ჯანსაღი ვახშამი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ორგანიზმისთვის სასარგებლოც უნდა იყოს. სწორი კვება განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია საღამოს საათებში, რადგან ეს ხელს უწყობს მეტაბოლიზმს, აწესრიგებს ძილს და უზრუნველყოფს ენერგიის დაბალანსებულ დონეს. მაშ, როგორ უნდა მოვამზადოთ ჯანსაღი ვახშამი?
ვახშამში ცილები აუცილებელია, რადგან ისინი გვეხმარება კუნთოვანი მასის შენარჩუნებასა და გაძლიერებაში. საუკეთესო ცილოვანი წყაროებია:
ქათმის ან ინდაურის ხორცი (უმჯობესია, შემწვარის ნაცვლად მოხარშული ან ღუმელში მომზადებული)
თევზი (ორაგული, სკუმბრია, თინუსი – ომეგა-3 ცხიმებით მდიდარი)
კვერცხი
მცენარეული ცილები (ლობიო, ჩია თესლ
ი, ნუში)
საღამოს მძიმე ნახშირწყლები (თეთრი პური, მაკარონი, კარტოფილი) უნდა შევზღუდოთ და უპირატესობა ჯანსაღ ალტერნატივებს მივანიჭოთ.
ჯანსაღი ცხიმები ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას და უჯრედების აღდგენას. მათ შორის საუკეთესოა: ავოკადო, თხილეული და კაკალი, ზეითუნის ან ავოკადოს ზეთი, ცხიმიანი თევზი.
ბოსტნეული მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებითა და უჯრედისით, რაც საჭმლის მონელებისთვის აუცილებელია. საღამოს განსაკუთრებით კარგია: მწვანე სალათი, კიტრი, პომიდორი, ბურგალური წიწაკა.
ჯანსაღი ვახშამი არ უნდა იყოს ზედმეტად მძიმე, რადგან დიდი ულუფა ხელს უშლის საჭმლის სწორ მონელებას და ძილს. სასურველია, ვახშამი მივიღოთ ძილის წინ მინიმუმ 2-3 საათით ადრე.
ჯანსაღი ვახშამი ხელს უწყობს ორგანიზმის გაჯანსაღებას, ამცირებს ზედმეტი წონის რისკს და აუმჯობესებს საერთო კეთილდღეობას. სცადე ამ რჩევების გათვალისწინება და შენს ჯანმრთელობაზე დადებით ცვლილებებს მალევე შეამჩნევ!
#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi