პარასკევი, ოქტომბერი 3, 2025
- Advertisement -spot_img

გენიალური ხრიკი – უგემრიელესი დაბეგვილი ხორცი 25 წუთში.

0
#post_seo_title

კერძი უმარტივესია, მაგრამ ძალიან გემრიელი. მოამზადეთ დაბეგვილი ხორცი 

დაბეგვილი ხორცი ძალიან მარტივად მოსამზადებელია. უბრალოდ, შეურიეთ ლიმონის, არაჟნისა და ხახვის ნაზავში და მომზადებამდე შედგით მაცივარში 2 დღით. შეწვამდე კი დაუმატეთ დანარჩენი ინგრედიეტები და მოურიეთ.

დაბეგვილი ხორცი

ინგრედიენტები

300 გრ ხორცი

1 ს.კ. სახამებელი

2 ს.კ. არაჟანი

1 კვერცხი

2 ს.კ. ზეთი

1 ს.კ. ლიმონის წვენი

1 ც ხახვი

მარილი, შავი პილპილი გემოვნებით

მომზადება

დაჭერით წვრილად ხორცი, მოათავსეთ ქვაბში. დაუმატეთ დაჭრილი ხახვი, კვერცხი, ლიმონის წვენი, სახამებელი, არაჟანი, მარილი და პილპილი. დააფარეთ თავსახური და დატოვეთ 15 წუთით.

გაახურეთ ტაფაზე ზეთი. კოვზით დაასხით ხორცის მასა მრგვალი ალადების მსგავსად. დააფარეთ თავსახური და შეწვით სანამ ხორცი არ გათეთრდება, შემდეგ გადააბრუნეთ და შეწვით თავსახურის გარეშე.

 

თუ აღმოსავლური გემოები გიყვართ, ჩაანაცვლეთ არაჟანი 2 ს.კ. სოიოს სოუსით, დაამატეთ 1 ჩ.კ. გახეხილი ჯანჯაფილი და კუნჯუთი გემოვნებით. უჩვეულო და უგემრიელესი კერძი გამოვა. გაუზიარეთ ეს რეცეპტი მეგობრებს!

საუკეთესო, რაც შეიძლება მოამზადოთ ვაშლისგან – უგემრიელესი ნამცხვარი 20 წუთში!

0
#post_seo_title

“ვაშლის უგემრიელესი ნამცხვარი”

მასალა:

გამდნარი, თბილი მარგარინი ან კარაქი – 200 გრ.

შაქარი – 150 გრ.

ვანილი 10 გრ.

კვერცხი – 3 ც.

ცოტა მარილი

არაჟანი – 100 გრ.

ფქვილი – 250 გრ.

გამაფხვიერებელი – 1,5 ჩ.კ.

შიგთავსი:

3-4 ც. ვაშლი, თხელ ნახევარრგოლებად დაჭრილი

შაქარი და დარიჩინი -ზემოდან მოსაყრელად

მომზადება

გამდნარ, თბილ კარაქში ჩავყაროთ შაქარი და მსუბუქად გავთქვიფოთ, დავამატოთ ვანილიანი შაქარი. დავამატოთ კვერცხის გულები და ვთქვიფოთ 2-3 წუთი.  დავამატოთ არაჟანი და დავაცრათ ფქვილი, გამაფხვიერებელი, ისევ გავთქვიფოთ.
ცალკე ამოვიყვანოთ ცილა და მწიკვი მარილი მყარ მასამდე და 3-4 ნაწილად შევურიოთ  ცომს.
დავჭრათ ვაშლი თხელ ნაჭრებად  და კანით ზემოთ ჩავარჭოთ ცომს ფრთხილად. მოვაყაროთ შაქარი და სურვილის შემთხვევაში დარიჩინი.
შევდოთ წინასწარ გახურებულ ღუმელში 180 გრადუსზე და გამოვაცხოთ 40 წუთი.
გამოდის ძალიან მსუბუქი, ჰაეროვანი და ფუმფულა.

ავოკადო: სუპერსაკვები თუ გადაფასებული ხილი?

0
#post_seo_title

ავოკადო: ყველაზე პოპულარული ხილი გახლავთ. რა უნდა იცოდეთ მის შესახებ. 

 

ავოკადო ბოლო წლებში დიდი პოპულარობით სარგებლობს და მას „სუპერსაკვების“ სტატუსიც მიენიჭა. თუმცა, ბევრი სკეპტიკოსი თვლის, რომ ეს მხოლოდ მარკეტინგული ხრიკია. ამ სტატიაში ავოკადოს დადებით და უარყოფით მხარეებს განვიხილავთ, რათა გავიგოთ, მართლაც ამართლებს თუ არა ის თავის რეპუტაციას.

ავოკადოს სარგებელი

1. ჯანსაღი ცხიმების წყარო

ავოკადო შეიცავს მონოუჯერი ცხიმებს, რომლებიც ხელს უწყობენ გულის ჯანმრთელობას და ცუდი ქოლესტერინის შემცირებას.

2. ანტიოქსიდანტების სიუხვე

ავოკადო მდიდარია ვიტამინებით, განსაკუთრებით E და C ვიტამინებით, რომლებიც ანტიოქსიდანტებს წარმოადგენენ და იმუნურ სისტემას აძლიერებენ.

3. ბოჭკოების მაღალი შემცველობა

ავოკადო შეიცავს დიდი რაოდენობით ბოჭკოებს, რაც საჭმლის მომნელებელი სისტემის ნორმალურ მუშაობას უწყობს ხელს.

4. სასარგებლო სპორტსმენებისთვის

ავოკადო კალიუმის მაღალი შემცველობით გამოირჩევა, რაც ორგანიზმში ელექტროლიტების ბალანსის აღდგენაში გვეხმარება.

ავოკადოს უარყოფითი მხარეები

1. კალორიულობა

100 გრამი ავოკადო დაახლოებით 160 კალორიას შეიცავს. მათთვის, ვინც წონას აკონტროლებს, ეს შეიძლება შეზღუდვის მიზეზი გახდეს.

2. ფასი და ეკოლოგიური ზემოქმედება

ავოკადოს მაღალი ფასი და მისი მოყვანის პროცესში გამოყენებული წყლის დიდი რაოდენობა ეკოლოგიურ პრობლემებს იწვევს.

3. გემოვნების საკითხი

ზოგიერთი ადამიანისთვის ავოკადოს გემო ჩვეულებრივია და ის მხოლოდ სხვა ინგრედიენტებთან კომბინაციით ხდება მიმზიდველი.

ავოკადოს გამოყენების გზები

1. სმუზებში

ავოკადო იდეალურია სმუზებისთვის, რადგან მას კრემისებრ ტექსტურას ანიჭებს.

2. სალათებში

კუბებად დაჭრილი ავოკადო შესანიშნავად ერგება ცოცხალ ბოსტნეულს.

3. გუაკამოლე

ეს კლასიკური მექსიკური კერძი ავოკადოს ყველაზე პოპულარული რეცეპტია.

დასკვნა

ავოკადო ნამდვილად განსაკუთრებული და მრავალფეროვანი საკვებია, თუმცა მისი სარგებელი კონკრეტულ მიზნებზეა დამოკიდებული. ის კარგია ბალანსირებული კვებისთვის, მაგრამ მისი გადაჭარბებული მოხმარება და მოლოდინები შესაძლოა გადაფასებული აღმოჩნდეს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ტორტი შოკოლადის კრემით, რომელსაც გამოცხობა არ სჭირდება.

0
#post_seo_title

თუ სახლში აღმოვაჩინე პეჩენია, ბანანი, არაჟანი და ჟელატინი და თავისუფალი დრო მაქვს, ყოველთვის ვამზადებ ამ საოცარ დესერტს. მომწონს ის, რომ არ სჭირდება გამოცხობა და არ მიწევს დიდხანს ცომის მზადება. ვიღებ პეჩენიას, ბლენდერში ვატარებ, ამის შემდეგ ვიწყებ კრემის მომზადებას.

ბანანს კრემში იშვიათად იყენებენ, რადგან დაჭრისას ის ფერს იცვლის და კრემში ულამაზოდ გამოიყურება. აქ კი მთლიანი ბანანები თავსდება შოკოლადის მუსში.

საჭიროა 200 გრამი პეჩენია და 80 გრამი კარაქი. დაფქვილი პეჩენია და დარბილებული კარაქი ერთმანეთს შეაზილეთ და გაშალეთ ფორმაში.

 

კრემისთვის:

2-3 ბანანი

400 მლ არაჟანი

100 მლ რძე

6 ს/კ. შაქარი

3 ს/კ. კაკაო

15 გ ადვილად ხსნადი ჟელატინი

კრემის მოსამზადებლად, შეურიეთ შაქარი, კაკაო, რძე და ჟელატინი მოსახერხებელ კონტეინერში. აურიეთ კარგად.

 

დადგით ცეცხლზე და ურიეთ მანამ, სანამ ჟელატინი არ გაიხსნება.

გააგრილეთ, დაუმატეთ არაჟანი და აურიეთ. ბანაბები გაასუფთავეთ და გაყავით შუაზე, დაალაგეთ პეჩენიაზე.

 

დაასხით კრემი და 3 საათით შედგით მაცივარში ან დატოვეთ მთელი ღამით.

შოკოლადიანი დესერტი მზად არის. სურვილისამებრ მორთეთ ხილით, შოკოლადით ან თხილით.

 

იმერული სამზარეულოს გამორჩეული კერძი – ვარია ისრიმ-მაყვალში

0

იმერული სამზარეულო საქართველოში ერთ-ერთი საინტერესო და მრავალფეროვანია. მას თამამად შეიძლება „დედა სამზარეულო“ ვუწოდოთ, რადგან ერთ-ერთი გამორჩეული და სრული სამზარეულოა. განსაკუთრებულია ფხალეულით, ფრინველის ხორცის გამოყენებით კერძებში, ყველეულით, ხაჭაპურითა და გამორჩეული საწებლებით.

ახლა ერთ-ერთ ყველაზე საინტერესო საწებელზე შევჩერდებით, რომელსაც ალბათ ანალოგი არ მოეპოვება – ეს ისრიმ-მაყვლის საწებელია. ისრიმი სიმწიფისკენ წასული ყურძენია, რომელსაც მომჟავო გემო აქვს. სწორედ ის, მაყვალთან ტანდემში, გახდა ამ საოცარი საწებლის მთავარი ინგრედიენტი. 

ვარია ისრიმ-მაყვალში ნამდვილი იმერული ხასიათისა და ფანტაზიის ნაყოფია. თუკი ამ კერძს ერთხელ მაინც გასინჯავ, რეცეპტორები უსათუოდ სადმე ზესტაფონში, ხარაგაულში, თერჯოლაში, ტყიბულში ან სულაც ქუთაისში გაგიტაცებს, სადაც სტუმრის დანახვაზე მზარეულს იქაურად დაუკვეთენ, – „შოუშვი ვარია ისრიმ-მაყვალში“. ეს იმას ნიშნავს, რომ შენ საპატიო სტუმარი ხარ. 

რა არის ისრიმი?  

ვარია ისრიმ-მაყვალში სეზონური კერძია და ძირითადად მაშინ მზადდებოდა, როცა ყურძენი შეითვალებოდა, აქვე გურმანის რეცეპტორმა მეორე სეზონური პროდუქტი, მაყვლის ნაყოფი მოძებნა და ისრიმს მიუმარჯვა. თუმცა ახლა სიმკვახიდან სიმწიფისკენ წასული ყურძნის მარცვლებსაც და მწიფე მაყვალსაც მაცივარში ინახავენ თადარიგიანი და ისრიმ-მაყვლის მოყვარული დიასახლისები, რათა მთელი წლის მანძილზე შეძლონ ამ კულინარიული შედევრის შექმნა.

საქართველოს ეთნოგრაფიული ლექსიკონის მიხედვით, ისრიმის სინონიმებია: „შემოუსვლელი“, „უმწიფარი“, „ჟოლოქა“, „ბჟოქი“, „მკვახე“. ივანე ჯავახიშვილის მოსაზრებით, ისრიმის საკვებად გამოყენება ზედმეტად მსხმოიარე ვენახის განტვირთვამ განაპირობა – ქართველმა კაცმა ყურძენი მკვახეც ვერ გაიმეტა გადასაყრელად და საწებლად აქცია. 

თუ გინდა, კერძის ნამდვილი გემო შეიგრძნო, დიდი მნიშვნელობა აქვს გარემოს, სადაც მას მიირთმევ. ვარია ისრიმ-მაყვალში მისი შექმნის ადგილზეა ყველაზე გემრიელი, მხოლოდ აქ, იმერეთში აკეთებენ მას პირველყოფილი რეცეპტით, რაც იმას ნიშნავს, რომ ვარიაც განსაკუთრებულად – თავისსავე ცხიმში, კეცზე უნდა იყოს შემწვარ-შეპიწკინებული.

როგორ მზადდება ვარია ისრიმ-მაყვალში?

ისრიმ-მაყვლის საწებელს საქართველოს სხვა კუთხეებშიც აკეთებენ და ის ყველაზე მეტად ფრინველის შემწვარ ხორცს აგემრიელებს. ზოგან ისრიმსა და მაყვალს ცალ-ცალკე, საწებლის სახითაც ამზადებენ, მაგრამ იმერეთში ამ ორი სურნელოვანი ინგრედიენტის გაერთიანებით, სანელებლებისა და ნივრის დამატებით, განუმეორებელი გემო შექმნეს.

ამ კერძის მოსამზადებლად საჭიროა:

ვარია – 1, საშუალო ზომის  

ისრიმი (მკვახე ყურძენი) – 300 გრ

მაყვალი – 500 გრ

ნიორი – 3-4 კბილი

ნორჩი ქინძი და მისი მარცვლები – 1 კონა

კამა – 10 გრ

დაღერღილი წიწაკა – 1 ჩ/კ 

მარილი – გემოვნებით

კარგად გასუფთავებული, გარეცხილი ვარია მკერდის მხრიდან გავჭრათ, ბოლომდე გადავშალოთ და მარილისა და წიწაკის ნაზავი წავუსვათ, რამდენიმე წუთით გავაჩეროთ და კეცზე შევწვათ. თუ კეცი არ გვაქვს, უმჯობესია, ღუმელში შევწვათ, უკიდურეს შემთხვევაში – ცხიმწასმულ სქელ ტაფაზე დავდოთ, სიმძიმე დავადოთ და საშუალო ცეცხლზე კარგად შევბრაწოთ ორივე მხრიდან. 

იმერელი დიასახლისი რეცეპტის გაზიარებისას უსათუოდ დააზუსტებს, რომ თავდაპირველად ვარია შესაწვავად აუცილებლად გულდაღმა უნდა დავდოთ და კანი რომ კარგად დაიბრაწოს, ზემოდან კარაქი უნდა წავუსვათ. სანამ ვარია იბრაწება, სანელებელი უნდა მოვამზადოთ. 

დაჭყლეტილი ყურძნის მარცვლები საცერში გავატაროთ ან დოლბანდში გავწუროთ, რომ კანი და წიპწა მოშორდეს. იგივე გავიმეოროთ მაყვლის შემთხვევაშიც. შემდეგ მაყვალი და ისრიმი ერთმანეთში ავურიოთ, დავუმატოთ წვრილად დაჭრილი ქინძი, კამა, მარილი, დაღერღილი წიწაკა, დასრესილი ან დაკეპილი ნიორი და კარგად შევაზავოთ ერთმანეთთან. ბევრი დიასახლისი გემოს დასაბალანსებლად საწებელს ერთ ჭიქა გატარებულ ნიგოზსაც უმატებს.   

შემწვარი ქათამი უნდა დაჭრათ და საწებელი სუფრაზე მიტანის წინ მოვასხათ. თუკი კერძი მოგრჩება, მეორე დღეს ნახავ, როგორ შეიწოვს ხორცი მაყვლის ხასხასა ფერსა და არომატს. ბევრი იმასაც გეტყვის, რომ ვარია ისრიმ-მაყვალში მეორე დღეს უფრო გემრიელია.

 

წყარო

 

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

ქართული ღვინის მასშტაბური წარდგენა იაპონიაში

0
{"remix_data":[],"remix_entry_point":"challenges","source_tags":["local"],"origin":"unknown","total_draw_time":0,"total_draw_actions":0,"layers_used":0,"brushes_used":0,"photos_added":0,"total_editor_actions":{},"tools_used":{"transform":1},"is_sticker":false,"edited_since_last_sticker_save":true,"containsFTESticker":false}

იაპონიაში საქართველოს დღეების ფარგლებში, ქართული ღვინის მასშტაბური ფესტივალი ტოკიოს იოიოგის ცენტრალურ პარკში გაიმართა.

იაპონიის ბაზარზე ქართული ღვინის იმპორტიორებმა ქართული ღვინის 9 კომპანიის 12-ზე მეტი დასახელების ქართული ღვინო წარადგინეს.

ქართული ღვინის პრეზენტაცია-დეგუსტაციას იაპონელი სომელიე რიუნესკო იოშიჰარა (Ryunosuke Yoshihara) უძღვებოდა.

აღსანიშნავია, რომ იაპონია ქართული ღვინის ერთ-ერთი სტრატეგიული საექსპორტო ბაზარია. ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით, იაპონურ ბაზარზე ქართული ღვინის პირველი მასშტაბური წარდგენა 2014 წელს მოხდა. მას შემდეგ, სახელმწიფოს მხარდაჭერით, ქართული ღვინის კომპანიები მუდმივად მონაწილეობენ პრესტიჟულ საერთაშორისო გამოფენებში Foodex Japan და Wine and Gourmet Japan, ტარდება ქართული ღვინის წარდგენა-დეგუსტაციები იაპონიის სხვადასხვა ქალაქში, იაპონელი ღვინის პროფესიონალებისა და მედიის წარმომადგენლებისთვის ეწყობა ღვინის ტურები საქართველოს ყველა რეგიონში.

იაპონიაში საქართველოს საელჩოს და საქართველოს კულტურისა და სპორტის სამინისტროს ორგანიზებით და ღვინის ეროვნული სააგენტოს ჩართულობით, ქართული ღვინის ფესტივალი ტოკიოში უკვე მეორედ გაიმართა.

 

 

 

 

ჭეშმარიტად გემრიელი ტკბილეული 4 უბრალო ინგრედიენტისგან. შეუძლებელია თვალის მოწყვეტა.

0
#post_seo_title

გაანებივრეთ თქვენი პატარები დესერტით, რომელსაც თქვენ პატივს სცემდით ბავშვობაში-ტკბილი კარამელის შერბეტი თხილით. მზადდება მარტივად, უბრალო ინგრედიენტებით, მაგრამ ნოსტალგიური გემო გულგრილს არ დატოვებს ტკბილეულის მოყვარულთ.  მოგიმზადეთ მარტივი, გემრიელი, არაჩვეულებრივი დესერტის რეცეპტი ჩვეულებრივი ინგრედიენტებით.

 

შერბეტის რეცეპტი

შემადგენლობა

1 ჭიქა არაქისი

1 ჭიქა რძე

700 გ შაქარი

80 გ კარაქი

მომზადება

რძეს დაუმატეთ 600 გრამი შაქარი ( 100 გრამი შემოინახეთ ), დადგით დაბალ ცეცხლზე და ადუღებიდან ხარშეთ 30 წუთი. დუღილის დროს განუწყვეტლივ ურიეთ.

 

მიწისთხილი მოხალეთ ტაფაზე ან ღუმელში შეწითლებამდე. გაასუფთავეთ კანისგან.

 

დარჩენილი შაქარი მშრალ ტაფაზე დაყარეთ და ნელ ცეცხლზე დადგით. გაადნეთ სანამ მოყავისფრო კარამელად არ გადაიქცევა.

 

ორივე მასა აურიეთ ერთმანეთში და ნელ ცეცხლზე ერთი საათის განმავლობაში ადუღეთ, თან პერიოდულად ურიეთ.

 

ნარევს დაუმატეთ კარაქი გადმოდგმიდან 5 წუთით ადრე, როცა კარაქი გადნება, გადმოდგით ცეცხლიდან.

 

ფორმაში გაშალეთ პერგამენტის ქაღალდი, მოფანტეთ არაქისი, დაასხით მოდუღებული კარამელის მასა. დადგით ცივ ადგილას და ბოლომდე გააციეთ.

 

პირველი კლასის საოჯახო შერბეტი უკვე მზადაა. გაუმასპინძლდით ბავშვებს და ოჯახის წევრებს. გემრიელად მიირთვით!

 

ძნელი დასაჯერებელია, რომ ასეთი უმაღლესი ხარისხის დესერტი თითქმის არაფრისგან მზადდება. სავარაუდოდ, საუკეთესო დროა იმისათვის, რომ დავჭრათ შერბეტი სქელ ნაჭრებად და გავაოცოთ სტუმრებიც და მასპინძლებიც.

მივირთვათ თუ არა ერთჯერადი სუპები?

0
{"remix_data":[],"remix_entry_point":"challenges","source_tags":["local"],"origin":"unknown","total_draw_time":0,"total_draw_actions":0,"layers_used":0,"brushes_used":0,"photos_added":0,"total_editor_actions":{},"tools_used":{"transform":1},"is_sticker":false,"edited_since_last_sticker_save":true,"containsFTESticker":false}

თუ გიყვართ ერთჯერადი სუპები, ან ხშირად გიწევთ მათი ჭამა ეს სტატია თქვენთვისაა.

ეს საკვები ჩინელებმა მოიგონეს და ქუჩის საჭმელად ითვლებოდა.ფართოდ იყენებდნენ ომის დროს. თუმცა დღევანდელე სუპები სულ სხვა სახისაა. შეფუთვაში მაკარონი,პაკეტებში კი სუნელები და ზეთი. დიახ ერთი შეხედვით ეს ასე ჩანს თუმცა თქვენ ცდებით! “მაკარონს” ყველაზე დაბალი ხარისხის მარცვლისგან აკეთებენ,მოყავისფრო მასაში არანაი კვერცს არ ურევენ ფქვილზე ხო საუბარიც ზედმეტია. ამ ნაცრისფერ მასაში ბიოქიმიურ დანამატებს ურევენ,მაკარონს რომ მაკარონის ფერი ქონდეს უმატებენ საღებავს. ალბათ შეგიმჩნევიათ რომ ხშირად მოხარშვამდე ჭამენ მაკარონს რადგან მისი გემო მოსწონთ.ეს ყველაფერი კი ნატრიუმის გლუტამატის ანუ გემოს გამაძლიერებელის დამსახურებაა. რომელიც თავისებურ ნარკოტიკს წარმოადგენს.მისი მიღების შემდეგ გემოს შეგრძნება უქვეითდება ადამიანს.

არ დაგვავიწყდეს ის პატარა პაკეტები რომლებსაც სუნელებს და ზეთს ვეძახით.ეს არის თავიდან ბოლომდე ბიოქიმიური ნარევი რომელიც წამლავს ორგანიზმს.სუპის ხშირი მიღება იწვევს სიმსივნის განვითარებას.კუჭის წყლულს.სკოლის მასალის დონეზეც კი ყველამ ვიცით რომ კუჭში მოხვედრილი საკვები ორი საათის განმავლობაში მუშავდება და გადადის შემდეგ ეტაპზე, მაგრამ ნურას უკაცრავად! ჩვენი სუპი ბუნების კანონსაც კი ეწინააღმდეგება კუჭის მოხვედრიდან რამდენიმე საათის განმავლობაში ის თავდაპირველ ფორმაშია. კუჭის წვენი ვერ ახერხებს მის გადამუშავებას. ამასობაში კი, მიღებული გლუტამატი ქმედებაში მოდის და თქვენ კვლავ მზად ხართ ახალი პაკეტი გახსნათ და ჩაახრამუნოთ ეს “გემრიელობა.”

წყარო

კექსი საახალწლო სუფრისთვის – ტრადიციული ინგლისური რეცეპტი

0
#post_seo_title

ეს რეცეპტი ღვთაებრივი და მშვენიერია, ისევე როგორც თავად დღესასწაულის განწყობა! თხილით და ჩირით სავსე საოცარი კექსი ძალიან სურნელოვანი და ლამაზი, ამავდროულად უჩვეულო და განსხვავებულია. 

კექსი ახალ წლამდე 3-5 დღით ადრე, რათა გემოები კარგად გაუჯდეს. მისი გემოს დიაპაზონი ვლინდება მხოლოდ ხანგრძლივი დაყოვნების შემდეგ.

მზადების პროცესი იწყება 1 კვირით ადრე, ჩირის რომში ჩაყრით, სულ მცირე 3-5 დღით და მხოლოდ ამის შემდეგ იწყება ცხობა. რაც მეტი სახეობის ჩირი გექნებათ, მით უფრო საინტერესო და ფერადი გამოვა კექსი! ეს ჯადოსნური კექსი შეავსებს თქვენს სახლს არაჩვეულებრივი არომატებით და შექმნის უნიკალურ ატმოსფეროს შობის დღესასწაულზე.

შემადგენლობა: ჩირი – 650 გ. (გარგარი, ქლიავი, ქიშმიში, ხმელი მოცვი, ალუბალი და სხვ.)თხილი – 150 გ. (თხილი, ნუში, კეშიუ)ფქვილი – 250 გ. ყავისფერი შაქარი – 250 გ. კარაქი – 250 გ. კვერცხი – 4 ც. თაფლი – 1 ს.კ. გამაფხვიერებელი – 1 ჩ.კ. 1 ფორთოხლის ცედრა.

სანელებლები:ჯანჯაფილი -1 ჩ/კ. დარიჩინი – 1/2 ჩ.კ. მუსკატის კაკალი, მიხაკი, მარილი ⁃ თითო მწიკვი

ჩირს გადაუწურეთ შეუწოველი რომი და დაჭერით მომცრო ნაჭრებად (ძალიან არ დაკეპოთ). თხილსაც უფრო დიდად ჭრით. დარბილებული კარაქი ათქვიფეთ შაქართან ერთად. დაუმატეთ თაფლი, კვერცხები სათითაოდ, ყოველ ჯერზე ურიეთ. გაცერით ფქვილი, დაამატეთ სანელებლები, გამაფხვიერებელი. ცომს დაუმატეთ ჩირი, ფორთოხლის ცედრა, თხილი. ყველაფერს კარგად ურევთ. საცხობ ფორმას წაუსვით ზეთი და შეავსეთ ცომით.

შედგით 140°-მდე გახურებულ ღუმელში 2 საათის განმავლობაში. შემდეგ შეამცირეთ ტემპერატურა 130 °-მდე და გამოაცხვეთ კიდევ ერთი საათის განმავლობაში. ზემოდან, გამოცხობის მეორე ნახევარში გადააფარეთ ფოლგა. გამოცხობის შემდეგ ნამცხვარი მთლიანად უნდა გაცივდეს და მხოლოდ ამის შემდეგ ამოიღეთ ფორმიდან. კექსი შეფუთეთ ალკოჰოლში დასველებულ მარილში, შემდეგ პერგამენტში და ფოლგაში.

კექსი შეინახეთ ბნელ ადგილას! თუ მარლა გაშრება, დაატენიანეთ ალკოჰოლით და კვლავ შეინახეთ. დაყოვნების დროს მთელი ალკოჰოლი აორთქლდება და დატოვებს მხოლოდ სასიამოვნო არომატულ ნოტს. ამ კექსის გემო და არომატი უბრალოდ ღვთაებრივია! დღესასწაულამდე ერთი დღით ადრე გააფორმეთ.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

წარმოუდგენლად გემრიელი დესერტი, რომელიც ყველას უყვარს გამონაკლისის გარეშე!

0
#post_seo_title

ამ ნამცხვრის მრავალი ვერსიაა, მაგრამ მერინგით და კრემით ყველაზე კლასიკურ შესრულებად ითვლება.

მრავალი წლის წინ დედამთილმა მასწავლა მისი გამოცხობა. ახლა კი დღეს ჩემი თინეიჯერი ქალიშვილი სიამოვნებით დამეხმარება, ნამცხვრებს ინტერესით დაკრემავს და დესერტს დაამშვენებს. ბოლოს და ბოლოს, მან ზუსტად იცის, რომ საბოლოოდ  მიიღებს წარმოუდგენლად გემრიელ და უზარმაზარ ნამცხვარს, რომლითაც შეგიძლიათ ყველა მეგობარს გაუმასპინძლდეთ. ტორტი “სენატორი” ნამდვილად ჩვენი ოჯახის სიამაყეა. და არც ერთი დღესასწაული არ არის სრულყოფილი მის გარეშე.

რატომ მოგეწონებათ აუცილებლად ტორტი “სენატორი” მერინგით და კრემით

ეს დესერტი უნიკალურია იმით, რომ აბსოლუტურად ყველას მოსწონს. ხალხი იყოფა 2 ტიპად: ზოგს კიევის მსგავსი ნამცხვრები ურჩევნია, ზოგს კი სველი  კრემიანი ნამცხვრები. დაუყოვნებლივ 2 1-ში: რბილი ბისკვიტიც და ჰაეროვანი ბეზეს კრემით.

ინგრედიენტები

ხორბლის ფქვილი 200 გ

შაქარი 500 გ

კვერცხი 10 ც

სახამებელი 3 ს/კ

რძე 600 მლ

კარაქი 100 გრ

ნაღები 100 მლ

მზესუმზირის ზეთი 100 მლ

მარილი გემოვნებით

ვანილი 2 გრ

გამაფხვიერებელი 1 ს/კ

სიმინდის სახამებელი 3 ს.კ.

თაფლი 1 ს.კ.

თეთრი შოკოლადი50გრ

მომზადება

პირველ რიგში მოამზადეთ ცომი. თასში ჩაასხით 3 კვერცხი და 100 გრ შაქარი და კარგად ათქვიფეთ მიქსერით.

მიღებულ მასას დაასხით 100 მლ რძე და 50 მლ მცენარეული ზეთი, დაამატეთ 200 გრ ფქვილი. მორევისას ცომი მიიყვანეთ ერთგვაროვან მდგომარეობამდე. ბოლოს მოვაყაროთ ცოტა მარილი, გამაფხვიერებელი და ვანილი.

დაასხით ცომი ცხიმწასმულ საცხობ ფორმაში და მოათავსეთ 190 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 20 წუთის განმავლობაში.

სანამ პირველი ფენა ცხვება, მოამზადეთ იგივე ცომი მეორესთვის. მზა ნამცხვრები მოათავსეთ გასაციებლად.
დაიწყეთ მერინგის მომზადება. ამისათვის თქვენ უნდა გამოყოთ ცილები 4 კვერცხისგან. დაუმატეთ ცოტა მარილი, 270 გრ შაქარი და ათქვიფეთ კვერცხის ცილა გათეთრებამდე.

ათქვეფილი კვერცხის ცილა მოვათავსოთ წინასწარ ცხიმწასმულ ტაფაში და თანაბრად გადაანაწილეთ საცხობი ქაღალდის მთელ ზედაპირზე.

ბეზე შედგით ღუმელში, გამოაცხვეთ 100 გრადუსზე 1,5-დან 2 საათის განმავლობაში. გაციებული ფენა ხრაშუნა რომ იყოს, ფუნჯით წაუსვით გამდნარი თეთრი შოკოლადი.

კრემისთვის აიღეთ დარჩენილი გულები და დაუმატეთ 130 გრ შაქარი, სიმინდის სახამებელი, ვანილი და რძე. ყველაფერი კარგად აურიეთ მიქსერით და დადგით საშუალო ცეცხლზე.

მორევისას დაელოდეთ სანამ მასა შესქელდება. ცხელი კრემი საკმაოდ სქელი უნდა იყოს. ათქვიფეთ მიქსერით ერთი წუთით.

მჭიდროდ დააფარეთ კრემს ცელოფანი, რომ ზედმეტი ჰაერი არ შეჰყვეს ქვაბში. დააფარეთ თავსახური და შედგით მაცივარში.
კარაქი ნაღებთან ერთად ავთქვიფოთ. შემდეგ მასას თანდათან დაუმატეთ თითო-თითო სუფრის კოვზი გაციებული კრემი.

დაიწყეთ ტორტის აწყობა. აურიეთ 1 ს.კ. თაფლი 80 მლ წყალთან ერთად. დანამეთ პირველი ნამცხვარი მიღებული სიროფით. შემდეგი – წაუსვით კრემის 1/3 და თანაბრად გაანაწილეთ მთელ ზედაპირზე.

შემდეგ მოდის ბეზეს ფენა შოკოლადით და კრემის მეორე ნაწილი, ასევე ბოლო ბისკვიტის ფენას წაუსვით თაფლის სიროფი და დაადეთ ტორტს ზემოდან. დარჩენილი კრემი თანაბრად გაანაწილეთ.

შეგიძლიათ დაამშვენოთ ბეზეს დარჩენილი ნაჭრებით, ასევე ხილით, კენკრით ან ქოქოსის ფანტელებით. შეხედეთ აქ თქვენი გემოვნებით.

ნამცხვარი ძალიან შთამბეჭდავი გამოდის (როგორც გარეგნულად, ასევე გემოვნებით). სურვილისამებრ შეგიძლიათ თხილიც დაუმატოთ: კეშიუსთან ერთად ძალიან ნაზი გამოდის. მაგრამ ხილისთვის მიყვარს ცოტა დაკონსერვებული ანანასის ან ატმის ნაჭრები.