შინაური მურაბები და ჯემები იმის გარდა, რომ უგემრიელესია, ცივ ზამთარს გვიხალისებს და მონატრებულ ზაფხულს გვახსენებს. ბევრი ჩვენგანისთვის ბავშვობის უსაყვარლეს მოგონებებს აღძრავს – ბებიასთან სტუმრობა, ჩვენთვის სპეციალურად გადანახული მურაბის ქილა, მისი გემო, არომატი – ბევრ თბილ და ტკბილ მოგონებას აღძრავს ჩვენში.
გთავაზობთ რამდენიმე რჩევას, რომ თქვენი მურაბები და ჯემები განსაკუთრებულად გემრიელი გამოვიდეს:
- მურაბისთვის აარჩიეთ მწიფე, მაგრამ არა გადამნწიფებული ხილი. ასევე ჯემისა და კონფიტურისთვის. ხილი საკმაო რაოდენობით მჟავა და პეკტინს უნდა შეიცავდეს, ხარშვის დროს ჟელესებრი კონსისტენცია რომ მივიღოთ.
რაც შეეხება ხილფაფას, კარგად დამწიფებული და გადამწიფებული ხილისგანაც შეგიძლიათ მოამაზადოთ.
- მუარაბები და ჯემები უმჯობესია მცირე პორციებად მოამზადოთ – 2-3, მაქსიმუმ 5 კილოგრამი ერთ ჯერზე. უფრო დიდი რაოდენობის გემრიელად შეზავება და სწორ კონსისტენციამდე მიყვანა მეტად რთულია.
- მურაბები და ჯემები მოხარშეთ მოზრდილი ზომის გაშლილ ემალირებულ ჯამში.
- იმისათვის, რომ მურაბას ლამაზი ფერი ჰქონდეს, მოხარშული ხილი არ დაიჭმუჭნოს და ლამაზად და გემრიელად გამოიყურებოდეს, მურაბა რამოდენიმეჯერ აადუღეთ და გააგრილეთ. ყოველ ჯერზე 5-10 წუთი ადუღეთ და სრულ გაცივებამდე დატოვეთ, შემდეგ იგივე გაიმეორეთ.
- ძალიან მნიშვნელოვანია განვსაზღვროთ ხარშვის დასრულების დრო. ამ დროს ქაფი, როგორც წესი, ჯამის შუაგულში გროვდება და არა მის კიდეებზე, ხილი ხდება გამჭვირვალე, ის აღარ ტივტივებს და თანაბრადაა გადანაწილებული ჭირჭელში, მურაბის წვენი შესქელებულია და თეფშზე დაწვეთების დროს არ იშლება, არამედ შეკრულია.
- მურაბა რომ არ ჩაშაქრდეს, მას ლიმონმჟავას უმატებენ. ლიმონმჟავა ასევე ხელს უწყობს ჯემის და კონფიტურის ფერისა და კონსისტენციის შენარჩუნებას.
- მურაბები, ჯემები და კონფიტურები შეინახეთ გრილ და მშრალ ბნელ ადგილას.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები