ტყემალს ქართულ სამზარეულოში მნიშვნელოვანი ადგილი უჭირავს.
ტყემლისგან მზადდება საუკეთესო ხარისხის წვენი, კომპოტი, მურაბა, სანელებელი, ტყლაპი და სახელგანთქმული საწებელი, რომელიც ქართული სუფრის ერთ-ერთი უნიკალური ატრიბუტია.
ტყემალი მეტად სასარგებლოა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის. მასში ჭარბადაა ასკორბინის მჟავა, რის გამოც გამოიყენება ავიტამინოზის პროფილაქტიკისა და მკურნალობისთვის. მისი რეგულარული გამოყენება დადებითად მოქმედებს იმუნიტეტზე.
სასარგებლოა ალუჩისა და ტყემლის ნახარშები და კომპოტები, ისინი აძლიერებენ მადას და აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას. განსაკუთრებით სასარგებლოა გასტრიტებისა და მომატებული მჟავიანობისას.
ოფიციალური მედიცინა რაციონში ალუჩისა და ტყემლის ჩართვას განსაკუთრებით ურჩევს ორსულ და მეძუძურ ქალებს, ბავშვებს, ხნიერ ადამიანებს, რადგან ის ორგანიზმის ვიტამინებით, მინარალებითა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებით მომარაგების ფასდაუდებელი საშუალებაა.
მასალის გამოყენების პირობები