ღვინო ათასობით წელია, რაც კაცობრიობისთვის პოპულარული სასმელია. ამ სასმელის მიმართ ადამიანების ბუნებრივი სიყვარული სათავეს მშვენიერი გემოდან, მისი კვების თვისებებიდან და არანაკლებ მისი ფსიქოტროპული (დამათრობელი) ეფექტიდან იღებს.
სხვა ალკოჰოლური სასმელებიდან, მსგავსი გავლენა საზოგადოებაზე არცერთს არ ჰქონია. კულტურებს შორის ღვინით ვაჭრობამ არხები გახსნა რელიგიური და ფილოსოფიური იდეების ევროპაში გავრცელებისთვის. ღვინო ხშირად მოიხსენიება ბიბლიაში ნოედან და მისი ვაზის ვაზებიდან, იესომდე.
საუკუნეების წინ, ღვინით მრეწველობა მომწოდებელი ქვეყნის ნიშან იყო, რადგან მხოლოდ განვითარებულ საზოგადოებებს შეეძლოთ აყვავებული და კონკურენტუნარიანი ღვინის ინდუსტრიის მხარდაჭერა. ხშირად ამბობენ, რომ დასავლურმა საზოგადოებამ თავისი საფუძველი ღვინოზე ააგო.
როდის შეიქმნა პირველად ღვინო?
დარწმუნებული არავინაა, მაგრამ არსებობს უძველესი სპარსული იგავი, რომელიც ქალს ღვინის აღმომჩენად აღიარებს. ლეგენდის თანახმად, ის იყო პერსეპოლისის პრინცესა, რომელმაც მეფესთან კეთილგანწყობა დაკარგა. მას იმდენად რცხვენოდა, რომ სუფრის ყურძნის წვენი დალია, რომელიც ქილაში გაფუჭებული იყო, რათა სიცოცხლე დაესრულებინა ამით.
მისი თვითმკვლელობა არ წარიმართა ისე, როგორც დაგეგმა – სამუდამო ძილში ჩავარდნის ნაცვლად, თავბრუსხვევა და ინტოქსიკაცია დაემართა. როდესაც გაიღვიძა, აღმოაჩინა, რომ მისი ცხოვრების ყველა უბედურება ჩავლილი იყო. მან თავისი აღმოჩენა მეფესთან მიიტანა, რომელიც იმდენად იყო შეყვარებული ყურძნის ფერმენტირებული სასმელით, რომ მან დააბრუნა პრინცესა. ქალაქი შირაზი მნიშვნელოვანი გახდა სპარსული ღვინის წარმოებაში.
მართალია, ღვინის შემთხვევითი აღმოჩენა – ლ სასიამოვნო ზღაპარია, რომელიც ალბათ, რამდენიმეჯერ მოხდა სხვადასხვა რეგიონში, მაგრამ, რა თქმა უნდა, ღვინის გამოგონება სულელური იღბლის შედეგია.
სამოცი მილიონი წლის ნამარხი
ღვინის მსგავსი ნივთიერებების პირველი კვალი სამოცი მილიონი წლის ნამარხებიდან მოდის, რაც იმას ნიშნავს, რომ ძველი ყურძენი უფრო სასურველი იქნებოდა. ამის დაკვირვება დღეს ჩვენს ცხოველურ მეგობრებთანაც შეგვიძლია, რომლებიც უფრო მწიფე ხილს ანიჭებენ უპირატესობას.
ღვინის ყველაზე ადრეული ნარჩენები, როგორც ახლა ვიცით, აღმოაჩინეს ჰაჯი ფირუზ ტეპეს ადგილას, ირანის ჩრდილოეთ ზაგროსის მთებში. ადგილი ნეოლითის ხანით თარიღდება (ძვ. წ. 8500-4000 წწ.). ნახშირბადის დათარიღებამ დაადასტურა, რომ ღვინო იყო ჩვენს წელთაღრიცხვამდე 5400-5000 წლებს შორის.
ითვლება, რომ ღვინის დამზადების ხელოვნება ჩვენს წელთაღრიცხვამდე 6000 წლის შემდეგ დაიწყო. როდესაც ადამიანებმა შექმნეს პირველი მუდმივი დასახლებები ცხოველებისა და მცენარეების მოშინაურების გზით.
ეს იყო ბევრად უფრო სტაბილური ცხოვრებისეული მდგომარეობა, ვიდრე მომთაბარე ცხოვრების წესი. ამ სტაბილურობამ ადამიანებს საშუალება მისცა ექსპერიმენტები ჩაეტარებინათ თავიანთი სამზარეულოთი თუ სასმელებით. ზოგიერთი ჩვენი საყვარელი კერძი და სასმელი, რომლითაც დღესაც ვტკბებით, სწორედ ამ პერიოდში შეიქმნა, მათ შორის ლუდი და, რა თქმა უნდა, ღვინო.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები