ორშაბათი, აპრილი 21, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარიUncategorizedრას ვჭამთ რეალურად? სურსათის ხარისხი და უსაფრთხოება საქართველოში

რას ვჭამთ რეალურად? სურსათის ხარისხი და უსაფრთხოება საქართველოში

საქართველოში სურსათის ხარისხისა და უსაფრთხოების საკითხები მუდმივად აქტუალურია, რადგან ისინი პირდაპირ გავლენას ახდენენ მოსახლეობის ჯანმრთელობასა და კეთილდღეობაზე. ქვეყანაში მოქმედებს სურსათის უვნებლობის მართვის სხვადასხვა სისტემა და რეგულაცია, რომლებიც მიზნად ისახავს სურსათის წარმოების, გადამუშავებისა და რეალიზაციის პროცესების კონტროლს.

HACCP სისტემა

ერთ-ერთი მთავარი მექანიზმი სურსათის უსაფრთხოების უზრუნველსაყოფად არის საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების სისტემა (HACCP). ეს სისტემა მიმართულია სურსათის წარმოების პროცესში ბიოლოგიური, ქიმიური და ფიზიკური საფრთხეების იდენტიფიცირებასა და პრევენციაზე.

საქართველოს მთავრობის №173 დადგენილების მიხედვით, 2023 წლის 1 ივნისამდე სურსათის მწარმოებელ ყველა ბიზნესოპერატორს ევალებოდა HACCP-ის სტანდარტის დანერგვა.

სურსათის
ბაბუაწვერა საოჯახო ექიმია ეს ოქროს ნექტარი ასუფთავებს სისხლძარღვებს და თირკმელებს

საკანონმდებლო ბაზა

სურსათის/ცხოველის საკვების უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის კოდექსი განსაზღვრავს სურსათის უვნებლობის უზრუნველყოფის ძირითად პრინციპებს.

კოდექსის მიხედვით:
სურსათის ეტიკეტირება უნდა შეესაბამებოდეს საქართველოს მთავრობის მიერ დადგენილ წესებს.
გენეტიკურად მოდიფიცირებული პროდუქტები ექვემდებარება სპეციალურ რეგულაციებს.

ISO 22000 სტანდარტი

გარდა HACCP-ის სისტემისა, საქართველოში მოქმედებს სურსათის უვნებლობის მართვის საერთაშორისო სტანდარტი ISO 22000.

ეს სტანდარტი მოიცავს სურსათის უსაფრთხოების მართვის სისტემის მოთხოვნებს მთელ სურსათის ჯაჭვში, ფერმიდან მომხმარებლამდე. ის ეხმარება ორგანიზაციებს სურსათის უვნებლობის რისკების იდენტიფიცირებასა და მართვაში.

მომხმარებლის როლი

მიუხედავად არსებული რეგულაციებისა და სტანდარტებისა, მომხმარებლებსაც მნიშვნელოვანი როლი აქვთ სურსათის უსაფრთხოების უზრუნველყოფაში.

🛒 სურსათის შეძენისას გაითვალისწინეთ:

  • ეტიკეტირება და ინგრედიენტები
  • შენახვის ვადები და პირობები
  • სურსათის ეროვნული სააგენტოს რეკომენდაციები

საეჭვო პროდუქციის აღმოჩენის შემთხვევაში, აუცილებელია შესაბამის ორგანოებთან დაკავშირება.

სურსათის ხარისხისა და უსაფრთხოების უზრუნველყოფა საქართველოში მოითხოვს როგორც სახელმწიფო ორგანოების, ასევე ბიზნესოპერატორებისა და მომხმარებლების აქტიურ მონაწილეობას.მხოლოდ ერთობლივი ძალისხმევით არის შესაძლებელი სურსათის უვნებლობის მაღალი სტანდარტების დაცვა და მოსახლეობის ჯანმრთელობის დაცვა.

🔗 გარე ბმულები:

🔗 შიდა ბმული:
მომხმარებლის როლი სურსათის უსაფრთხოების დაცვაში

READ  8 ტიპის საკვები ხარისხიანი ძილისთვის

 

author avatar
SheniSupra.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisment -spot_img

ბოლო სიახლეები