ოთხშაბათი, თებერვალი 26, 2025
- Advertisement -spot_img

საშობაო ღვეზელის ტრადიციული რეცეპტი

0
#post_seo_title

საშობაო (გურული) ღვეზელი – გთავაზობთ ტრადიციულ რეცეპტს

 

საშობაო ღვეზელი შობის ბრწყინვალე დღესასწაულის განუყოფელი ნაწილია.

ბევრ ოჯახში სწორედ ახლაა საშობაო  ფუსფუსი და საშობაო (გურული) ღვეზელების ცხობაც იწყება. თუმცა ალბათ ცოტამ თუ იცის მისი მომზადების ტრადიციული რეცეპტი. გთავაზობთ ტრადიციულ რეცეპტს, გურული დიასახლისისგან.

დაგჭირდებათ: ყველი – 1.00 კგ. კვერცხი – 5.00 ცალი. ფქვილი

მომზადების წესი: მოვხარშოთ 4 კვერცხი , იმერული ყველი გავხეხოთ.

ცომის მომზადება:

ნახევარი კილო ფქვილი,ნახევარი ჩაის კოვზზე ცოტა სუფრის მარილი ,ასევე ცოტა შაქარი და დროჟი,მოვზილოთ რბილი ცომი და დაველოდოთ გაფუებას.

1 გუნდა ცომისგან გავაკეთოთ 2 პატარა გუნდა,გავშალოთ მრგვლად და ერთ ნახევარზე ჩავდოთ ყველი და ზემოდან დავადოთ შუაზე გაჭრილი კვერცხი.

ასევე თავზე წაუსვით კვერცხის გული და მოაყარეთ წვრილად დახეხილი ყველი.

გილოცავ შობის ბრწყინვალე დღესასწაულს! სარკმელში სანთლის დანთება არ დაგავიწყდეთ!

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

მიკროტალღური ღუმელი საკვების მომზადების სწრაფი და მოსახერხებელი საშუალება, თუ ჯანმრთელობისთვის საშიში ნივთი

0
#post_seo_title

მიკროტალღური ღუმელი, ძალიან კომფორტული, სწრაფი და მოსახერხებელი სამზარეულოს აქსესუარია. თუმცა არსებობს საფრთხეებიც, ვრცლად წაიკითხეთ სტატიაში


მიკროტალღური ღუმელი თანამედროვე ყოფის განუყოფელი ნაწილია. მისი საშუალებით საკვების სწრაფად გაცხელება ან მომზადება ძალიან მოსახერხებელია, თუმცა ამ მოწყობილობას ხშირად აკრიტიკებენ ჯანმრთელობაზე უარყოფითი ზემოქმედების გამო. ამ სტატიაში განვიხილავთ მიკროტალღური ღუმელის დადებით და უარყოფით მხარეებს.

მიკროტალღური ღუმელის დადებითი მხარეები

1. დროის ეკონომია

მიკროტალღური ღუმელი საშუალებას გვაძლევს საკვები სწრაფად გავაცხელოთ ან მოვამზადოთ, რაც განსაკუთრებით სასარგებლოა გადატვირთული დღის რეჟიმის დროს.

2. ენერგიის დაზოგვა

ჩვეულებრივი ღუმელთან შედარებით, მიკროტალღური ნაკლებ ენერგიას მოიხმარს, რაც მას ეკოლოგიურად უფრო მისაღებს ხდის.

3. ვიტამინების შენარჩუნება

სწორი გამოყენების შემთხვევაში, მიკროტალღური ღუმელი საკვებში არსებულ ვიტამინებს და საკვები ნივთიერებებს არ ანადგურებს.

4. მრავალფუნქციურობა

თანამედროვე მიკროტალღური ღუმელები სხვადასხვა ფუნქციას ითავსებენ – მათ შეუძლიათ ორთქლის მომზადება, გაცხელება და დეფროზვა.

მიკროტალღური ღუმელის უარყოფითი მხარეები

1. რადიაციული რისკის მითი

მიკროტალღური ღუმელები იყენებენ მიკროტალღებს საკვების გასაცხელებლად, თუმცა ეს რადიაცია დაბალი ინტენსივობისაა და უსაფრთხოების სტანდარტებს აკმაყოფილებს. გავრცელებული მითი, რომ მიკროტალღები კიბოს ან სხვა დაავადებებს იწვევს, მეცნიერულად არ არის დადასტურებული.

2. საკვების ტექსტურის ცვლილება

მიკროტალღური ღუმელის გამოყენებისას ზოგიერთი საკვები კარგავს ტენიანობას და ხდება გამომშრალი.

3. არასწორი ჭურჭლის გამოყენება

მიკროტალღურ ღუმელში პლასტმასის ან სხვა შეუფერებელი მასალების გამოყენება მავნე ქიმიური ნივთიერებების გამოყოფას იწვევს.

უსაფრთხოების რჩევები მიკროტალღური ღუმელის გამოყენებისას

გამოიყენეთ მხოლოდ მიკროტალღისთვის განკუთვნილი ჭურჭელი.

არ დადგათ ღუმელი ბავშვებისთვის ადვილად მისადგომ ადგილას.

არ გააცხელოთ საკვები ხანგრძლივად, რათა არ დაიკარგოს მისი საკვები ღირებულება.

დასკვნა

მიკროტალღური ღუმელი ნამდვილად მოსახერხებელი და პრაქტიკული მოწყობილობაა, თუმცა მისი გამოყენებისას უსაფრთხოების წესების დაცვა აუცილებელია. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი მითი მის ჯანმრთელობაზე ზემოქმედებას ეხება, მეცნიერული მტკიცებულებები მიკროტალღური ღუმელის უსაფრთხოების მხარდაჭერას აძლიერებს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ავოკადო: სუპერსაკვები თუ გადაფასებული ხილი?

0
#post_seo_title

ავოკადო: ყველაზე პოპულარული ხილი გახლავთ. რა უნდა იცოდეთ მის შესახებ. 

 

ავოკადო ბოლო წლებში დიდი პოპულარობით სარგებლობს და მას „სუპერსაკვების“ სტატუსიც მიენიჭა. თუმცა, ბევრი სკეპტიკოსი თვლის, რომ ეს მხოლოდ მარკეტინგული ხრიკია. ამ სტატიაში ავოკადოს დადებით და უარყოფით მხარეებს განვიხილავთ, რათა გავიგოთ, მართლაც ამართლებს თუ არა ის თავის რეპუტაციას.

ავოკადოს სარგებელი

1. ჯანსაღი ცხიმების წყარო

ავოკადო შეიცავს მონოუჯერი ცხიმებს, რომლებიც ხელს უწყობენ გულის ჯანმრთელობას და ცუდი ქოლესტერინის შემცირებას.

2. ანტიოქსიდანტების სიუხვე

ავოკადო მდიდარია ვიტამინებით, განსაკუთრებით E და C ვიტამინებით, რომლებიც ანტიოქსიდანტებს წარმოადგენენ და იმუნურ სისტემას აძლიერებენ.

3. ბოჭკოების მაღალი შემცველობა

ავოკადო შეიცავს დიდი რაოდენობით ბოჭკოებს, რაც საჭმლის მომნელებელი სისტემის ნორმალურ მუშაობას უწყობს ხელს.

4. სასარგებლო სპორტსმენებისთვის

ავოკადო კალიუმის მაღალი შემცველობით გამოირჩევა, რაც ორგანიზმში ელექტროლიტების ბალანსის აღდგენაში გვეხმარება.

ავოკადოს უარყოფითი მხარეები

1. კალორიულობა

100 გრამი ავოკადო დაახლოებით 160 კალორიას შეიცავს. მათთვის, ვინც წონას აკონტროლებს, ეს შეიძლება შეზღუდვის მიზეზი გახდეს.

2. ფასი და ეკოლოგიური ზემოქმედება

ავოკადოს მაღალი ფასი და მისი მოყვანის პროცესში გამოყენებული წყლის დიდი რაოდენობა ეკოლოგიურ პრობლემებს იწვევს.

3. გემოვნების საკითხი

ზოგიერთი ადამიანისთვის ავოკადოს გემო ჩვეულებრივია და ის მხოლოდ სხვა ინგრედიენტებთან კომბინაციით ხდება მიმზიდველი.

ავოკადოს გამოყენების გზები

1. სმუზებში

ავოკადო იდეალურია სმუზებისთვის, რადგან მას კრემისებრ ტექსტურას ანიჭებს.

2. სალათებში

კუბებად დაჭრილი ავოკადო შესანიშნავად ერგება ცოცხალ ბოსტნეულს.

3. გუაკამოლე

ეს კლასიკური მექსიკური კერძი ავოკადოს ყველაზე პოპულარული რეცეპტია.

დასკვნა

ავოკადო ნამდვილად განსაკუთრებული და მრავალფეროვანი საკვებია, თუმცა მისი სარგებელი კონკრეტულ მიზნებზეა დამოკიდებული. ის კარგია ბალანსირებული კვებისთვის, მაგრამ მისი გადაჭარბებული მოხმარება და მოლოდინები შესაძლოა გადაფასებული აღმოჩნდეს.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ქინძი -დავის გამომწვევი სანელებელი მსოფლიოში

0
#post_seo_title

რატომ არის ქინძი ყველაზე დავის გამომწვევი სანელებელი მსოფლიოში?

 

ქინძი ერთ-ერთი ყველაზე საკამათო სანელებელია კულინარიულ სამყაროში. ზოგისთვის ის კერძებს განსაკუთრებულ არომატს სძენს, სხვებისთვის კი მის გემოსთან შეგუება თითქმის შეუძლებელია. ამ სტატიაში გავიგებთ, რატომ იწვევს ქინძი ასე ძლიერ ემოციებს და დავებს.

ქინძის გენეტიკური მიზეზები

ბევრი ადამიანი ქინძის გემოს საპნის გემოსთან აკავშირებს. ეს მოვლენაა გენეტიკური საფუძვლების შედეგია. მეცნიერების თანახმად, გარკვეული გენები განსაზღვრავენ, როგორ აღიქვამს ჩვენი გემო და სუნი ქინძს. ადამიანები, რომელთაც OR6A2 გენი აქვთ, ქინძში საპნის გემოს გრძნობენ.

ქინძის არომატის ქიმია

ქინძი შეიცავს ალდეჰიდებს – ქიმიურ ნაერთებს, რომლებიც სუნის და გემოს ქმნიან. ზოგიერთი ალდეჰიდი მსგავსია იმ ნაერთებისა, რომლებიც საპნებში გვხვდება, რაც განმარტავს, რატომაა მისი არომატი ბევრისთვის არასასიამოვნო.

კულტურული მნიშვნელობა

ქინძი სხვადასხვა კულტურაში სხვადასხვა დანიშნულებით გამოიყენება. აზიის, მექსიკის და ახლო აღმოსავლეთის სამზარეულოებში ის განსაკუთრებით პოპულარულია. თუმცა, დასავლურ ქვეყნებში ქინძის მიმართ განწყობა ხშირად ნეგატიურია, რაც კულინარიული ტრადიციების განსხვავებებს ასახავს.

როგორ გავხადოთ ქინძი უფრო მისაღები?

1. დროთა განმავლობაში შეგუება: ახალი არომატების მიღებას დრო სჭირდება. ქინძი შეგიძლიათ მცირე რაოდენობით სცადოთ.

2. დაჭრის მეთოდი: ქინძის წვრილად დაჭრა ხელს უწყობს მის არომატის გაძლიერებას, თუმცა მსხვილად დაჭრილი უფრო რბილია.

3. შეცვალეთ სხვა მწვანილით: თუ ქინძი მაინც არ მოგწონთ, ჩაანაცვლეთ ოხრახუშით ან ქინძის მარცვლებით, რომ გემო რბილი გახდეს.

ქინძის სარგებელი

მიუხედავად იმისა, რომ ქინძი დავას იწვევს, მისი სამედიცინო სარგებელი შეუფასებელია. ის შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელ სისტემას და ამცირებს ანთებას.

დასკვნა

ქინძი ერთ-ერთი უნიკალური სანელებელია, რომელიც ადამიანის გემოვნების გენეტიკურ, ქიმიურ და კულტურულ ფაქტორებზე დიდ გავლენას ახდენს. მიუხედავად იმისა, გიყვართ თუ ვერ იტანთ, ქინძი კულინარიული სამყაროს განუყოფელი ნაწილია.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

როგორ განვტვირთოთ ორგანიზმი ახალი წლის დღეებში, მძიმე საკვებისგან

0
#post_seo_title

როგორ განვტვირთოთ ორგანიზმი ახალი წლის მძიმე საკვებისგან


როგორ განვტვირთოთ ახალ წელს მიღებული კალორიებისა და მძიმე საკვებისგან. ახალი წელი ტრადიციულად სავსეა უგემრიელესი, მაგრამ კალორიული და მძიმე საკვებით. უხვად მიღებული შაქარი, ცხიმი და მარილი ორგანიზმს სტრესში აგდებს და საჭიროებს განტვირთვას. გთავაზობთ რჩევებს, რომლებიც დაგეხმარებათ სხეულის გაწმენდასა და ენერგიის აღდგენაში.

1. დაიწყეთ დღე წყლით

დილა დაიწყეთ თბილი ლიმონიანი წყლით. ლიმონი ორგანიზმს ასუფთავებს ტოქსინებისგან, ხოლო თბილი წყალი საჭმლის მონელებას უწყობს ხელს. ეს მარტივი ჩვევა მეტაბოლიზმის სტიმულაციასაც ხელს უწყობს.

2. მიიღეთ მსუბუქი და ჯანსაღი საკვები

მძიმე საკვების შემდეგ, რამდენიმე დღე უპირატესობა მიანიჭეთ მსუბუქ პროდუქტებს:

ბოსტნეულის წვნიანები

ორთქლზე მომზადებული ბოსტნეული

მწვანე სალათები და ხილი

ეს საკვები ორგანიზმს კვებავს და არ ტვირთავს დამატებითი კალორიებით.

3. გაამდიდრეთ რაციონი ბოჭკოვანი პროდუქტებით

ბოჭკოვანი საკვები ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და ტოქსინების გამოდევნას. ჩართეთ რაციონში:

შვრია, მთლიანი მარცვლეული, თესლეული და კაკალი.

4. დალიეთ ბევრი წყალი

წყალი ორგანიზმიდან მავნე ნივთიერებებს გამოდევნის და გეხმარებათ ენერგიის აღდგენაში. დღეში მინიმუმ 2 ლიტრი სითხის მიღება აუცილებელია.

5. აიცილეთ ალკოჰოლი და შაქარი

ახალი წლის სუფრის შემდეგ ორგანიზმს დასვენება სჭირდება. დროებით მოერიდეთ ალკოჰოლისა და შაქრის მიღებას, რათა ღვიძლს მიეცეს ტოქსინებისგან გაწმენდის შესაძლებლობა.

6. შეარჩიეთ ფიზიკური აქტივობა

მცირე, მაგრამ რეგულარული ფიზიკური აქტივობა აჩქარებს მეტაბოლიზმს და ხელს უწყობს ორგანიზმის გაწმენდას. ყოველდღიური 30-წუთიანი სიარული ან იოგას სესია სხეულს სიმსუბუქეს მიანიჭებს.

7. დაიცავით ძილის რეჟიმი

ხარისხიანი ძილი განტვირთვის მნიშვნელოვანი ნაწილია. ძილის დროს ორგანიზმი აღადგენს ენერგიას და წმენდს ტოქსინებს. შეეცადეთ ყოველდღიურად 7-8 საათით დაისვენოთ.

8. მიიღეთ ბალახოვანი ჩაი

ბალახოვანი ჩაი, განსაკუთრებით პიტნა, გვირილა ან კოჭას ჩაი, ამშვიდებს კუჭს და ეხმარება საჭმლის მონელებას.

დასკვნა

ახალი წლის შემდეგ ორგანიზმის განტვირთვა არა მხოლოდ ჯანმრთელობისთვის, არამედ ენერგიის აღდგენისთვისაც მნიშვნელოვანია. ჯანსაღი ჩვევების დაკისრებით, თქვენს სხეულს მალე დაუბრუნდება ბალანსი და იგრძნობთ თავს გაცილებით უკეთ.

თუ ამ რჩევებს გაითვალისწინებთ, თქვენი ორგანიზმი მადლიერებით

“გიპასუხებთ”. დაიცავით თავი და იზრუნეთ ჯანმრთელობაზე!

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

საახალწლოდ ტრადიციული კერძები იმერეთიდან

0
#post_seo_title

თუ ექსპერიმენტებისთვის დრო დაგრჩება, ძველი ტრადიციების გაცოცხლებისთვის ახალი წელი საუკეთესო პერიოდია. ძველ დროში საახალწლოდ საქართველოს ყველა კუთხეში განსხვავებულ და უნიკალურ კერძებს ამზადებდნენ. 

 

საახალწლოდ იმერეთში ფხალეულობას და სურნელოვანი საკმაზებით შეზავებულ კერძებს ანიჭებდნენ უპირატესობას, რაჭულ სუფრებზე ლობიანის თორმეტ ნაირსახეობას შეხვდებოდი, ხოლო საახალწლო ხაჭაპურს გოგრის გატარებულ თესლსაც ამატებდნენ. ქართლის სადღესასწაულო სუფრას — ნაზუქი ამშვენებდა, მთიან მხარეებში კი ხორციან კერძებს ამზადებდნენ.

თითოეულ ოჯახშიც კი ყოველთვის სხვებისგან გამორჩეული საახალწლო კერძი მზადდებოდა, ასე რომ, ბებიების რეცეპტების წიგნებში უნიკალური კერძების საძიებლად დრო აუცილებლად უნდა გამონახო.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

 

საახალწლო სუფრა

0
#post_seo_title

საახალწლო განწყობა ყველაზე მეტად მაშინ მძაფრდება, როცა სამზარეულოში ფუსფუსს ვიწყებთ და სახლში დარიჩინის, თაფლისა და მოხალული ნიგვზის სურნელი ტრიალებს.

 

საახალწლო სამზადისი სამზადისი ცოტა უფრო ადრე, მენიუს შედგენით, საყიდლებზე წასვლითა და სუფრისთვის საახალწლო დეკორაციების შერჩევით იწყება. ბევრს დავობენ, თუ როგორი უნდა იყოს საახალწლო სუფრა, თუმცა მაინც არსებობს კერძები, რომლებსაც საქართველოში თითქმის ყველა ოჯახში ამზადებენ.

საცივის გარეშე ქართული საახალწლო სუფრა თითქმის წარმოუდგენელია.

საახალწლო სუფრა რომ გოჭის ხორცის გარეშე ბევრისთვის წარმოუდგენელია, ამას წინა დღეებში თონეებთან რიგებიც მოწმობს.

ქართულ სუფრას ხაჭაპური ყოველთვის ამშვენებს, ამიტომაც არც საახალწლო სამზადისში უნდა გამოტოვო ეს დიდებული კერძი.

საახალწლო სუფრა მრავალფეროვანი უნდა იყოს და თან ყველა ადამიანმა ისიამოვნოს, ამიტომაც წინასადღესასწაულო მზადებაში ვეგეტარიანელი ან ვეგანი ოჯახის წევრები ან სტუმრებიც არ უნდა გამოგრჩეს.

რაღა თქმა უნდა, გოზინაყი ქართული საახალწლო სუფრის უცვლელი სიმბოლოა. იგი, ტრადიციულად, განსაკუთრებული დატვირთვით მზადდებოდა, რადგან თაფლი და ნიგოზი ბუნების ძალასა და ძლიერებასაც კი გამოხატავდა.

ვის უნახავს საახალწლო სუფრა ღვინის, თანაც — ცქრიალა ღვინის გარეშე? ოქროსფერი, შუშხუნა და ქაფიანი ღვინით ხელში ხომ ძველი უნდა გავაცილოთ და ახალს შევეგებოთ.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

საახალწლო დეკორაციები თქვენი საახალწლო სუფრისთვის

0
#post_seo_title

რა თქმა უნდა, მნიშვნელოვანია, რა კერძები იქნება საახალწლო სუფრაზე, მაგრამ არანაკლები ყურადღება უნდა დავუთმოთ მის გაფორმებასაც.

საახალწლო დეკორაციებით მხოლოდ ნაძვის ხე არ უნდა შეამკო, საგულდაგულოდ შეარჩიე წითელი ან მუქი მწვანე სუფრა, დააწყვე კონტრასტული ფერების თეფშები, შეავსე კოხტად გაფორმებული კერძებით, ხოლო სივრცეებში თანაბრად გადაანაწილე ლამაზი ფიგურები, ფიფქები, მცირე ზომის ქანდაკებები ან სანთლები. გახსოვდეს, რაც უფრო სადღესასწაულო და ფერად-ფერადია სუფრა, მით უფრო ამაღლებული განწყობით და დადებითი მუხტით შეხვდები ახალ წელს.

მოემზადე ახალი წლისთვის!

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

ტოპ ხუთი საახალწლო რეცეპტი

0
#post_seo_title

საახალწლო სამზადისი ყველა ოჯახშია, ფუსფუსებენ დიასახლისები, უამრავი სურნელება ტრიალებს სამზარეულოში.  გამოცდილი დიასახლისები  გვიზიარებენ 5 ყველაზე სწრაფ, გემრიელ და მარტივ რეცეპტს

საახალწო სუფრისთვის სამზადისი ალბათ უკვე დაიწყეთ, მაშინ ნაყოფიერი იქნება გაგანდოთ ტოპ სამი საახალწლო რეცეპტი:

საახალწლო სურნელს დააყენებს, მისი უდიდებულესობა გოზინაყი.

საახალწლო სუფრის მშვენება ნამცხვარი ,,რისი”

საახალწლო სუფრას ძალიან უხდება ტოლმა, ვაზის ფოთოლში.

სამარხვო და საახალწლო კერძი ბადრიჯანი ნიგვზით.

საახალწლო გირჩები, მარტივი და გემრიელი საახალწლო დესერტია.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

გასტროენტეროლოგის რჩევა: რომელი პროდუქტები შველის მუცლის შებერილობას

0
#post_seo_title

შებერილობა შეიძლება იყოს მტკივნეული მდგომარეობა, რომელიც ზოგჯერ მწვავე სიმპტომებს იწვევს. გასტროენტეროლოგის რჩევებით, ჩავრთოთ კვების რაციონში პროდუქტები, რომლებიც ხელს უწყობენ ამ მდგომარეობის შემსუბუქებას.

 

გასტროენტეროლოგის რჩევბით გარკვეული პროდუქტები ამ დისკომფორტს ცააქრობს:

ჯანჯაფილი

ჯანჯაფილი შეიცავს აქტიურ ნაერთებს – გინგეროლსა და შოგაოლს, რომლებიც აძლიერებენ კუჭის წვენისა და ნაღვლის სეკრეციას.

ასევე, ჯანჯაფილს აქვს ანთების საწინააღმდეგო და ანტიბაქტერიული თვისებები.მას აქვს კარმინატიული მოქმედება, რაც ხელს უწყობს ნაწლავებში გაზების გამოდევნას.

ანანასი

ანანასი შეიცავს ბრომელაინს, რომელიც ხელს უწყობს ცილების დაშლას და მონელების პროცესს.

ანანასის მაღალი წყლის შემცველობა და ბოჭკოვანი ნივთიერებები ხელს უწყობს ნაწლავების მოტორიკის გაუმჯობესებას.

პიტნის ჩაი

პიტნის ჩაი აქრობს კუჭ-ნაწლავის სპაზმებს და აუმჯობესებს ნაწლავების პერისტალტიკას.

მენთოლი, რომელიც პიტნის ჩაიში შედის, დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე.

#drpkhakadze #pitskhelauri

#აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi