სამზარეულოს ზეთების უამრავი არჩევანი არსებობს; სწორი ზეთით მომზადებამ შეიძლება შეცვალოს გემო, ტექსტურა და ჯანმრთელობა. ზეითუნის ზეთი ფართოდ გამოიყენება ხმელთაშუა ზღვის დიეტაში, ხოლო მცენარეული და კანოლას ზეთები გავრცელებულია ამერიკულ ოჯახებში.
გთავაზობთ სხვა სახის ზეთებს, რომლებიც შეიძლება გამოყენებულ იქნას სამზარეულოსთვის:
ქოქოსი – ხელუხლებელი ქოქოსის ზეთი მდიდარია გაჯერებული ცხიმებით და ის ზომიერ პორციებში უნდა გამოიყენოთ. მას აქვს კომპონენტი ლაურინის მჟავა, რომელიც ამაღლებს როგორც კარგ, ასევე ცუდ ქოლესტერინს.
ყურძნის თესლი – ყურძნის თესლის ზეთი შეიცავს ომეგა -6-ს. ის უნდა მოთავსდეს მაცივარში.
სეზამი – სეზამის ზეთი უნდა მოთავსდეს მაცივარში, მას აქვს თხილის მდიდარი არომატი.
მზესუმზირა – მზესუმზირის ზეთს აქვს რბილი გემო და მაღალი კვამლის წერტილი, რაც შესანიშნავს ხდის მრავალი კერძის მოსამზადებლად, მისი პოლიუჯერი ცხიმებისა და ომეგა-6 ცხიმოვანი მჟავების შთანთქმისთვის.
კაკალი – ცნობილია, რომ კაკლის ზეთი ომეგა -3-ის კარგი წყაროა. ის უნდა ინახებოდეს მაცივარში, რომ არ გაფუჭდეს.
როდესაც რაიმეს წვავთ ტაფაზე ნაკლები ზეთის გამოყენება აძლიერებს გემოს და ჯანმრთელობის სარგებელს. უჯერი ცხიმები რეკომენდებულია ბოსტნეულთან, ხილთან, პარკოსნებთან, მთლიან მარცვლეულთან, თესლებთან და თხილთან ერთად.
ზეთები უნდა ინახებოდეს გრილ და მშრალ ადგილას. რეკომენდებულია მხოლოდ ორი ზეთის ერთდროულად გამოყენება, რადგან ზეთის ნარჩენებმა შეიძლება დაკარგოს გემოც და ხარისხიც.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები