კარტოფილის შეძენისას დააკვირდით ტუბერებს (ბოლქვებს). შეარჩიეთ ისეთი კარტოფილი, რომელსაც არ აქვს მწვანე ლაქები. ასეთი ლაქები მაშინ ჩნდება, როცა კარტოფილს დიდხანს აჩერებენ მზის ქვეშ. ტუბერის განვითარების პერიოდში მაღალი ტემპერატურა (+35 და მეტი) იწვევს მის დაავადებას – ტუბერებში წარმოიქმნება შხამიანი ნივთიერება სოლანინი.
ამასთანავე კარტოფილი არ უნდა იყოს დაბეგვილი, რაც ტრანსპორტირების დროს ხშირად ხდება ხოლმე და არ უნდა იყოს „ოფლიანი” (რასაც ადგილი აქვს მაღალი ტენის პირობებში შენახვისას) – ეს ხელს უწყობს მიკროორგანიზმების განვითარებას.
ხარისხიანი კარტოფილი მკვრივია, უდეფექტო კანით.
როცა მოსახარშად გინდათ, წითელი კარტოფილი შეიძინეთ – ის ნაკლებად შეიცავს სახამებელს და კარგად ინარჩუნებს ფორმას.
გაითვალისწინეთ, რომ ნიტრატები მსხვილ ან პატარა ბოლქვებში გროვდება. ამიტომ უმჯობესია, საშუალო ზომის კარტოფილი შეარჩიოთ.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები