ადამიანების უმეტესობა თვლის რომ, უზმოზე ფინჯანი ყავის დალევა ნაკლებად ან საერთოდ არ შეუქმნის პრობლემებს.
მაგრამ დილით ცარიელ კუჭზე ყავის დალევამ შეიძლება მგრძნობიარე კუჭის მქონე ადამიანებისთვის სიმპტომები გააძლიეროს, ვისაც აქვს მიდრეკილება კუჭ-ნაწლავის გარკვეული პრობლემებისადმი, როგორიცაა გასტროეზოფაგური რეფლუქსი, ან მათთვის, ვისაც უკვე აქვს კუჭის ლორწოვანი გარსის დაზიანება, როგორიცაა კუჭის ეროზია ან წყლულები, თქვა კიმ ბარეტმა, კალიფორნიის უნივერსიტეტის ფიზიოლოგიისა და მემბრანის ბიოლოგიის პროფესორმა დევისის მედიცინის სკოლაში და ამერიკის გასტროენტეროლოგიური ასოციაციის მმართველი საბჭოს წევრმა.
ასევე გაითვალისწინეთ კოფეინი.
კორტიზოლი, სტრესის ჰორმონი, რომელიც აწარმოებს ,,ბრძოლა ან გაქცევის” პასუხს, ჩვეულებრივ ყველაზე მაღალია დილით და ზოგიერთი ადამიანისთვის კოფეინის ამ დოზამ შეიძლება ეფექტი გაზარდოს.
კორტიზოლს ასევე შეუძლია სისხლში შაქრის დონის ამაღლება, ხოლო დიაბეტის მქონე ყავის მსმელს შეიძლება სურდეს დილის კვებაში ცილის შერწყმა ნახშირწყლებთან ერთად სისხლში შაქრის დონის დასაბალანსებლად, თქვა კორტნი დელპრამ, კლივლენდის კლინიკის რეგისტრირებულმა დიეტოლოგმა.
კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავა შეიძლება იყოს მჟავე და ასტიმულირებდეს კუჭის მჟავას გამომუშავებას, მაგრამ ეს შეიძლება პრობლემას არ წარმოადგენდეს ადამიანების უმეტესობისთვის. 8000 ჯანმრთელ ადამიანზე ჩატარებულმა კვლევამ არ აღმოაჩინა მნიშვნელოვანი კავშირი ყავის მოხმარებასა და კუჭ-ნაწლავის ზედა ოთხ ძირითად დარღვევას შორის, მათ შორის წყლულსა და რეფლუქსის პრობლემებს შორის.
რაც შეეხება კუჭს, ის “ძალიან კარგად არის აღჭურვილი თავის დასაცავად”, – თქვა ბარეტმა. ყავა “სავარაუდოდ არ დააზიანებს კუჭის ლორწოვან გარსს, თუ რაიმე ძირითადი დაავადება არ არის გამოკვეთილი”, – თქვა მან.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები