ოთხშაბათი, თებერვალი 26, 2025
- Advertisement -spot_img

რა მივირთვათ ზამთარში

0
#post_seo_title

 ხილის მი­ღე­ბა რომ ადა­მი­ა­ნის ჯანმრთელობისთვის და ორ­გა­ნიზ­მის ნორ­მა­ლუ­რი ფუნქციონირებისთვის აუ­ცი­ლე­ბე­ლია, ეს ყვე­ლამ კარ­გად ვი­ცით, მაგ­რამ ამ­ჯე­რად სეზონურ ხილ­ზე ვსა­უბ­რობთ, იმა­ზე, თუ რო­მე­ლი რო­გორ და რა რა­ო­დე­ნო­ბით უნდა მივიღოთ ზამ­თარ­ში,

ზამთარში რომ ორ­გა­ნიზ­მში შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბუ­ლი იყოს აუ­ცი­ლე­ბე­ლი ვი­ტა­მი­ნე­ბი და მიკ­რო­ე­ლე­მენ­ტე­ბი. ამას­თანმ რო­გო­რი უნდა იყოს ჯან­სა­ღი ხილი, რო­მელ­საც ამ პერიოდში მი­ვირ­თმევთ.

ხი­ლის მი­ღე­ბა ადა­მი­ა­ნის ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის, ორ­გა­ნიზ­მის ნორ­მა­ლუ­რი ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბის­თვის აუ­ცი­ლე­ბე­ლია, ეს ყვე­ლამ კარ­გად ვი­ცით, მაგ­რამ ამ­ჯე­რად სე­ზო­ნურ ხილ­ზე ვსა­უბ­რობთ, იმა­ზე, თუ რო­მე­ლი რო­გორ და რა რა­ო­დე­ნო­ბით უნდა მი­ვი­ღოთ ზამ­თარ­ში, რომ ორ­გა­ნიზ­მში შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბუ­ლი იყოს აუ­ცი­ლე­ბე­ლი ვი­ტა­მი­ნე­ბი და მიკ­რო­ე­ლე­მენ­ტე­ბი. ამას­თან, რო­გო­რი უნდა იყოს ჯან­სა­ღი ხილი, რო­მელ­საც ამ პე­რი­ოდ­ში მი­ვირ­თმევთ.

წე­ლი­წა­დის ნე­ბის­მი­ერ დროს სა­სურ­ვე­ლია, მი­ირ­თვათ სე­ზო­ნუ­რი პრო­დუქ­ტი. ზამ­თარ­ში იმუ­ნი­ტე­ტი შე­და­რე­ბით და­ბა­ლია და შე­სა­ბა­მი­სად გა­ცი­ე­ბი­სა და გრი­პის რის­კი მა­ღა­ლია, ამი­ტომ ხი­ლის შერ­ჩე­ვი­სას უპი­რა­ტე­სო­ბა უნდა მი­ა­ნი­ჭოთ ისეთ პრო­დუქტს, რო­მე­ლიც საკ­მაო რა­ო­დე­ნო­ბით შე­ი­ცავს C ვი­ტა­მინს. სა­სურ­ვე­ლია, მი­ირ­თვათ მან­და­რი­ნი, ფორ­თო­ხა­ლი, კივი, კომ­ში, ბრო­წე­უ­ლი, ლი­მო­ნი, ვაშ­ლი, ფე­ი­ხოა, ხურ­მა, მსხა­ლი, გრე­იფ­რუ­ტი.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

იცით რა სხვაობაა ბაჟესა და საცივს შორის?

0
#post_seo_title

თითქმის ყველა ქართულ ოჯახში მზადდება საცივი ან ბაჟე, ანდაც – ორივე, მაგრამ, იცით კი  რა განსხვავებაა მათ შორის. 

იცით რა სხვაობაა მათ შორის? ბაჟე – ეს არის ნიგვზის, წყლის, მარილის, სხვადასხვა შემთხვევაში ყვითელი ყვავილის, უცხო სუნელისა და ხმელი ქინძის საწებელი, რომელსაც ზედ ასხამენ გამოხდილ ნიგვზის ზეთს. ძირითადად უხამებენშემწვარი ან მოხარშული ფრინველის ხორცს ან თევზს. ზოგჯერ დაჭრილ ხორცს საწებელში დებენ, ზოგჯერ კი ცალკე დებენ სუფრაზე.

იმერეთში არსებობს ვარიანტები, სადაც ნიგვზის მასას მაყვლის ან ბროწეულის წვენში ხსნიან, რაცსპეციფიკურ გემოსა და ფერს სძენს.

საცივი ცალკე კერძია, რომელშიც აუცილებლად უნდა ჩაიდოს ხორცის (უმთავრესად ფრინველის!) ნაჭრები. მისი რამდენიმე ტექნოლოგია არსებობს კუთხის მიხედვით: სამეგრელოში საცივი ძალიან ჰგავს ბაჟეს, რიგ შემთხვევაში მას ბულიონის ბაზაზე ამზადებენ, უმატებენ უცხო სუნელს, ხმელ ქინძს, მიხაკ-დარიჩინს, შეიძლება მის გარეშეც მოამზადონ. მეგრული საცივი ქათაქათა თეთრი ფერისაა და აუცილებლად ირთვება ნიგვზის ზეთით. მისი მომზადებამთელი რიტუალია და სადღესასწაულოდ მზადდება. იჭმება ცივად.

გურიასა და იმერეთში ცოტა განსხვავებული ვარიანტები არსებობს: ერთი რეცეპტის მიხედვით, ფრინველი, უმთავრესად -ინდაური, იხარშება ნაწილობრივ, შემდეგ იბრაწება და იჭრება ნაჭრებად. ცალკე იშუშება ხახვი, ემატება ბულიონში გახსნილი ნიგვზის მასა, სანელებლებიდან ემატება მიხაკ-დარიჩინი, ზოგ შემთხვევაში – ხმელი ქინძი, უცხო სუნელი, ყვითელი ყვავილი. ამ სოუსში იდებადაჭრილი, შემწვარი ხორცი და ერთხელ წამოდუღდება, იჭმება ცივად.

მეორე ვარიანტში ხორცი იჭრება, ხახვთან ერთად იშუშება და შემდეგ ემატება დანარჩენი ინგრედიენტები. ზოგ რეცეპტში შედის სიმინდის ცოტაოდენი ფქვილი ან კვერცხის გული,“ – აღნიშნავს ქეთევან ადეიშვილი.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

როგორ გავაფორმოთ ნამცხვრები საახალწლო სუფრისთვის

0
#post_seo_title

გთავაზობთ საუკეთესო იდეებს. რომ გაფორმოთ ნამცხვრები საახალწლოდ 

ნამცხვრები საახალწლო სუფრის მშვენებაა. განსაკუთრებული ხიბლი კი საახალწლოდ გაფორმებულ ნამცხვრებს ენიჭებათ. გთავაზობთ საახალწლოდ გაფორმებული ნამცხვრების იდეებს:

 

 

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

სადღესასწაულო ტარტი ჯემით

0
#post_seo_title

სადღესასწაულო ტარტი ჯემით, ჰაეროვანი და საოცრად გემრიელი გამოდის, აუცილებლად სცადეთ!

სადღესასწაულო გართობა სოსამზადებლად დაგჭირდებათ:კარაქი – 150 გ. შაქარი – 250 გ. ფქვილი – 550 გ. რძე – 2 სკ. კვერცხი – 3 ცალი. სოდა – 0.5 ჩკ, +. ძმარი ვანილი – 1 სკ. ხილის ჯემი – 2 ჭიქა. მარილი.

მომზადების წესი

შაქარი და დარბილებული კარაქიავთქვიფოთ, დავუმატოთ კვერცხი, სოდა ძმრით, ვანილი,რძე და 400 გ ფქვილი. ცომის 3/4 ნაწილი ფორმაში 1-1,5 სმ სისქეზე ჩავდოთ და ზედ ჯემი გადავანაწილოთ. დანარჩენ ცომში ავურიოთ იმდენი ფქვილი, რომ მოიზილოს. გავაბრტყელოთ, დავჭრათ სასურველ ფორმებადან ზოლებად და ნამცხვარი ზემოდან ამ ცომით გავაფორმოთ. გამოვაცხოთ 180 გრადუსზე, სანამ არ გაოქროსფრდება. შეგვიძლია მოვამზადოთ როგორც ერთი მთლიანი ნამცხვარი, ასევე რამდენიმე პატარა ტარტი.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

შემწვარი გოჭი ესპანურად -რეცეპტი სადღესასწაულო სუფრისთვის

0
#post_seo_title

კნატუნა და გემრიელია, ვერც წარმოიდგინეთ… აუცილებლად სცადეთ მომზადება, არ ინანებთ!” – შემწვარი გოჭი ესპანურად

შემწვარი გოჭი ესპანურად სადღესასწაულო კერძია ჭეშმარიტად. მისი მომზადებით აუცილებლად მოიგებთ სტუმრების გულს.

ინგრედიენტები: გოჭი – 1 ცალი, პატარა. მარილი.

საკმაზი. ზეთი – 0.5 ლ. ნიორი – 5 კბილი. ძირა – 1 ჩკ. ოხრახუში – 1 კონა. შავი პილპილი – 1 სკ. პაპრიკა, შებოლილი – 1 ჩკ.

მომზადების წესი

გასუფთავებულ გოჭს წავუსვათ მსხვილი მარილი და მთელი ღამით დავდოთ მაცივარში. საკაზმის ყველა ინგრედიენტი დავაბლენდეროთ და მთელი ღამე დავტოვოთ ოთახის ტემპერატურაზე. დილით გოჭს კარგად წავუსვათ მომზადებული საკაზმი ყველა მხრიდან შიგნიდან და გარედან, ასე შევინახოთ მაცივარში 2 დღის განმავლობაში, თან პერიოდულად ვატრიალოთ. შეწვის წინ გამოვიღოთ მაცივრიდან და 2 საათით ოთახის ტემპერატურაზე გავაჩეროთ. შევწვათ 120-140 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში. პერიოდულად წავუსვათ თავისივე შენაწვავი ცხიმი. როდესაც ხორცი თითქმის მზად იქნება, ტემპერატურასავუწიოთ, კანი რომ კარგად დაებრაწოს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ფარშირებული გოგრა -იდეა სადღესასწაულო სუფრისთვის

0
#post_seo_title

როგორ მოვამზადოთ ფარშირებული გოგრა: სასარგებლო კერძის რეცეპტი

ფარშირებული გოგრა არა მხოლოდ შესანიშნავად გამოიყურება, არამედ უგემრიელესიცაა. შეგიძლიათ მოამზადოთ სადღესასწაულო სუფრაზე როგორც გარნირად, ასევე ძირითად კერძად.

შემადგენლობა: მუსკატის ჯიშის გოგრა, გაჭრილი და დასუფთავებული თესლებისგან — 2 ცალი. ზეითუნის ზეთი — 2,5 სუფრის კოვზი. სიმინდის მარცვლები — 1,5 ჭიქა. კინოა — 1 ჭიქა. წყალი ან ბოსტნეულის ბულიონი — 2 ჭიქა. ნუტი — 1 ქილა ან 200 გ. მწვანე ხახვი — 1 კონა. ბულგარული წიწაკა — 2 ცალი.ოხრახუში — 1 კონა. თხილი — 100 გ. ზეთისხილის ზეთი — 80 მლ. ვაშლის ძმარი — 50 მლ. დიჟონის მდოგვი — 1 სუფრის კოვზი. ახალ დაფქული შავი წიწაკა. მარილი. მაგარი ყველი — 50 გ.

მომზადების წესი: გააცხელეთ ღუმელი 200 გრადუსზე. მოამზადეთ ორი საცხობი ფურცელი.

წაუსვით გოგრის შიდა ნაწილს 2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი და დადეთ ამობრუნებული მხრიდან საცხობ ფურცელზე. აცხვეთ, სანამ გოგრა არ დარბილდება, დაახლოებით 20-25 წუთი.

გადაანაწილეთ სიმინდი მეორე საცხობ ფურცელზე და გადაუსვით დარჩენილი ½ სუფრის კოვზი ზეთისხილის ზეთი. აცხვეთ, სანამ სიმინდი ოქროსფერ-ყავისფერ შეფერილობას მიიღებს, 8-10 წუთი.

პატარა ქვაბში აურიეთ კინოა და წყალი ან ბულიონი. მიიყვანეთ ადუღებამდე და ხარშეთ, სანამ სითხე თითქმის არ აორთქლდება და კინოა დარბილდება, 12-15 წუთი.

გადმოიღეთ კინოა დიდ ჯამში და აურიეთ შემწვარი სიმინდი, ნუტი, მწვანე ხახვი, წითელი წიწაკა, ოხრახუში და თხილი.

პატარა ჯამში ათქვიფეთ ზეითუნის ზეთი, ძმარი და მდოგვი, შემდეგ მოაყარეთ მარილი და წიწაკა გემოვნებით.

დაამატეთ სოუსი შიგთავსს და კარგად აურიეთ. ჩადეთ შიგთავსი გოგრის ნახევრებში.

თითოეულ გოგრას მოაყარეთ 2 სუფრის კოვზი გახეხილი ყველი და კვლავ შედგით ღუმელში, სანამ ყველი არ გადნება და შიგთავსი არ გაცხელდება, 10-12 წუთი. მიიტანეთ მაგიდაზე ცხელი.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ მოვამზადოთ ჩიას თესლი სწორად, წონის კორექციისთვის

0
#post_seo_title

გამოცდილ და ძალიან ეფექტურ პროდუქტს – ჩიას თესლს თუ სწორად მიიღებთ, შეძლებთ მეტაბოლიზმის დაჩქარებას, ზედმეტი კილოგრამებისა და ცხიმოვანი ფენების სწრაფად მოშორებას.

ჩიას სასარგებლო თვისებები ყველაზე მეტ ყურადღებას სწორედ სპორტსმენებისგან იპყრობს. მისი სხვადასხვა სასმელებში ჩამატებითა და მირთმევით ვიღებთ იმ რაოდენობით ენერგიას, რომ კიდევ ერთი აქტიური და მძიმე ფიზიკური ვარჯიშის შესრულება ბავშვურ თამაშად შეიძლება მოგვეჩვენოს.

როგორ დავიკლოთ წონა ჩიას თესლის დახმარებით? 

ხალხურ მედიცინაში ჩიას თესლს საპატიო ადგილი უჭირავს, რადგან ის უძველესი დროიდან გამოიყენება სხვადასხვა მძიმე დაავადებების წინააღმდეგ საბრძოლველად. მისი სასარგებლო თვისებების შესახებ აგროვებდნენ ცოდნასა და ინფორმაციას მაიას ტომის წევრები.

ჩიას თესლი ნამდვილი სუპერპროდუქტია, რომელიც ჩვენი საუკეთესო დამხმარეა, როდესაც საუბარი წონის დაკლებაზე მიდის. დღევანდელ სტატიაში გასწავლით, თუ როგორ გამოიყენოთ ის სწორად თქვენი მიზნის მისაღწევად.

1. ჩიას თესლი კუჭში მოხვედრის შემდეგ მოცულობაში დაახლოებით 12-ჯერ იზრდება, რაც განაპირობებს კარგად დანაყრებას და ნაყროვანების შეგრძნებას ხანგრძლივი დროით. თუ ამ პროდუქტს რეგულარულად მიიღებთ, სხეულის პრობლემური მონაკვეთებიდან ცხიმოვანი ფენები აუცილებლად გაქრება!

2. გაფუებული, მოცულობაში გაზრდილი მარცვლები შემდეგში გელად გარდაიქმნება, კუჭის კედლებს ეფინება და აფერხებს ნახშირწყლების შეწოვის პროცესს.

3. ჩიას თესლი არაჩვეულებრივად გამოდევნის ორგანიზმიდან ზედმეტ სითხეს, ტოქსინებსა და წიდებს, ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის დონესა და ანადგურებს კარცეროგენებს.

4. ჩია კარგად არის ცნობილი ანთების საწინააღმდეგო ეფექტით, რის ხარჯზეც ის ეფექტურად გვაშორებს ცელულიტებს პრობლემური ზონებიდან. გარდა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის გაჯანსაღებისა და წონაში კლებისა, ეს პროდუქტი მოამარაგებს თქვენს ორგანიზმს სასარგებლო ვიტამინებითა და მინერალებით.

5. გარდა ყოველივე ზემოთ თქმულისა, მოცემული პროდუქტი ენერგიის ძალიან კარგი და საკმაოდ დიდი წყაროა, რაც ქლოროგენის მჟავის შემცველობითაა განპირობებული.

მომზადებისა და გამოყენების წესი:

აიღეთ პატარა ზომის ჭურჭელი, ჩაყარეთ მასში ჩიას თესლი და დაასხით იმ რაოდენობით წყალი, რომ მარცვლები ბოლომდე დაიფაროს. დააყოვნეთ ერთი საათით. დაყოვნებული მასა გადაწურეთ. სითხე შეგიძლიათ გადაღვაროთ, რადგან დაგვჭირდება მხოლოდ კარგად დამბალი მარცვლები, რომელთაც უნდა დავუმატოთ ნახევარი ჭიქა წყალი, 1 სუფრის კოვზი თაფლი და 1 ლიმონის წვენი. მიღებული ნარევი მოათავსეთ ბლენდერში და ურიეთ მაღალ სიჩქარეზე, ერთგვაროვანი კონსისტენციის წარმოქმნამდე. შეინახეთ მზა მასა მინის ჭურჭელში და შედგით მაცივარში. ყოველ დილას, უზმოზე მიირთვით ის 2-3 სუფრის კოვზის ოდენობით. კურსის ხანგრძლივობა – 1 თვე. როდესაც ნარევი ამოგეწურებათ, მოამზადეთ ის თავიდან. როგორც უკვე გითხარით, ამ საშუალებით 1 თვეში დაახლოებით 9 კილოგრამს მოიშორებთ. თუ კვებაში გარვკეულ ცვლილებებსაც შეიტანთ, შედეგი კიდევ უფრო შთამბეჭდავი იქნება.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

რომელი პროდუქტები წვავს მუცლის ცხიმს ყველაზე ეფექტურად?

0
#post_seo_title

უამრავმა კვლევამ დაგვიდასტურა, რომ სხეულის შუა ნაწილში ცხიმის არსებობა სხვადასხვა დაავადების რისკს ზრდის. რისკის ქვეშ კი განსაკუთრებით ის ადამიანები არიან, რომელთაც ე.წ შიდა ცხიმი აქვთ. მუცლის ცხიმი ღრმად არის მოთავსებული მუცლის ღრუში და გარს არტყავს შინაგან ორგანოებს.

მუცლის ცხიმი გარდა იმისა, რომ ამ მიდამოებში ცხიმის არსებობა ნაადრევ დაბერებასა და უამრავ დაავადებას იწვევს, მიიჩნევა, რომ ის ხელს უწყობს ანთებით პროცესებს. ასეთი ცხიმი ასევე დაკავშირებულია მეორე ტიპის დიაბეტთან, მაღალ სისხლის წნევასთან, გულის დაავადებებთან და კოგნიტური ფუნქციების შემცირებასთანაც კი.

მიჩნეულია, რომ რამდენიმე სპეციფიკური პროდუქტი გვეხმარება მუცლის ცხიმის დარეგულირებაში. სწორედ ასეთ 5 პროდუქტს გთავაზობთ, რომელიც აუცილებლად უნდა ჩართოთ კვებით რუტინაში.

ავოკადო ხშირად სასარგებლო ცხიმადაც მოიხსენიება და ეს მართალიც არის, მასში შემავალი ცხიმი ბოჭკოდ, ანტიოქსიდანტებად, ვიტამინებად და მინერალებად გარდაიქმნება, რომელთა შორისაა კალიუმი, რომელიც გულის მოქმედებასა და სისხლის მიმოქცევის დარეგულირებას უწყობს ხელს. ავოკადოს მიღებისას ორგანიზმიდან გამოიდევნება ზედმეტი აირები და ნივთერებები.ბოლო კვლევებმა გვიჩვენა, რომ ეს სასიამოვნო ხილი მუცლის ცხიმის შემცირებაშიც გვეხმარება. ავოკადოს მირთმევა სხვადასხვა ფორმით შეიძლება, მაგალითად: smoothie, ტოსტი, სალათა, წვნიანი, გამომცხვარი და ა.შ.

როგორც ვიცით, თხილეულიც სასარგებლო ცხიმად მიიჩნევა, ის გვამარაგებს მცენარეული ცილით, ანტიოქსიდანტებით, ბოჭკოთი და უამრავი ვიტამინით. ის ასევე შეიცავს მაგინუმს, რომელიც ძალიან კარგად მოქმედებს ნერვულ სისტემაზე

კვლევების მიხედვით, მოზარდები, რომლებიც რეგულარულად მიირთმევენ დღეში საშუალოდ 7 გრამ თხილეულს აქვს უფრო დაბალი სხეულის მასის იდექსი და წნევა, ვიდრე მათ, ვინც საერთოდ არ მიირთმევს. თხილეულის მოყვარულებს ნაკლებად აწუხებთ დიდი ზომის წელი და მუცელი.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

ხრიკი გამოცდილი დიასახლისებისგან, რომელიც საახალწლო სამზადის გაგიმარტივებთ

0
#post_seo_title

გოზინაყის გარეშე საახალწლო სუფრა წარმოუდგენელია. კარგი გოზინაყისთვის თაფლისა და ნიგვზის ზუსტი პროპორციების დაცვაა საჭირო, თუმცა არანაკლებ მნიშვნელოვანია მომზადების წესის დაცვა. ხრიკი დიასახლისებისგან

ხრიკი გამოცდილი დიასახლისებისგან, მაგალითად, თუკი თაფლს დიდხანს ადუღებთ, ის დაიწვება და გოზინაყი მწარე გამოგივათ.

როგორ მივხვდეთ  როდის არის გოზინაყი მზად?

როდესაც თაფლს ნიგოზს დააყრით, ხშირად მოურიეთ. ნიგვოზს თაფლი კარგად რომ შეერევა, გარკვეული ხანი ცეცხლზე უნდა გააჩეროთ. იმისათვის, რომ მიხვდეთ გოზინაყი მზადაა, მისი მცირე ნაწილი ამოიღეთ და ცივ წყალში ჩააგდეთ. თუ არ დაიშლება, ე. ი. მზად არის.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

როგორ გავხადოთ სადღესასწაულო კერძები ნაკლებად კალორიული

0
#post_seo_title

საახალწლო და სადღესასწაულო სუფრა ტრადიციული კერძების გარეშე წარმოუდგენელია.

სადღესასწაულო კერძები თუ თქვენც გიყვართ თუ გსურთ, წონა არ მოიმატოთ, შეცვალეთ ტრადიციული კერძების ზოგიერთი ინგრედიენტი, რათა შეამციროთ კალორიები.

50 კალორიით ნაკლები

სალათა „ოლივიეს“ მომზადებისას ბევრი იყენებს დაჭრილ მოხარშულ ძეხვს, ის კი საკმაოდ კალორიულია. შეცვალეთ ის ხბოს ხორცით ან ინდაურის მკერდით.

შეაზავეთ სალათა დაბალკალორიული მაიონეზით ან ნატურალური იოგურტით. ბოსტნეულის სალათები შეიძლება მომზადდეს ჩვეული ინგრედიენტების გარეშეც. დააბლენდერეთ ნებისმიერი ცოცხალი ან გაყინული კენკრა, მაგალითად, შავი მოცვი ან შტოში, დაუმატეთ ცოტაოდენი მარილი, წიწაკა, სხვა სუნელები და ერთი სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი და მიიღებთ პიკანტურ სოუსს ბოსტნეულისთვის.

100 კალორიით ნაკლები

სადღესასწაულო ტორტზე უარს ვერ ამბობთ? მაშინ აირჩიეთ არა ფენოვანი ცომი, არამედ ბისკვიტი ჯემიანი სუფლეთი ან ნაკლები ცხიმის შემცველი კრემით. თქვენ თვითონ გსურთ ნამცხვრის მომზადება? – შეცვალეთ საჭირო ცხიმის ნახევარი ხილის ჯემით ან ხილფაფით. ის ნამცხვარს ბუნებრივ სიტკბოს და სინოტივეს შესძენს. თუმცა გამოიჩინეთ სიფრთხილე: თუ დესერტი ღუმელში ცხვება, ცხიმის სხვა პროდუქტებით შეცვლამ შესაძლოა გავლენა მოახდინოს მის იერსახესა და გემოზე, ამიტომ ექსპერიმენტი წინასწარ ჩაატარეთ! გააზავეთ ტკბილი წვენები და ხილის სასმელები უგაზო მინერალური წყლით.

ქათამი და ინდაური მოამზადეთ გრილზე და არა ლითონის ფურცელზე – ასეთ დროს კანი პირდაპირ იწოვს ცხიმს ფირფიტიდან, ამიტომ ნუ მიირთმევთ ფრინველის დაბრაწულ, კრაწუნა კანს.

მიირთვით ხილი

ხილი არა მარტო შაქარს, არამედ საკვებ ბოჭკოებს, ვიტამინებს, მინერალებს, ანტიოქსიდანტებსაც შეიცავს. ეს იმას ნიშნავს, რომ მხოლოდ კი არ ვისიამოვნებთ დესერტით, არამედ ორგანიზმს სასარგებლო ნივთიერებებსაც მივაწვდით. სპეციალისტებს მიაჩნიათ, რომ შაქრის შემცვლელები ნაკლებკალორიულია, ამიტომ ბევრი ჭარბი წონის დროს მათ იყენებს, თუმცა ყველა ერთნაირად უსაფრთხო როდია. ყველაზე უვნებელია ასპარტამი, საქარინი, სუკრალოზა, რომელიც გემოთი ყველაზე მეტად უახლოვდება ნამდვილ შაქარს. ნაკლებკალორიული შემცვლელები ყველა პროდუქტს შეიძლება მოვუძებნოთ. მაგალითად, ხორცს. ხშირად კითხულობენ, შეიძლება თუ არა, ხორცის ალტერნატივად სოკო ან ლობიო მოვიაზროთ. სინამდვილეში არჩევანი უფრო დიდია – ცილები, რომლებიც აუცილებელია ორგანიზმისთვის, მოიპოვება სხვა მცენარეულ პროდუქტებშიც: ტოფუში – სოიის ხაჭოში, კაკალში, მზესუმზირაში, ოსპში. ჩართეთ ეს პროდუქტები რაციონში – ის გაცილებით მრავალფეროვანიც გახდება და მეტ სარგებლობასაც მოუტანს ორგანიზმს.

საყვარელი სასუსნავი

სასუსნავის შერჩევისას შეგიძლიათ სხვადასხვა პროდუქტის ნაკლებკალორიული, მაგრამ სასარგებლო შემცვლელები გამოიყენოთ. ისინი შეიძლება მიირთვათ გვიან საღამოსაც, მთავარია, დარწმუნებული იყოთ, რომ მათი ენერგეტიკული ღირებულება 200 კკალ-ზე ნაკლებია. მაგალითად, ერთი ულუფა ქიშმიში ან გარგარის ჩირი სულ 80-90 კკალ-ს შეიცავს. შიმშილს მოგიკლავთ ბანანიც – ერთ ცალ საშუალო ზომის მწიფე ნაყოფში 109 კკალ და მხოლოდ 1გ ცხიმია. ქალების 62%-მა ზედმეტი წონა მას შემდეგ მოიშორა, რაც უარი თქვა მკაცრ დიეტებზე. პროგრამა ასეთი იყო: ცომეულის შეზღუდვა, ცხოველური ცხიმის შემცირება და მეტი ფიზიკური დატვირთვა.

რამდენიმე რჩევა

ბოსტნეული მოხარშეთ სქელძირიან და მჭიდროდ თავდახურულ ქვაბში. სახურავი რაც შეიძლება იშვიათად ახადეთ. ასე პროდუქტი უფრო მეტ ვიტამინს შეინარჩუნებს.

ბოსტნეულს შუშვის დროს ნუ დაუმატებთ მარილს, თორემ წვენი გაუვა და მასთან ერთად სასარგებლო მიკროელემენტებსა და ვიტამინებსაც დაკარგავს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi