რატომ უნდა მივიღოთ ბოსტნეული?
“მიიღე ბოსტნეული!” – ადამიანების უმეტესობას ეს ფრაზა ცხოვრების რაღაც მომენტში მაინც სმენია.
ბოსტნეულის ყოველდღიურად მიღებამ შეიძლება შეამციროს ქრონიკული დაავადებების რისკი, გააუმჯობესოს ტვინის ფუნქციონირება და კიდევ უფრო დიდხანს იცოცხლოს. მაგრამ 10 ზრდასრული ადამიანიდან მხოლოდ 1 მოიხმარს რეკომენდებულ რაოდენობას 2 ან მეტ პორციას დღეში.
რა საკვებ ნივთიერებებს შეიცავს ბოსტნეული?
ბოსტნეული მრავალი აუცილებელი საკვები ნივთიერების შესანიშნავი წყაროა:
• ბოჭკოვანი – ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, ამცირებს ქოლესტერინს და ხელს უწყობს წონის შენარჩუნებას.
• კალიუმი – აუცილებელია კუნთებისა და ნერვების ფუნქციონირებისთვის. მას ასევე შეუძლია შეამციროს არტერიული წნევა და ინსულტის რისკი.
• ფოლიუმის მჟავა – ეხმარება ორგანიზმს სისხლის წითელი უჯრედების გამომუშავებაში. ფოლიუმის მჟავა განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ორსულობის დროს, რადგან ის ხელს უწყობს ტვინისა და ხერხემლის თანდაყოლილი დეფექტების რისკს.
• ვიტამინი A – უნარჩუნებს კანს სიჯანსაღეს და აძლიერებს იმუნურ სისტემას.
• ვიტამინი C – ასევე ხელს უწყობს იმუნური სისტემის ძლიერ შენარჩუნებას, ის რკინის როლსაც თამაშობს.
• რკინა – მნიშვნელოვანია ტვინის ფუნქციონირებისადა სისხლის წითელი უჯრედების წარმოებისთვის.
• კალციუმი – მნიშვნელოვანია ძვლების ჯანმრთელობისთვის. კალციუმი, ასევე, შეიძლება სიმსივნის, დიაბეტისა და მაღალი წნევისგან პრევენციის საშუალება.
• ფიტონუტრიენტები – არის საკვები ნივთიერებები, რომლებიც მოდის მცენარეებიდან. მათ აქვთ ჯანმრთელობის გამაძლიერებელი თვისებების ფართო სპექტრი. ამის მაგალითია ანტიოქსიდანტები, რომლებიც ხელს უშლიან ყველაფრის თავიდან აცილებას, დაწყებული გულის დაავადებით დამთავრებული სიმსივნემდე.
ყველა ბოსტნეული სასარგებლო და ჯანსაღია ორგანიზმისთვის. ისინი ბუნებრივად არიან დაბალი ცხიმისა და მარილის შემცველნი, ასევე, სავსეა საკვები ნივთიერებებით. ასე რომ, ბოსტნეულის არჩევისას ვერ შეცდებით.
ავტორი: ანი დავიდიანი
მასალის გამოყენების პირობები