ოთხშაბათი, თებერვალი 26, 2025
- Advertisement -spot_img

ტრადიციული საახალწლო კერძები მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყნებში

0
#post_seo_title

ახალი წელი განსაკუთრებული და ტრადიციული დღესასწაულია, რომელიც სავსეა სასწაულებით, მაგიით და სიმბოლოებით. ერთ-ერთი ასეთი სიმბოლოა საახალწლო სუფრა.

ტრადიციული სადღესასწაულო სუფრა უამრავ დატვირთვას ატარებს, მთელ მსოფლიოში ადამიანებს სჯერათ, რომ სპეციალურ სადღესასწაულო საკვებს შეუძლია ახალ წელს ბედნიერება მოუტანოს და ტრადიციულად ამზადებენ ამა თუ იმ კერძებს. წარმოგიდგენთ აუცილებელ საახალწლო კერძებს მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყნიდან:

ამერიკის შეერთებული შტატები და ინგლისი

ინდაური ასევე ითვლება ტრადიციულ ამერიკულ კერძად, თუმცა, ინგლისურისგან განსხვავებით, ამერიკულ ინდაურს სხვანაირად ამზადებენ. ძალიან მარტივი სიტყვებით რომ ვთქვათ, ინდაური ივსება ყველა იმ პროდუქტით, რომელიც მაცივარში “იდო”. ჩვეულებრივ ეს არის ყველი, ნიორი, ქლიავი, ვაშლი, კომბოსტო, ლობიო, სოკო, სანელებლები.

 ავსტრია, უნგრეთი

ამ ქვეყნებში ფრინველის ხორცის სადღესასწაულო სუფრაზე მიტანა ცუდი ნიშანია. ცრუმორწმუნე მოსახლეობას სჯერა, რომ თუ სადღესასწაულო სუფრაზე ფრინველს მიართმევთ, მაშინ ბედნიერება შეიძლება გაფრინდეს. ტრადიციული ავსტრიული სამზარეულო მდიდარია საკუთარი დელიკატესებით. ასე რომ, სადღესასწაულო სუფრაზე აუცილებლადაა შნიცელი, შტრუდელი, ტრადიციული ავსტრიული თევზის სალათი. უნგრეთში ჩვეულებრივად მიირთმევენ სადღესასწაულო სუფრისთვის ტრადიციული ბაგელებს – ესაა ყაყაჩოსა და თხილის რულონები, რომლებიც ებრაული სამზარეულოდან გადმოვიდა.

დანია, შვედეთი

დანიელების მთავარი საახალწლო სადღესასწაულო კერძი ვირთევზაა. ეს კერძი სიმბოლოა ბედნიერების და სიმდიდრის. შვედურ სადღესასწაულო სუფრაზე მუდამ მიირთმევენ ლუტეფიქსს- ესაა თევზის კერძი, რომელიც მზადდება გამხმარი ვირთევზასგან.

გერმანია

ქაშაყი გერმანიაში სადღესასწაულო სუფრის განუყოფელ და სიმბოლურ კერძად ითვლება. ითვლება, რომ ქაშაყი აუცილებლად მოუტანს ბედნიერებას მომავალ წელს. ტრადიციული და არანაკლებ მნიშვნელოვანი კერძები სადღესასწაულო სუფრაზე არის Sauerkraut – ჩაშუშული მჟავე კომბოსტო სოსისებით, Eisbein – მოხარშული ღორის როლი და, რა თქმა უნდა, მრავალი სახეობის გერმანული ძეხვი. (თითოეულ რეგიონს აქვს თავისი სახეობა).

ისრაელი

მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ ისრაელი ახალ წელს სექტემბერში აღნიშნავს. იქ ხალხისთვის საახალწლო სადღესასწაულო სუფრას თავისი წესები აქვს. მთავარი წესია მწარე, მჟავე და მარილიანი საკვების მოშორება. სუფრა დაფარულია ტკბილი კერძებით. ასევე სუფრაზე, როგორც წესი, არის თაფლი, ფინიკი, ბროწეული და ვაშლი. ასევე მნიშვნელოვანია ჰალა – სადღესასწაულო ნამცხვარი, რომელსაც თაფლში ასველებენ.

ჰოლანდია, საფრანგეთი

ჰოლანდიურ სადღესასწაულო სუფრაზე აუცილებლად ნახავთ დონატებს და დამარილებულ ლობიოს – ერთ-ერთ მთავარ ეროვნულ კერძს – მხოლოდ საახალწლოდ. საფრანგეთში ტრადიციული საახალწლო სუფრა არ სრულდება შემწვარი წაბლის, ხამანწკების, ლამაზად მორთული ბატის პაშტეტის სენდვიჩების, ყველის და, რა თქმა უნდა, ფრანგული ღვინის გარეშე.

პოლონეთი

პოლონეთში საახალწლო სუფრაზე ზუსტად თორმეტი კერძია. მთავარი კი ხორცი არაა. არის სოკოს წვნიანი ან ბორში, ქერის ფაფა ქლიავით, პელმენი კარაქით, შოკოლადის ნამცხვარი… სავალდებულო კერძი თევზია. ბევრ ქვეყანაში მას ოჯახური ბედნიერებისა და კეთილდღეობის სიმბოლოდ მიიჩნევენ.

რუმინეთი, ავსტრალია, ბულგარეთი

სადღესასწაულო საახალწლო სუფრებზე წარმოდგენილ მრავალ ტრადიციულ კერძს შორის, აუცილებლად არის განსაკუთრებული ღვეზელი. მისი თავისებურება ის არის, რომ ტორტის ნაჭერში ერთ-ერთ სტუმარს აუცილებლად შეხვდება მონეტა, კაკალი, ან წიწაკის მარცვალი. აღმოჩენის ბედნიერი მფლობელი მომავალ წელს ოჯახს შექმნის.

იაპონია

30 დეკემბერს წინასადღესასწაულო სუფრაზე ყოველთვისაა მოჩია – მოხარშული ბრინჯისგან დამზადებული პატარა ნამცხვრები, რომლებსაც ხილით ამზადებენ და სეზამის მარცვლებს აყრიან. საახალწლო სადღესასწაულო სუფრაზე გრძელი ლაფშა აუცილებლად უნდა იყოს წარმოდგენილი. რაც უფრო გრძელი იქნება ის, მით უფრო გახანგრძლივდება დღესასწაულში მონაწილეთა სიცოცხლე. სუფრებზე ხშირად დევს ზღვის მცენარეები, შემწვარი წაბლი, ბარდა, ლობიო, მოხარშული თევზი, ეს კომპონენტები ბედნიერების, ბიზნესში წარმატების, ჯანმრთელობის, სიმშვიდის გარანტია.

ესპანეთი, პორტუგალია, კუბა

ბევრ ქვეყანაში – ესპანეთში, პორტუგალიაში, კუბაში, ვაზი უძველესი დროიდან ითვლება სიმრავლის სიმბოლოდ და ბედნიერ ოჯახურ კერად. მაშასადამე, ამ ქვეყნების მაცხოვრებლები შუაღამისას ჭამენ თორმეტ ცალ ყურძენს – საათის დარტყმის რაოდენობის მიხედვით. ყოველ ყურძენზე იფიქრებენ სურვილს -ესაა თორმეტი სანუკვარი სურვილი წელიწადის ყოველ თვეზე.

იტალია

იტალიაში ასევე მიღებულია საახალწლო სუფრაზე ყურძნის, თხილის, ოსპის მირთმევა, როგორც დღეგრძელობის, ჯანმრთელობისა და კეთილდღეობის სიმბოლო და გარანტი.

ბელგია

ბელგიაში ჭამენ ხბოს ძეხვს ტრიუფელთან, ღორის ხორცთან, ტრადიციულ ნამცხვარსა და ღვინოსთან ერთად.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

საახალწლო სუფრაზე რა უნდა იყოს აუცილებლად

0
#post_seo_title

სა­ა­ხალ­წლო სუფ­რა მრა­ვალ­ფე­როვ­ნე­ბით გა­მო­ირ­ჩე­ვა, თუმ­ცა არის რამ­დე­ნი­მე ძი­რი­თა­დი კერ­ძი, რომ­ლე­ბიც ყვე­ლას სა­ა­ხალ­წლო მა­გი­და­ზე აუ­ცი­ლებ­ლად უნდა იყოს.

სა­ა­ხალ­წლო ტრა­დი­ცი­ის ნა­წი­ლად იქცა თითოეული მათგანი და უამ­რა­ვი ადა­მი­ა­ნის წარ­მოდ­გე­ნა­ში ახალ წელ­თან ასო­ცირ­დე­ბა.

გოზინაყი ცოტა რამ ასო­ცირ­დე­ბა ახალ წელ­თან ისე, რო­გორც გო­ზი­ნა­ყი. ქარ­თვე­ლი ხალ­ხის ძვე­ლი რწმე­ნა-წარ­მოდ­გე­ნით თაფ­ლი და ნი­გო­ზი წმინ­და საკ­ვე­ბად ით­ვლე­ბო­და და „ბა­ტო­ნებს“ სწი­რავ­დნენ. მისი მომ­ზა­დე­ბა, ერთი შე­ხედ­ვით, ძა­ლი­ან მარ­ტი­ვია, თუმ­ცა კარ­გი გო­ზი­ნა­ყი ად­ვი­ლი გა­სა­კე­თე­ბე­ლი ნამ­დვი­ლად არ არის. იდე­ა­ლუ­რად ით­ვლე­ბა ღია ფე­რის, მსხვრე­ვა­დი ნუგ­ბა­რი, რო­მელ­შიც ნი­გო­ზი თა­ნა­ბარ თხელ ფე­ნე­ბა­დაა დაჭ­რი­ლი.

სა­ცი­ვი და­სავ­ლეთ სა­ქარ­თვე­ლო­დან წა­მო­სუ­ლი კერ­ძია. მომ­ზა­დე­ბის მცი­რე ნი­უ­ან­სე­ბი გა­ნას­ხვა­ვებს ერ­თმა­ნე­თის­გან გუ­რი­ა­ში, სა­მეგ­რე­ლო­სა და იმე­რეთ­ში დამ­ზა­დე­ბულ სა­ცივს. თუმ­ცა რთუ­ლია კერძს რო­მე­ლი­მე კუ­თხის სა­ხე­ლი მი­ვა­ნი­ჭოთ მისი გავ­რცე­ლე­ბის ფარ­თო არე­ა­ლი­დან გა­მომ­დი­ნა­რე. არ­სე­ბობს ვერ­სი­აც, რომ ის ინ­დუ­რი წარ­მო­მავ­ლო­ბის საჭ­მე­ლია.

სა­ცი­ვის რე­ცეპ­ტი გვხდე­ბა ბარ­ბა­რე ჯორ­ჯა­ძის წიგნ­შიც, თუმ­ცა მი­სე­ულ რე­ცეპ­ტში თა­ნა­მედ­რო­ვეს­თან შე­და­რე­ბით ნაკ­ლე­ბი ნი­გო­ზი და ბევ­რი ძმა­რია.

იმე­რუ­ლი ხა­ჭა­პუ­რი ნე­ბის­მი­ე­რი სუფ­რის გა­ნუყ­რე­ლი კერ­ძია. ასეა ახალ წელ­საც. რთუ­ლია მო­ძებ­ნო სა­ა­ხალ­წლო სუფ­რა, რო­მელ­ზეც იმე­რუ­ლი ხა­ჭა­პუ­რი არ იქ­ნე­ბა. იდე­ა­ლუ­რი იმე­რუ­ლი ხა­ჭა­პუ­რის მომ­ზა­დე­ბის მთა­ვა­რი წესი ბევ­რი და მა­ღა­ლი ხა­რის­ხის იმე­რუ­ლი ყვე­ლია.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

მწვანე სალათი ორაგულით

0
#post_seo_title

ორაგული ცნობილია თავისი უნიკალური გემოთი, მდიდარი კვებითი ღირებულებითა და მრავალფეროვნებით, რაც მას იდეალურ ინგრედიენტად აქცევს ჯანსაღი და გემრიელი კერძების მოსამზადებლად. მწვანე სალათი ორაგულით ძალიან ჯანსაღი გადაწყვეტილებაა 

მწვანე სალათი ორაგულით ჯანსაღი საკვებია, ორაგული სავსეა ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ვიტამინებითა და მინერალებით, რომლებიც აუცილებელია ჩვენი ჯანმრთელობისთვის. ამ ბლოგის მთავარი თემა ნორვეგიული ორაგულია, ამ პროდუქტით ბევრი გემრიელი და ჯანსაღი კერძის მომზადებაა შესაძლებელი.

შემადგენლობა: 2 ფილე ნორვეგიული ორაგული,  110 გ. ბროკოლი,  1 ცალი ვაშლი, 1 ცალი ავოკადო,  ფოთლოვანი სალათის ნარევი,  3 სუფრის კოვზი მოხალული გოგრის თესლი, 1 ლიმონი (წვენი) მარილი და პილპილი გემოვნებით

ბროკოლის მომზადება: ბროკოლი დაშალეთ პატარა ყვავილებად, მოაშორეთ უხეში ღეროები. დიდ ტაფაზე საშუალო ცეცხლზე გააცხელეთ 1 სუფრის კოვზი ზეთი. დაუმატეთ ბროკოლი, მოაყარეთ მარილი და პილპილი. მოშუშეთ 3-5 წუთი, დროდადრო ურიეთ, სანამ რბილი და ოდნავ დაბრაწული გახდება. გადაიტანეთ თეფშზე და ტაფა გაასუფთავეთ.

თევზის მომზადება: ქაღალდის ხელსახოცით გაამშრალეთ თევზი და მოაყარეთ მსხვილი მარილი და პილპილი. იმავე ტაფაზე, რომელშიც ბროკოლი მოამზადეთ, დაამატეთ 1-2 სუფრის კოვზი ზეთი. ტაფა საშუალო-მაღალ ცეცხლზე გააცხელეთ.

ორაგულის ნაჭრები მოათავსეთ ტაფაზე (კანის მხარე ქვევით) და შეწვით 4-5 წუთი, სანამ მსუბუქად მოიბრაწება. შემდეგ გადმოაბრუნეთ და შეწვით 2-4 . გადაიტანეთ თეფშზე.

სალათის მომზადება: ვაშლს ამოაჭერით გული და დაჭერით თხელი ნაჭრებად. ავოკადო გაჭერით სიგრძეზე, ამოიღეთ კურკა, ამოიღეთ რბილობი და დაჭერით თხელ ნაჭრებად. დიდ თასში აურიეთ სალათის ფოთლების მიქსი, ბროკოლი, ვაშლი, ავოკადო, გოგრის მოხალული თესლი. გემოვნებით დაამატეთ მარილი და პილპილი, მოასხით ლიმონის წვენი.სალათა გადაანაწილეთ ჯამებში, ზემოდან დაადეთ მომზადებული თევზი და მიირთვით.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

გაგიმხელთ რაჭული ლობიანის საიდუმლოს – რაჭველი ბებოების რეცეპტს

0
#post_seo_title

დღეს ბარბარობაა და საქართველოში, ალბათ, ყველა ოჯახში უცვლელი ტრადიციაა ლობიანის გამოცხობა.

ჩემს რაჭველ ბებიებს “ბარბალობის” სუფრაზე აუცილებლად ჰქონდათ ლობიანი და კვახი (გოგრის რაჭული ვერსია)… ჰოდა, ლობიანის გამოცხობაში სიამოვნებით ვეხმარებოდი ბებოებს – თავიდან ფეხებამდე ფქვილში ამოვლებული, ბედნიერი დავქროდი გახურებულ ღუმელსა და თოვლიან ეზოს შორის… გზად, ხარიხაზე გაკიდებულ ჩურჩხელას ჩამოვწყვეტდი და წამში გადავსანსლავდი… იქვე საახალწლოდ გადანახულ ხურმის ჩირჩს ავცანცლიდი და ლობიანისთვის ამოფუებულ ცომს თითს სიამოვნებით ჩავკრავდი

ლობიანის ცომს ჩემი ბებოები მარტივად ამზადებდნენ – პურისთვის განკუთვნილ ცომს იყენებდნენ (ფქვილი, მარილი, წყალი, საფუარი). მთავარი ლობიანის გულსართია, რომლის გემოსაც წლებია, თბილისში ვერსად მივაგენი და მინდა გავიხსენო და გაგიზიაროთ ნამდვილი რაჭული ლობიანის გულსართის გემოს საიდუმლო

კარგად მოხარშულ ლობიოს ხის “სატუკელით” კარგად ამოლესავდნენ ჩემი ბებოები, ცხელ-ცხელ ლობიოს მხოლოდ მარილსა და ღორის ქონს (უმჯობესი მუცლის ქონია) შეურევდნენ… არც ერთი სხვა ინგრედიენტი ნამდვილ რაჭულ ლობიანს არ სჭირდება… გულსართს ბლომად ჩაურთავდნენ ცომს და თხელკანიან პიწკინა ლობიანს ღუმელში შეაბრძანებდნენ…

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ მოვამზადოთ გოგრის მურაბა

0
#post_seo_title

გოგრის მურაბა ძალიან გემრიელი და პიკანტური გემოა, რომლის გემოც ყველას გულს მოიგებს

გოგრის მურაბა რომ მოამზადოთ დაგჭირდებათ გოგრა, შაქარი და ფორთოხალი, თუმცა შესაძლებელია რეცეპტის კორექტირებაც. მაგალითად, ფორთოხლის ნაცვლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ლიმონი.

შემადგენლობა: გოგრა 1 კგ, შაქარი 800 გ. ფორთოხალი 2. ლიმონი 1 (სურვილისამებრ) გარგრის ჩირი (სურვილისამებრ)

გოგრა კარგად გარეცხეთ და დაჭერით ნაჭრებად. ამ ნაჭრებს კანი მოაცილეთ, რათა უფრო მოსახერხებელი იყოს მათი დაჭრა პატარა ნაჭრებად. მოძებნეთ შესაფერისი ქვაბი სქელი ფსკერით. ეს აუცილებელია იმისათვის, რომ მურაბა არ დაიწვას.

ქვაბში მოათავსეთ გოგრა და შაქარი დააყარეთ. ინგრედიენტები ცოტა ხანს გააჩერეთ, რომ გოგრამ ცოტა წვენი გამოუშვას. ამ დროს შეგიძლიათ ფორთოხალი და ლიმონი დაჭრათ, თუ ციტრუსის ნარევს დაამატებთ. ამ ხილის კანი არ ამოიღოთ, უბრალოდ კარგად გარეცხეთ და დაჭერით ნაჭრებად. სურვილისამებრ შეგიძლიათ დაუმატოთ ცოტა გარგარის ჩირიც.

გოგრას დაუმატეთ ფორთოხლის ნაჭრები და დაიწყეთ მომზადება მინიმალურ ცეცხლზე. აურიეთ ინგრედიენტები ისე, რომ შაქარი მთლიანად გაიხსნას. მურაბა ადუღებიდან კიდევ 30 წუთის განმავლობაში უნდა მოხარშოთ. ნუ აუწევთ ცეცხლს, წინააღმდეგ შემთხვევაში გოგრის მურაბას დაწვის რისკი ემუქრება.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ძირითადი ნიშნები -იღებთ თუ არა ზედმეტ შაქარს

0
#post_seo_title

ტკბილეულისადმი დაუძლეველი ლტოლვა ძალიან დიდი პრობლემაა. ჩვენ გეტყვით რამდენიმე არაპირდაპირ სიმპტომს, რომელიც არ უნდა უგულებელყოთ. ეს შეიძლება იყოს ძირიტადი ნიშნები, რომ ბევრ შაქარს იღებთ და დროა მიიღოთ შესაბამისი ზომები.

ძირითადი ნიშნები იმისა რომ იღებთ დასაშვებ ნორმაზე მეტ შაქარს გახლავთ:

თუ ხშირად გრძნობთ შიმშილს,თუ ტკბილეულის გარეშე ცხოვრება არ შეიგიძლიათ, თუ თქვენი ენერგიის დონე არასტაბილურია, თუ მაღალი წნევა გაქვთ, ხშირად გაქვთ ანთება ან ტკივილი აშკარა მიზეზის გარეშე, უკმაყოფილო ხართ თქვენი წონით,

სისხლში გლუკოზის მუდმივად ამაღლებული დონე არა მხოლოდ არღვევს მეტაბოლიზმს, არამედ აზიანებს ნაწლავის მიკრობიომს. ჯანსაღი ნაწლავი თავისთავად ენდოკრინული სისტემის მნიშვნელოვანი ნაწილია და თუ მიკრობიომში ბაქტერიების დისბალანსია, პროცესი არასწორად წარიმართება და ორგანიზმი სავარაუდოდ ზედმეტ ცხიმს ინახავს.

შაქრიანი საკვებისა და სასმლის ჭარბი რაოდენობით მუდმივმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ქრონიკული ტკივილის სინდრომი, განსაკუთრებით თუ გაწუხებთ ავტოიმუნური დაავადებები, შემაერთებელი ქსოვილის დაავადებები და ართრიტი.

შაქრის გადაჭარბებულმა მიღებამ ​​შეიძლება გაზარდოს არტერიული წნევა – და რაც უფრო ასაკოვანი ხართ, მით უფრო გამოხატულია ეს კავშირი.

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) ექსპერტები ცალსახად დარწმუნებულნი არიან, რომ კარიესი ვითარდება საკვებში ჭარბი შაქრის გამო. პირის ღრუს ბაქტერიები შთანთქავენ შაქარს და ქმნიან მჟავას, რომელიც ასუსტებს კბილის მინანქარს. სტომატოლოგიური პრობლემები და პირის ღრუს ცუდი სუნი დიდწილად მიუთითებს შაქრის ჭარბ რაოდენობაზე.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

მიკროტალღურ ღუმელში გავასტერილოთ თუ არა ქილები

0
#post_seo_title
  1. მიკროტალღურ ღუმელში ქილების სტერილიზაციას აქვს მრავალი უპირატესობა სხვა მეთოდებთან შედარებით. გარდა იმისა, რომ მიკროტალღური ღუმელის გამოყენება მნიშვნელოვნად ამცირებს პროცედურის დროს, დამწვრობის რისკსაც.

მიკროტალღურ ღუმელში მოათავსეთ წინასწარ გარეცხილი ქილები,

დაარეგულირეთ მოწყობილობის სიმძლავრე 700-800 ვტ-მდე, ხოლო დრო დამოკიდებულია ქილის მოცულობაზე. ლიტრზე ნაკლები ქილაებისთვის დააყენეთ დრო 2-3 წუთზე, ლიტრიანი ან ორლიტრიანი ქილებისთვის – 5 წუთი, სამ ლიტრიანი ქილებისთვის – 7 წუთი.

გამოაღეთ მიკროტალღური ღუმელის კარი, ჩაიცვით ღუმელის ხელთათმანები და ამოიღეთ ქილები მოწყობილობიდან. გამოიყენეთ მხოლოდ მშრალი ხელთათმანები, ხოლო ქილების ამოღებისას დაიჭირეთ არა თავის ნაწილით, არამედ გვერდებით. შემდეგ დადეთ ქილები სუფთა პირსახოცზე თავით ქვემოთ.
ჯემის ქილების დეზინფექციისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ მშრალი სტერილიზაციის მეთოდი. ამისათვის ჩადეთ ცარიელი ქილები მიკროტალღურ ღუმელში და მათთან ერთად 2/3 წყლით სავსე ჭიქა. აუცილებელია ჭურჭლის სტერილიზაცია 700-800 ვტ-ზე, სანამ წყალი არ ადუღდება ჭიქიდან (5 წუთამდე).

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ გავაკეთოთ საცივი – ძველი ქართული, ტრადიციული კერძის ზუსტი რეცეპტი

0
#post_seo_title

ტრადიციული საცივი -გამოცდილი დიასახლისების რეცეპტი 

საცივი ახალი წლის სუფრის დედოფალია. მისი ტრადიციული რეცეპტით მომზადება კი საუკეთესო გადაწყვეტილებაა.

მოსამზადებლად დაგჭირდებათ: ხახვი – 1 თავი, მარილი, ცხარე წიწაკა, ყვითელი ყვავილი – 1 ჩკ. ხმელი ქინძი, დაფქული – 1 ჩკ. ხმელი სუნელი – 1 ჩკ. ნიორი – 5 კბილი. ნიგოზი – 500 გ. ინდაური ან ქათამი – 2 კგ

მომზადების წესი: შეარჩიეთ თეთრი, ცხიმიანი ნიგოზი. სანელებლების რაოდენობა შეგიძლიათ თქვენს გემოვნებას მოარგოთ. ინდაური ჯერ მოხარშეთ, შემდეგ შეწვით ღუმელში და არა ტაფაზე. საჭირო რაოდენობის ბულიონი გაწურეთ. სანამ ინდაური იწვება, მოამზადეთ ნიგოზი. ნიგოზი გაატარეთ ხორცსაკეპში წვრილ ბადეში ორჯერ ან ბლენდერში დაფქვით. მასთან ერთად გაატარეთ ნიორიც. დაამატეთ სუნელები და ხელით კარგად დაზილეთ. ხარისხიან, ცხიმიან ნიგოზს მალევე გამოუვა ზეთი. გადაინახეთ ეს ზეთი ცალკე ჭურჭელში. ხახვი წვრილად დაჭერით და ბულიონის ცხიმში მოშუშეთ. დამუშავებულ ნიგოზს დაასხით მდუღარე ბულიონი და კარგად გახსენით სასურველი სისქის მიღებამდე. მასა უნდა იყოს კეფირის სისქის, ხოლო გაციების შემდეგ კიდევ ჩასქელდება. დაამატეთ მოშუშულ ხახვს და ან დააბლენდერეთ ერთგვაროვანი სტრუქტურის მისაღებად, ან საცერში გაატარეთ, რათა ხახვი და ნიგვზის მსხვილი ნაწილები არ მიჰყვეს. გემოვნებით დაამატეთ მარილი და წიწაკა. ეს მასა ჯერ ოთახის ტემპერატურაზე გაგრილეთ, შემდეგ ჩაალაგეთ მასში ინდაურის ნაჭრები და შედგით მაცივარში მინიმუმ 4-5 საათი. სუფრაზე მიტანის წინ მოასხით გამოწურული ზეთი.

ბედნიერ ახალ წელს გისურვებთ!

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ მოვაშოროთ ლაქები სუფრას

0
#post_seo_title

როგორ მოვაშოროთ ლაქები სუფრას: ის ახალივით იბრწყინებს

ლაქები ხშირად ჩნდება სტუმრიანობის დროს. სტუმრების გამასპინძლების დროს კი მაგიდის გადასაფარებელი მთავარი დეკორაციაა. ჩვენ გასწავლით როგორ მოაშოროთ ისინი მარტივად.

განაზავეთ საკვები სოდა, სარეცხი საშუალება, წყალი და კარგად აურიეთ;

მიღებული მასა წაუსვით ლაქაზე, რომლის მოშორებაც გსურთ;

შემდეგ აიღეთ ჭურჭლის სარეცხი ღრუბელი და ნაზად შეუზილეთ ლაქას;

დამუშავების შემდეგ სუფრა ჩვეულებრივად გარეცხეთ.

თუ პირველად ვერ მოახერხეთ ლაქების სრულად მოშორება, პროცედურა შეიძლება რამდენჯერმე განმეორდეს.

არის ლაქები, რომელთა მოშორებას წლებია ვცდილობთ, მაგრამ მაინც არ შორდება. ასეთ დროს დაგჭირდებათ:

ჭურჭლის სარეცხი სითხე – 1 სუფრის კოვზი;

წყალბადის ზეჟანგი – 3-4 სუფრის კოვზი;

სოდა – 2 სუფრის კოვზი.

შეურიეთ ყველა მათეთრებელი ინგრედიენტი და წაუსვით ლაქაზე. გააჩერეთ 15-20 წუთი და შემდეგ გარეცხეთ. ამ მეთოდის გამოყენება შესაძლებელია პრინტით ან ფერადი მასალისგან დამზადებულ სუფრაზე.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

ლიმონის ტირამისუ მოამზადეთ საახალწლოდ

0
#post_seo_title

ეს ლიმონის ტირამისუ კლასიკური იტალიური დესერტის გამაგრილებელი ვერსიაა,

ლიმონის ტურამისუ აერთიანებს ლიმონით გაჯერებულ მასკარპონეს კრემისა და ლიმონის სიროფში გაჟღენთილი ორცხობილას (“სავოიარდი”) ფენებს.

შემადგენლობა, ლიმონის კრემისთვის:1/2 ჭიქა ახალი ლიმონის წვენი (დაახლოებით 2-3 ლიმონი) 1 სუფრის კოვზი ლიმონის ცედრა, 3/4 ჭიქა შაქარი, 3 დიდი კვერცხი, 1/2 ჭიქა უშაქრო კარაქი, დაჭრილი კუბებად.

ლიმონის სიროფისთვის: 1/2 ჭიქა ახალი ლიმონის წვენი, 1/4 ჭიქა წყალი, 1/4 ჭიქა შაქარი

მასკარპონეს კრემისთვის:1 ჭიქა მასკარპონეს ყველი, 1 ჭიქა სქელი ნაღები, 1/2 ჭიქა შაქარი, 1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი,1 სუფრის კოვზი ლიმონის ცედრა.

ასაწყობად: 24 ცალი “სავოიარდი” 1/4 ჭიქა შაქარი, ახალი ლიმონის ნაჭრები და ცედრა, გასაფორმებლად.

მომზადების წესი: საშუალო ქვაბში შეურიეთ ლიმონის წვენი, ცედრა, შაქარი და კვერცხები.

მუდმივად ურიეთ საშუალო ცეცხლზე, სანამ მასა შესქელდება და კოვზის უკანა მხარეს არ აიკრავს (დაახლოებით 7-9 წუთი).

გადმოიღეთ ცეცხლიდან და დაამატეთ კარაქის კუბიკები, შემდეგ ურიეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.

ლიმონის კორდი გადაიტანეთ ჯამში, გადააფარეთ პარკი (შეეხოს ზედაპირს, რათა არ წარმოიქმნას ქერქი) და შედგით მაცივარში გასაგრილებლად.

პატარა ქვაბში შეურიეთ ლიმონის წვენი, წყალი და შაქარი საშუალო ცეცხლზე.

ურიეთ, სანამ შაქარი მთლიანად არ დაიშლება, შემდეგ გადმოიღეთ ცეცხლიდან და გააცივეთ.

დიდ ჯამში ათქვიფეთ მასკარპონეს ყველი, ფხვიერი შაქარი და ვანილის ექსტრაქტი, სანამ ერთგვაროვანი კრემისებრი მასა არ მიიღება.

სხვა ჯამში ათქვიფეთ სქელი ნაღები, სანამ რბილი მასის ფორმას არ მიიღებს.

ფრთხილად შეურიეთ ათქვეფილი ნაღები მასკარპონეს ნარევს.

დაუმატეთ ლიმონის ცედრა სუფთა და მჟავე არომატისთვის.

სწრაფად ამოავლეთ “სავოიარდი” გაგრილებულ ლიმონის სიროფში (არ დატოვოთ დიდხანს).

ჩააწყვეთ გაჟღენთილი ორცხობილის ფენა საცხობი ფორმის ძირში.

თანაბრად გადაანაწილეთ მასკარპონეს კრემის ნახევარი ფენად.

მასკარპონეს კრემის თავზე უხვად დაადეთ ლიმონის კრემის ფენა.

გაიმეორეთ პროცესი მეორე ფენისთვის.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi