კვირა, აპრილი 20, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარიკერძებითევზის კულტურა -საქართველოში თევზის მოხმარება 10%-ით გაიზარდა

თევზის კულტურა -საქართველოში თევზის მოხმარება 10%-ით გაიზარდა

თევზს უძველესი დროიდან მნიშვნელოვანი ადგილი ეკავა ადამიანის კვების რაციონში. მისი კვებითი ღირებულება და გემოვნური თვისებები განსაზღვრავდა პროდუქტის პოპულარობას და დღემდე რჩება როგორც ჯანსაღი კვების ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესი ნაწილი.

თევზის მოპოვება დაახლოებით 40,000-30,000 წლის წინ დაიწყო. არქეოლოგების მიერ აღმოჩენილი კაუჭები და ბადეები მიუთითებენ, რომ ადამიანები პრეისტორიული ხანიდან აქტიურად იყენებდნენ მდინარეებსა და ზღვებს თევზის მოსაპოვებლად. ადრეული თევზაობის მაგალითები დაფიქსირებულია აფრიკაში, ახლო აღმოსავლეთში და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიაში.

თევზის არაერთი სახეობიდან დღეს საკვებად მხოლოდ მათი ნაწილი გამოიყენება. ძველ პერიოდში კი ადამიანები თევზის იმ სახეობას მიირთმევდნენ, რომლებიც მათი საცხოვრებელი ადგილის მიმდებარე წყლებში ბინადრობდა. მაგალითად, ანტიკურ საბერძნეთსა და რომში მიირთმევდნენ ზღვის თევზს, სკუმბრიასა და ქაშაყს. აღმოსავლეთ აზიაში – ჩინეთში და იაპონიაში უძველესი დროიდან ცნობილი იყო კარპი, კალმახი და წყალმცენარეები, რომლებიც თევზთან ერთად გამოიყენებოდა. ცენტრალურ და ჩრდილოეთ ამერიკაში მობინადრე ტომები კი მოიპოვებდნენ ორაგულსა და კალმახს.

დღეს თევზის მოპოვება-ტრანსპორტირების საკითხი გამარტივებულია და შესაბამისად ნებისმიერ ქვეყანაში შესაძლებელია სხვადასხვა სახეობის თევზის შეძენა.

საქართველოში თევზის კულტურის გარკვეული ტრადიციები არსებობს. ძველად საქართველოს მდინარეებში, მაგალითად, რიონსა და მტკვარში, თევზის არაერთი სახეობა ბინადრობდა. თევზს ქარ­თულ სუფ­რა­ზე ყო­ველ­თვის გა­მორ­ჩე­უ­ლი ად­გი­ლი ეკა­ვა. ახალ­და­ჭე­რილ თევზს თბი­ლი­სე­ლი მე­თევ­ზე­ე­ბი ქუ­ჩებ­სა და ბაზ­რებ­ში ხელ­ზე ყიდ­დნენ, მაგ­რამ არ­სე­ბობ­და უფრო მო­წეს­რი­გე­ბუ­ლი სის­ტე­მა და თევ­ზით სა­ვაჭ­რო სპე­ცი­ა­ლუ­რი ად­გი­ლე­ბიც, სა­დაც მე­თევ­ზე­ე­ბი თევზს აბა­რებ­დნენ. სწო­რედ ამ სა­ვაჭ­რო ად­გი­ლე­ბის მე­პატ­რო­ნე­თა დაკ­ვე­თით იჭერ­დნენ მე­თევ­ზე­ე­ბი სხვა­დას­ხვა სა­ხის თევ­ზე­ულს თბი­ლის­სა თუ სა­ქარ­თვე­ლოს სხვა კუ­თხე­ებ­ში.

შემ­დეგ თით­ქოს თევ­ზის კულ­ტუ­რა და­ი­კარ­გა, მაგ­რამ თა­ნა­მედ­რო­ვე სა­ქარ­თვე­ლოს ის­ტო­რი­ა­ში, თევზზე მო­თხოვ­ნა ყო­ველ­წლი­უ­რად იზ­რდე­ბა. მა­გა­ლი­თად, ბოლო 20 წელ­ში თევ­ზის მოხ­მა­რე­ბა 10-ჯერ გა­ი­ზარ­და. თევზზე მო­თხოვ­ნის გაზ­რდამ წარ­მო­ე­ბის გან­ვი­თა­რე­ბა­საც შე­უ­წყო ხელი და ასორ­ტი­მენ­ტიც უფრო მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი გახ­და,  მაგრამ მოხმარებული თევზის უდიდესი ნაწილი, ჯერ კიდევ, იმპორტირებულია. როგორც სექტორის წარმომადგენლები აღნიშნავენ, 2023 წელს, თევზის წარმოების ძირითადი წილი ცისარტყელა კალმახზე მოდიოდა. ასევე, განსაკუთრებით პოპულარულია ორაგული, თინუსი, ქაშაყი და სკუმბრია.

READ  რატომ არის მავნებელი სოსისი და ძეხვეული

#drpkhakadze #pitskhelauri

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi

author avatar
SheniSupra.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisment -spot_img

ბოლო სიახლეები