ეცადეთ, დარბილებული ჭარხალი არ შეარჩიოთ. რომელსაც ძირში, სადაც ფოთლები იზრდება, პატარა, მწვანე ყლორტები ჰქონდეს – ეს გარანტიაა, ჭარხალი ახალი მოკრეფილია.
ჭარხლის ფერი შეიძლება იყოს მუქი-შინდისფერიც და წითელიც. ჭარხლის შენახვა უმჯობესია ძირხვენების გარეშე, რადგან ძირხვენები წყალს ისრუტავს. თუკი ჭარხლის შენახვას არ აპირებთ, მაშინ წითლად შეფერილი ძირხვენაც შეგიძლიათ საკვებად გამოიყენოთ.
ჭარხალი ღრუბელივით ისრუტავს პესტიციდებს, ამიტომ დაუნანებლად უნდა გათალოთ – მავნე ნივთიერებები სწორედ ქერქში გროვდება. შეიძლება, იგივე ითქვას ჭარხლის „წვერზე“, რომელიც ნაყოფის 1/5 ზომაზე უნდა წააჭრათ.