ჩიას თესლი პოპულარობით სარგებლობდა წლების განმავლობაში, მაგრამ ისინი ახალი არ არის! ჩიას თესლები წარმოუდგენლად მრავალმხრივი საკვებია, რომელიც საუკუნეების განმავლობაში იყო კვების ძირითადი ელემენტი სხვადასხვა დიეტაში.
რა არის ჩიას თესლი?
ჩიას თესლი არის პატარა თეთრი ან შავი თესლები ჩიას მცენარიდან, პიტნის ოჯახის ნაწილი. მას აქვთ თხილის არომატი და არ შეიცავს საერთო ალერგენებს.
ჩიას თესლი წარმოიშვა ცენტრალური ამერიკიდან, სადაც ის უძველესი აცტეკებისა და მაიას დიეტებში იყო. სიტყვა “chia” რეალურად ნიშნავს “ძალას” მაიას ენაზე.
ჩიას თესლი უზრუნველყოფს სხვადასხვა საკვებ ნივთიერებებს, როგორიცაა ბოჭკოვანი, ანტიოქსიდანტები, მცენარეული ცილა, ვიტამინები და მინერალები. მათ ასევე აქვთ სითხის შთანთქმის წარმოუდგენელი უნარი. როდესაც ჩიას თესლები ჩაეფლო სითხეში, ისინი ქმნიან ჟელატინის ტექსტურას, რაც ხელს უწყობს კუჭის დაცლის შეფერხებას და ხელს უწყობს სისავსის და გაჯერების შეგრძნებას, ანელებს საჭმლის მონელებას და შაქრის გამოყოფას, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრისა და ენერგიის დონის დაბალანსებას და ხელს უწყობს ქოლესტერინისა და დიეტური საკვების შეწოვას. გამოიყენება ასევე ორგანიზმიდან ტოქსინების ნაწლავებიდან გამოსაყვანად.
ეს მკვებავი, მრავალმხრივი თესლები სამზარეულოს აუცილებელი ელემენტია.
ჩიას თესლის მკვებავი ერთეული:
2 სუფრის კოვზი (ან 28 გრამი) ჩიას თესლი შეიცავს 9,8 გრამ ბოჭკოს, 4,7 გრამ მცენარეულ ცილას და 8,7 გრამ ცხიმს. ჩიას თესლი ასევე მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით! 2 სუფრის კოვზი ჩიას თესლი შეიცავს თქვენი ყოველდღიური კალციუმის 14%-ს, რკინის 12%-ს, მაგნიუმის 23%-ს და თუთიის დღიური მნიშვნელობის 12%-ს.
ჩიას თესლი ჯანმრთელობისთვის:
ბოჭკოსა და ცილების გარდა, ჩიას თესლი შეიცავს გულისთვის სასარგებლო ომეგა -3 ცხიმებს და ანტიოქსიდანტებს. ჩიას თესლის ბოჭკოვანი შემცველობის, ომეგა -3 და ანტიოქსიდანტების კომბინაციამ შეიძლება ორგანიზმს მრავალი წარმოუდგენელი სარგებელი მისცეს.
ჩიას თესლის ჯანმრთელობის სარგებელი:
- ომეგა-3
- ბოჭკოვანი
- ცილა
- ანტიოქსიდანტები
- ნაწლავების ჯანმრთელობა
- გულის ჯანმრთელობა
- სისხლში შაქრის მხარდაჭერა