ისპანახი Chenopodiaceae-ს ოჯახს მიეკუთვნება, რომელშიც შედის ჭარხალი, ჭარხალის ფოთოლი და ქინოა. მას ჭარხლის მსგავსი გემოვნების პროფილი აქვს – მისი ფოთლის სიმწარე და ოდნავ მარილიანი გემო. სამი განსხვავებული სახის ისპანახი გვხვდება: სავოია, ნახევრად სავოია და გლუვი ფოთოლი.
ისპანახის სასარგებლო თვისებები მოიცავს:
- გვეხმარება კარგი მხედველობის შენარჩუნებაში
- ხელს უწყობს ენერგიის დონეს
- ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას
- მხარს უჭერს ძვლების გაჯანსაღებას
- შეიძლება დაგვეხმაროს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში
- აქვს დამცავი ანტიოქსიდანტური თვისებები
- ბოჭკოს სასარგებლო წყაროა
- შეიძლება დაეხმაროს წონის მართვას
- შეიძლება შეამციროს ცხიმოვანი დიეტის უარყოფითი შედეგები
- შეიძლება ხელი შეუწყოს ფსიქიკურ ჯანმრთელობას
80 გრამი (ნედლი) პორცია ისპანახის კვებითი სარგებელი:
20კკალ/82კჯ
2.2 გრ ცილა
0,6გრ ცხიმი
1.3 გრ ნახშირწყლები
2.2 გ ბოჭკოვანი
136 მგ კალციუმი
1.68 მგ რკინა
91 მკგ ფოლატი
21 მგ ვიტამინი C
ავტორი: ანი დავიდიანი
მასალის გამოყენების პირობები