სუფრის ეტიკეტი ერთად ჭამას სასიამოვნო გამოცდილებად აქცევს, მანერები დღესაც ისეთივე აქტუალურია, როგორც ყოველთვის. ”სუფრის მანერები არ არის მოძველებული ტრადიცია”, – ამბობს დაიან გოტსმანი, ეტიკეტის ექსპერტი და ტეხასის პროტოკოლის სკოლის დამფუძნებელი. „ეტიკეტის მიზეზი არის ის, რომ ჩვენი ქცევა საკუთარ თავდაჯერებულობას ასახავდეს, მას, ასევე, შეუძლია სხვა ადამიანებმაც უფრო კომფორტულად იგრძნონ თავი“.
დღევანდელი სუფრის მანერები, რომლებიც ყველამ უნდა იცოდეს, სინამდვილეში უფრო ადვილი დასამახსოვრებელია, ვიდრე წინა საუკუნეების დახვეწილი წესები. მაგალითად, მოდ ქუქის 1896 წლის წიგნში „სოციალური ეტიკეტი ან ზრდილობიანი საზოგადოების მანერები და წეს-ჩვეულებები“, ასახული იყო 30 გვერდზე მეტი სუფრის მანერები, რომლებიც მოიცავდა ყველაფერს, დაწყებული ხამანწკებიდან დამთავრებული ყურძნის ჭამამდე!
მეორეს მხრივ, ზოგიერთი რამ არასოდეს იცვლება. წიგნში შედიოდა ეს სასარგებლო რჩევა: არასოდეს დაღეჭოთ ღია პირით, რაც ჯერ კიდევ კარგი რჩევაა!
გთავაზობთ თანამედროვე სუფრის მანერებს, რაც ყველამ უნდა იცოდეს:
- შეინახეთ თქვენი ტელეფონი
თქვენი ტელეფონი არასდროს არ უნდა იდოს მაგიდაზე. ეს მანიშნებელია, რომ ის უფრო მნიშვნელოვანია, ვიდრე ის ადამიანები, ვისთანაც ახლა ხართ.
თუ თქვენ ელოდებით მნიშვნელოვან ზარზს, ჩართეთ ტელეფონი ვიბრაციაზე, შემდეგ დატოვეთ მაგიდა და ისაუბრეთ სხვა ადგილას. გადადეთ ტექსტური შეტყობინებების გაგზავნა და სოციალურ მედიაში ფოტოების გამოქვეყნება იმ დროისთვის.
2. პურის ფირფიტა მარცხნივ, სასმელები მარჯვნივ.
თუ თქვენმა სასადილო კომპანიონმა შემთხვევით გამოიყენა თქვენთვის განკუთვნილი ნივთი, რეკომენდირებულია გონივრულად სთხოვოთ რესტორნის პერსონალს სხვა.
3. მოითავსეთ ხელსახოცი კალთაზე.
იდეალურ შემთხვევაში, დაელოდეთ სანამ თქვენი მასპინძელი არ აიღებს ხელსახოცის მაგიდიდან. თუ თქვენ მაგიდა უნდა დატოვოთ, დადეთ ხელსახოცი თქვენს სკამზე. ჭამის დასრულების შემდეგ კი ხელსახოცი მაგიდაზე, თეფშიდან მარცხნივ დადეთ.
4. დატოვეთ ჩამოვარდნილი ჭურჭელი იატაკზე.
თუ ჭურჭელი ჩამოგივარდათ, რესტორნის პერსონალს სხვა სთხოვეთ. არ ამოიღოთ ჭუჭყიანი ჭურჭელი და არ დადოთ მაგიდაზე.
5. დაჭერით მხოლოდ ერთი ნაჭერი საკვები ერთდროულად.
მიუხედავად იმისა, რომ შეიძლება გაგიჩნდეთ ცდუნება, რომ ყველა ნაჭერი ერთდროულად დაჭრათ, ეტიკეტის ექსპერტები გვირჩევენ – პურის გატეხვას, კარაქის წასმასა და თითო ლუკმის ჭამას.
6. კოვზი წვნიანიდან ამოიღეთ.
არ დატოვოთ კოვზი თასში; დასრულებისას მოათავსეთ იგი თასის ქვეშ მდებარე თეფშზე.
7. მნიშვნელოვანი შეხვედრების დროს, მოერიდეთ ისეთ საკვებს, რომელიც დაგსვრით.
გამოტოვეთ ჩერი პომიდორი, რომელიც მაგიდაზეა ან სპაგეტს აქვს! მნიშვნელოვანი შეხვედრებისთვის უმჯობესია აირჩიოთ ისეთი ვარიანტი, რომლის მირთმევასაც მარტივად შეძლებთ.
8. გადაიტანეთ საკვები მაგიდის გარშემო, საათის ისრის საწინააღმდეგოდ.
და შესთავაზეთ მაგიდის მეზობელს, სანამ საკუთარ თავს მოემსახურებით.
9. მარილისა და პილპილის შეკერები ერთად გადაიტანეთ მაგიდის გარშემო.
მარილი და პილპილი ყოველთვის წყვილებში მოგზაურობენ. მაშინაც კი, თუ ვინმე მხოლოდ მარილს ითხოვს, საუკეთესო პრაქტიკაა, რომ მას ორივე შეკერი გადასცეთ.
10. სადღეგრძელოს დასაწყებად ჭიქა ასწიეთ.
არ დააკაკუნოთ ჭიქაზე ჭურჭლით, რომ ყველას ყურადღება მიიპყროთ. და დაველოდოთ მასპინძლის პირველ სადღეგრძელოს. ამის შემდეგ შეგიძლიათ სადღეგრძელო თქვათ ჭამის დროს ნებისმიერ სხვა დროს.
11. დაელოდეთ, სანამ ყველას მოემსახურებიან და ჭამა შემდეგ დაიწყეთ.
გამონაკლისია, როდესაც თქვენი მასპინძელი ან სასადილო თანამგზავრი მიუთითებს, რომ უნდა დაიწყოთ.
12. მოერიდეთ ჭურჭლის ალაგებას.
თქვენ შეიძლება იფიქროთ, რომ ამით თქვენს მასპინძელს ან რესტორნის პერსონალს ეხმარებით, მაგრამ ეს არეულობას იწვევს, ასევე, შეიძლება გამოიწვიოს თქვენი მასპინძლის მყიფე კერძების ნაწილის დაღვრა ან ჭურჭლის გატეხვა.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები