ორგანიზმს კვერცხის გულის ათვისება ნებისმიერ მდგომარეობაში შეუძლია: უმის, მოხარშულის, თოხლო კვერცხის…
თუმცა, უმი ანუ დაუმუშავებელი კვერცხი სალმონელოზის საფრთხეს შეიცავს. სალმონელოზი მწვავე ინფექციური დაავადებაა, რომელსაც სალმონელას ბაქტერია იწვევს და საჭმლის მომნელებელ სისტემას აზიანებს. სალმონელას ბაქტერიის კვერცხის ნაჭუჭზე ფრინველის სკინტლიდან გადადის.
ალბათ შეგიმჩნევიათ, რომ სოფლის კვერცხი ხშირად დასვრილია სკინტლით. ამის მიზეზი ის არის, რომ დადებული კვერცხი შეიძლება, უცებ არ ააცალოს პატრონმა. ფერმის კვერცხს კი დადებისთანავე აცლიან, შესაბამისად ფერმის კვერცხი არასდროსაა დასვრილი.
ნებისმიერ შემთხვევაში, კვერცხი გამოყენებამდე ყოველთვის უნდა გადარეცხოთ თბილი წყლით. და ასევე – თუკი უმი კვერცხით გსურთ საკვების მომზადება, უმჯობესია, ფერმის კვერცხი შეარჩიოთ.
რაც შეხება უმი კვერცხის ცილას, ის ორგანიზმისთვის უფრო ძნელი მოსანელებელია, ვიდრე მოხარშული – თერმული დამუშავება ათვისების პროცესს გაცილებით ამარტივებს.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები