“თევზის ღვეზელი”
უბრალოდ შეუთავეთ თევის ნარევის შიქთავსი, ფუმფულა თევზის ამგვარად მომზადება ნიშნავს, რომ ის მშვენივრად იხარშება და არ იშლება. მთავარია, რომ კარტოფილი მოხარშოთ, სანამ სხვა ინგრედიენტებს აწყობთ.
ინგრედიენტები
225 კარტოფილი, კარგად გახეხილი
300 გ/10½ გაყინული ბარდა სურვილისამებრ
300 მლ/10 ფლ რძე (ნებისმიერი ტიპის)
320 გთევზი
30 გ/1 უბრალო ფქვილი
30 გ/1 კარაქი, დაჭრილი კუბიკებად
½ პატარა ლიმონი, მხოლოდ წვრილად გახეხილი ცედრა
15 გ/½ ახალი ბრტყელი ოხრახუშის ფოთლები, წვრილად დაჭრილი.
მარილი და ახლად დაფქული შავი პილპილი
თითოეული კარტოფილი გახეხეთ, შემდეგ მოათავსეთ მიკროტალღურ ღუმელში, კარგად დაშორებული წრეში. მოხარშეთ მაღალი ტემპერატურაზე დაუფარავად 12 წუთის განმავლობაში. გადააქციეთ ყოველ 4-5 წუთში, სანამ არ დარბილდება. თუ მთლად მოხარშული არ არის, დააბრუნეთ კიდევ 1-2 წუთის განმავლობაში. კარტოფილს გადააფარეთ მშრალი ჩაის პირსახოცი, რომ სითბო შეინარჩუნოს.
შიგთავსის მოსამზადებლად რძე ჩაასხით მიკროტალღურ ღუმელში, მოაყარეთ ცოტა მარილი და ბევრი შავი პილპილი. თევზის ნარევი რძეში შეურიეთ. დააფარეთ თავსახური მიკროტალღოვანი ღუმელში ან სადილის თეფშზე და მოხარშეთ მაღალ ტემპერატურაზე 5წუთის განმავლობაში განმავლობაში, ან სანამ თევზი არ მოიხარშება.
თევზის ნარევი გადაიტანეთ დიდ საცერში და გადაწურეთ რძე სუფთა თასში. გვერდზე გადადეთ. თბილ რძეს დაასხით ფქვილი, კარგად ათქვიფეთ და შემდეგ ათქვიფეთ კარაქი. მოათავსეთ თასი მიკროტალღურ ღუმელში, დააფარეთ და მოხარშეთ წუთის განმავლობაში 3 წუთის განმავლობაში, ან სანამ გლუვი და შესქელდება, კარგად აურიეთ ნახევრად.
შეურიეთ ლიმონის ცედრა და თითქმის მთელი ოხრახუში, ცოტა დაზოგეთ გარნირისთვის. შეაზავეთ გემოვნებით მეტი მარილი და პილპილი და დაამატეთ ნაღები, თუ იყენებთ. ნაზად მოაყარეთ თევზის ნაჭრები სოუსში.
გაჭერით კარტოფილი შუაზე და მოათავსეთ მიკროტალღურ ღუმელში მომზადებულ დიდ, ფართო ჭურჭელში. ზემოდან დაასხით თევზის ნარევი. მოხარშეთ მაღალ ტემპერატურაზე დაუფარავად 2 წუთის განმავლობაში, გაცხელებამდე. გააჩერეთ 4-5 წუთის განმავლობაში. ბარდა გამოაცხვეთ მიკროტალღურ ტალღაში 2–3 წუთის განმავლობაში ან შეფუთვის ინსტრუქციის მიხედვით.
მიირთვით უგემრიელესი თევზის ღვეზელი ცხელ ბარდასთან ერთად, მოაყარეთ ოხრახუში.
მასალის გამოყენების პირობები