დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრები ხილისა და ბოსტნეულის გამდინარე წყალში გარეცხვასთან დაკავშირებით საუბრობენ. ამ პროდუქტების გარეცხვით შეიძლება თავიდან აიცილოთ საკვებით გადამდები დაავადებები, როგორიცაა ნოროვირუსი, რომელიც დაბინძურებული საკვებიდან დაავადების გავრცელების მთავარი მიზეზია.
ასევე, პროდუქტის ჩამორეცხვა უზრუნველყოფს, რომ თქვენს ორგანიზმში აე მოზვდება ფიზიკურ ჭუჭყი, კენჭები, მწერები და სხვა ნარჩენები. პროდუქტი ასევე ბევრ ხელს გადის, სანამ ის თქვენს სამზარეულოში მოხვდება, ასე რომ, მისი გარეცხვა აღმოფხვრის მიკრობებს.
ხილსა და ბოსტნეულს ჯანმრთელობისთვის ბევრი სარგებელი მოაქვს და მათი გარეცხვა მხოლოდ დაგეხმარებათ ამ სარგებლის მიღებაში.
თუმცა, შეიძლება იგრძნოთ, რომ წყლის ქვეშ რამდენიმე წამის განმავლობაში პროდუქტის გარეცხვამ ვერაფერი მოახერხა და ძნელი სათქმელია, რამდენ ხანს უნდა გარეცხოთ, რომ ამას ეფექტი ჰქონდეს.
რამდენ ხანს უნდა გარეცხოთ ფოროვანი ხილი და ბოსტნეული?
ფოროვან ხილსა და ბოსტნეულს აქვს პაწაწინა ხვრელები, რომლებშიც სითხემ ან ჰაერმა შეიძლება გაიაროს. ხილი, როგორიცაა ნესვი და მარწყვი და ბოსტნეული, როგორიცაა მწვანე ხახვი და ლობიო, ითვლება ფოროვანად. ისინი უნდა გააჩეროთ გრილი წყლის ქვეშ 10-20 წამის განმავლობაში.
მარწყვის საფუძვლიანად გასაწმენდად, კენკრა ჩაყარეთ ძლიერი გამდინარე წყლის ქვეშ, რათა რაც შეიძლება სუფთა იყოს. ნესვი უნდა გაირეცხოს გასაწმენდი ფუნჯით.
რამდენ ხანს უნდა გარეცხოთ ქერქიანი ხილი და ბოსტნეული?
ხილისთვის, რომელსაც აქვს გლუვი კანი, როგორიცაა საზამთრო და ვაშლი, მისი გარეცხვა საჭიროწ გრილ წყალში დაახლოებით 10 წამი. იმ შემთხვევაშიც კი, თუ ვაშლის მსგავსი ხილის გათლას გადაწყვეტთ, კანი მაინც წინასწარ უნდა გარეცხოთ.
ზოგიერთი პროდუქტი არ უნდა გაირეცხოს ჭამამდე, ისევე როგორც კენკრის უმეტესობა, რადგან ამით მათი ხარისხი დეგრადაციას იწყებს.
იმ პროდუქტებს, რომელთან აქვთ მთელი კანი, როგორიცაა ფორთოხალი ან ბანანი, ჩამობანა საჭირო არ არის, რადგან მკაცრი გარე კანი ართულებს ბაქტერიების გავლას.
მაშინაც კი, თუ პროდუქტს გარეცხავთ, მაინც შეიძლება დაავადდეთ. ხილისა და ბოსტნეულის გარეცხვა აშორებს ზოგიერთ ბაქტერიას – მაგრამ არა ყველას.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები