ჩაი მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე ფართოდ გავრეცრლებული სასმელია. ერთი ფინჯანი ჩაი ჯანმრთელობის სარგებლობის საოცრად ფართო სპექტრს უზრუნველყოფს.
რა არის ჩაი?
ჩაი არის სასმელი, რომელიც წარმოიქმნება Camellia sinensis მცენარის ახალგაზრდა ფოთლებისა და ფოთლის კვირტების ადუღებულ წყალში ჩაყრით. ჩაის ძირითადი სახეობებია შავი, მწვანე, თეთრი და ულონგი. თითოეულს თავისი უნიკალური გემო და მახასიათებელი აქვს, რომლებიც დამოკიდებულია ფოთლების წარმოშობასა და დამუშავების მეთოდებზე, მათ შორის, იყო თუ არა ისინი ფერმენტირებული (შავი), დაუდუღებელი (მწვანე და თეთრი ჩაი) თუ ნახევრად ფერმენტირებული (ოლონგის ჩაი).
როგორ მზადდება ჩაი?
ჩაის ფოთლები გადის გახმობის, გორვის, დუღილისა და გაშრობის ზოგიერთ ან ყველა ეტაპს, რომლის მიზანია ფოთლის გაშრობა და ჩაის უნიკალური თვისებების გამოტანა. ჩაის სხვადასხვა ტიპებს განასხვავებს დუღილის ხარისხი აქვს. დუღილის პროცესი ცვლის ჩაის პოლიფენოლებს, ხდის მათ უფრო კონცენტრირებულს და რთულს; რაც უფრო დიდია დუღილი, მით უფრო მუქია ჩაის ფერი და უფრო ღრმა გემო აქვს.
შეიცავს თუ არა ჩაი კოფეინს?
Camellia sinensis მცენარის ყველა ჩაი ბუნებრივად შეიცავს კოფეინს. კოფეინის რაოდენობა მერყეობს დამუშავების ხარისხისა და საბოლოო მოხარშვის დროის მიხედვით – მსუბუქად დამუშავებულ თეთრ ჩაის ყველაზე მეტი კოფეინი აქვს მშრალ მდგომარეობაში, თუმცა, რადგან ის უმოკლეს დროში დუღდება, ის ყველაზე ნაკლებს კოფეინს შეიცავს. გასათვალისწინებელი სხვა ფაქტორებია: რამდენად ცხელია დუღილისთვის გამოყენებული წყალი და ჩაყრის დროც.
რა სარგებელი აქვს ჩაის ჯანმრთელობისთვის?
- ჩაი მდიდარია დამცავი მცენარეული ნაერთებით
- შეიძლება გააუმჯობესოს არტერიული წნევა
- შეიძლება გააუმჯობესოს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობა
- შეუძლია გლიკემიური პასუხის მოდულირება
- შეიძლება შეამციროს დიაბეტის რისკი
- შეიძლება გააუმჯობესოს ნაწლავის ჯანმრთელობა
- შეიძლება შეამციროს კიბოს რისკი
- შეიძლება შეამსუბუქოს სტრესი და შფოთვა
- შეიძლება გააუმჯობესოს ყურადღება და ფოკუსირება
- შეიძლება ხელი შეუწყოს ძვლების ჯანმრთელობას
ჩაის კვებითი პროფილი
ერთი პორცია (225 მლ) შავი ჩაი რძით შეიცავს დაახლოებით:
- 8 კკალ/32 კჯ
- 0.4 გრ ცილა
- 0,4გრ ცხიმი
- 0,5 გრ ნახშირწყლები
- 0,5 გრ შაქარი
- 40 მგ კალიუმი
- 13 მგ კალციუმი
ჩაის სიკეთის დიდი ნაწილი მცენარეულ ნაერთებშია (პოლიფენოლები), რომლებიც მას შეიცავს – ჩაის ტიპი, წყლის ტემპერატურა და ჩაყრის დრო გავლენას ახდენს ამ დამცავი ნაერთების რაოდენობაზე თქვენს ფინჯანში.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები