ორშაბათი, აპრილი 21, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარისიახლეებიპოპულალური ერთჯერადი სუპები -საფრთხეები და კვებითი ღირებულება

პოპულალური ერთჯერადი სუპები -საფრთხეები და კვებითი ღირებულება

ერთჯერადი სუპები – პოპულარული, მაგრამ რამდენად უსაფრთხოა ეს პროდუქტი?

სუპები, რომლებიც ერთჯერადი და სწრაფი მომზადების გახლავთ, დიდი პოპულარობით სარგებლობს საქართველოში. მისი მომზადება მარტივია და დროის მცირე მონაკვეთში გემრიელი ცხელი კერძის მიღება შეგვიძლია. თუმცა, რაც უფრო იზრდება ასეთი პროდუქტების მოხმარება, მით უფრო აქტუალური ხდება კითხვა – რამდენად უსაფრთხოა ის ჯანმრთელობისთვის?

ერთნერადი სუპის შემადგენლობა

სწრაფი სუპები,  შეიცავს:

მაღალი რაოდენობით მარილს,

გემოს გამაძლიერებლებს (მაგალითად, ნატრიუმის გლუტამატს)

შენახვისთვის საჭირო ქიმიურ დანამატებს

განსაკუთრებული არომატიზატორებსა და ფერის გამაძლიერებელს.

ეს ინგრედიენტები პროდუქტის ხანგრძლივ ვადიანობას და მიმზიდველ გემოს უზრუნველყოფს, თუმცა მათი რეგულარული მიღება ჯანმრთელობისთვის გარკვეულ საფრთხეს ქმნის.

რა საფრთხეებს შეიცავს ერთჯერადი სუპი?

1. მაღალი ნატრიუმის შემცველობა

სწრაფი სუპები გამოირჩევა მარილის მაღალი კონცენტრაციით. მარილის ჭარბი მოხმარება იწვევს:

სისხლის წნევის მატებას

გულის დაავადებების რისკს

თირკმლის პრობლემებს

2. გემოს გამაძლიერებლების მავნე გავლენა

ნატრიუმის გლუტამატი (E621) ხშირად გამოიყენება გემოს გასაძლიერებლად. კვლევები მიუთითებს, რომ მისი დიდი რაოდენობით მიღება იწვევს:

მიგრენსა და თავის ტკივილს

ალერგიულ რეაქციებს

საჭმლის მომნელებელი სისტემის გაღიზიანებას

3. ტრანსცხიმები და მათი საფრთხე

ზოგიერთი სახეობის სწრაფი სუპი შეიცავს ტრანსცხიმებს, რომლებიც:

ზრდიან ცუდი ქოლესტერინის დონეს

გაზრდილი რისკია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისა

შეიძლება ხელი შეუწყოს ჭარბწონიანობას

4. კვებითი ღირებულების ნაკლებობა

ერთჯერადი სუპი არ შეიცავს საკმარის ვიტამინებსა და მინერალებს, რაც ორგანიზმისთვის აუცილებელია. მისი რეგულარული მიღება ვერ უზრუნველყოფს სრულფასოვან კვებას და იწვევს ვიტამინების დეფიციტს.

5. ქიმიური დანამატები

სწრაფი სუპები ხშირად შეიცავს E ნომრებით ცნობილი დანამატების ფართო სპექტრს, რომლებიც ზოგიერთი ადამიანისთვის ალერგენების როლს ასრულებს და საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემებს იწვევს.

როგორ ავიცილოთ თავიდან საფრთხეები?

შეზღუდეთ სწრაფი სუპების მოხმარება – შეარჩიეთ სახლში მომზადებული ბუნებრივი სუპები.

ყურადღება მიაქციეთ ეტიკეტს – დააკვირდით შემადგენლობას და ერიდეთ ზედმეტ დანამატებს.

დაბალმარილიანი ვერსიები – თუ მაინც გიყვართ ერღჯერადი სუპი, ეცადეთ მოძებნოთ ნაკლები მარილით ან ორგანული ვერსიები.

READ  როგორი უნდა იყოს ადამიანის ნორმალური კვების რაციონი

ერთჯერადი სუპი, ისევე როგორც სხვა სწრაფი საკვები, მხოლოდ იშვიათად უნდა იყოს კვების რაციონში. მისი ხშირი მიღება ჯანმრთელობისთვის სერიოზული რისკების მატარებელია. რაციონალური კვება და ბუნებრივი პროდუქტების არჩევა ორგანიზმისთვის გაცილებით სასარგებლო.

 

author avatar
SheniSupra.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisment -spot_img

ბოლო სიახლეები