაც!

ყვავილოვანი კომბოსტო და მისი სასარგებლო თვისებები

0
#post_seo_title

ყვავილოვანი კომბოსტო ჩვენს ყოველდღიურ კვების რაციონში უმნიშვნელოვანეს როლს ასრულებს. ამასთან ერთად, ის მნიშვნელოვანი ინგრედიენტია მსოფლიო სამზარეულოში მისი მოქნილი ტექსტურისა და გემოს გამო. 

ის ერთ-ერთ ყველაზე ჯანსაღ ბოსტნეულად მიიჩნევა, რადგან მასში შემავალი ცილები, ფოსფორი, კალციუმი მაგნიუმი, რკინა და C, B1, B2, B3 ვიტამინები ადამიანის  ჯანმრთელობის მდგომარეობაზე დადებითად აისახება. 

გთავაზობთ ყვავილოვანი კომბოსტოს 9 სასარგებლო თვისებას:

  1. ყვავილოვანი კომბოსტო არის მდიდარი ვიტამინებითა და მინერალებით. მასში შედის ვიტამინი C, K, B6, ფოლიუმის მჟავა და კალიუმი. ის დიეტური ბოჭკოების კარგი წყაროცაა.
  2. ყვავილოვანი კომბოსტოს დაბალკალორიულობა ხელს უწყობს წონაში კლების პროცესსა და საჭმლის უკეთეს მონელებას. ყვავილოვანი კომბოსტოსა და სხვა ბოსტნეულის კალორიების ცხრილი შეგიძლიათ “იორლენდის” ვებსაიტზე იხილოთ.
  3. ყვავილოვანი კომბოტო შეიცავს ისეთ ანტიოქსიდანტებს, როგორიცაა გლუკოზინოლატები და კაროტინოიდები. ისინი იცავს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული დაზიანებისგან და ამცირებს ქრონიკული დაავადებების რისკს.
  4. ყვავილოვანი კომბოსტო შეიცავს ანთების საწინააღმდეგო თვისებების მქონე ნაერთებსაც, მათ შორის ერთ-ერთია სულფორაფანი. ის ხელს უწყობს ანთების შემცირებას და მასთან  დაკავშირებული ქრონიკული დაავადებების განვითარების რისკი მინიმუმამდე დაჰყავს.
  5. ყვავილოვანი კომბოსტო მრავალმხრივი გამოყენების ბოსტნეულია და ის  შეიძლება გამოყენებულ იქნას, როგორც სხვა ბოსტნეულის, ისე ხორცის შემცვლელი. კერძებში ის ხშირად გამოიყენება ქათმის, ბადრიჯნისა და კარტოფილის გემოს შესაქმნელად.
  6. ზოგიერთი კვლევა ვარაუდობს, რომ ყვავილოვან კომბოსტოში შემავალ ნაერთებს, განსაკუთრებით სულფორაფანს, შეიძლება ჰქონდეს დამცავი ეფექტი გარკვეული ტიპის კიბოსგან, მათ შორის მკერდის, მსხვილი ნაწლავისა და პროსტატის სიმსივნის წინააღმდეგ.
  7. ყვავილოვანი კომბოსტოს ბოჭკოები, კალიუმი და ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, ხელს უწყობენ არტერიული წნევის რეგულირებას და ამცირებს გულის დაავადებების რისკს.
  8. ყვავილოვანი კომბოსტო აუმჯობესებს ძვლების ჯანმრთელობასაც. ის შეიცავს K ვიტამინს, რომელიც ხელს უწყობს კალციუმის შეწოვას და ძვლების მინერალიზაციას.
  9. პროდუქტში შედის დიდი რაოდენობით ნახშირწყლები. საშუალო ზომის ყვავილოვანი კომბოსტო 29 გრამ ნახშირწყლებს შეიცავს, რაც ხელს უწყობს ტვინის, თირკმელებისა და ცენტრალური ნერვული სისტემის მუშაობას. 

 

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით

ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

საუზმე – როგორ უნდა გამოიყურებოდეს, თუ ვარჯიშობთ

0
{"remix_data":[],"remix_entry_point":"challenges","source_tags":["local"],"origin":"unknown","total_draw_time":0,"total_draw_actions":0,"layers_used":0,"brushes_used":0,"photos_added":0,"total_editor_actions":{},"tools_used":{"transform":1},"is_sticker":false,"edited_since_last_sticker_save":true,"containsFTESticker":false}

სწორად ორგანიზებული კვების რეჟიმი სპორტით აქტიურად დაკავებული ადამიანების ერთ-ერთ მთავარ საზრუნავს წარმოადგენს. როგორი უნდა იყოს თქვენი საუზმე,

ზოგიერთ მათგანს სურს სწრაფად დაიკლოს წონაში, ზოგი კუნთოვანი მასის მატებაზე ოცნებობს, ხოლო ზოგიერთს უბრალოდ დიდხანს სიცოცხლე უნდა. საუზმის აუცილებლობაზე საუბარი დიდი ხანია შეწყვიტეს ტელევიზიებმა და სპორტული პრესის წარმომადგენლებმა, რადგან ეს ისედაც ყველასთვის კარგად არის ცნობილი. მიუხედავად იმისა, რომ დილით საკვების მიღება აუცილებელია,

გასათვალისწინებელია ისიც, თუ რა სახის პროდუქტებია ამ დროს ნებადართული, რადგან ყველანაირი საკვების მიღება გამართლებული არ არის.

დილის ვარჯიშების აქტიურ მიმდევართათვის საუზმის მირთმევის საკითხი განსაკუთრებით მწვავედ დგას. დარბაზში სავსე მუცლით წასვლა აბსურდულად ჟღერს, უზმოზე ვარჯიშიც ვერ ჩაითვლება გონივრულ გადაწყვეტილებად, გზად მცირე წახემსება რამდენად სასარგებლო იქნება, არავინ იცის.ეს ყოველივე კი დილის ვარჯიშის მოყვარულებს საგონებელში აგდებს.

დილის ვარჯიშამდე კვება აუცილებელია, თუმცა გასათვალისწინებელია ინტერვალი, რომელიც საუზმესა და დარბაზში წასვლას შორის უნდა იყოს. რაც იმას გულისხმობს, რომ დროის დაანგარიშება უნდა დავიწყოთ და იმაზე ადრე ავდგეთ, ვიდრე ამას ჩვეულებრივ ვაკეთებდით. მენიუს შედგენისას კი ინტენსიური ვარჯიშის თავისებურებები უნდა გავითვალისწინოთ და გვახსოვდეს, რომ დიდი რაოდენობის ენერგიას ვხარჯავთ, რომლის აღდგენა ორგანიზმისთვის ძალიან მნიშვნელოვანია.

 

გაღვიძებისას ორგანიზმი გლუკოზის დეფიციტს განიცდის, რის შესავსებადაც ნახშირწყლების მიღება აუცილებელია (წიწიბურა, შვრია, დიეტური პური), თუ სწრაფად ათვისებად ნახშირწყლებს აირჩევთ, ისინი მცირე რაოდენობით უნდა მიირთვათ. დილის ვარჯიშამდე აუცილებელია ცილების მიღებაც, რათა კუნთოვანი მასის ზრდა ვუზრუნველყოთ, რის გამოც რაციონში უნდა ჩავრთოთ კვერცხი, ხაჭო და სხვა სასარგებლო პროდუქტები. დილის ვარჯიშამდე ცხიმების მიღება რეკომენდებული არ არის. სასურველია მათი რაოდენობა მინიმუმამდე შევკვეცოთ, ან საერთოდ ამოვიღოთ საუზმის რაციონიდან. უმჯობესია, თუ ცხიმებს ვარჯიშის შემდეგ მივიღებთ.

სრულფასოვანი საუზმე ვარჯიშამდე 2-2,5 საათით ადრე უნდა მიირთვათ. ამ დროის მანძილზე საკვების ნაწილი ორგანიზმის მიერ ბოლომდე გადამუშავდება, მუცელში კი სიმძიმის შეგრძნება არ შეგაწუხებთ. ძნელად ათვისებადი ნახშირწყლების დახმარებით, ვარჯიშის დროს ორგანიზმს ენერგიის წყარო ექნება, რის გამოც აქტიურ დატვირთვას ადვილად გაუძლებს. თუ ისე მოხდა, რომ დილის ვარჯიშამდე კვება ვერ მოასწარით, აუცილებელია, დარბაზში წასვლამდე ნახევარი საათით ადრე მსუბუქად წაიხემსოთ. კარგი იქნებოდა, თუ ერთ ჭიქა კეფირს დალევდით, ან უცხიმო ხაჭოს მიირთმევდით. თუ ვარჯიშს ძალიან ადრე იწყებთ, მის დაწყებამდე 40-45 წუთით ადრე ვაშლი ან ბანანი უნდა მიირთვათ.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით

ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi