ორშაბათი, აპრილი 21, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარიბლოგირომელი საკვებია K ვიტამინის საუკეთესო წყარო

რომელი საკვებია K ვიტამინის საუკეთესო წყარო

K ვიტამინი აუცილებელი ვიტამინია, რომელსაც ორგანიზმი სისხლის შედედების, ჯანსაღი ძვლების შესაქმნელად და გულის გასაძლიერებლად იყენებს. K ვიტამინს მოიცავს ისპანახი, ბროკოლი, კომბოსტი და კიდევ სხვა მრავალი საკვები.

K ვიტამინის დეფიციტი სერიოზულია და შეიძლება ჯანმრთელობის მთელი რიგი პრობლემები გამოიწვიოს. რეკომენდებულზე ნაკლები დოზის გახანგრძლივებული მიღებაც კი შეიძლება საზიანო იყოს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის და შეიძლება გამოიწვიოს ისეთი პრობლემები, როგორიცაა:

  • დაბალი ძვლის მინერალური სიმკვრივე
  • გულის დაავადება
  • ოსტეოპოროზი
  • კარიესი
  • მარტივი სისხლდენა ან სისხლის შედედების გაძნელება
  • გარკვეული სახის კიბო
  • სისხლძარღვთა კალციფიკაცია
  • კოგნიტური დაქვეითება

K ვიტამინის მინიმალური რეკომენდებული დღიური დოზა 90 მიკროგრამია (მკგ) ქალებისთვის და მინიმუმ 120 მკგ მამაკაცებისთვის. ადამიანების უმეტესობას შეუძლია ადვილად მიაღწიოს ამ დონეს, ქვემოთ მოცემული საკვების დამატებით დაბალანსებულ, ჯანსაღ დიეტაში.

K ვიტამინით მდიდარი საკვები

მოხარშული ისპანახი მდიდარია K-1 ვიტამინით.

K ვიტამინის ორი ტიპი არსებობს: ვიტამინი K-1 და ვიტამინი K-2. ვიტამინი K-1 გვხვდება უფრო მეტ საკვებში და განსაკუთრებით უხვად არის მწვანე ბოსტნეულსა და ზოგიერთი მცენარის ზეთში.

ვიტამინი K-2 გვხვდება მხოლოდ რამდენიმე ცხოველურ წყაროში და ზოგიერთ ფერმენტირებულ ბოსტნეულში, როგორიცაა ნატო, ფერმენტირებული სოიოს კერძი.

ქვემოთ ჩამოთვლილია ზოგიერთი საკვები, რომელიც შეიცავს ვიტამინ K-ის მაღალ დონეს. მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ K ვიტამინის დონე იზომება 100 გრამ (გ) საკვებზე. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი მწვანილი, როგორიცაა რეჰანი და თიამი, როგორც ჩანს, შეიცავს დიდი რაოდენობით K ვიტამინს, ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ადამიანმა გამოიყენოს ასეთი დიდი რაოდენობით საკვების მომზადებისას.

K-1 ვიტამინით მდიდარი საკვები

შემდეგი საკვებიდან 100 გრამი შეიცავს K-1 ვიტამინს:

  • მოხარშული ისპანახი – 540,7 მკგ
  • მოხარშული კომბოსტო – 418,5 მკგ
  • მოხარშული მდოგვის მწვანილი – 592,7 მკგ
  • მოხარშული მწვანილი – 623,2 მკგ
  • მოხარშული ჭარხლის მწვანილი –484 მკგ
  • ნედლი დენდელიონის მწვანილი – 778,4 მკგ
  • მოხარშული მწვანილი – 518,9 მკგ
  • ბროკოლი – 141,1 მკგ
  • ნედლი რუკოლა – 108,6 მკგ
  • ხმელი რეჰანი – 1714,5 მკგ
  • სალბის ჩირი – 1714,5 მკგ
  • ხმელი თიამი – 1714,5 მკგ
  • ჩირი მარჯორამი – 621,7 მკგ
  • ხმელი ორეგანო – 621,7 მკგ
  • ახალი ოხრახუში – 1640 მკგ
  • ქინძის ხმელი ფოთოლი – 1359,5 მკგ
  • ენდივები – 231 მკგ
  • ხახვი – 212,7 მკგ
  • ნედლი კრესი – 541,9 მკგ
  • მოხარშული ბრიუსელის კომბოსტო – 193,5 მკგ
  • წითელი ფოთლის სალათის ფოთოლი – 140,3 მკგ
  • მწვანე ფოთლის სალათის ფოთოლი – 126,3 მკგ
  • სოიოს ზეთი – 183,9 მკგ
  • მაიონეზი – 163 მკგ
  • მარგარინი – 101,3 მკგ
READ  „ვერ არის კარგად საქმე ჩინეთში“ – გიორგი ფხაკაძე

K-2 ვიტამინით მდიდარი საკვები

შემდეგი საკვებიდან 100 გრამი შეიცავს K-2 ვიტამინს:

  • ნატო – 939 მკგ
  • ბატის ღვიძლი – 369 მკგ
  • ძროხის ღვიძლი – 106 მკგ
  • ინდაურის ძეხვი – 36,6 მკგ
  • ქათმის ხორცი – 35,7 მკგ
  • ინდაურის ფრანკფურტერი – 31,2 მკგ
  • სალიამი – 28 მკგ
  • პეპერონი – 41,7 მკგ
  • რბილი ყველი – 506 მკგ
  • ლურჯი ყველი – 440 მკგ
  • მყარი ყველი – 282 მკგ
  • ცხიმიანი რძე – 38,1 მკგ
  • ბეკონი – 35 მკგ

K ვიტამინის ჯანმრთელობის სარგებელი

რაციონში K ვიტამინით მდიდარი საკვების დამატებას შეიძლება ჰქონდეს გარკვეული დამცავი სარგებელი. ერთ-ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებიც იღებდნენ ვიტამინ K-2-ს, შემცირდა კიბოს განვითარების რისკი.

ვიტამინი K-2 ასევე აუმჯობესებს ძვლის ხარისხს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ძვლების მოტეხილობის შემცირება. როგორც 2017 წლის მიმოხილვამ აღნიშნა, ძვლის სიმკვრივეზე ყოველთვის არ არის დამოკიდებული K-2 ვიტამინის მიღება, მაგრამ ადამიანები, რომლებიც იღებდნენ ვიტამინის დანამატებს, რომლებიც მოიცავდა კალციუმს, D ვიტამინს და ვიტამინ K-2-ს, 25 პროცენტით ნაკლები იყო ძვლის მოტეხილობის ალბათობა.

იმავე მიმოხილვამ ასევე აღნიშნა K ვიტამინის მნიშვნელობა ინსულინის დონის დაბალანსებულად შესანარჩუნებლად. მონაწილეებმა, რომლებმაც მიიღეს ვიტამინი K-1 დანამატები, აჩვენეს გაუმჯობესებული ინსულინის წინააღმდეგობა ერთ კვლევაში. სხვა კვლევამ აჩვენა, რომ ვიტამინი K-1-ის გაზრდილი მიღება იწვევს დიაბეტის განვითარების რისკს.

მიუხედავად იმისა, რომ მეტი K ვიტამინის მოხმარებამ შეიძლება გააუმჯობესოს გლიკემიური კონტროლი ზოგიერთ ადამიანში, ის არ უნდა ჩანაცვლდეს დიაბეტისთვის რაიმე მედიკამენტის სახით.

K ვიტამინმა შეიძლება ასევე როლო ითამაშოს ალცჰეიმერის დაავადების პროფილაქტიკაში, რადგან ხანდაზმულებს, რომლებიც იღებენ K ვიტამინს, დადგინდა, რომ  გაუმჯობესებული ჰქონდათ კოგნიტური შესაძლებლობები და ნაკლები სირთულეები მოგონებების გახსენებაში.

წყარო

 

#drpkhakadze #gochadze  #shenisupra

author avatar
SheniSupra.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisment -spot_img

ბოლო სიახლეები