ოთხშაბათი, თებერვალი 26, 2025
- Advertisement -spot_img

ხრიკი გამოცდილი დიასახლისებისგან, რომელიც საახალწლო სამზადის გაგიმარტივებთ

0
#post_seo_title

გოზინაყის გარეშე საახალწლო სუფრა წარმოუდგენელია. კარგი გოზინაყისთვის თაფლისა და ნიგვზის ზუსტი პროპორციების დაცვაა საჭირო, თუმცა არანაკლებ მნიშვნელოვანია მომზადების წესის დაცვა. ხრიკი დიასახლისებისგან

ხრიკი გამოცდილი დიასახლისებისგან, მაგალითად, თუკი თაფლს დიდხანს ადუღებთ, ის დაიწვება და გოზინაყი მწარე გამოგივათ.

როგორ მივხვდეთ  როდის არის გოზინაყი მზად?

როდესაც თაფლს ნიგოზს დააყრით, ხშირად მოურიეთ. ნიგვოზს თაფლი კარგად რომ შეერევა, გარკვეული ხანი ცეცხლზე უნდა გააჩეროთ. იმისათვის, რომ მიხვდეთ გოზინაყი მზადაა, მისი მცირე ნაწილი ამოიღეთ და ცივ წყალში ჩააგდეთ. თუ არ დაიშლება, ე. ი. მზად არის.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ გავხადოთ სადღესასწაულო კერძები ნაკლებად კალორიული

0
#post_seo_title

საახალწლო და სადღესასწაულო სუფრა ტრადიციული კერძების გარეშე წარმოუდგენელია.

სადღესასწაულო კერძები თუ თქვენც გიყვართ თუ გსურთ, წონა არ მოიმატოთ, შეცვალეთ ტრადიციული კერძების ზოგიერთი ინგრედიენტი, რათა შეამციროთ კალორიები.

50 კალორიით ნაკლები

სალათა „ოლივიეს“ მომზადებისას ბევრი იყენებს დაჭრილ მოხარშულ ძეხვს, ის კი საკმაოდ კალორიულია. შეცვალეთ ის ხბოს ხორცით ან ინდაურის მკერდით.

შეაზავეთ სალათა დაბალკალორიული მაიონეზით ან ნატურალური იოგურტით. ბოსტნეულის სალათები შეიძლება მომზადდეს ჩვეული ინგრედიენტების გარეშეც. დააბლენდერეთ ნებისმიერი ცოცხალი ან გაყინული კენკრა, მაგალითად, შავი მოცვი ან შტოში, დაუმატეთ ცოტაოდენი მარილი, წიწაკა, სხვა სუნელები და ერთი სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი და მიიღებთ პიკანტურ სოუსს ბოსტნეულისთვის.

100 კალორიით ნაკლები

სადღესასწაულო ტორტზე უარს ვერ ამბობთ? მაშინ აირჩიეთ არა ფენოვანი ცომი, არამედ ბისკვიტი ჯემიანი სუფლეთი ან ნაკლები ცხიმის შემცველი კრემით. თქვენ თვითონ გსურთ ნამცხვრის მომზადება? – შეცვალეთ საჭირო ცხიმის ნახევარი ხილის ჯემით ან ხილფაფით. ის ნამცხვარს ბუნებრივ სიტკბოს და სინოტივეს შესძენს. თუმცა გამოიჩინეთ სიფრთხილე: თუ დესერტი ღუმელში ცხვება, ცხიმის სხვა პროდუქტებით შეცვლამ შესაძლოა გავლენა მოახდინოს მის იერსახესა და გემოზე, ამიტომ ექსპერიმენტი წინასწარ ჩაატარეთ! გააზავეთ ტკბილი წვენები და ხილის სასმელები უგაზო მინერალური წყლით.

ქათამი და ინდაური მოამზადეთ გრილზე და არა ლითონის ფურცელზე – ასეთ დროს კანი პირდაპირ იწოვს ცხიმს ფირფიტიდან, ამიტომ ნუ მიირთმევთ ფრინველის დაბრაწულ, კრაწუნა კანს.

მიირთვით ხილი

ხილი არა მარტო შაქარს, არამედ საკვებ ბოჭკოებს, ვიტამინებს, მინერალებს, ანტიოქსიდანტებსაც შეიცავს. ეს იმას ნიშნავს, რომ მხოლოდ კი არ ვისიამოვნებთ დესერტით, არამედ ორგანიზმს სასარგებლო ნივთიერებებსაც მივაწვდით. სპეციალისტებს მიაჩნიათ, რომ შაქრის შემცვლელები ნაკლებკალორიულია, ამიტომ ბევრი ჭარბი წონის დროს მათ იყენებს, თუმცა ყველა ერთნაირად უსაფრთხო როდია. ყველაზე უვნებელია ასპარტამი, საქარინი, სუკრალოზა, რომელიც გემოთი ყველაზე მეტად უახლოვდება ნამდვილ შაქარს. ნაკლებკალორიული შემცვლელები ყველა პროდუქტს შეიძლება მოვუძებნოთ. მაგალითად, ხორცს. ხშირად კითხულობენ, შეიძლება თუ არა, ხორცის ალტერნატივად სოკო ან ლობიო მოვიაზროთ. სინამდვილეში არჩევანი უფრო დიდია – ცილები, რომლებიც აუცილებელია ორგანიზმისთვის, მოიპოვება სხვა მცენარეულ პროდუქტებშიც: ტოფუში – სოიის ხაჭოში, კაკალში, მზესუმზირაში, ოსპში. ჩართეთ ეს პროდუქტები რაციონში – ის გაცილებით მრავალფეროვანიც გახდება და მეტ სარგებლობასაც მოუტანს ორგანიზმს.

საყვარელი სასუსნავი

სასუსნავის შერჩევისას შეგიძლიათ სხვადასხვა პროდუქტის ნაკლებკალორიული, მაგრამ სასარგებლო შემცვლელები გამოიყენოთ. ისინი შეიძლება მიირთვათ გვიან საღამოსაც, მთავარია, დარწმუნებული იყოთ, რომ მათი ენერგეტიკული ღირებულება 200 კკალ-ზე ნაკლებია. მაგალითად, ერთი ულუფა ქიშმიში ან გარგარის ჩირი სულ 80-90 კკალ-ს შეიცავს. შიმშილს მოგიკლავთ ბანანიც – ერთ ცალ საშუალო ზომის მწიფე ნაყოფში 109 კკალ და მხოლოდ 1გ ცხიმია. ქალების 62%-მა ზედმეტი წონა მას შემდეგ მოიშორა, რაც უარი თქვა მკაცრ დიეტებზე. პროგრამა ასეთი იყო: ცომეულის შეზღუდვა, ცხოველური ცხიმის შემცირება და მეტი ფიზიკური დატვირთვა.

რამდენიმე რჩევა

ბოსტნეული მოხარშეთ სქელძირიან და მჭიდროდ თავდახურულ ქვაბში. სახურავი რაც შეიძლება იშვიათად ახადეთ. ასე პროდუქტი უფრო მეტ ვიტამინს შეინარჩუნებს.

ბოსტნეულს შუშვის დროს ნუ დაუმატებთ მარილს, თორემ წვენი გაუვა და მასთან ერთად სასარგებლო მიკროელემენტებსა და ვიტამინებსაც დაკარგავს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

შესანიშნავი იდეა სტუმრები რომ გააოცოთ ახალ წელს

0
#post_seo_title

საახალწლო სუფრა და მენიუ მეტნაკლებად გავს ერთმანეთს, გთავაზობთ მოამზადოთ რაღაც განსხვავებული, შესანიშნავი იდეა მათთვის ვისაც სტუმრების გაოცება სურს 

შესანიშნავი იდეა საახალწლო სუფრის გასამრავალფეროვნებლად და სტუმრების გასაოცებლად.

ინგრედიენტები: მწვანილი, პაპრიკა, ზეთისხილი, უკურკო, ნიორი, მაიონეზი,  ყველი

მომზადების წესი: გახეხეთ ყველი წვრილ სახეხზე, დაუმატეთ დაჭყლეტილი ნიორი და მაიონეზი. აურიეთ კარგად.

ჩაის კოვზით მიეცით ფორმა ყველის მასას და მოათავსეთ მის გულში ზეთისხილი. დაამრგვალეთ და ამოავლეთ დაფქულ პაპრიკაში.

გაუკეთეთ მწვანილისგან ფოთლები ხის ჩხირის მეშვეობით.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

საახალწლო დიეტა

0
#post_seo_title

ზოგი დღესასწაული, მათ შორის ახალი წელიც, ჩვენში ორჯერ აღინიშნება და, შესაბამისად, პურმარილები და წვეულებებიც გაორმაგებული დოზებით გვაქვს, გთავაზობთ დაიცვათ საახალწლო დიეტა

საახალწლო დიეტა საჭიროა დავიცვათ, გარდა იმისა, რომ სწრაფად გასუქება ავიცილოთ თავიდან, არამედ ორგანიზმს ავაცილოთ ზედმეტი დატვირთვა და გართულებები.

პირველი დღე – 1 კილოგრამი ვაშლი და 1 კილოგრამი კიტრი (გათლილი) დღის განმავლობაში თანაბრად გადაანაწილეთ და კვებასა და კვებას შორის შუალედები თავად გამოთვალეთ.

მეორე დღე – 1 კილოგრამი მოხარშული კარტოფილი, 1 კონა მწვანე ხახვი, ყველანაირი მწვანილი, 1 კონა სალათის ფოთლები დაჭერით, აურიეთ ერთმანეთში, მოასხით 1 სადილის კოვზი ძმარი, მოაყარეთ ცოტა მარილი და მიირთვით მთელი დღის განმავლობაში.

მესამე დღე – ნებისმიერი ხილის ახალგამოწურული წვენი (უშაქრო) – 2 ლიტრი დღის განმავლობაში.

მეოთხე დღე – მოამზადეთ სალათა ნახევარი კილოგრამი უმი კომბოსტოს (შეგიძლიათ, ჩაანაცვლოთ ოდნავ მოწალული ყვავილოვანი კომბოსტო ან ბროკოლი, 2 ცალი უმი სტაფილოსა და 3 ცალი გათლილი კიტრით და მიირთვით მთელი დღის განმავლობაში.

მეხუთე დღე – მოამზადეთ 2 ცალი ბანანის, 2 ცალი ფორთოხლის, 2 ცალი ვაშლის, 2 ცალი გრეიპფრუტისა და 2 ცალი მსხლის ასორტი, გაანაწილეთ 5-6 ულუფაზე და მიირთვით მთელი დღის განმავლობაში.

სითხე – დღის განმავლობაში 2-2,5 ლიტრი.

თუ ამხელა შუალედის გაკეთება არ შეგიძლიათ, არადა, ისევ წვეულებაზე ხართ დაპატიჟებული, შეგიძლიათ, ეს ხუთი დღე „დაშალოთ” და თითო ან ორ-ორი დღე საჭირო ადგილას „ჩასვათ.”

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

დესერტები რომლებიც ზამთრის ცივ დღეებს განსაკუთრებით უხდება

0
#post_seo_title

როდესაც სადღესასწაულო დესერტები გახსენდებათ, ალბათ ბევრს ნაყინი ყველაზე ბოლოს გაახსენდება. თუმცა, ის იდეალურ საფუძველს წარმოადგენს საუცხოო დესერტებისთვის და უსასრულო შესაძლებლობებს ქმნის კულინარიულ ინოვაციებში.

დესერტები მრავალფეროვანია მართალია, ნაყინი კი ზაფხულთან და სასიამოვნო სიგრილესთან ასოცირდება, მაგრამ ის შეიძლება იქცეს ზამთრის დესერტების მთავარ კომპონენტად.

ნაყინი შეგიძლიათ აქციოთ მდიდრულ და კრეატიულ დესერტებად, რომლებიც საახალწლო განწყობის ჯადოსნურობას იდეალურად წარმოაჩენს. მდიდარი, ნაღების პუდინგიდან დაწყებული – ფენებიან ტორტამდე დამთავრებული, ნაყინი ტრადიციულ საახალწლო არომატებს ახალი სიმსუბუქით შეავსებს და დღესასწაულს კიდევ უფრო გემრიელს გახდის.

საშობაო ზუკოტო არის უნიკალური დესერტი, რომელიც აერთიანებს შობის პუდინგისა და ნაყინის ტორტის საუკეთესო გემოებს. მისი მომზადება მარტივი და სახალისოა, ხოლო შედეგი – ნამდვილად შთამბეჭდავი.

საშობაო პუდინგი ის ნაყინისგან მზადდება და სულ რაღაც 45 წუთში მზადაა.

შობის ნაყინის ტორტი ეს მარტივი ნაყინის ტორტი იდეალური შობის დესერტია, რომელიც ყველა სტუმარს გააოცებს!

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ციტრუსის ტორტი -ყველა სადღესასწაულო სუფრას დაამშვენებს

0
#post_seo_title

როგორ მოვამზადოთ ციტრუსის ტორტი: მარტივი რეცეპტი ლიმონის არომატით

ციტრუსის ტორტი მარტივად. ციტრუსის არომატი, კრემისებრი ტექსტურა და სადა მორთულობა თქვენს სადღესასწაულო სუფრას უნიკალურობას შესძენს!

შემადგენლობა ტორტისთვის: 2 ჭიქა ხორბლის ფქვილი, 2 ჩაის კოვზი გამაფხვიერებელი, ¼ ჩაის კოვზი საკვები სოდა, ½ ჩაის კოვზი მარილი,1 ჭიქა უმარილო კარაქი (დარბილებული) 1½ ჭიქა შაქარი, 3 დიდი კვერცხი, 2 ჩაის კოვზი ლიმონის ცედრა, ¼ ჭიქა ახალგამოწურული ლიმონის წვენი, 1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი, 1 ჭიქა კეფირი.

ლიმონის მინანქრისთვის:1 ჭიქა შაქრის ფხვნილი, 2 სუფრის კოვზი ახალგამოწურული ლიმონის წვენი, 1 სუფრის კოვზი რძე,

ლიმონის კრემისთვის: 1 ჭიქა სქელი ნაღები, 2 სუფრის კოვზი შაქრის ფხვნილი, 1 ჩაის კოვზი ლიმონის ცედრა, ½ ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი,

გასაფორმებლად: ლიმონის ნაჭრები, ახალი პიტნის ფოთლები (სურვილისამებრ)

ბისკვიტის მომზადება: გაახურეთ ღუმელი 175°C-მდე. ორმაგად წაუსვით ცხიმი და მოაყარეთ ფქვილი ორ 20 სმ-ან ტორტის ფორმას.

საშუალო ჯამში აურიეთ ფქვილი, გამაფხვიერებელი, საკვები სოდა და მარილი. ცალკე ჯამში კარაქი და შაქარი ათქვიფეთ, სანამ ნარევი ფაფუკი და მსუბუქი გახდება. თითო-თითოდ დაუმატეთ კვერცხები და კარგად ათქვიფეთ. ჩაუმატეთ ლიმონის ცედრა, ლიმონის წვენი და ვანილის ექსტრაქტი.

მშრალი ინგრედიენტები ნელ-ნელა დაუმატეთ სველ ნარევს, მონაცვლეობით კეფირთან. დაიწყეთ და დაასრულეთ მშრალი ინგრედიენტებით.

მიღებული ცომი თანაბრად გადაანაწილეთ ფორმებში. აცხვეთ 25-30 წუთის განმავლობაში, სანამ ჩხირის გამოყენებით შეამოწმებთ, რომ გამოცხვა. გააცივეთ 10 წუთის განმავლობაში და შემდეგ გადაიტანეთ ცხაურზე გასაგრილებლად.

ლიმონის მინანქარი: პატარა ჯამში აურიეთ შაქრის ფხვნილი, ლიმონის წვენი და რძე, სანამ გლუვი მასა მიიღება.

