იმპორტირებისთვის გამიზნული ხილი და ბოსტნეული ხშირად მანამ იკრიფება, სანამ დამწიფდება, რადგან დიდი მანძილი უნდა გაიაროს მომხმარებლამდე და დამწიფება გზაში უნდა მოასწროს. ამის გამო იმპორტირებული პროდუქტები ხშირად გენმოდიფიცირებულია. ზოგიერთ ხილი – მაგალითად, ვაშლი, ბანანი, ნესვი, პომიდორი, ატამი გარგარი, მსხალი – კლიმაქტერული ხილია, ანუ ამ ხილსა და ბოსტნეულს ახასიათებს ეთილენის წარმოქმნის და მოწყვეტის შემდეგ ოთახის ტემპერატურაზე დამწიფების უნარი.
ეს იმას ნიშნავს, რომ, მაგალითად, პომიდორი დამწიფდება მაშინაც კი, თუ მას ჯერ კიდევ მწვანეს დაკრეფთ.
მაგრამ, როცა ხილს და ბოსტნეულის მწიფე ფერი აქვს, ეს იმას ნიშნავს, რომ ნაყოფში საკვები ნივთიერებების ოპტიმალური რაოდენობა ჯერ არ არის დაგროვებული.
იმპორტირებული პროდუქტი მსოფლიოს სხვადასხვა წერტილიდან მოდის და ხანგრძლივი ტრანსპორტირება სჭირდება – მათ შორის, თვითმფრინავებით, გემებით, სატვირთო მანქანებით. ტრანსპორტი კი, ყველამ ვიცით, რომ გამოყოფს დიდი რაოდენობით СО2-ს – ერთ-ერთ სათბურ გაზს, რომელიც გლობალური დათბობაზეა პასუხისმგებელი. სწორედ ტრანსპორტზე მოდის მსოფლიოში CO2-ის ემისიის 15-20%!
რაც შეეხება სეზონურ ხილ-ბოსტნეულს, ის აუჩქარებლად მწიფდება, შესაბამისად უკეთესი გემო და არომატი აქვს და სწორი პროპორციებითაც იღებს ყველა საჭირო ვიტამინსა და მინერალს.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები