ნესვი ჯიშების მოხედვით ძალიან მრავალფეროვანია.
ზოგიერთ ჯიშს კი ძალიან განსხვავებული მახასიათებლები აქვს – კანისა და რბილობის ფორმა, ფერი და სტრუქტურა, ზოლები, ბადე, არომატი და ა.შ. ძნელია ნესვის არჩევა ყიდვისას. თუმცა, არსებობს გარკვეული წესები, რომლებიც შეიძლება სასარგებლო იყოს მომხმარებლებისთვის.
როგორ ავირჩიოთ გემრიელი ნესვი, რომელიც ნამდვილად მწიფე და ტკბილი იქნება?
ზოგადად, მწიფე ნესვის ამოცნობა შესაძლებელია მისი დამახასიათებელი არომატით, თუმცა არის ნესვი, ისეთი ჯიშები, რომლებსაც სუნი საერთოდ არ აქვთ. დაყნოსეთ ნესვი. მას უნდა ჰქონდეს სასიამოვნო სურნელი. გადამწიფებულ ნესვს ხშირად აქვს დამახასიათებელი „ღვინის“ სუნი. ასეთი ნესვი არ იყიდოთ.
ხარისხიანი ნესვის ფერი უნდა იყოს ერთგვაროვანი. ქერქზე მწვანე ლაქების არსებობა ჩვეულებრივ მიუთითებს ნაყოფის მოუმწიფებლობაზე. თუ ნესვის ზედაპირზე არის ბადე (მისი არსებობა დამოკიდებულია ჯიშზე), მაშინ როცა მწიფდება, უფრო მკაფიოდ ჩნდება. იგივე ეხება ზოლიან ჯიშებს. ნესვის ზედაპირზე გამუქებული და მოყავისფრო ლაქები მიუთითებს იმაზე, რომ ნაყოფი ზედმეტად დამწიფებულია, დიდხანს ინახებოდა და უკვე დაიწყო გაფუჭება.
ნესვების უმეტესობას აქვს საკმაოდ თხელი ქერქი, რომელიც მწიფე ნესვზე თითის დაჭერისას ღრმავდება. უფრო მეტიც, თუ ასეთი ჩაღრმავება რჩება ნაყოფის ზედაპირზე, როდესაც წნევა თითს აუშვებთ, მაშინ დიდი ალბათობით ნესვი გადამწიფებულია.
თუ სქელკანიან ნესვს ყიდულობთ, დააკაკუნეთ კანზე. მას უნდა ჰქონდეს მოგუდული ხმა.
როდის არის უკეთესი ნესვის ჭამა?
ნესვი შეიცავს უამრავ გლუკოზას, ამიტომ უმჯობესია მისი მირთმევა დილით: მაგალითად, ლანჩზე, ან სადილის შემდეგ დესერტად. ოპტიმალური პორციაა 200-300 გ. ერთ მიღებაზე.
მასალის გამოყენების პირობები