საზამთრო კლასიკური ზაფხულის ხილია, რომელიც ბევრს უყვარს თავისი გამაგრილებელი გემოთი და წყლის მაღალი შემცველობით. მიუხედავად იმისა, რომ ადამიანების უმეტესობა იცნობს ტრადიციულ, წითელი შიგთავსის საზამთროს, არსებობს კიდევ ერთი სახეობა, რომელიც სულ უფრო პოპულარული ხდება: ყვითელი საზამთრო.
რა არის ყვითელი საზამთრო?
ყვითელი საზამთრო, ასევე ცნობილია, როგორც ყვითელხორციანი საზამთრო. მას ტრადიციული წითელის ნაცვლად აქვს ღია ყვითელი შიგთავსი, ასევე, აქვს თხელი, ღია-მოყვითალო ქერქი მუქი მწვანე ზოლებით, ხოლო ხორცი ტკბილი, წვნიანი და ოდნავ რბილი გემოთია, ვიდრე მისი წითელხორციანი ანალოგი. ყვითელი ფერი მოდის ბუნებრივად არსებული პიგმენტისგან, რომელსაც ბეტა-კაროტინი ჰქვია, რომელიც ასევე გვხვდება ყვითელ და ნარინჯისფერ ხილსა და ბოსტნეულში.
საიდან წარმოიშვა ყვითელი საზამთროს?
საზამთროს ეს ვარიანტი საუკუნეების განმავლობაში იზრდებოდა აფრიკასა და აზიაში, მაგრამ მათ მხოლოდ ახლახან მოიპოვეს პოპულარობა მსოფლიოს სხვა ადგილებში. შეერთებულ შტატებში ყვითელი საზამთრო ძირითადად იზრდება სამხრეთ შტატებში, რადგან თბილი კლიმატი იდეალურია მათი ზრდისთვის. ყვითელი საზამთროს ყველაზე ადრეული ჩანაწერები თარიღდება მე-10 საუკუნით ჩინეთში, სადაც ის კულტივირებული იყო მისი უნიკალური გემოსა და სამკურნალო თვისებების გამო.
რა სარგებელი აქვს ყვითელ საზამთროს?
ეს რბილობი ხილი არის A და C ვიტამინების კარგი წყარო, ასევე კალიუმი, რომელიც ხელს უწყობს ჯანსაღი არტერიული წნევის შენარჩუნებას. ის დაბალკალორიულია და მაღალი წყლის შემცველობით გამოირჩევა, რაც შესანიშნავი არჩევანია მათთვის, ვინც ეძებს ჰიდრატაციის შენარჩუნების წყაროს ან წონის კლებას. სინამდვილეში, ერთი ჭიქა კუბებად დაჭრილი ყვითელი საზამთრო შეიცავს მხოლოდ 46 კალორიას და 92% წყალს.
ყვითელი საზამთროს ვარიანტი ტკბილი და წვნიანი კლასიკური ზაფხულის ხილია. მას უნიკალური გემო აქვს და ვიტამინებისა და მინერალების კარგი წყაროა, ასევე, დაბალკალორიულია. თუ აქამდე არასოდეს გაგისინჯავთ ყვითელი საზამთრო, ზაფხულში აუცილებლად უნდა სცადოთ.
ავტორი: ანი დავიდიანი
მასალის გამოყენების პირობები