რაში მდგომარეობს მზესუმზირის ზეთის და ზეითუნის ზეთის განსხვავება და რატომ უნდა მოვერიდოთ მზესუმზირის ზეთს?
ყველა მცენარეული ზეთი შეიცავს ცხიმმჟავებს, მათი სარგებელი, როგორც საკვები პროდუქტის დამოკიდებულია ცხიმმჟავების თანაფარდობაზე.
ანსხვავებენ ცხიმმჟავებს ომეგა-3, ომეგა-6, ომეგა-9 კლასის უჯერი ცხიმმჟავები, და ასევე ნაჯერი ცხიმმჟავები, რომლებსაც შეიცავენ ცხოველური წარმოშობის პროდუქტები, ასევე, ქოქოსის, პალმის და კაკაოს კარაქები.
მზესუმზირის ზეთი შეიცავს რეკორდულ 72% ომეგა-6 კლასის ცხიმმჟავებს, ზეითუნის ზეთი კი შეიცავს 12%.
საჭიროა ვიცოდეთ, რომ ომეგა 6 – ის გადაჭარბებულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს სისხლძარღვების შევიწროება, ბრონქების შემცირება და არტერიული წნევის ზრდა . ომეგა-6 ცხიმები მავნებელია კიბოს დაავადებისას, ასთმისას, იმუნური სისტემის დაქვეითებისას და ანთებითი პროცესების დროს, რადგან ჭარბი ოდენობის შემთხვევაში იწვევენ ანთების და სიმსივნის პროვოცირებას. ქალები ომეგა-6 მაღალი დონის შემცველობისას უჩივიან მენსტრუალურ ტკივილებს, პოლიპებს და ენდომეტრიოზს.
ომეგა-6 ფასდაუდებელი ეფექტი აქვს ართრიტის, დიაბეტის, გაფანტული სკლეროზის და კანის დაავადებებისას. პრობლემა იმაში მდგომარეობს, რომ ომეგა-6 სასწაულის მქონე თვისებები ვლინება მხოლოდ ომეგა-3 სწორად ორგანიზებულ თანაფარდოსთან ერთად.
დღევანდელ დღეს ძალიან ცოტა ადამიანი იკვებება რაციონალურად და სწორად. სწრაფი კვების ობიექტები ყოველ ნაბიჯზე, საკვები დანამატების სიჭარბე, კალორიული საკვები ხდის ომეგა-6 ცხიმებს უფრო ხელმისაწვდომს. დათვლილია, რომ სასარგებლო ცხიმმჟავების თანაფარდობა ჩვენს ორგანიზმში 20:1, ანუ ომეგა-6 ოდენობა 20ჯერ მეტად აღემატება ომეგა-3 ოდენობას.
ომეგა-3 შეუძლია აღმოფრხვას მავნე ცხიმმჟავების ყველა ნეგატიური შედეგი და გაანეიტრალოს მათი დაჟანგვის პროდუქტები ადამიანის ორგანიზმში.
ომეგა 3 – ის წყაროებია:
სელის ზეთში— 44%
ბამბის ზეთში — 44%
ზაფრანის ზეთში – 38 %
კედრის ზეთში – 28 %
უნდა ვიცოდეთ რომ მცენარეული ზეთები არ წარმოადგენენ ომეგა-3 სრულყოფილ წყაროს. მცენარეულ წყაროებში არის წარმოდგენილი მხოლოდ ლინოლენის მჟავა ALA, ომეგა-3 ჯგუფის ერთ ერთი შეუცვლელი მჟავა.
მასალის გამოყენების პირობები