ზაფხულის დადგომასთან ერთად, სასიამოვნო სიახლეები, თავგადასავლები, ზღვა, დასვენება აქტუალური ხდება, თუმცა, ამ სეზონზე გახშირებულად გვხვდება კვებითი ინტოქსიკაციები და კუჭ-ნაწლავის ინფექციები.
რა შეიძლება იყოს ინფიცირების მიზეზები? როგორ ვლინდება და როდის უნდა მიმართოთ ექიმს?
ინფიცირების მიზეზები
ინფიცირების მიზეზი ხშირად მალფუჭებადი საკვებია, რომლის შენახვის პირობები ზაფხულში უფრო რთულდება, ინტოქსიკაცია შესაძლებელია მოხდეს დაუმწიფებელი ნაყოფისგანაც, პესტიციდებისგან (ქიმიური ნივთიერების საკვებში მოხვედრა) სხვადასხვა ისეთი საკვების ერთდროულად მირთმევის დროს, რომლებიც ვერ „ეწყობიან“ ერთმანეთს, მაგ: ცხიმიანი პროდუქტი და რძის ნაწარმი. არ უნდა დაირღვეს ამა თუ იმ საკვების შენახვის პირობები, განსაკუთრებით, ხორცპროდუქტები უნდა ინახებოდეს შესაბამის, დაბალ ტემპტერატურაზე.
სიმპტომები
სიმპტომები, როგორც წესი, გამოიხატება შემდეგნაირად: გულისრევა, პირღებინება, შემცივნება, დიარეა, მუცლის ტკივილი, ტემპერატურის მომატება. ჩვეულებრივ, განსაკუთრებული გართულების გარეშე, სიმპტომები გრძელდება 2-3 დღის განმავლობაში.
ენტეროვირუსი
ენტეროვირუსი ვრცელდება ფეკალურ-ორალური და რესპირატორული გზით, აქტიურდებიან მიმდინარე პერიოდში და განსაკუთრებით საყურადღებოა სასმელი წყლით გავრცელება.
ახასიათებს: ღებინება, გამონაყარი, გაციება, კუნთების ტკივილი და ტემპერატურის მატება.
რადგან ორგანიზმი დიდი რაოდენობით სითხეს კარგავს, აუცილებელია პირველ რიგში მისი აღდგენა. პრევენციისთვის კი – პირადი ჰიგიენის დაცვა: ხელების გამდინარე წყლით ხშირად დაბანა, ზედაპირების დეზინფექცია, სასმელი წყლის სისუფთავეში დარწმუნება მის დალევამდე.
მასალის გამოყენების პირობები