პარასკევი, აგვისტო 15, 2025
- Advertisement -spot_img

საუზმე – როგორ უნდა გამოიყურებოდეს, თუ ვარჯიშობთ

0
{"remix_data":[],"remix_entry_point":"challenges","source_tags":["local"],"origin":"unknown","total_draw_time":0,"total_draw_actions":0,"layers_used":0,"brushes_used":0,"photos_added":0,"total_editor_actions":{},"tools_used":{"transform":1},"is_sticker":false,"edited_since_last_sticker_save":true,"containsFTESticker":false}

სწორად ორგანიზებული კვების რეჟიმი სპორტით აქტიურად დაკავებული ადამიანების ერთ-ერთ მთავარ საზრუნავს წარმოადგენს. როგორი უნდა იყოს თქვენი საუზმე,

ზოგიერთ მათგანს სურს სწრაფად დაიკლოს წონაში, ზოგი კუნთოვანი მასის მატებაზე ოცნებობს, ხოლო ზოგიერთს უბრალოდ დიდხანს სიცოცხლე უნდა. საუზმის აუცილებლობაზე საუბარი დიდი ხანია შეწყვიტეს ტელევიზიებმა და სპორტული პრესის წარმომადგენლებმა, რადგან ეს ისედაც ყველასთვის კარგად არის ცნობილი. მიუხედავად იმისა, რომ დილით საკვების მიღება აუცილებელია,

გასათვალისწინებელია ისიც, თუ რა სახის პროდუქტებია ამ დროს ნებადართული, რადგან ყველანაირი საკვების მიღება გამართლებული არ არის.

დილის ვარჯიშების აქტიურ მიმდევართათვის საუზმის მირთმევის საკითხი განსაკუთრებით მწვავედ დგას. დარბაზში სავსე მუცლით წასვლა აბსურდულად ჟღერს, უზმოზე ვარჯიშიც ვერ ჩაითვლება გონივრულ გადაწყვეტილებად, გზად მცირე წახემსება რამდენად სასარგებლო იქნება, არავინ იცის.ეს ყოველივე კი დილის ვარჯიშის მოყვარულებს საგონებელში აგდებს.

დილის ვარჯიშამდე კვება აუცილებელია, თუმცა გასათვალისწინებელია ინტერვალი, რომელიც საუზმესა და დარბაზში წასვლას შორის უნდა იყოს. რაც იმას გულისხმობს, რომ დროის დაანგარიშება უნდა დავიწყოთ და იმაზე ადრე ავდგეთ, ვიდრე ამას ჩვეულებრივ ვაკეთებდით. მენიუს შედგენისას კი ინტენსიური ვარჯიშის თავისებურებები უნდა გავითვალისწინოთ და გვახსოვდეს, რომ დიდი რაოდენობის ენერგიას ვხარჯავთ, რომლის აღდგენა ორგანიზმისთვის ძალიან მნიშვნელოვანია.

 

გაღვიძებისას ორგანიზმი გლუკოზის დეფიციტს განიცდის, რის შესავსებადაც ნახშირწყლების მიღება აუცილებელია (წიწიბურა, შვრია, დიეტური პური), თუ სწრაფად ათვისებად ნახშირწყლებს აირჩევთ, ისინი მცირე რაოდენობით უნდა მიირთვათ. დილის ვარჯიშამდე აუცილებელია ცილების მიღებაც, რათა კუნთოვანი მასის ზრდა ვუზრუნველყოთ, რის გამოც რაციონში უნდა ჩავრთოთ კვერცხი, ხაჭო და სხვა სასარგებლო პროდუქტები. დილის ვარჯიშამდე ცხიმების მიღება რეკომენდებული არ არის. სასურველია მათი რაოდენობა მინიმუმამდე შევკვეცოთ, ან საერთოდ ამოვიღოთ საუზმის რაციონიდან. უმჯობესია, თუ ცხიმებს ვარჯიშის შემდეგ მივიღებთ.

სრულფასოვანი საუზმე ვარჯიშამდე 2-2,5 საათით ადრე უნდა მიირთვათ. ამ დროის მანძილზე საკვების ნაწილი ორგანიზმის მიერ ბოლომდე გადამუშავდება, მუცელში კი სიმძიმის შეგრძნება არ შეგაწუხებთ. ძნელად ათვისებადი ნახშირწყლების დახმარებით, ვარჯიშის დროს ორგანიზმს ენერგიის წყარო ექნება, რის გამოც აქტიურ დატვირთვას ადვილად გაუძლებს. თუ ისე მოხდა, რომ დილის ვარჯიშამდე კვება ვერ მოასწარით, აუცილებელია, დარბაზში წასვლამდე ნახევარი საათით ადრე მსუბუქად წაიხემსოთ. კარგი იქნებოდა, თუ ერთ ჭიქა კეფირს დალევდით, ან უცხიმო ხაჭოს მიირთმევდით. თუ ვარჯიშს ძალიან ადრე იწყებთ, მის დაწყებამდე 40-45 წუთით ადრე ვაშლი ან ბანანი უნდა მიირთვათ.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით

ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

მარტივი, გემრიელი, სწრაფად მოსამზადებელი საუზმე, რომელსაც სიამოვნებით მიირთმევთ დილაობით.

0
#post_seo_title

თუ მოგწონთ საუზმეზე ჩაისთან, ყავასთან ან ცხელ შოკოლადთან ერთად ახლადგამომცხვარი ბლინების მირთმევა, მაგრამ საკმარისი დრო არ გაქვთ ცომის მოსამზადებლად, გასწავლით გზას როგორ მოამზადოთ მარტივი ჰაეროვანი, გემრიელი ოლადები თუნდაც ყოველ დილით.

ვაშლის ოლადები

ეს რეცეპტი გამოირჩევა იმით, რომ მასში არ არის რძე, კეფირი ან არაჟანი. საჭიროა მხოლოდ კვერცხი, შაქარი და ფქვილი.

შემადგენლობა

1 ვაშლი

1 კვერცხი

1 ს/კ. შაქარი

1 ს/კ. ფქვილი

5 ს/კ მცენარეული ზეთი (გამოსაცხობად)

მარილი გემოვნებით

ცოტა გამაფხვიერებელი

კონტეინერში კვერცხი და შაქარი ათქვიფეთ, დაუმატეთ ცოტა მარილი, გამაფხვიერებელი და ფქვილი.

ვაშლი გაასუფთავეთ და გახეხეთ მსხვილ სახეხზე, შეურიეთ ცომს და კარგად აურიეთ.

გააცხელეთ ტაფა, ჩაასხით ზეთი, დესერტის კოვზით დაასხით ცომი ტაფაზე, არ უნდა იყოს სქელი, რომ კარგად გამოცხვეს. საშუალო ცეცხლზე გააწითლეთ ორივე მხარეს.

შეგიძლიათ მიირთვათ თაფლთან, არაჟანთან ან კენკრასთან ერთად.

ბრაუნის ჯანსაღი და გემრიელი რეცეპტი ფინიკით

0

ინგრედიენტები:

  • 150 გრ ნიგოზი და ნუში
  • 3 ჩ.კ კაკაო
  • 2 ჩ.კ ჩიას მარცვლები
  • მწიკვი-ვანილი
  • 6-7 ც ფინიკი (კურკა გამოცლილი)

მომზადების მეთოდი:

ნიგოზი, ნუში, კაკაო, ჩია და ვანილი მოათავსეთ ბლენდერში და კარგად ათქვიფეთ. შემდეგ დაუმატეთ ფინიკი, ათქვიფეთ, სანამ ერთიანი მასა არ გახდება. მიღებული მასა ხელით გაანაწილეთ სასურველ ზედაპირზე, გააფორმეთ ნუშით, ნიგვზით ან ქოქოსის ფანტელებით.

დაჭერით სასურველ ნაჭრებად და გემრიელად მიირთვით!

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

კვება ბავშვის ტვინის ჯანმრთელობისთვის – ბავშვის ტვინის ჯანმრთელობისთვის აუცილებელი პროდუქტები

0
#post_seo_title

საქართველოს პირველი არხის გადაცემა „პირადი ექიმი – მარი მალაზონია“

​ნუტრიციოლოგმა მარი მალაზონიამ ბავშვის ტვინის ჯანმრთელობისთვის აუცილებელ პროდუქტებზე ისაუბრა: თემა ბავშვთა კვება 

„თავის ტვინის ჯანმრთელობაზე შეიძლება კვების ჭრილშიც ვისაუბროთ. ბავშვის ტვინის ჯანმრთელობის გააზრების შემდეგ განსაკუთრებით მნიშვნელოვანი გახდა მწყობრად დალაგებული საკვები ჯგუფები და ნივთიერებები. რასაკვირველია, ამ ჩამონათვალში ცილა არის პირველი. წარმოუდგენელია ტვინის ფუნქცია ცილის მონაწილეობის გარეშე. ნახშირწყალი, როგორც წესი არის ხოლმე გალანძღული. რამის უარყოფა თუ უნდა მოხდეს საკვები ნივთიერებებიდან, უარყოფენ ხოლმე ნახშირწყალს. ნახშირწყალი მთავარი საწვავია. უბრალოდ არჩევანი უნდა გავაკეთოთ, რომელი ნახშირწყალი უნდა იყოს უპირატესად ბავშვის რაციონში. კვებაში ცხიმების, განსაკუთრებით ომეგა-3-ის და ცხიმოვან ცვლაში მონაწილე ისეთი კომპონენტის ჩართულობა, როგორიც არის ქოლინი უმნიშვნელოვანესია თავის ტვინისთვის.

A ვიტამინი, B ჯგუფის ვიტამინები, C და D ვიტამინები, რკინა, თუთია, სპილენძი, იოდი და სელენი, – რატომ არის ეს ყველაფერი ასე მნიშვნელოვანი? 2019 წელს გამოქვეყნდა მეტაანალიზი, რომელმაც აჩვენა, რომ ბავშვის თავის ტვინის ფუნქციაზე ძალიან მნიშვნელოვან გავლენას ახდენს ნებისმიერი პროდუქტი, რომელსაც მივაწოდებთ. განსაკუთრებით ნაჯერი ცხიმები, ცხოველური წარმოშობის ცხიმები, ტექნოლოგიურად მიღებული ცხიმები და ადვილად შეთვისებადი ნახშირწყლები, შაქრები, შეიძლება გახდეს ჰიპერაქტივობის სინდრომისა და ყურადღების დეფიციტის სინდრომის წინაპირობა.

წყალთან ერთად ბავშვის ტვინისთვის ყველაზე მნიშვნელოვანი პროდუქტების ათეულს დავასახელებ. ეს არის კვერცხი, პარკოსნები, თხილეული, მარცვლეული-ბურღულეული, ხილ-ბოსტნეული, თევზი, ნაკლებადცხიმიანი წითელი ხორცი, კაკაო, შოკოლადი (3 წლის შემდეგ), ფერმენტირებული რძის პროდუქტი (მაწონი, იოგურტი). ეს 10 ძირითადი პროდუქტი ბავშვის კვების ყოველდღიურ რაციონში უნდა იყოს გათვალისწინებული“.

 

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით

ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

მოამზადეთ ხახვის უგემრიელესი ღვეზელი ტაფაზე

0
#post_seo_title

როგორც წესი, ღვეზელი უნდა გამოაცხოღ  ღუმელში. ღუმელის ჩართვა კი ხშირად გვეზარება, ამიტომ არსებობს გამოსავალი:

ღვეზელი რომ ტაფაზე შევწვათ  გარედან კარგად იბრაწება, შიგნით კი რჩება წვნიანი და რბილი.

გასინჯეთ და აუცილებლად მოგეწონებათ.

ინგრედიენტები

  • 400 გ ხახვი
  • 1 ცალი ხახვი
  • 60 გ ხაჭო
  • 120 გ ფქვილი
  • 0,5 კონა ოხრახუში
  • 0,5 ჩ. კ. პაპრიკა
  • მარილი გემოვნებით
  • შავი დაფქული პილპილი გემოვნებით
  • ზეთი

მომზადება

1. გაფცქვენით 4 ან 5 ცალი საშუალო ზომის ხახვი, დაჭერით ისინი წვრილად და ჩაყარეთ თასში. გაწურეთ ხელით. დაამატეთ კვერცხი და ხაჭო.

2. კარგად აურიეთ ყველაფერი. შემდეგ კი ამ მასაში ჩაყარეთ დაჭრილი მწვანილი, სანელებლები და მარილი გემოვნებით. აქვე ჩაცერით ფქვილი. კარგად აურიეთ.

3. თქვენ გამოგივათ სქელი და ბლანტი ცომი. აიღეთ მინიმუმ 24 სმ დიამეტრის მქონე ტაფა. უხვად წაუსვით მას ცხიმი. გააცხელეთ საშუალო ცეცხლზე და გადაიტანეთ მასზე ცომი.

4. ცომი შეწვით ორივე მხრიდან ოქროსფრამდე, თითოეულ მხარეს დაახლოებით ათი წუთი. აცხვეთ თავდახურულში. მზა კერძი გადაიტანეთ დიდ თეფშზე და დაჭერით სამკუთხა ნაჭრებად.

ხახვის ღვეზელი ძალიან მარტივად მოსამზადებელი და გემრიელი კერძია. ის შეგიძლიათ მიართვათ როგორც ოჯახის წევრებს, ასევე ძვირფას სტუმრებს. სუფრასთან მიიტანეთ ცხელი სახით! ძალიან უხდება არაჟნისა და ნივრის სოუსი. კაცებს ძალიან მოსწონთ განსაკუთრებით ბახუსის დროს.

მიირთვით გემრიელად!

რეცეპტი გაუზიარეთ მეგობრებს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

სანდო თუ სახიფათო რძე და რძის პროდუქტები !!

0

რძე და რძის ნაწარმი რომ სასარგებლოა, აღარავინ დავობს. ამ პროდუქტებით განსაკუთრებით მდიდარი უნდა იყოს ბავშვის რაციონი, რადგან მათში უხვადაა ნატრიუმი, კალიუმი, კალციუმი, მაგნიუმი, ფოსფორი, რკინა, A, B1, B2, PP ვიტამინები… რძის ენერგეტიკული ღირებულება უმეტესად 58 კილოკალორიას უტოლდება, დამუშავებული, ცხიმგაცლილი ნაწარმისა კი არ აღემატება 20-ს.

რაც შეეხება სოფლის რძეს- რა თქმა უნდა, ეს ყველაზე ცოცხალი და ჯანსაღი პროდუქტია, მაგრამ მისი შეძენისას დანამდვილებით უნდა იცოდეთ, რომ ძროხა ჯანმრთელია. გასათვალისწინებელია ისიც, რომ ძროხის რძე ბავშვისთვის ერთ-ერთი ყველაზე ძლიერი ალერგენია.

ქარხნულ რძეს რაც შეეხება- რძის ქარხნებს ხარისხის მართვის საკუთარი განყოფილებები აქვთ, რომლებიც პასუხს აგებენ პროდუქციის ვარგისობაზე. ქართულ საწარმოთა უმეტესობა ხარისხის სერტიფიკატის მფლობელია, რაც მოწმობს, რომ ისინი მართლაც ხარისხიან პროდუქციას უშვებენ. ბაზარზე რამდენიმე სახეობის რძე იყიდება. მათ ერთმანეთისგან უმთავრესად ცხიმიანობის მაჩვენებელი განასხვავებს. საქართველოში უფრო მაღალია მოთხოვნა ნატურალურთან მიახლოებულ ქარხნული წარმოების რძეზე, რომლის ცხიმიანობა 3,8%-მდეა.

რძე და რძის ნაწარმი აუცილებელია ძვლოვანი სისტემის, კბილებისა და თმის სიჯანსაღისთვის, კუჭ-ნაწლავის გამართული ფუნქციობისთვის, ასე რომ, ისინი აუცილებლად ჩართეთ თქვენს რაციონში.

წყარო

“ნაბახუსევზე ყველაზე დიდი რისკი გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაზიანებაა”

0

გასული წლის მო­ნა­ცე­მე­ბით, ახა­ლი წლის დღე­ებ­ში სა­ქარ­თვე­ლო­ში კვე­ბი­თი ინ­ტოქ­სი­კა­ცი­ის 41 შემ­თხვე­ვა და­ფიქ­სირ­და. რაც შე­ე­ხე­ბა ალ­კოჰო­ლით მო­წამ­ვლას, 231 ფაქ­ტი გა­მოვ­ლინ­და. მათ­გან 97 თბი­ლის­ში და 134 რე­გი­ო­ნებ­ში. ჰოს­პი­ტა­ლი­ზა­ცია დას­ჭირ­და 60 ადა­მი­ანს. ნაბახუსევზე რა არის ყველაზე დიდი რისკი? სტატიიდან შეიტყვეთ

ალ­კოჰო­ლით მო­წამ­ვლის დროს ადა­მი­ანს აქვს შემ­დე­გი სიმპტო­მე­ბი:

ღე­ბი­ნე­ბა ან გუ­ლის­რე­ვის შეგ­რძნე­ბა, კრუნ­ჩხვა, შე­ნე­ლე­ბუ­ლი სუნ­თქვა, ფერ­მკრთა­ლი ან მო­ლურ­ჯო ფე­რის კანი, რო­მე­ლიც სხე­უ­ლის და­ბა­ლი ტემ­პე­რა­ტუ­რით არის გა­მოწ­ვე­უ­ლი. მძი­მე შემ­თხვე­ვებ­ში კი შე­საძ­ლე­ბე­ლია გო­ნე­ბის და­კარ­გვა, კომა და სიკ­ვდი­ლიც კი გა­მო­იწ­ვი­ოს.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით

ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ შევარჩიოთ სამზარეულოს დანა

0

მიუხედავად სამზარეულოს იმ დანების კომპლექტების პოპულარობისა, რაც სახლში გვაქვს, სამუშაოს ძირითადი ნაწილი ჩვეულებრივ მხოლოდ ერთი, მაქსიმუმ ორი დანის გამოყენებით ხორციელდება.

დანის შეძენისას კონცენტრირება უნდა მოახდინოთ ისეთ დანაზე, რომელიც კომფორტულად მოერგება თქვენს ხელებს და მარტივი გამოსაყენებელი იქნება. თუ თქვენს სამზარეულოში სხვა დანაა საჭირო, შეგიძლიათ მოგვიანებით შეიძინოთ დამატებითი, უფრო სპეციფიკური სამზარეულო დანა და შექმნათ დანების პერსონალური ნაკრები.

სამზარეულოს დანის შეძენამდე გაითვალისწინეთ შემდეგი რჩევები:

  • როგორი დანა გსურთ გქონდეთ (თქვენს მიერ მომზადებული კერძების გათვალისწინებით)
  • სამზარეულოს დანის ზომა, რომ შეძლოთ მისი კარგად გამოყენება
  • უმჯობესია თუ პირი მთლიანად უჟანგავი ფოლადისგან იქნება დამზადებული
  • უმჯობესია თუ დანას სიმკვეთრე ექნება
  • რამდენი თანხას გადაიხდიდი კარგი დანაში.

დიზაინი და მასალა

სამზარეულოს დანის ძირითადი დიზაინი ბოლო 10 000 წლის განმავლობაში მკვეთრად არ შეცვლილა, ამდენად დანა რჩება სახელურიანი. მასალების (განსაკუთრებით ფოლადის) და მათი დამუშავების სფეროში დიდი პროგრესი იყო.

სამზარეულოს დანის ხარისხი და ფასი დღესდღეობით განისაზღვრება:

  • ფოლადის ხარისხით
  • მეთოდით, რომელიც გამოიყენება ფოლადის გარდაქმნისა და გამკვრივებისთვის
  • რამდენად ბასრია დანა და რამდენ ხანს ინარჩუნებს სიმკვეთრეს სწორად გამოყენების შემთხვევაში, რაც უპირველესად დამოკიდებულია პირველ ორ ჩამონათვალზე
  • რამდენად ხშირად არის საჭირო დანის გალესვა და რამდენად მოთხოვნადია ეს პროცესი
  • სახელურზე როგორ გრძნობთ დანას
  • სახელურის ხარისხი და დამზადება.

სამზარეულოს დანა შეუცვლელი სამზარეულოს ხელსაწყოა, მას ორი ძირითადი მახასიათებელი აქვს: ფუნქციონალობა და ერგონომიკა. დანამ ყოველდღიური სამზარეულოს ამოცანები უნდა გადაჭრას. გარდა ჭრის სიმარტივისა, ესთეტიკური ასპექტი კიდევ ერთი მახასიათებელია, რომელიც გასათვალისწინებელია.

წყარო

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

ცაცხვის ჩაი – მისი სასარგებლო და სამკურნალო თვისებები

0
#post_seo_title

ცაცხვის ჩაი -მისი  სასარგებლო თვისებების შესახებ სტატიიდან გაიგეთ 

ცაცხვის ჩაი საუკუნეების განმავლობაში პოპულარულია თავისი უნიკალური სამკურნალო თვისებების გამო. ამ სტატიაში განვიხილავთ ცაცხვის ჩაის ძირითად სარგებელს, რომელიც მას ჯანმრთელობისთვის მოაქვს.

ცაცხვის ჩაის ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი თვისება მისი დამამშვიდებელი ეფექტია. ის განსაკუთრებით რეკომენდებულია სტრესის, შფოთვის და უძილობის დროს. ცაცხვი შეიცავს აქტიურ ნივთიერებებს, რომლებიც ამშვიდებს ნერვულ სისტემას და ხელს უწყობს ორგანიზმის რელაქსაციას.

ცაცხვის ჩაი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რაც ეხმარება ორგანიზმს ვირუსების და ინფექციების წინააღმდეგ ბრძოლაში. მისი რეგულარული მიღება ხელს უწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას და ორგანიზმის დაცვას სეზონური გრიპისგან.

ცაცხვის ჩაი ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას. მისი მიღება შეიძლება კვების შემდეგ, რათა შეამციროს მუცლის შებერილობა და მეტეორიზმი. ცაცხვის ჩაი ასევე ეხმარება  საჭმლის მონელების პროცესის გაუმჯობესებას.

ცაცხვის ჩაი ცნობილია როგორც ბუნებრივი ტკივილგამაყუჩებელი. მისი მიღება ეხმარება თავის ტკივილის, მუცლის ტკივილისა და მენსტრუაციული ტკივილების შემსუბუქებაში. ცაცხვი ასევე შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც ეხმარება ანთების საწინააღმდეგო პროცესებში.

ცაცხვის ჩაი დადებითად მოქმედებს სისხლის მიმოქცევაზე, რაც ეხმარება გულს და სისხლძარღვებს მუშაობის გაუმჯობესებაში. ეს კი ხელს უწყობს ჰიპერტენზიისა და გულის დაავადებების პრევენციას.

ცაცხვის ჩაი დადებითად მოქმედებს კანზე. მისი გამოყენება შეიძლება როგორც შიდა მიღებისას, ასევე გარეგნული გამოყენებისთვის. ცაცხვის ჩაის კომპრესები ეხმარება კანის აღდგენაში, აკნეს და სხვა კანის პრობლემების შემცირებაში.

ცაცხვის ჩაი სასარგებლო და მრავალფეროვანი სასმელია, რომელიც შეუძლია გააუმჯობესოს თქვენი ფიზიკური და ემოციური ჯანმრთელობა. მისი რეგულარული მიღება დაგეხმარებათ სტრესის შემცირებაში, იმუნიტეტის გაძლიერებაში.

კითხვის გაგრძელება

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

დესერტის რეცეპტი მოცარტის სამშობლოდან

0
#post_seo_title

დესერტის რეცეპტი მოცარტის სამშობლოდან, რომელიც მხოლოდ ცხელი უნდა მიირთვათ

როგორ ვაქციოთ ათქვეფილი ცილები შაქართან ერთად საოცარი გემოს დესერტად, ცნობილია ავსტრიაში უშუალოდ. ჯერ კიდევ კარანტინამდე მოვახერხე მოცარტის სამშობლოში, ზალცბურგში ჩასვლა. და შემიყვარდა არა მხოლოდ ამ შესანიშნავი ქალაქის ბუნების სილამაზე, არამედ დესერტებიც.

დიდი ხნის განმავლობაში ვერ ვბედავდი ყველაზე იდუმალი ავსტრიული დესერტის – ზალცბურგის ნოკერლის მომზადებას, სანამ ეს რეცეპტი არ მივიღე. გამოთქმა „ეშმაკი არ არის ისეთი საშინელი, როგორც დახატულია“ სრულად აღწერს ამ დესერტის მომზადებას.

დესერტი თავისი გარეგნობით განასახიერებს 3 ბორცვს, რომლებიც გარს აკრავს ზალცბურგს, შაქრის ფხვნილი კი თოვლით დაფარული მწვერვალებია. ტრადიციულად ზალცბურგის ნოკერლს მიირთმევენ მოცვის სიროფთან ან კრემთან ერთად. ისე, ძალიან მომეწონა ეს დესერტი შაქრით გახეხილი  ჟოლოთი.

ათქვეფილი ცილები შაქრით

დესერტს სახელწოდებით „ზალცბურგ ნოკერლი“. ღრუბელზე ტკბილი გემო აქვს!

ინგრედიენტები დესერტისთვის

100 გრ შაქარი

5 კვერცხი

50 გრ ჟოლო

2 ს.კ. ფქვილი

1 ს.კ. სახამებელი

0,5 ჩ.კ ვანილის არომატი

ლიმონის კანი

0,5 ჩ.კ ფქვილი

მწიკვი მარილი

შაქრის პუდრა მოსაყრად

ინგრედიენტები სიროფისთვის

50 გრ ჟოლო

40 მლ კრემი

10 გრ შაქარი

მომზადება

გულები გააცალკევეთ ცილებისგან. დაგჭირდებათ 5 ცილა და 3 გული. კვერცხის ცილა ათქვიფეთ მწიკვი მარილით, სანამ არ ჩამოყალიბდება მყარი მწვერვალები, შემდეგ დაამატეთ შაქარი და განაგრძეთ თქვეფა.

ცალკე თასში გულებს დაუმატეთ ლიმონის ცედრა და ვანილის არომატი. კარგად აურიეთ, შემდეგ კი გულები ჩაასხით ცილოვან მასაში. დაუმატეთ ფქვილი, სახამებელი და გამაფხვიერებელი. ნაზად აურიეთ ყველაფერი სილიკონის ნიჩბით.

საცხობ ფორმას წაუსვით კარაქის პატარა ნაჭერი, შემდეგ კი მოასხით მასის ნახევარი. ზემოდან თანაბრად გაანაწილეთ ჟოლო, შემდეგ კი მასის მეორე ნახევრიდან ჩამოაყალიბეთ სამი მწვერვალი (გახსოვდეთ, რომ ეს არის მთები ზალცბურგის ირგვლივ და მხოლოდ სამი მათგანია).

გამოაცხვეთ დესერტი 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 20 წუთის განმავლობაში.
გაითვალისწინეთ, რომ მწვერვალები უნდა იყოს ყავისფერი. თუ ისინი ძალიან სწრაფად დაიბრაწებიან (განკუთვნილ დრომდე), შეამცირეთ ღუმელის ტემპერატურა. და პროცესის დასრულებამდე არ გააღო ღუმელი, თორემ ყველაფერი წასულია, ტემპერატურის ვარდნისგან მწვერვალები დაეცემა.

სანამ დესერტი ცხვება, შეგიძლიათ მოამზადოთ ჟოლოს სოუსი. ამისათვის, ცალკე კონტეინერში ჩანგლით დაჭერით ჟოლო. ნაღები ათქვიფეთ შაქართან ერთად და შეურიეთ ჟოლოს.

მზა დესერტს მოაყარეთ შაქრის პუდრა. მიირთვით ჟოლოს სოუსით გემრიელად!