ხილისა და ბოსტნეულის მიღების საუკეთესო დრო დამოკიდებულია მათ შემადგენლობასა და თქვენს კვების რეჟიმზე. სწორი დროის შერჩევა ხელს უწყობს ვიტამინებისა და მინერალების უკეთ ათვისებას. გავიგოთ როდის არის მირთმევისათვის სწორი და შესაფერისი დრო
როდის მივირთვათ ხილი?
1. დილით უზმოზე – ხილი შეიცავს ბუნებრივ შაქრებს, რომლებიც ორგანიზმს ენერგიას აძლევს. ამ დროს მიღებული ხილი აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და აჩქარებს მეტაბოლიზმს.
2. ჭამამდე 30-40 წუთით ადრე – ხილი სწრაფად მუშავდება კუჭში, ამიტომ უმჯობესია, საკვების მიღებამდე მიირთვათ, რათა არ გამოიწვიოს დუღილის პროცესები და მომნელებელი სისტემის დისკომფორტი.
3. მთავარი კვებიდან 2 საათის შემდეგ – თუ ხილს საკვების მიღების შემდეგ მიირთმევთ, ორგანიზმს შეუძლია უკეთ აითვისოს მასში არსებული ვიტამინები და ბოჭკოები.
4. არასოდეს ღამით – საღამოს ან ძილის წინ ხილის მიღება არ არის რეკომენდებული, რადგან მასში შემავალი შაქრები შეიძლება ცხიმებად გადაიქცეს და ასევე გავლენა მოახდინოს ძილის ხარისხზე.
როდის მივირთვათ ბოსტნეული?
1. დღის მთავარი კვების დროს – ბოსტნეული მდიდარია ბოჭკოებით, რაც საჭმლის მონელების პროცესს აუმჯობესებს. უმჯობესია, იგი მიიღოთ პროტეინებთან და ნახშირწყლებთან ერთად, რათა მათი მონელება უფრო ეფექტური იყოს.
2. საღამოს საათებში – ცოცხალი ბოსტნეული დაბალკალორიულია და მის მიღებას არ აქვს უარყოფითი გავლენა საღამოს კვებაზე.
3. არასოდეს უზმოზე (განსაკუთრებით მჟავე ბოსტნეული) – მაგალითად, პომიდვრის ან წიწაკის უზმოზე მიღება შეიძლება მჟავიანობის მომატებას იწვევდეს.
თუ გსურთ, რომ თქვენი ორგანიზმმა მაქსიმალურად აითვისოს ვიტამინები, ხილი უმჯობესია დილით ან საკვების მიღებამდე, ხოლო ბოსტნეული – დღის მთავარ კვებებთან ერთად ან საღამოს. სწორი დროის შერჩევა არა მხოლოდ ვიტამინების უკეთ ათვისებას უწყობს ხელს, არამედ საჭმლის მონელებასაც ამარტივებს.
#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi