ორაგული ცხიმიანი თევზია, რომელიც ჩვეულებრივ კლასიფიცირდება ოკეანის მიხედვით, რომელშიც ის მდებარეობს. წყნარ ოკეანეში ისინი განიხილება Oncorhynchus-ის გვარის ნაწილად, ხოლო ატლანტიკაში ისინი Salmo-ს გვარს მიეკუთვნებიან. არსებობს მხოლოდ ერთი გადამფრენი ატლანტიკური სახეობა, მაგრამ არსებობს წყნარი ოკეანის ორაგულის ხუთი სახეობა: ჩინუკი (ან მეფე), სოკი (ან წითელი), კოჰო (ან ვერცხლი), ვარდისფერი და ჩუმი. დიდ ბრიტანეთში ორაგულის ძირითადი წყარო შოტლანდიიდანაა, თუმცა სხვა ჯიშებიც არის ხელმისაწვდომი.
ორაგულის ჯანმრთელობის სარგებელი მოიცავს:
- ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები ჯანსაღი გულისთვის
- ტვინის მხარდაჭერა, მეხსიერების დაკარგვის ჩათვლით
- ანთების საწინააღმდეგო, კიბოსა და დიაბეტის გავლენის შემსუბუქება
- ანტიოქსიდანტი, აუმჯობესებს ქოლესტერინს და იცავს ტვინსა და ნერვულ სისტემას
- ცილებით მდიდარია, ხელს უწყობს ძვლების ჯანმრთელობას
- კანის მოვლის მთავარი საშუალება კანის ელასტიურობის შენარჩუნებისას, დაბერების საწინააღმდეგო და ულტრაიისფერი სხივების დაზიანებისას
100 გრ ორაგულის პორცია (მოხარშული წონა) შეიცავს:
- 232 კკალ / 969 კჯ
- 25.2 გრ ცილა
- 14,6 გრ ცხიმი
- 7.3 მკგ ვიტამინი D
- 20მკგ სელენი
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები