თუ ხშირად მოიხმართ სოსისისა და ძეხვეულს. მათი მავნებლობის შესახებ კი ბევრი არ გსმენიათ, მაშინ გაეცანით სტატიას
მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციამ წელს გამოაქვეყნა დასკვნა, სადაც ჯანმრთელობის გაუარესების რისკებთან შეადარა ერთმანეთს დამუშავებული ხორცპროდუქტები (სოსისი, ძეხვი და სხვა) და სიგარეტისა და აზბესტის გამოყენება.
ექსპერტები აღნიშნავენ, რომ დამუშავებული ხორცი მნიშვნელოვნად ზრდის ნაწლავების კიბოს რისკს და ამიტომ მოგვიწოდებენ მნიშვნელოვნად შევზღუდოთ მათი გამოყენება. მათივე გაფრთხილებით, დღეში მხოლოდ 50 გრამი დამუშავებული ხორცპროდუქტის მიღებაა რეკომენდებული.
ცხოველები, რომელთა ხორციც ამ პროდუქტებში გამოიყენება, იზრდებიან უმოძრაოდ კვების რეჟიმში, რის გამოც მათი ხორცი ქონით სავსე- ღია ფერისაა, კონსისტენცია კი ფხვიერია. თუ ცხოველები იკვებებიან ბალახით, სიმინდით, ცილოვანი დანამატებით და ცხოვრობენ საძოვრების გამოყენებით, მათი ხორცი მაინც და შეიძლება ითქვას უფრო მეტად ცხიმოვანი და მავნეა. (ნაგულისხმებია ამ ხორცის დამუშავებით პროდუქტების შექმნა)
ცხოველების დაკვლის შემდეგ ძვლისა და კანის ცხიმის მაქსიმალური გამოწვილვა ხდება, რაც შემდეგ ემატება ფარშირებულ ხორცს, რათა მეტად წვნიანი და ნოყიერი იყოს პროდუქტი. გარდა ამისა, გამოიყენება ასევე პალმის ზეთი, რომელიც საგრძნობლად ცვლის ფარშის სტრუქტურას და ჯანმრთელობისთვის დიდი საფრთხის შემქმნელი ხდება. არადა, ბუნებრივი სახით პალმის ზეთი არის ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო (ბედის ირონია).
თანამედროვე ძეხვეული ქიმიური პროდუქტების კომპლექსია, ცოტა მათგანს თუ შეგვიძლია ვუწოდოთ ხორც-პროდუქტი. აუცილებლად უნდა აღინიშნოს, რომ ამ ხორცპროდუქტების შეწვა და მოხარშვა კატეგორიულად არ შეიძლება, რადგან მათში შემავალი კომპონენტები ხდება აგრესიულად ოქსიდირებული, რაც კანცეროგენულია და იწვევს კიბოს პროვოცირებას.
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციამ ოფიციალურად აღიარა ძეხვეულისა და სხვა ხორციპროდუქტების მავნებლობა ჯანმრთელობისათვის და გვაძლევენ რეკომენდაციას არ მივირთვათ, ან მივირთვათ არაუმეტეს 50 გრამი დღეში.
მასალის გამოყენების პირობები