ქოქოსი არის ქოქოსის პალმის დიდი თესლი (Cocos nucifera), რომელიც ტროპიკულ კლიმატში იზრდება. ყავისფერი, ბოჭკოვანი ქერქის შიგნით ხორცი იმალება.
ვინაიდან ამ ხილის ზეთი და რძე სულ უფრო პოპულარული ხდება, ბევრ ადამიანს შეიძლება გაუკვირდეს, თუ როგორ გამოიყენოს ქოქოსის ხორცი და აქვს თუ არა მას ჯანმრთელობისთვის სარგებელი.
ქოქოსის ხორცი არის თეთრი ხორცი ქოქოსის შიგნით. ის ი მდიდარია ბოჭკოვანი და MCT-ებით (საშუალო ჯაჭვის ტრიგლიცერიდები). მისმა მოხმარებამ შეიძლება მრავალი სარგებელი მოგიტანოთ, მათ შორის საჭმლის მონელების გაუმჯობესება, გულის ჯანმრთელობა და წონის დაკლება.
მკვებავი ერთეული
ქოქოსის ხორცი მდიდარია ცხიმებითა და კალორიებით, ხოლო ზომიერი ნახშირწყლებითა და პროტეინებით.
1 ჭიქა (80 გრამი) ახალი, გახეხილი ქოქოსის ხორცის მკვებავი ერთეული:
- კალორია – 283
- ცილა – 3 გრამი
- ნახშირწყლები – 10 გრამი
- ცხიმი – 27 გრამი
- შაქარი – 5 გრამი
- ბოჭკოვანი – 7 გრამი
- მანგანუმი – დღიური ღირებულების 60% (DV)
- სელენი – DV-ის 15%.
- სპილენძი – DV-ის 44%.
- ფოსფორი – DV-ის 13%.
- კალიუმი – DV-ის 6%.
- რკინა – DV-ის 11%.
- თუთია – DV-ის 10%.
ქოქოსის ხორცი რამდენიმე მნიშვნელოვანი მინერალითაა მდიდარი, განსაკუთრებით მანგანუმითა და სპილენძით. მანგანუმი ხელს უწყობს ფერმენტების ფუნქციას და ცხიმის მეტაბოლიზმს, სპილენძი კიძვლების ფორმირებას და გულის ჯანმრთელობას.
ქოქოსის ცხიმიანობა
ქოქოსი უნიკალური ხილია ცხიმის მაღალი შემცველობის გამო. მის ხორცში არსებული ცხიმის დაახლოებით 89% გაჯერებულია.
ამ ცხიმების უმეტესობა არის საშუალო ჯაჭვის ტრიგლიცერიდები (MCT), რომლებიც ხელუხლებლად შეიწოვება თქვენს წვრილ ნაწლავში და თქვენი სხეულის ენერგიის წარმოებისთვის გამოიყენება.
Ბოჭკოვანი
მხოლოდ 1 ჭიქა (80 გრამი) გახეხილი ქოქოსი უზრუნველყოფს 7 გრამ ბოჭკოს, რაც DV-ის 20%-ზე მეტია.
ამ ბოჭკოს უმეტესი ნაწილი უხსნადია, რაც იმას ნიშნავს, რომ ის არ შეიწოვება. ამის ნაცვლად, ის საჭმლის მომნელებელ სისტემაში საჭმლის გადატანაზე მუშაობს და ხელს უწყობს ნაწლავების ჯანმრთელობას.
ქოქოსის ხორცის ჯანმრთელობის სარგებელი
ქოქოსის ხორი შეიძლება სასარგებლო იყოს თქვენი ჯანმრთელობისთვის მრავალი თვალსაზრისით.
ამ ტროპიკული ხილის სასარგებლო თვისებების შესახებ კვლევების დიდი ნაწილი ფოკუსირებულია მისი ცხიმის შემცველობაზე.
- ქოქოსმა შეიძლება გააძლიეროს გულის ჯანმრთელობა
- შეიძლება ხელი შეუწყოს წონის დაკლებას
- შეიძლება დაეხმაროს საჭმლის მომნელებელ სისტემას
სხვა სარგებელი:
- შეუძლია სისხლში შაქრის სტაბილიზაცია – ამ ხილმა შეიძლება შეამციროს სისხლში შაქრის დონე უზმოზე და შეცვალოს თქვენი ნაწლავის ბაქტერიები, რათა ხელი შეუწყოს სისხლში შაქრის კონტროლს .
- შეიძლება გააუმჯობესოს იმუნიტეტი – ქოქოსში შემავალი მანგანუმი და ანტიოქსიდანტები დაგეხმარებათ იმუნური სისტემის გაძლიერებაში და ანთების შემცირებაში. ამ ხილის MCT-ებს შეიძლება ასევე ჰქონდეს ანტივირუსული, სოკოს საწინააღმდეგო და სიმსივნის ჩახშობის თვისებები.
- შეიძლება სასარგებლო იყოს თქვენი ტვინისთვის – ქოქოსის ზეთში შემავალი MCT წარმოადგენს გლუკოზის საწვავის ალტერნატიულ წყაროს, რომელიც შეიძლება დაქვეითებული მეხსიერების ან ტვინის ფუნქციის მქონე ადამიანებს დაეხმაროს, როგორიცაა ალცჰეიმერის დაავადება.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები