კარტოფილი ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელ ბევრ ნივთიერებას შეიცავს და ნუ იფიქრებთ, რომ მასში, მხოლოდ, ნახშირწყლებია.
იგი შეიცავს: კალიუმს, ფოსფორს, რკინას, კალციუმს, მაგნიუმს, ნიკელს, კობალტს, იოდს, მანგანუმს. ვიტამინებს: C, B1,B2, B6, B9 (ფოლიუმის მჟავა), PP, K, D, U, და, რაც არანაკლებ მნიშვნელოვანია, A ვიტამინს (კაროტინს), რომელიც განსაკურებით უხვადაა ყვითელგულიან ჯიშებში.
მიუხედავად იმისა, რომ კარტოფილის ქიმიური შემადგენლობა, მხოლოდ, გასული საუკუნის დასაწყისში შეისწავლეს, მას დიდი ხანია, აფასებენ ხალხურ მედიცინაში.
მაგალითად, ამ ბოსტნეულს სასარგებლოდ მიიჩნევენ შარდკენჭოვანი დაავადების დროს; ადრე კარტოფილით კვებავდნენ ტუბერკულოზით დაავადებულებს; გახეხილი უმი ნაყოფით მკურნალობენ კანის დამწვრობას, ფურუნკულოზს და ჩირქგროვებს; მოხარშული და შემდეგ გაციებული კარტოფილის ჭამა კარგი საშუალებაა მეტეორიზმის წინააღმდეგ; მისი მოხარშვისას გამოყოფილ ორთქლს დღემდე იყენებენ ინჰალაციებისთვის და ა.შ.
მასალის გამოყენების პირობები