როგორც კოფეინირებულ, ასევე მცენარეულ ჩაის შეუძლია, უზრუნველყოს საკმაო რაოდენობით მინერალები,
როგორიცაა: კალიუმი, ფოსფორი, მაგნიუმი, ნატრიუმი, სპილენძი და თუთია. რეალური რაოდენობა მერყეობს ჩაის მცენარის ასაკისა და ზრდის პირობების მიხედვით. მაგალითად, მხოლოდ 5 მილიგრამ კალციუმს შეიცავს ერთ ჭიქა გვირილის ჩაი. ჩაი ასევე არის ფტორის წყარო, მაგრამ მისი რაოდენობა შეიძლება განსხვავდებოდეს წყლის ტიპისა და რაოდენობის მიხედვით, რომელიც გამოიყენება მის დასამზადებლად.
ბუნებრივი ნივთიერებები, სახელწოდებით პოლიფენოლები, გვხვდება როგორც კოფეინიან, ასევე მცენარეულ ჩაიში. ეს ნივთიერებები არის ანტიოქსიდანტები, ნაერთები, რომლებიც ხელს უწყობენ გარკვეული ქრონიკული დაავადებების რისკის შემცირებას.
დამუშავებისას ჩაის ზოგიერთი პოლიფენოლი ნადგურდება. ამდენად, ჩაის ფხვნილები, უკოფეინირებული ჩაი და ჩამოსხმული ჩაის სასმელები შეიძლება არ გვთავაზობდნენ იგივე სარგებელს ჯანმრთელობისთვის. გარდა ამისა, კვლევა ვარაუდობს, რომ მწვანე ჩაი უფრო მეტ ანტიოქსიდანტურ ეფექტს იძლევა სხვა ჯიშებთან შედარებით.
ჩაის მსმელებს შეიძლება ჰქონდეთ უფრო მეტად ჯანმრთელი გული. ზოგიერთმა კვლევამ აჩვენა გულის დაავადების რისკის შემცირება ადამიანებში, რომლებიც რეგულარულად სვამენ მწვანე ან შავ ჩაის.
მასალის გამოყენების პირობები