ლიმონის კრემი: მიქსერით ათქვიფეთ მაღალპროცენტიანი ნაღები შაქრის ფხვნილთან, ლიმონის ცედრასთან და ვანილის ექსტრაქტთან ერთად, სანამ რბილი წვერები გაჩნდება.

ტორტის აწყობა: დადეთ პირველი ფენა თეფშზე, მოასხით ნახევარი მინანქარი და კრემის ფენა. ზემოდან მეორე ფენა დადეთ, მოასხით დარჩენილი მინანქარი და წაუსვით კრემი.

გაფორმება: გააფორმეთ ლიმონის ნაჭრებით და პიტნის ფოთლებით. მაცივარში შედგით 30 წუთით, რათა გემოები გაჯერდეს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

საქართველოში რეგისტრირებულ დაცული ადგილწარმოშობის დასახელების ღვინოებს „ობჩა“  დაემატა

0
#post_seo_title

საქართველოში რეგისტრირებულ დაცული ადგილწარმოების დასახელებას “ობჩა” დაემატა

საქართველოს ადგილწარმოშობის დასახელების ღვინოების რაოდენობა 30-მდე გაიზარდა, რაც ქართული ღვინის მრავალფეროვნებაზე მიუთითებს და განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მისი პოპულარიზაციისა და საექსპორტო პოტენციალის ზრდისთვის.

გეოგრაფიული აღნიშვნის რეგისტრაციის მოთხოვნით, ინტელექტუალური საკუთრების ეროვნულ ცენტრს „საქპატენტი“ შპს იმერული ღვინის ასოციაციამ“ მიმართა.

ღვინოების წარმოების სპეციფიკაციის მომზადებასა და რეგისტრაციასთან დაკავშირებულ სხვა ტექნიკურ საკითხებში ღვინის ეროვნული სააგენტო „ქართული ღვინის ადგილწარმოშობის დასახელების სისტემის განვითარებისა და ქართული ღვინის აღნიშვნების დაცვის ხელშეწყობის პროგრამის“ ფარგლებში მონაწილეობდა.

ობჩა მშრალი ღვინოა, რომელიც შეიძლება იყოს ქარვისფერი ან წითელი. მიკროზონა მდებარეობს ბაღდათის მუნიციპალიტეტში და მოიცავს ქალაქ ბაღდათსა და სოფლებს: პირველი ობჩა, მეორე ობჩა, დიმი, როკითი, ფერსათს, რომელთა სიმაღლე ზღვის დონიდან 120-420 მეტრის ფარგლებშია.

ღვინო ქარვისფერი ობჩა შეიძლება დამზადდეს მხოლოდ ობჩის მიკროზონაში მოწეული ცოლიკოურის ჯიშის ყურძნიდან. დასაშვებია ციცქას და/ან კრახუნას ჯიშის ყურძნის გამოყენებაც 15 %-ის ფარგლებში.

ღვინო წითელი ობჩა შეიძლება დამზადდეს მხოლოდ ობჩის მიკროზონაში მოწეული ოცხანური საფერეს ჯიშის ყურძნიდან და დაუშვებელია სხვა ჯიშების გამოყენება.

ობჩის ნიადაგის მორფოლოგია და მიკროზონის კლიმატი, აისახება ღვინო ობჩას მაღალ ხარისხისზე.

ამ ეტაპზე, საქართველოში დარეგისტრირებულია დაცული ადგილწარმოშობის დასახელების შემდეგი ღვინოები: ქინძმარაული, მანავი, კახეთი, ნაფარეული, თელიანი, მუკუზანი, წინანდალი, ახაშენი, გურჯაანი, ხვანჭკარა, ატენი, სვირი, ვაზისუბანი, კარდენახი, ტიბაანი, ტვიში, ყვარელი, კოტეხი, ხაშმის საფერავი, ბოლნისი, სალხინოს ოჯალეში, ახმეტა, წარაფი, ახოები, მაღრაანის ქისი, ოყურეშის უსახელოური, ზეგაანი, ასურეთული შალა, ოკამი და ობჩა.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

რომელია სამი ყველაზე პოპულარული კერძი საახალწლო სუფრაზე

0
#post_seo_title

გაიგეთ კვლევის მიხედვით რომელია 3 ყველაზე პოპულარული კერძი საახალწლოდ

რომელია სამი ყველაზე პოპულარული კერძი, რომელიც საახალწლოდ ყველა სუფრაზე დაგხვდებათ. საახალწლო სუფრა უმნიშვნელოვანესი ტრადიციაა, რომელიც ოჯახურ სითბოსა და სიხარულს აერთიანებს. ეს დღე განსაკუთრებული კერძების გარეშე წარმოუდგენელია, რადგან ყველა ოჯახი ცდილობს, სუფრა მაქსიმალურად გემრიელი და მრავალფეროვანი იყოს. წარმოგიდგენთ 3 ყველაზე პოპულარულ კერძს, რომლებიც საახალწლოდ განსაკუთრებით მოთხოვნადია.

1. საცივი

საცივი ქართული სამზარეულოს სიამაყეა და საახალწლო სუფრის მთავარი ატრიბუტი. ეს ნიგვზითა და სანელებლებით დამზადებული კერძი გამოირჩევა უნიკალური არომატით. ტრადიციულად, მას ინდაურის ან ქათმის ხორცით ამზადებენ. ნიგვზის სოუსი განსაკუთრებულ გემოს აძლევს და სადღესასწაულო განწყობას ამძაფრებს.

რეკომენდაცია: საცივი დღესასწაულამდე ერთი დღით ადრე მოამზადეთ, რათა გემო უკეთ შეერწყას და იდეალური შედეგი მიიღოთ.

2. გოზინაყი

გოზინაყი ტკბილი კერძების მეფეა, რომელიც ყველა თაობისთვის საყვარელია. იგი თაფლითა და ნიგვზით მზადდება, რაც მას განსაკუთრებულად ნაზ და ენერგიით სავსე დესერტად აქცევს. გოზინაყის მომზადება განსაკუთრებულ სიფრთხილეს მოითხოვს, რათა სწორი კონსისტენცია მიიღოთ და ნამდვილი საახალწლო სუფრის შესაფერისი იყოს.

რჩევა: აუცილებლად გამოიყენეთ ნატურალური თაფლი და ახალი ნიგოზი, რომ გოზინაყი საუკეთესო გამოვიდეს.

3. ხაჭაპური

მიუხედავად იმისა, რომ ხაჭაპური წლის ნებისმიერ დღეს პოპულარულია, საახალწლოდ ის განსაკუთრებული მოფერებით მზადდება. ტრადიციული იმერული ხაჭაპური სუფრას სრულყოფილად ამშვენებს და მას იდეალურ ბალანსს ანიჭებს.

რჩევა: მოამზადეთ ხაჭაპური ახალი ცომით და ნატურალური ყველით, რათა არომატი განსაკუთრებულად მდიდარი იყოს.

საახალწლო სუფრის მომზადება ქართული ტრადიციის განუყოფელი ნაწილია. საცივი, გოზინაყი და ხაჭაპური ის კერძებია, რომლებიც არა მხოლოდ გემოს, არამედ განსაკუთრებულ დღესასწაულს გვახსენებენ. ამ კერძებით სავსე სუფრა ქმნის ოჯახურ სითბოს და ტკბილ მოგონებებს, რაც ახალ წელს კიდევ უფრო განსაკუთრებულს ხდის.

გისურვებთ ბედნიერ და გემრიელ ახალ წელს!

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ბაჟე -ტრადიციული რეცეპტი საახალწლო სუფრისთვის

0
#post_seo_title

ნიგვზით შეზავებული ქართული კერძები ქართული სამზარეულოს მიგნებაა, მათ შორისაა ბაჟე – უნიკალური საწებელი, მოამზადეთ საახალწლო სუფრისთვის

ბაჟე საქართველოში უხსოვარი დროიდან არსებობს. მეგრული, იმერული და გურული სამზარეულოს შეუცვლელ ამ საწებელს ქართული საწებლების მეფედ მოიხსენიებენ.

დროთა განმავლობაში, სამეგრელოს, გურიისა და იმერეთის გარდა, ბაჟემ საქართველოს ყველა კუთხეში მოიკიდა ფეხი და რესტორნებსა და საოჯახო სასადილოებშიც გადაინაცვლა.

გთავაზობთ ბაჟეს ტრადიციულ რეცეპტს 

დაგჭირდებათ: ნიგოზი – 400 გრ. ნიორი – 3 კბილი. ხმელი ქინძი – 1 ჩ/კ. ყვითელი ყვავილი – 1 ჩ/კ. უცხო სუნელი – 1 ჩ/კ. დაფქული წითელი პილპილი – 1 ჩ/კ.წყალი – 50 მლ. ძმარი (სურვილისამებრ) – 1 ს/კ. მარილი – გემოვნებით.

ზოგიერთ ოჯახში ახლაც შემორჩენილია ბაჟეს მომზადების ტრადიციული წესები. წინა თაობის აზრით, ნამდვილი ბაჟეს გემოს მისაღებად ნიგოზი აუცილებლად ქვასანაყში უნდა დაინაყოს და არა ხორცსაკეპ მანქანაში გატარდეს.

ნიგოზი ხელით ისე უნდა დაიჭყლიტოს, რომ ზეთი გამოუვიდეს. ის ცალკე ჭურჭელში უნდა ჩაასხა და გადაინახო. ნიგოზს გატარებული ნიორი, ძმარი და სანელებლები უნდა დაუმატო, 50 მლ ადუღებული და გაგრილებული წყალი შეურიო და კარგად აურიო. სასურველი სისქის საწებლის მისაღებად წყლის დამატება შესაძლებელია. ბოლოს საწებელს ნიგვზიდან გამოწურული გადანახული ზეთი უნდა მოასხა.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

რომელი ვაშლი უნდა მიირთვათ ზამთარში და რას უნდა მიაქციოთ ყურადღება ყიდვისას

0
#post_seo_title

გაიგეთ, რომელი ჯიშის ვაშლი არის  ყველაზე სასარგებლო ზამთარში

ვაშლი გახეხილი, ან კიდევ ჯემის სახით გიყვართ ალბათ ზოგიერთ თქვენგანს. ზოგიერთი კი უპირატესობას ანიჭებს მომჟავო გემოს. ზამთრის ჯიშები კარგად ინახება გაზაფხულზეც და ზოგჯერ ზაფხულის განმავლობაში ისე, რომ ისინი არ კარგავენ გემოს და ინარჩუნებენ სასარგებლო ნივთიერებებს. ზამთრის ჯიშები ძირითადად ერთი თვის მანძილზე ინახება განსხვავებით შემოდგომა გაზაფხულის ჯიშებისაგან. ბელორუსმა სელექციონერებმა ყინვაგამძლე ჯიშები გამოიყვანეს, რომლებიც მკაცრ ყინვებსაც კი უძლებენ. ასეთი ვაშლის სახეობა ძირითადად შინდისფერია.

ზამთრის ვაშლების გემო მჟავეა. მაგრამ უფრო გრძელია ისინი, უფრო გემრიელია გემო.დიეტოლოგები ამბობენ, რომ ნაყოფი შეიცავს არა უმეტეს 10, 5% შაქარს.

ნაყოფი შეიცავს დიდი რაოდენობით ასკორბინის მჟავას, ამიტომ მათი გამოყენება ხელს უწყობს იმუნიტეტის გაძლიერებას და ხელს უწყობს ორგანიზმს ვირუსების წინააღმდეგ ბრძოლაში.

ვაშლის არჩევისას ყურადღება უნდა მივაქციოთ მის კანს. თუ ზედაპირზე ხილი წებოვანია, მაშინ თავი უნდა შევიკავოთ შეძენისგან, რამდენადაც კანზე აისახება შხამქიმიკატები.

ერთ-ერთი ყველაზე ძვირფასი ჯიშია ეგრეთწოდებული ,,ანტონოვკა” რომელიც მდიდარია რკინით.

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi