მარხვაში მიღებულია მკაცრი შეზღუდვების დაცვა და ერთ-ერთი მათგანია ცხოველური პროდუქტების უარყოფა,
რომლებიც შეიცავს უამრავ ცილას და აუცილებელ ამინომჟავებს. ორგანიზმს შეუძლია განიცადოს ძლიერი სტრესი ყველა საკვები ნივთიერების მიღების გარეშე. რამ შეიძლება შეცვალოს ცხოველური ცილები? როგორ ვიკვებოთ სწორად შეზღუდვების პერიოდში? ჩვენ გეტყვით, თუ როგორ დაიცვათ სწორად სრულფასოვანი კვება და რა პროდუქტები მიიღოთ მარხვაში. ეს რჩევები ასევე გამოადგებათ ვეგეტარიანელებსაც.
მიიღეთ მარცვლეული
წიწიბურა შეიცავს უამრავ ცილას – დაახლოებით 10-12 გრ 100 გ. ასევე არ შეიცავს გლუტენს – ეს წებოვანი მცენარეული ცილა ბლოკავს ნაწლავის კედლებს და ხელს უშლის სასარგებლო ელემენტების შეწოვას. გარდა ამისა, წიწიბურა იძლევა დანაყრების განცდას ბევრად უფრო დიდხანს, ვიდრე სხვა მარცვლეული.
მიირთვით პარკოსნები
პარკოსნები მცენარეული ცილის საუკეთესო წყაროდ ითვლება. ოსპი, ლობიო და ბარდა 100გრ პროდუქტზე შეიცავს 20-25გ. ამ კომპონენტს. შედარებისთვის: ქათმის მკერდში – 23 გ, ხოლო საქონლის ხორცში – 26 გ, ამიტომ მარხვის პერიოდში რეკომენდებულია პარკოსნების ჩართვა ყოველდღიურ რაციონში.
სოიოს პროდუქტები
მაღაზიების თაროებზე სულ უფრო ხშირად ჩნდება სოიოს პროდუქტები – რძე, იოგურტი, ტოფუს ყველი და ხორციც კი. ისინი სამართლიანად შეიძლება ჩაითვალოს ხორცის სრულფასოვან შემცვლელებად.
თხილეული
თხილეული კლასიფიცირდება როგორც სუპერპროდუქტი, ეს შემთხვევითი არ არის – ჯანსაღი ცხიმების, ვიტამინებისა და მაკროელემენტების რაოდენობა მას შეუცვლელს ხდის არა მხოლოდ მარხვაში. არაქისი და კეშიუ 25% მცენარეული ცილაა, ხოლო ფისტა, ნუში და თხილი 18-20%. დიეტის შედგენისას გასათვალისწინებელია თხილის მაღალი კალორიული შემცველობა – საშუალოდ 700 კკალ 100 გ-ზე.
სოკო
სოკო ცილის ღირებული წყაროა, ტყუილად კი არ უწოდებენ “ტყის ხორცს”. მშრალი სოკო ბევრად უფრო ჯანმრთელია, ვიდრე ახალი: ცილის შემცველობა რამდენჯერმე იზრდება გაშრობისას. მაგალითად, ახალი პორცინის სოკო შეიცავს 4 გ პროდუქტს 100 გ-ზე, ხოლო გამხმარი შეიცავს 34 გ-ს.
ბოსტნეული
ბოსტნეული ასევე შეიცავს პროტეინს, მაგრამ მცირე რაოდენობით. მაგრამ ისინი მდიდარია ბოჭკოებით, რაც ეხმარება ნაწლავებს – შლის მავნე ტოქსინებს. შეუთავსეთ ბოსტნეული სოკოს, წიწიბურას ან ყავისფერ ბრინჯს – მათი სიახლე და წვნიანი კერძს ნათელს და მადისაღმძვრელს გახდის.
მასალის გამოყენების პირობები