WHO-ს კვების ექსპერტები გვირჩევენ, რომ ნებისმიერი მცენარეული და ცხოველური ცხიმის მიღება 30%-მდე შევამციროთ. უმჯობესია, თუ დროთა განმავლობაში, ცხიმებს 10%-მდე შევამცირებთ ან საერთოდ ამოვიღებთ საკუთარი რაციონიდან.
განსაკუთრებით აუცილებელია ტრანსცხიმების მოხმარების 1%-ზე შემცირება და ნაჯერი ცხიმებისა და ტრანსცხიმების ჩანაცვლება პოლიუჯერი ცხიმებით, რათა თავიდან ავიცილოთ წონის არაჯანსაღი მატება, მინიმუმამდე დავიყვანოთ გულის დაავადებებისა და დიაბეტის რისკი.
როგორ მოვახერხოთ ეს?
- შეწვის ნაცვლად, პროდუქტი მოხარშეთ ან გრილზე მოამზადეთ.
- კარაქი და ქონი პოლიუჯერი ცხიმებით – მზესუმზირის, სიმინდისა და ზეითუნის ზეთით შეცვალეთ.
- შეიძინეთ უცხიმო ან ცხიმის დაბალი შემცველობის (1,5-2,5%) რძის პროდუქტები.
- ჭამეტ მჭლე ხორცი;
- მოერიდეთ მზა, შეფუთული საკვების მიღებას (ტორტები, ნამცხვრები, დონატები, ღვეზლები, ორცხობილა ვაფლი და ა.შ). ამ ტიპის პროდუქტები როგორც წესი, დიდი რაოდენობით სამრეწველო ტრანსცხიმებს შეიცავს.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები