კვირა, აპრილი 20, 2025
- Advertisement -spot_img

როგორ შევინახოთ მწვანილი დიდხანს და დავიცვათ გაფუჭებისგან

0
#post_seo_title

მწვანილი თითქმის ყველა კერძს განსაკუთრებულ არომატსა და გემოს აძლევს. თუმცა, თუ არასწორად ვინახავთ, სწრაფად კარგავს სიხასხასეს და ფუჭდება.

მწვანილი როგორ  შევინახოთ  ისე, რომ დიდხანს იყოს ახალი? ამ სტატიაში გაგიზიარებთ საუკეთესო მეთოდებს მწვანილის სწორად შენახვისთვის.

1. სწორი რეცხვა და გაშრობა

მწვანილის შესანახად პირველი და უმნიშვნელოვანესი ნაბიჯი მისი კარგად გარეცხვა და გაშრობაა.

გარეცხეთ ცივი წყლით, რომ მტვერი და პესტიციდები მოაშოროთ.

გაწურეთ ქაღალდის ხელსახოცზე ან მოათავსეთ სამზარეულოს ტილოზე, რათა ზედმეტი ტენი ამოშრეს.

თუ დრო გაქვთ, ჰაერზე გაშრობა საუკეთესო მეთოდია.

2. მაცივარში შენახვა

მაცივარში მწვანილის შესანახად შეგიძლიათ რამდენიმე მეთოდი სცადოთ:

ა) ქაღალდის პირსახოცში შეხვეული მეთოდი

მწვანილი გააშრეთ და შეახვიეთ მშრალ ქაღალდის ხელსახოცში.

მოათავსეთ პლასტმასის ან საცალო ჩანთაში და შედეთ მაცივარში.

ეს მეთოდი ხელს უწყობს ტენის შეწოვას და თავიდან გვარიდებს ლპობას.

ბ) წყლის ჭურჭელში შენახვა

მწვანილის ღეროები მოათავსეთ წყლით სავსე ჭიქაში.

დაფარეთ პოლიეთილენის პარკით, რათა ტენი შეინარჩუნოს.

ჩაალაგეთ მაცივრის ქვედა თაროზე და ყოველ რამდენიმე დღეში შეცვალეთ წყალი.

3. გაყინვა – ხანგრძლივი შენახვის საუკეთესო გზა

თუ მწვანილი დიდი რაოდენობით გაქვთ და მისი სწრაფად გამოყენება ვერ ხერხდება, შეგიძლიათ გაყინოთ:

დაჭერით მწვანილი და მოათავსეთ ყინულის ფორმებში.

დაასხით ოდნავ წყალი ან ზეითუნის ზეთი და შედგით საყინულეში.

გაყინვის შემდეგ, კუბებად შეფუთეთ და გამოიყენეთ საჭიროების მიხედვით.

4. გაშრობა და დაფქვა

მწვანილის გრძელვადიანი შენახვის კიდევ ერთი მეთოდი გაშრობაა:

მწვანილი გააშრეთ ჩრდილში, კარგად ვენტილირებულ ადგილას.

შემდეგ დაფქვით და მოათავსეთ მინის ქილაში.

ამ გზით, შეძლებთ სუნელების სახით მისი გამოყენებას მთელი წლის განმავლობაში.

მწვანილის შენახვის სწორი მეთოდები მნიშვნელოვნად ახანგრძლივებს მის სიხასხასეს და არომატს. თუ გსურთ, რომ თქვენი მწვანილი ყოველთვის ახალი და სუფთა იყოს, სცადეთ ზემოთ ჩამოთვლილი მეთოდები და დატკბით მისი გემოთი უფრო ხანგრძლივად!

 

კატლეტის კლასიკური რეცეპტი და 3 საუკეთესო ალტერნატივა

0
#post_seo_title

კატლეტის კლასიკური რეცეპტი და ვარიაციები

კატლეტი ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული და მარტივი მომზადებადი კერძია, რომელსაც მსოფლიოს მრავალი ქვეყნის სამზარეულოში ვხვდებით. კლასიკური კატლეტი ხორცით მზადდება, თუმცა არსებობს სხვადასხვა ვარიაცია, რომელიც საშუალებას გაძლევთ, მოარგოთ ის საკუთარ გემოვნებასა და დიეტურ მოთხოვნებს.

კლასიკური კატლეტის რეცეპტი

ინგრედიენტები: 500 გრ საქონლის ან ღორის ხორცი (შეგიძლიათ შერეული ვარიანტიც) 1 თავი ხახვი, 2 კბილი ნიორი, 1 ცალი კვერცხი, 2-3 სუფრის კოვზი საფანელი, მარილი და პილპილი გემოვნებით, მცენარეული ზეთი შესაწვავად

მომზადების პროცესი:

1. ხორცი გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში ან გამოიყენეთ უკვე მზადყოფნაში არსებული ფარში.

2. ხახვი და ნიორი წვრილად დაჭერით ან დააბლენდერეთ.

3. მიღებულ მასას დაამატეთ კვერცხი, საფანელი, მარილი და პილპილი.

4. კარგად აურიეთ, რომ ერთგვაროვანი მასა მიიღოთ.

5. ჩამოაყალიბეთ საშუალო ზომის ბურთები და გააბრტყელეთ კატლეტის ფორმაზე.

6. გააცხელეთ ტაფა მცენარეული ზეთით და შეწვით ორივე მხრიდან საშუალო ცეცხლზე, სანამ არ მიიღებს ოქროსფერი ფერს.

კატლეტის ვარიაციები

რეცეპტი

ქათმის კატლეტი

თუ მსუბუქი ვარიანტი გსურთ, შეგიძლიათ საქონლის ხორცი ქათმის ფილეთი ჩაანაცვლოთ. ქათმის კატლეტი უფრო რბილი და ნაკლებად ცხიმიანია.

ბოსტნეულის კატლეტი

ვეგეტარიანელებისთვის ბოსტნეულის კატლეტი იდეალური ალტერნატივაა. მისი მოსამზადებლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ კარტოფილი, სტაფილო, ბულგარული წიწაკა, ბადრიჯანი და სხვა ბოსტნეული.

რეცეპტი

თევზის კატლეტი

ზღვის პროდუქტების მოყვარულებს შეუძლიათ კატლეტი თევზის ფარშისგან მოამზადონ. საუკეთესო ვარიანტებია ორაგული, თინუსი ან კოდალა.

რეცეპტი

ყველიანი კატლეტი

თუ გიყვართ გემრიელი და წელვადი შიგთავსი, კატლეტის მასას დაამატეთ გახეხილი ყველი ან პატარა ყველის ნაჭერი შიგთავსში მოათავსეთ.

კატლეტები ძალიან მრავალფეროვანია და მათი მომზადება შესაძლებელია სხვადასხვა ინგრედიენტით. შეგიძლიათ ექსპერიმენტები ჩაატაროთ და თქვენი იდეალური რეცეპტი შექმნათ!

 

თუ მეგრული სამზარეულო გიყვარს, ეს კერძები აუცილებლად უნდა გასინჯოთ

0
#post_seo_title

მეგრული სამზარეულოს მთავარი მშვენება

მეგრული სამზარეულო საქართველოს კულინარიული კულტურის ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეული და მდიდარი ნაწილი გახლავთ. მისი გემოები, სანელებლები და განსაკუთრებული ტექნოლოგიები განაპირობებენ უნიკალურობას, რაც ბევრ გურმანს იზიდავს.

მეგრული სამზარეულოს ძირითადი თავისებურებები

მეგრული კერძები გამოირჩევა პიკანტური და მდიდარი არომატებით. მათი უმეტესობა მზადდება სუნელების ფართო სპექტრით, რაც კავკასიური სამზარეულოს ერთ-ერთი დამახასიათებელი ნიშანია. მეგრული სამზარეულოს მთავარი ინგრედიენტები მოიცავს:

რეცეპტი

აჯიკა – ცხარე სანელებელი, რომელიც კერძებს განსაკუთრებულ გემოს ანიჭებს;

სულგუნი – მეგრული და ზოგადად ქართული ყველის ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული სახეობა;

ყვითელი ფქვილი – მისი დახმარებით მზადდება ცნობილი მეგრული გებჟალია და ელარჯი;

რეცეპტი

მეგრული ხარჩო – ნიგვზით და ცხარე სანელებლებით გაჯერებული ხორციანი კერძი;

ელარჯი – ყველითა და სიმინდის ფქვილით დამზადებული უგემრიელესი მასა.

მეგრული სამზარეულოს მთავარი მშვენება

თუ ვსაუბრობთ მეგრული სამზარეულოს მთავარ მშვენებაზე, შეუძლებელია ელარჯისა და მეგრული ხაჭაპურის გვერდის ავლა. ეს ორი კერძი განსაკუთრებული პოპულარობით სარგებლობს არა მხოლოდ საქართველოში, არამედ მის ფარგლებს გარეთაც.

მეგრული ხაჭაპური

ეს უგემრიელესი კერძი გამოირჩევა განსაკუთრებული ფორმითა და შემადგენლობით. მისი მთავარი მახასიათებელია ფენებად ჩაწყობილი სულგუნი, რომელიც ცომშია ჩაზელილი და ზემოდანაც ყველით იფარება, რაც მის არომატსა და ტექსტურას კიდევ უფრო სრულყოფილს ხდის.

ელარჯი

ეს არის სიმინდის ფქვილითა და სულგუნით მომზადებული კერძი, რომელსაც განსაკუთრებული მოთმინება და ოსტატობა სჭირდება. ელარჯის მომზადებისას მთავარი საიდუმლო სწორად მოზელილი მასაა, რომელიც დრეკადი და ელასტიური უნდა იყოს.

მეგრული სამზარეულო საქართველოს ერთ-ერთი ყველაზე მდიდარი და არომატული ნაწილია. მისი მთავარი მშვენება – მეგრული ხაჭაპური და ელარჯი – გვთავაზობს უნიკალურ გემოს, რომელიც ერთხელ გასინჯვის შემდეგ არასდროს დაგავიწყდებათ. ამიტომ, თუ გსურთ ტრადიციული მეგრული კერძების დაგემოვნება, აუცილებლად სცადეთ ეს ორი შედევრი!

როგორ ვიკვებოთ დიეტურად მაგრამ სასარგებლოდ

0
#post_seo_title

დიეტურად კვება ბევრისთვის ასოცირდება მკაცრ შეზღუდვებთან და უგემურ საკვებთან, თუმცა სწორი მიდგომით, შესაძლებელია ჯანსაღი და სასარგებლო მენიუს შედგენა, რომელიც ამავდროულად დიეტურიც იქნება.

დიეტურად კვება სწორი არჩევანია.

1. ცილის საკმარისი მიღება – ცილა აუცილებელია კუნთების გასამაგრებლად და სხეულის ენერგიისთვის. შეიტანეთ რაციონში უცხიმო ხორცი, თევზი, კვერცხი, ბარდა, ოსპი და უცხიმო რძის პროდუქტები.

2. ბოსტნეული და ხილი – ისინი მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებით და ბოჭკოებით, რაც საჭმლის მონელებას უწყობს ხელს და სხეულის დეტოქსიკაციას ახდენს. სასურველია დღეში მინიმუმ 400-500 გრამი ბოსტნეულის და ხილის მიღება.

3. სრულმარცვლოვანი პროდუქტები – თეთრი პურის და პასტის ნაცვლად, აირჩიეთ შავი პური, ყავისფერი ბრინჯი, წიწიბურა და შვრია. ისინი უფრო მდიდარია ბოჭკოებით და ხელს უწყობს ნელი ნახშირწყლების ათვისებას.

4. ჯანსაღი ცხიმები – ავოკადო, თხილი, ზეთისხილი და სელის ზეთი შეიცავს აუცილებელ ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც აუმჯობესებენ გულის ჯანმრთელობას და აძლიერებენ იმუნიტეტს.

5. შაქრის და დამუშავებული პროდუქტების შეზღუდვა – ზედმეტი შაქარი ხელს უწყობს წონის მატებას და სისხლში შაქრის დონის მკვეთრ ცვლილებებს. სასურველია მისი ჩანაცვლება თაფლით ან ხილით.

სასარგებლო და დიეტური კერძების მაგალითები

საუზმე: შვრიის ფაფა ნუშით და ბანანით

სადილი: მოხარშული ქათმის ფილე ბოსტნეულთან ერთად

ვახშამი: ომლეტი ბოსტნეულით და სალათი ავოკადოთი

წასახემსებლად:  თხილი ან უცხიმო იოგურტი

დამატებითი რჩევები

საკვების მცირე ულუფებით მიღება ხელს უწყობს მეტაბოლიზმის დაჩქარებას.

საკმარისი წყლის მიღება (2-3 ლიტრი დღეში) აუცილებელია ორგანიზმის ჰიდრატაციისთვის.

ფიზიკური აქტივობა და რეგულარული ვარჯიში ეხმარება დიეტური კვების შედეგების მაქსიმიზაციას.

ჯანსაღი დიეტური კვება არა მხოლოდ წონის კონტროლს უწყობს ხელს, არამედ ორგანიზმს ყველა საჭირო საკვებ ნივთიერებას აწვდის, რაც გრძელვადიან პერსპექტივაში ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად აუცილებელია.

 

გგონია, უბრალოდ ჭარბად ჭამ? ეს შეიძლება კვებითი აშლილობა იყოს!

0
#post_seo_title

კვებითი აშლილობა: ფარული მტერი ჯანმრთელობისა და თვითშეფასების წინააღმდეგ

კვებითი აშლილობა სერიოზული ფსიქოლოგიური მდგომარეობაა, რომელიც ახასიათებს ადამიანის არანორმალურ კვებით ქცევას, გადაჭარბებულ ფიქრს წონაზე, სხეულის ფორმაზე და საკვებზე. მიუხედავად იმისა, რომ ეს აშლილობები ხშირად ჩუმად ვითარდება, ისინი შეიძლება სერიოზულად იმოქმედონ როგორც ფიზიკურ, ისე მენტალურ ჯანმრთელობაზე.

ძირითადი ტიპები:

კვებითი აშლილობა

1. ანორექსია 

ადამიანები, რომლებიც ანორექსიით იტანჯებიან, ხშირად თავს იკავებენ საკვების მიღებისგან, აქვთ სხეულის დამახინჯებული აღქმა და მუდმივად ცდილობენ გახდომას, მაშინაც კი, როცა მათი წონა ჯანმრთელობისთვის საშიშ ნიშნულამდეა დასული.

2. ბულიმია

ბულიმიის შემთხვევაში პიროვნება ჭარბად იკვებება და შემდეგ ცდილობს „განთავისუფლებას“ საკვებისგან ღებინებით, ლაქსატივების მიღებით ან ჭარბი ვარჯიშით. ეს ქცევა ხშირად იწვევს სირცხვილის და დანაშაულის განცდას.

3. ჭარბი ჭამის აშლილობა 

ადამიანს აქვს უძლეველი სურვილი ჭამოს დიდი რაოდენობით საკვები მოკლე დროში, თუმცა შემდეგ არ მოყვება გაწმენდითი ქცევები. ეს ხშირად იწვევს სიმსუქნეს და თვითშეფასების დაქვეითებას.

მიზეზები:

კვებითი აშლილობის გამომწვევი მიზეზები შეიძლება იყოს:

ფსიქოლოგიური ფაქტორები (დეპრესია, შფოთვა, დაბალი თვითშეფასება)

სოციალური ზეწოლა და სტანდარტები

გენეტიკური მიდრეკილება

ოჯახური კონფლიქტები ან ტრავმული გამოცდილებები

შედეგები:

კვებითი აშლილობა არა მხოლოდ აზიანებს ფსიქიკას, არამედ სერიოზულად ვნებს ფიზიკურ ჯანმრთელობას:

გულ-სისხლძარღვთა პრობლემები

ჰორმონალური დარღვევები

საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები

თმის ცვენა, კანის გაღარიბება, ოსტეოპოროზი

მკურნალობა:

კვებითი აშლილობის მკურნალობა მოითხოვს კომპლექსურ მიდგომას:

ფსიქოთერაპია (კოგნიტურ-ქცევითი თერაპია)

მედიკამენტური ჩარევა საჭიროებისამებრ

კვების კონსულტაციები და მონიტორინგი

ოჯახის ჩართულობა და მხარდაჭერა

კვებითი აშლილობა სერიოზული და კომპლექსური მდგომარეობაა, რომელიც საჭიროებს დროულ დიაგნოზს და პროფესიონალურ დახმარებას. მნიშვნელოვანია საზოგადოების ინფორმირება და მითების გაქარწყლება — რადგან ჯანმრთელობა იწყება გულწრფელი მზრუნველობით.

დალევ 2 ლიტრ წყალს და დაიკლებ? სიმართლე წყლისა და წონის კავშირზე

0
#post_seo_title

რა რაოდენობის წყალს უნდა იღებდე  გაზაფხულზე და მართლა ეხმარება თუ არა ეს წონის კორექციაში?

წყალს გაზაფხულზე დიდი მნიშვნელობა აქვს.  გაზაფხული არამხოლოდ ბუნების გაღვიძების, არამედ ჩვენი ორგანიზმის განახლების პერიოდიცაა. ამ დროს აქტიურდება მეტაბოლიზმი, იზრდება ფიზიკური აქტივობა და ხშირად ვიწყებთ სხეულის ფორმების მოწესრიგებას. ერთ-ერთი მთავარი საკითხი, რომელიც წონის კორექციასა და საერთო ჯანმრთელობაზე მოქმედებს — წყლის მიღებაა.

რა რაოდენობის წყალი გვჭირდება გაზაფხულზე?

სტანდარტული რეკომენდაციაა — დღეში დაახლოებით 30 მლ წყალი სხეულის თითო კილოგრამ წონაზე. მაგალითად, 70 კგ ადამიანი დღეში დაახლოებით 2.1 ლიტრ წყალს უნდა იღებდეს. თუმცა გაზაფხულზე, როცა ტემპერატურა თანდათან იმატებს და აქტიურობაც იზრდება, წყლის საჭიროება ოდნავ იმატებს.

წყლის საჭირო რაოდენობაზე გავლენას ახდენს:

სხეულის წონა და ასაკი

ფიზიკური აქტივობა

კვების რეჟიმი (მეტი ცილა და მარილი – მეტი წყალი)

გარემოს ტემპერატურა

ჯანმრთელობის მდგომარეობა

წყალი და წონის კორექცია — ფაქტები და მითი

ხშირად გვესმის, რომ ბევრი წყლის დალევა წონაში დაკლებას უწყობს ხელს. რეალურად, წყალი პირდაპირი გზით კალორიებს არ წვავს, მაგრამ მას ნამდვილად აქვს რამდენიმე მექანიზმი, რაც წონის კორექციას უწყობს ხელს:

1. დაპურების შეგრძნების გაძლიერება – ზოგჯერ შიმშილის გრძნობა სინამდვილეში დეჰიდრატაციაა. წყლის დალევა შუალედებში ხელს უშლის ზედმეტ წასახემსებას.

2. მეტაბოლიზმის დაჩქარება – კვლევების მიხედვით, წყლის დალევის შემდეგ ორგანიზმის ენერგომოხმარება მცირედით, მაგრამ მატულობს.

3. ფიზიკური აქტივობის მხარდაჭერა – ჰიდრატირებული სხეული უფრო ეფექტურად მუშაობს ვარჯიშის დროს, რაც კალორიების წვასაც ეხმარება.

4. დეტოქსის ხელშეწყობა – წყალი ეხმარება თირკმელებს და ღვიძლს ტოქსინების გამოდევნაში, რაც ორგანიზმის სწორი მუშაობისთვის მნიშვნელოვანია.

როგორი აქტივობებია სასურველი  გაზაფხულზე?

დაიწყეთ დილა ერთი ჭიქა თბილი წყლით – ეს შეეწყობა მონელებას და გაღვიძებას.

ატარეთ წყლით სავსე ბოთლი – მუდმივად შეგახსენებთ სმის საჭიროებას.

ჩართეთ საკვები, რომელიც წყალს შეიცავს: კიტრი, სალათები, სტაფილო, ფორთოხალი.

ყურადღება მიაქციეთ შარდის ფერს – ღია ყვითელი ნიშანია, რომ საკმარისად სვამთ.

გაზაფხულზე წყლის მიღება განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია: ის არა მხოლოდ გეხმარებათ ენერგიის შენარჩუნებაში და ტოქსინების გამოყვანაში, არამედ შეიძლება წონის კორექციის პროცესშიც თქვენი მოკავშირე გახდეს. თუმცა, ყველაფერი ზომიერების ფარგლებში — ზედმეტი წყალი ისეთივე პრობლემურია, როგორც მისი ნაკლებობა.

რა იმალება „დუბაის შოკოლადის“ შიგნით?

0
#post_seo_title

გაიგეთ რა იმალება „დუბაის შოკოლადის“ შიგნით?

რა იმალება ასე პოპულარული ,,დუბაის შოკილადის” შიგნით სტატიიდან შეიტყობთ:

პროფესორი გიორგი ფხაკაძე

⚠️ ბოლო პერიოდში ერთ-ერთ ყველაზე პოპულარულ ტკბილეულად ქცეული „დუბაის შოკოლადი“ შესაძლოა რეალური საფრთხე იყოს თქვენი ჯანმრთელობისთვის – რამდენიმე ქვეყნის სურსათის კონტროლის უწყებებმა დაიწყეს მისი ბაზრიდან ამოღება.

დეტალურად განვიხილოთ, რატომ წარმოადგენს ეს პროდუქტი ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვან საფრთხეს.

🔬 1. სალმონელა შოკოლადში – კანადის შემთხვევა

2024 წლის მარტში, კანადის სურსათის ინსპექციის სააგენტომ (CFIA) გამოაცხადა რისკის შესახებ: Oasis Treasures-ის მიერ წარმოებული პისტაჩოს შოკოლადი შესაძლოა დაბინძურებული იყოს სალმონელათი.

სალმონელა ბაქტერია იწვევს მწვავე დიარეას, ცხელებას, გულისრევას და განსაკუთრებით საშიშია ბავშვებისთვის, ორსულებისთვისა და ხანდაზმულებისთვის.

წყარო:

Canadian Food Inspection Agency (2024). Recall of Oasis Treasures Pistachio Dubai Chocolate due to Salmonella contamination.

https://recalls-rappels.canada.ca/en/alert-recall/certain-oasis-treasures-brand-pistachio-dubai-chocolate-340g-recalled-due-salmonella

 

🧪 2. გლიციდილის ეთერები – ევროპული გაფრთხილება

RASFF-ის (Rapid Alert System for Food and Feed – ევროკავშირის სურსათის უსაფრთხოების სისტემა) მეშვეობით გავრცელდა ინფორმაცია, რომ კონკრეტული შოკოლადები შეიცავენ გლიციდილის ეთერებს – ნაერთებს, რომლებიც პოტენციურად კარცეროგენულია.

ეს ქიმიური ნაერთები წარმოიქმნება ცხიმოვანი მჟავების რაფინირების დროს და ეჭვმიტანილია ღვიძლის, თირკმლისა და ნერვული სისტემის დაზიანებაში.

წყარო:

Digicomply (2024). Glycidyl Esters Detected in Dubai Chocolate with Kunafa Pistachio.

https://www.digicomply.com/food-safety-incidents/glycidyl-esters-and-related-compounds-has-been-detected-in-dubai-chocolate-with-kunafa-pistachio

☣️ 3. მიკოტოქსინები – სოკოს წარმოშობის ტოქსინები

გერმანიაში ჩატარებულმა ლაბორატორიულმა კვლევებმა გამოავლინა, რომ დუბაის შოკოლადის პარტიებში აღმოჩნდა მიკოტოქსინები – ობისგან წარმოქმნილი ნივთიერებები, რომლებიც იწვევს ღვიძლის ტოქსიკურ დაზიანებას და აქვთ კარცეროგენული პოტენციალი.

წყარო:

LCTech GmbH (2024). Mycotoxin Contamination in Imported Chocolates.

https://www.lctech.de/en/blog/myco-dubaichocolate

⚠️ 4. დაუფიქსირებელი ალერგენები – სესამი

შოკოლადის შეფუთვაზე არ იყო მითითებული, რომ პროდუქტი შეიცავდა სესამის ნარჩენებს. სესამი ერთ-ერთია ყველაზე ძლიერ ალერგენებს შორის და მისი შეუმჩნეველი არსებობა სერიოზულ საფრთხეს უქმნის ალერგიულ ადამიანებს.

წყარო:

Kitchen Stories (2024). Dubai Chocolate: The Trendiest Chocolate Is Getting a Recall.

https://www.kitchenstories.com/en/stories/dubai-chocolate-the-trendiest-chocolate-is-getting-a-recall-from-shelves

🍫 5. კალორიული დაბომბვა – შაქარი და ცხიმი ჭარბად

გილიშიმის უნივერსიტეტის კვების ექსპერტებმა გააფრთხილეს მომხმარებელი, რომ დუბაის შოკოლადის ხშირი მოხმარება ზრდის ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს.

მისი პორცია შეიცავს საშუალოდ 350-500 კალორიას და შაქრის რეკომენდებულ დღიურ ნორმას აჭარბებს 60-80%-ით.

წყარო:

Gelişim University, Turkey (2024). Dubai Chocolate may increase Type 2 Diabetes Risk.

https://kurumsaliletisim.gelisim.edu.tr/en/administrative-news-dubai-chocolate-may-increase-the-type-2-diabetes-risk-in-the-long-term

პროფესორ გიორგი ფხაკაძის გაფრთხილება:

„დუბაის შოკოლადი არის მაგალითი იმისა, თუ როგორ შეიძლება პოპულარობამ და ვირუსულმა რეკლამამ გადაფაროს პროდუქტში არსებული ჯანმრთელობისთვის საშიში საფრთხეები. შოკოლადი – რომელიც შესაძლოა დამზადებულია არასრულად კონტროლირებად გარემოში – შეიცავს ისეთ ნივთიერებებს, რომლებსაც შეუძლია გამოიწვიოს არა მხოლოდ ალერგიული რეაქციები, არამედ კიბოს რისკის ზრდაც.“

🚨 როგორ დავიცვათ თავი?

✅ შეამოწმეთ ეტიკეტზე პროდუქტის შემადგენლობა და წარმოების ქვეყანა

✅ მოერიდეთ “შეიფუთე და აიღე” ტიპის უცნობ ბრენდებს, მით უმეტეს – იმპორტირებულ ტკბილეულს

✅ გააფრთხილეთ ბავშვები და უფროსები – განსაკუთრებით ის ადამიანები, რომლებსაც აქვთ ალერგიები ან ქრონიკული დაავადებები

📣 დაწერეთ კომენტარებში – თუ ერთხელ მაინც დაგიგემოვნებიათ ეს შოკოლადი, იცოდით თუ არა ზემოაღნიშნული ინფორმაცია?

გაავრცელეთ ეს პოსტი ახლობლებში – საზოგადოებრივი ჯანდაცვა იწყება ინფორმირებულობით!

🔹 შენი ექიმი – www.sheniekimi.ge

🔹 შენი მედიცინა – www.shenimedicina.ge

 

პროფესორი გიორგი ფხაკაძე

დავით ტვილდიანის სამედიცინო უნივერსიტეტის პროფესორი, დიპლომირებული მედიკოსი (MD), ჯანდაცვის მაგისტრი (MPH), მედიცინის დოქტორი (PhD);

საქართველოს საზოგადოებრივი ჯანდაცვის ინსტიტუტის თავმჯდომარე; WHO-ს ექსპერტი; Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი.

ამ ფხალეულის მიღება გაზაფხულზე აუცილებელია – ნახეთ, რატომ!

0
#post_seo_title

ფხალეული – გაზაფხულის უპირატესობა თქვენი ჯანმრთელობისთვის

ფხალეული გაზაფხულზე მეტად სასარგებლოა. გაზაფხული ხომ ახალი სიცოცხლისა და განახლების დროა, რაც განსაკუთრებით აისახება ჩვენს კვების რეჟიმზე. ამ სეზონზე ბუნება გვთავაზობს უხვად ფხალეულს – მცენარეული წარმოშობის პროდუქტებს, რომლებიც სასარგებლო თვისებებით გამოირჩევიან. ფხალეული არა მხოლოდ გემრიელია, არამედ ვიტამინებისა და მინერალების შესანიშნავი წყაროა, რაც ორგანიზმს სჭირდება გაზაფხულზე იმუნიტეტის გასაძლიერებლად.

რატომ არის ფხალეული განსაკუთრებული?

ფხალეულის მთავარი უპირატესობა მისი მდიდარი შემადგენლობაა. იგი შეიცავს:

ბოჭკოს, რომელიც აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას;

C ვიტამინს, რომელიც აძლიერებს იმუნურ სისტემას;

რკინას, რომელიც ხელს უწყობს სისხლის წითელი უჯრედების წარმოქმნას;

ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს და ანელებენ დაბერების პროცესს.

პოპულარული ფხალეული და მათი სარგებელი

ფხალეული

ისპანახი – მდიდარია რკინითა და ფოლიუმის მჟავათი, ხელს უწყობს სისხლის მიმოქცევას;

ჭარხლის ფოთლები – აჯანსაღებს ღვიძლს და აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას;

ასევე ძალიან სასარგებლოა უხვად მწვანილისა და ბოსტნეულის მიღება გაზაფხულზე.

ქინძი – წმენდს ორგანიზმს ტოქსინებისგან და არეგულირებს სისხლში შაქრის დონეს;

ტკბილი ბოსტნეული (მაგალითად, სტაფილო და ჭარხალი) – ხელს უწყობს კანის სიჯანსაღეს და შეიცავს ბეტა-კაროტინს.

გაზაფხული საუკეთესო დროა ფხალეულის ჩასართავად კვების რაციონში. მისი რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს ორგანიზმის გაწმენდას, იმუნიტეტის გაძლიერებას და ზოგადი ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას. მიირთვით სეზონური პროდუქტები და ისარგებლეთ ბუნების ნაჩუქარი სარგებელით!

ეს 5 პროდუქტი მშიერ კუჭზე ნამდვილად არ უნდა მიირთვათ – აი, რატომ!

0
#post_seo_title

5 რამ, რაც მშიერ კუჭზე არ უნდა მიირთვათ

მშიერ კუჭზე, დილის საათებში ორგანიზმი განსაკუთრებით მგრძნობიარეა, ამ დროდ საჭიროა სწორი და ნაზი საკვები. არსებობს გარკვეული პროდუქტები, რომელთა მიღება ცარიელ კუჭზე არასასურველია, რადგან მათ შეუძლიათ ჯანმრთელობის პრობლემების გამოწვევა. წარმოგიდგენთ 5 პროდუქტს, რომლებიც მშიერ კუჭზე არ უნდა მიირთვათ.

5 პროდუქტი მშიერ კუჭზე

1. ციტრუსები ციტრუსოვანი ხილი,

როგორიცაა ფორთოხალი, ლიმონი და გრეიფრუტი, მჟავიანობით გამოირჩევა. მათი მიღება მშიერ კუჭზე მჟავიანობის დონის მატებას იწვევს, რაც შეიძლება გამოიხატოს გულძმარვით და კუჭის ლორწოვან გარსზე ნეგატიური ზემოქმედებით.

2. ყავა

ბევრი ადამიანი დილას ყავით იწყებს, მაგრამ მშიერ კუჭზე მისი მიღება კუჭის მჟავიანობის მომატებას იწვევს. ეს განსაკუთრებით მავნებელია მათთვის, ვისაც გასტრიტი ან სხვა კუჭ-ნაწლავის პრობლემები აქვს. უმჯობესია, ყავა მცირე ულუფა საკვების შემდეგ მიირთვათ.

3. ტკბილეული

ცარიელ კუჭზე შაქრის შემცველი პროდუქტების მიღება სისხლში შაქრის დონის სწრაფ ცვლილებას იწვევს. პანკრეასი დილიდანვე დიდ დატვირთვას იღებს, რაც შეიძლება ინსულინის დონის მკვეთრ ცვალებადობაში გამოიხატოს და გრძელვადიან პერსპექტივაში დიაბეტის რისკი გაზარდოს.

4. იოგურტი

იოგურტი სასარგებლო პროდუქტი შეიძლება იყოს, მაგრამ მშიერ კუჭზე მისი მიღება ნაკლებად სასარგებლოა. კუჭის მჟავა ანადგურებს იოგურტში არსებულ სასარგებლო ბაქტერიებს, რის გამოც მისი დადებითი ეფექტი მცირდება. უმჯობესია, ის მიირთვათ კვების შემდეგ.

5. ბანანი

ბანანი კალიუმის და მაგნიუმის მაღალი შემცველობით გამოირჩევა, თუმცა მშიერ კუჭზე მისი მიღება ორგანიზმში მინერალების დისბალანსს იწვევს. ეს განსაკუთრებით გავლენას ახდენს გულის მუშაობაზე, რაც არასასურველია.

ცარიელ კუჭზე საკვების არჩევა გავლენას ახდენს საერთო ჯანმრთელობაზე. უმჯობესია, დილა დაიწყოთ წყლით ან მსუბუქი, ნეიტრალური საკვებით, როგორიცაა შვრიის ფაფა ან მოხარშული კვერცხი. სწორად შერჩეული საუზმე დაგეხმარებათ ენერგიის გაძლიერებაში და დღის განმავლობაში უკეთესად იგრძნოთ თავი.

 

გემრიელი, დაბალკალორიული და მარტივი – სცადე ეს ბოსტნეულის სალათა დღესვე!

0
#post_seo_title

ბოსტნეულით მდიდარი სალათი – ჯანმრთელობისა და გემოს სრულყოფილი კომბინაცია

ბოსტნეულის სალათები არა მხოლოდ მსუბუქი და გემრიელია, არამედ სასარგებლოც, რადგან შეიცავს უამრავ ვიტამინსა და მინერალს. ბოსტნეულით მდიდარი სალათი იდეალური არჩევანია მათთვის, ვისაც სურს ჯანსაღი კვება და ვიტამინებით გაჯერებული საკვების მიღება.

ბოსტნეულის სალათის მოსამზადებლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ შემდეგი ინგრედიენტები: 1 ცალი კიტრი, 2 ცალი პომიდორი, 1 პატარა თავი წითელი ხახვი, 1 ჭიქა დაჭრილი ტკბილი წიწაკა (წითელი, ყვითელი ან მწვანე) ½ ჭიქა მოხარშული სიმინდი, ½ ჭიქა დაჭრილი სტაფილო, ½ ჭიქა დაჭრილი ბულგარული წიწაკა, ½ ჭიქა დაჭრილი ბროკოლი, ½ ჭიქა დაჭრილი ავოკადო (სურვილისამებრ) 1 მუჭა ახალი ოხრახუში ან ქინძი, 2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი, 1 სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი, მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. კიტრი, პომიდორი, წიწაკა, ხახვი და სტაფილო დაჭერით სასურველ ზომაზე.

2. ბროკოლი ოდნავ აადუღეთ და შემდეგ ცივი წყლით ჩამორეცხეთ, რათა ხრაშუნა ტექსტურა შეინარჩუნოს.

3. ყველა ინგრედიენტი მოათავსეთ დიდ თასში.

4. დაამატეთ მოხარშული სიმინდი და დაჭრილი ავოკადო.

5. მოასხით ზეითუნის ზეთი, ლიმონის წვენი, მარილი და პილპილი.

6. კარგად აურიეთ და მორთეთ ოხრახუშით ან ქინძით.

ბოსტნეულით მდიდარი სალათი ვიტამინებისა და ანტიოქსიდანტების შესანიშნავი წყაროა. იგი ხელს უწყობს ორგანიზმის გაჯანსაღებას, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და უზრუნველყოფს ენერგიით.

ბოსტნეულის სალათი იდეალური კერძია როგორც მსუბუქი სადილისთვის, ასევე წასახემსებლად. მისი მომზადება მარტივია, ხოლო სასარგებლო თვისებები – შეუცვლელი.

სცადეთ ეს რეცეპტი და გაინებივრეთ ჯანმრთელი და გემრიელი საკვებით!