ქლიავი საშუალო ზომის ხილია. ყველაზე პოპულარულ ჯიშს აქვს მუქი მეწამულ-წითელი კანი, შიგნით ყვითელი ხორცით, ასევე შეგიძლიათ იპოვოთ მწვანე-ყვითელი ქლიავიც. ყველა ჯიშს ნაყოფის ცენტრში კურკა აქვს.
კვებითი სარგებელი
80 გ ქლიავი უზრუნველყოფს:
- 29 კკალ / 124 კჯ
- 0.5 გ ცილა
- 0.1 გრ ცხიმი
- 7.0 გრ ნახშირწყლები
- 1.7 გ ბოჭკოვანი
- 192 მგ კალიუმი
ქლიავის ტოპ 5 ჯანმრთელობის სარგებელი
1. მდიდარია ანტიოქსიდანტებით
ქლიავი შეფუთულია მცენარეული ნაერთებით, რომლებსაც აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები, რაც იმას ნიშნავს, რომ ისინი ხელს უშლიან ჟანგბადის რეაქციას სხვა ქიმიკატებთან და იწვევს უჯრედების და ქსოვილებს დაზიანებას. ისინი განსაკუთრებით მდიდარია ანთოციანინებით, ნაერთებით, რომლებიც ასევე პასუხისმგებელნი არიან ქლიავის მუქი ფერის კანზე. სინამდვილეში, კვლევებმა აჩვენა, რომ ქლიავი უფრო მდიდარია ამ დამცავი ნაერთებით, ვიდრე სხვა ხილი, მათ შორის ატამი და ნექტარინი.
2. მას შეიძლება ჰქონდეს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები
ქლიავის დამცავ მცენარეულ ნაერთებს, როგორც ჩანს, აქვთ ანთების საწინააღმდეგო თვისებები და ხელს უწყობენ დაავადების თავიდან აცილებას, მათ შორის კიბოს, დიაბეტისა და ჭარბწონიანობის.
3. შეიძლება დაეხმაროს სისხლში შაქრის დონის მართვას
ქლიავი განსაკუთრებით მდიდარია პოლიფენოლით, რომელსაც ეწოდება ქლოროგენის მჟავა, ნაერთი, რომელიც ასევე გვხვდება ყავაში, როგორც ჩანს, ეს ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დაბალანსებას და მადის რეგულირებას.
ხილის მიღება უზრუნველყოფს, რომ ისარგებლოთ მისი მდიდარი ბოჭკოვანი შემცველობით, რაც ხელს უწყობს მისი ბუნებრივი შაქრის გამოყოფის შენელებას.
4. ქლიავმა შეიძლება ხელი შეუწყოს გულის ჯანმრთელობას
ქლიავი მდიდარია სხვადასხვა ვიტამინითა და მინერალით, მათ შორის კალციუმით, რაც უზრუნველყოფს სისხლის შედედებას ნორმალურად. ის ასევე შეიცავს კალიუმს და C ვიტამინს, მდიდარია დამცავი პოლიფენოლებით, რომლებიც დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა რისკის ფაქტორებთან.
5. მან შეიძლება გააძლიეროს კოგნიტური ფუნქცია
ცხოველებზე ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ქლიავის მდიდარი პოლიფენოლის შემცველობა შეიძლება დაეხმაროს ასაკთან დაკავშირებული კოგნიტური დაქვეითების შერბილებას.
უსაფრთხოა თუ არა ქლიავი ყველასთვის?
ზოგიერთი ადამიანი ალერგიულია ქლიავის მიმართ. ისინი მიეკუთვნებიან ალერგენების კატეგორიას „არყის მტვრის“ კატეგორიაში, ვაშლთან და ატმთან ერთად და შესაძლოა, დაზარალებულებში გამოიწვიონ პირის ღრუს ან ყელის ქავილი და შეშუპება.
ალერგიის სიმპტომები ჩვეულებრივ ვითარდება რამდენიმე წუთში და გვერდითი რეაქციის შემთხვევაში უნდა მიმართოთ ექიმს. თუმცა, თუ ეს გადაიზარდა მძიმე რეაქციაში, რომელიც ცნობილია როგორც ანაფილაქსია, მას სჭორდება სასწრაფო სამედიცინო დახმარება.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები