მარგარინი გახლავთ სამარხვო კარაქი, რადგან ეს ორი რამ ერთმანეთისაგან არსით არაფრით არ განსხვავდება.
მარგარინი, როგორც მყარი ცხიმი, ხშირად გამოიყენება კულინარიაში. მარგარინის მთავარი კომპონენტი მცენარეული ცხიმია, რომელიც შესქელებულია ემულგატორებით და დამატებული აქვს არომატიზატორები.
მარგარინი გამოიყენება, როგორც კარაქის შემცვლელი, რადგან, როგორც რეკლამებში გვიყვებიან, იგი მსუბუქი ცხიმი ყოფილა. ხშრად მარგარინის შესაფუთ ქაღალდს კარაქი აწერია და სადღაც კუთხეში უწვრილესი ასოებით მითითებულია რომ სინამდვილეში კარაქი არაა, არამედ არის „სამარხვო“ პროდუქტი, ან „სპრედი“ და სხვა. სხვადასხვა მწარმოებელი სხვადასხვა სახელს არქმევს. რიგ ქვეყნებში საერთოდ აკრძალულია, რომ მარგარინს დაეწეროს სიტყვა კარაქი, თუნდაც მცენარეული კარაქი.
მარგარინი და სპრედი შინაარსით ერთი და იგივე რამაა, განსხვავება მხოლოდ ნორმატიულ დოკუმენტაციაშია. ერთში შეზღუდულია ჰიდროგენიზირებული ცხიმების გამოყენება, მეორეში – არა, ერთში დაშვებულია ცხიმოვანი მჟავების ტრანსიზომერები, მეორეში შეზღუდულია.
არსებობს საკმაოდ მყარი მარგარინები, რომლებშიც მაღალია ცხოველური ცხიმების შემცველობა და გამოიყენება ცხობა-კულინარია-გემრიელობებში.
არსებობს ტოსტებზე წასასმელი და არომატიზირებული მარგარინები, რომლებშიც ასევე მაღალია ნაჯერი ცხოველური ცხიმების შემცველობა ან დამზადებულია მაღალრაფინირებულ მცენარეულ ზეთებზე. და არსებობს მხოლოდ მცენარეულ მონო ნახევრად უჯერ მცენარეულ ცხიმებზე დამზადებული მარგარინები, რომელთაც ზემოთ ჩამოთვლილ ორთან შედარებით ჯანმრთელობისათვის ყველაზე სასარგებლოს უწოდებენ. მე პატარა შესწორებას შევიტან და ასე ვიტყვი: ზემოთ ჩამოთვლილ ორთან შედარებით ოდნავ ნაკლებად მავნეა.
#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები