ხორბლის, ჭვავის, ბრინჯის, შვრიის, სიმინდის ფქვილის, ქერის ან სხვა მარცვლეულისგან დამზადებული ნებისმიერი საკვები მარცვლეულის პროდუქტს წარმოადგენს. მასში შედის პური, მაკარონი, საუზმის მარცვლეული, ტორტილა და პოპკორნიც კი. მარცვლეული – ხილთან, ბოსტნეულთან და რძის პროდუქტთან ერთად – შეიცავს ნახშირწყლებს, რაც სხეულის ენერგიის მთავარი წყაროა.
უმჯობესია, თუ წაიკითხავტ საკვების ეტიკეტებს, რათა იპოვოთ ის მარცვლეული, რომელშიც დაბალია ცხიმები და შაქრის შემცველობა. განსაკუთრებით ფრთხილად იყავით „დაბალცხიმიანი“ ვარიანტების მიმართ, რომლებიც შეიძლება შაქრის მაღალ შემცველობას შეიცავდეს.
მთლიანი მარცვლეული უზრუნველყოფს რკინას და B ვიტამინს, ის ასევე შეიცავს ბოჭკოვანს. მთლიანი მარცვლეულის მაგალითებია მთლიანი ხორბალი, მთლიანი შვრია, მთლიანი ბულგური (ასევე ცნობილია, როგორც დაფქული ხორბალი) და მთლიანი სიმინდის ფქვილი.
ზოგიერთი მარცვლეულის პროდუქტი დახვეწილია, რაც მათ აძლევს წვრილ ტექსტურას და უფრო დიდხანს შენახვის ვადას, მაგრამ შლის ბოჭკოებს და საკვებ ნივთიერებებს. დახვეწილი მარცვლების უმეტესობა გამდიდრებულია, რაც ნიშნავს, რომ გარკვეული საკვები ნივთიერებები დამუშავების შემდეგ ისევ დაემატა. დახვეწილი მარცვლეული პროდუქტების მაგალითებია თეთრი ფქვილი, დაშლილი სიმინდის ფქვილი, თეთრი პური და თეთრი ბრინჯი.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები