გურიაში ჭადი განსხვავებულია, განსხვავებული, იმიტომ რომ მას ძირითადად კეცზე აცხობენ.
ჭადს აუცილებლად თბილ წყალში დიდხანს ზელენ და მერე კეცზე აკრავენ. კეცს მრგვალი ფორმა აქვს და შესაბამისად ჭადიც მრგვალი ფორმის გამოდის. რომ ჩააკრავენ ზემოდან ჯვრის ფორმას გაუკეთებენ რათა ლამაზი ფორმა და შესახედაობა ჰქონდეს. ამას გარდა უკვე გამომცხვარს 4 ნაწილად გადასტეხავენ ჯვრის ფორმაზე ლამაზად და ისე მიირთმევენ.
უგემრიელესია ამგვარად გამომცხვარი ჭადი ყველთან და მოხარშულ ღორის ხორცთან ერთად.
გურიაში ჭადს მეორენაირადაც აცხობდნენ რომელსაც ნაცრიან კვერს უწოდებდნენ.
ნაცრიანი კვერისთვის ცომს ჯერ კარგად მოზელდნენ, მოაგუნდავებდნენ, მანამდე კი ღუმელის ძირს ნაცრისგან გასწმენდნენ და ამ მოგუნდავებულ ჭადს პირდაპირ ცეცხლში დაააკრავდნენ, ამ სახით მომზადებულ ჭადს ნაცრიან კვერს ეძახდნენ. ამ ნაცრიან კვერს დაბლა ფოთოლს არ უფენდნენ, კვერს ზემოდან დააყრიდნენ ნაცარს, თხლად, 2-3 თითის დადებას, როცა გამოსცხვებოდა ამოიღებდნენ ნაცრიდან ამ კვერს, ცივ წყალში გაავლებდნენ, მერე ცეცხლს შეუნთებდნენ და ამ სველ კვერს მიადებდნენ იქვე, გვერდით, სითბოში ცეცხლთან და იქამდე გააჩერებდნენ სანამ ყველა მხრიდან კარგად არ შეპიწკინდებოდა.
ნაცრიან კვერს ძალიან უხდება შებოლოლი ხორცი.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები